Partisympatier i maj 2018

SAMHÄLLE: Statistiska centralbyrån har redovisat en skatting av partisympatier bland väljare. Partisympati avser det parti man anser sig stå närmast, och betyder inte nödvändigtvis alltid det parti man skulle rösta på i ett riksdagsval.

Partisympatiundersökningen grundar sig på siffror från en tidigare undersökning om hur valresultatet skattas om det vore riksdagsval i maj 2018. Ingen hänsyn tas till om man skulle rösta eller ej, och partisympati koncentreras inte heller till någon specifik politisk nivå.

Av de röstberättigade i maj 2018 uppger 9,3 procent av väljarna att Centerparitet är det parti som de sympatiserar med. Stödet är större bland kvinnor än bland män.

Liberalerna har 4,9 procent av de röstberättigades sympatier, och ingen tydlig marginal finns mellan manliga och kvinnliga sympatisörer.

I maj 2018 är det 23,8 procent som uppger sig stå närmast Moderaterna. Stödet är större bland män än bland kvinnor.

2,7 procent sympatiserar med Kristdemokraterna. Andelen män och kvinnor är ungefär lika.

Socialdemokraterna har 29,6 procent som sympatiserar med partiet, och den största andelen är kvinnor.

Stödet för Sverigedemokraterna är dubbelt så stort hos män jämfört med kvinnor. Sammanlagt är det 14,7 procent som sympatiserar med partiet.

4,7 procent av de röstberättigade uppger att de sympatiserar med Miljöpartiet och stödet är större bland kvinnor än bland män. Vänsterparitets procentsats bland sympatisörer hamnar på 7,7 procent, med större stöd bland kvinnor än bland män.

 

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Pajala, Svenska
102 kommentarer om “Partisympatier i maj 2018
 1. från holmen skriver:

  man måste ju få undra…vad kan det vara som driver SD uppåt i dom olika galluperna…Sossarna dalar neråt det är ju också intressant..Andelen SD sympatisörer ökar bland dom LO anslutna ganska rejält. Hur månde detta drabba Haparanda som kommun??

 2. Skolkritan skriver:

  Det finns absolut inga andra alternativ än SD att rösta på i dagsläget. Socialdemokrater och moderater med bi-partier säljer ut Sverige i en rasande takt. Jag hoppas valet blir en ögonöppnare för övriga partier.

 3. Fundersam skriver:

  Intressant iakttagelse är att alla partier säger att SD är ett rasistiskt parti samtidigt som SD ökar i alla oppositionsundersökningar.
  SD plockar medlemmar från alla övriga partier.
  Då måste det ha funnits rasism i ”ALLA” partier tidigare.
  Är mycket tveksam till att 18-22% av svenska befolkningen är rasister.
  Tror att SD:s uppgång beror på missnöje från väljarna mot dom etablerade partierna som kör sitt eget race och tror att det är det folket har röstat på.

 4. Fläsh skriver:

  Från holmen: Har du sovit under nån sten i ett bra tag nu eller? Invandringsfrågor givetvis! Reinfeldt sa öppna era hjärtan. Jag säger öppna era ögon. Kommunen ”drabbas” väl inte på nåt sätt vad jag kan se. Det kan utläsas som att du tror på en extrem islossning med allt vad det kan innebära. Fundersam: Knappt nån använder ordet rasistiskt parti mer om SD. Håller med Fundersam och skolkritan i övrigt.

 5. Jan-Erik skriver:

  Personligen tycker jag att de 2,9% som ”Övriga” fick i SCB:s undersökning är det mest intressanta här. Där ingår FI, som antagligen tappat en hel del på senare tid, och det nyligen lanserade invandringskritiska partiet Alternativ för Sverige (AfS).

  Invandringskritiska partier har en tendens att få lägre resultat i opinionsundersökningar än i riktiga val. Så jag tror det finns hyfsat goda chanser för att AfS kommer in i riksdagen efter höstens val. Om man inte gör det så borde man åtminstone komma upp i 1% av rösterna så att man kan få sina valsedlar utlagda i nästa val.

 6. Catarina Lindmark Sjukvårdspartiet Haparanda skriver:

  Undersökningen gäller valet till Riksdalsvalet. I kommunvalet i Haparanda finns inget Sverigedemokraterna att rösta på. Så kasta inte bort er röst ni som tänkt rösta på dom till kommunvalet!
  Vi i Sjukvårdsparet välkomnar alla färger: röd, blå, grön…Vi arbetar FÖR Haparanda-bornas och Norrbottningars bästa! Vi röstar JA för det som är det bästa för oss – vi äger ingen parti-piska

 7. Laitahyökkäjä skriver:

  Underhållande att lyssna på alla som tror att man i och med SDs (eventuella) valseger i höst kommer att kliva in ett svenskt lyckorike. Jag säger bara: låt SD vinna och leda landet en stund så ska vi få se på en cirkus á la sannfinländarna. De havererade på två år och gick från 17,65 % till 9,0 %. Även här kommer det att sluta i tårar och kaos, helt enkelt för att SD:s ledning saknar kunskap och erfarenhet om hur man bedriver regeringspolitik i en alltmer komplicerad värld.

 8. Futurum casus skriver:

  Människor är sig närmast och röstar efter det. Man tittar på vad man får för alla skattekronor som man betalar in varje månad. Trots det så är det röda siffror inom vård, skola, samhällsfunktioner, funktionshindrade står utanför arbetsmarknaden osv. Har ingenting med rasism att göra.

 9. Futurum casus skriver:

  Rent demokratiskt så tycker jag det är fantastiskt att SD lyckats fördubbla sina valresultat efter varje val sedan 2002. Vilket annat parti har gjort sådant kliv i statistiken? Sådan fördubbling kommer mest troligt ske även 2018 års val.

 10. Protestanten skriver:

  Korrekt iakttagelse Fundersam skulle jag också säga. Våra folkvalda lever i sin egen värld och deltar inte eller har knappast suttit vid fikabordet på ett företag och lyssnat på de röstandes vardagsproblem och tankar.
  Vilka är rasister? SD:s partistyrelse? De röstande på SD? Tror inte heller att alla dom som röstar på Sd är varken rasister eller främlingsfientliga utan upplever att nu räcker det,vi ska inte ta emot fler flyktingar!
  Tragiskt att både C och V har inställningen för i princip fri invandring,hur ser den ekonomiska matematiken ut?

 11. AnnBritth skriver:

  Ja, det blir ett riktigt intressant val i höst. Jag hoppas innerligt att svenska folket tänker till. S/MP har gjort sitt. Vi måste släppa fram något annat. Det måste bli ordning i landet. Jag lyssnade på partiledardebatten. Åkesson talar lugnt och sakligt. Som alltid. Han vet vad som kostat onödigt mycket pengar. Vad som förstört vår välfärd. Isabella Lövin, hon pratade mest om väder, vind och sin torra gräsmatta. Hon har missat mycket annat den människan.

 12. Marita skriver:

  SD blir största partiet !
  Folk har börjat och vakna och förstå att vi inte kan bara ta hänsyn till flyktingarna och främlingar som kommer till detta land.Vi måste också se till fattigpensionärena och andra svaga grupper i samhället.
  Ja det sticker i ögonen när nykommna får allt serverat och fattig pensionärerna får nöja sig med ett par hundra lappar mer i månaden.
  Nybyggda hus med hyror på över tio tusen för en tvåa i mån fylls med flyktingar.Det är våra skattepengar som går dit. Många är tomma men väntar på fler som kommer. Men vi betalar ju så vad gör det !

 13. Futurum casus skriver:

  Självklart saknar SD erfarenhet att leda landet. Det som skapat SD är andra partiers oförmåga att lyssna på befolkningen och känna av missnöje. Man har mött missnöje med kränkande epitet. Det är ingen lyckad strategi.

 14. Sarva skriver:

  Svar till laitahyökäjä. Du har nog rätt i en av dina påståenden. Det kommer att ta flera decennier innan allt återställts efter den huvudlösa tok som spelat bror duktig och skapat kaos i Svensk ekonomi. Allt är eftersatt: sjukvård, bostäder, pensionärer, skolor, poliser, listan kan göras lång. Blanda inte in sannfinländarna dessa var ju bara en dagslända SVERIGEDEMOKRATERNA har bildats 6 feb 1988! I Sveriges riksdag 2010.Du måste förstå att flera 100 miljarder gör skillnad.

 15. Futurum casus skriver:

  Catarina Lindmark: Jag tror att folk proteströstar på SD i kommunvalet. Hur kan SD annars få 11% i väljarstöd när de inte har någon kandidat i Haparanda kommun?

 16. henka skriver:

  bättre med en tom stol i kf än en sosse som sitter på den, så rösta på sd även i kommunvalet.

 17. AnnBritth skriver:

  Inte tror jag SD är sämre än S/MP att sköta vårt land. Inte på en enda punkt. Efter dessa fyra år går vårt eget land inte att känna igen. Det gick fort att sänka skeppet….på alla punkter. Regeringen har gjort bort sig genom att bojkotta SD. Det går inte att blunda för verkligheten. Snart är valet här. SD visar sig blivit väldigt starka. Partiet är fyllt med duktiga människor. Vänta bara….

 18. Laitahyökkäjä skriver:

  Ja, SD bildades 1988 och hyllade då öppet Nazismen. Nu har Jimmie och co tagit på sig kostymen i hopp om att putsa bort den bruna ideologin. Zimsalabim!
  Hursom kommer vi snart att ligga platta för SDs kalabalik ifall de får regera. Deras väljare kommer snabbt att inse att partiet inte kan lösa vare sig några politiska problem eller folks missnöje som till stora delar bottnar i egna tillkortakommanden. Att sparka ut ett antal flyktingar kommer inte att göra er lyckliga, tro mig. Frigör er ur hatarideologin och använd den korta tid vi har i livet till att göra något vettigt,,,t ex att älska.

 19. Sjöstedt presenterar rätt insikt skriver:

  Till holmen: Skulle tro att Sveriges utrikespolitik går ut på att politiskt bidrar till flyktingströmmen hit till landet. Genom att förse krigsivriga stater med svensk krigsmaterial.

 20. Fritidsfiskaren skriver:

  I kommunpolitiken är det inte partifärgen man borde titta på när man röstar. I en liten kommun så betyder ju inte partiprogrammen något desto mer, det gäller att få in rätt PERSON till kommunalråd, oavsett partitillhörighet. Personen är viktigare än partiet i kommunvalen. Tyvärr är det ju ganska genomgående tunnsått med kompetens och kunnande, i alla fall i Haparanda. Personen måste besitta ett bra nätverk utanför kommunen och kunna föra fram Haparanda talan i olika sammanhang. Mycket viktigt arbete görs varje dag, utan att det nödvändigtvis uppmärksammas i lokal media.

 21. Enok Nitti skriver:

  SD hade ju Arne Hällefors senast som inte ens var medlem i partiet,det blir nog nåt liknande den här gången också.

 22. Ekonomen skriver:

  Akta er för återinförande av otur.
  Vi har inte råd och tid med det.

 23. Nickname skriver:

  Jag tror att Sd:s ledning har bra kompetens. Det krävs en hel del för att uppnå 20% i opinionssiffror. Det är de som är i nivåerna under ledningen som har stora brister och där man nästan ibland kan utfärda lite ”tomtenissar” över det hela. Om Sd:s ledning tar tag i problemet och börjar med att köra utbildningar för ”tomtenissarna”, då är Sd ett verkligt hot mot de etablerade partierna, även i regeringsställning. Sd har ju turen att kunna stå bredvid och skrika. Det är en helt annan sak att sitta i en regering och tvingas att kompromissa i sina hjärtefrågor. Valet blir intressant.

 24. Futurum Casus skriver:

  Laitahyökkäjä: De övriga partierna verkar inte heller kunna föra en politik som löser dom problem som finns. Det förekommer bara vackra ord och total idetorka som kostar enorma summor skattemedel. Vad Sverige behöver är en paus och tillfälle för konstruktivt tänkande och det går inte att utföra med svetsare, målare m.fl. som styr landet.

 25. AnnBritth skriver:

  Ja, vad ska man säga om vissa kommentarer. Vissa kan inte mena allvar. Inte är det väl så att vi blir lyckligare av att slänga ut invandrarna. Det är nog inte det SD menar. Har man inte fått uppehållstillstånd…ja, då ska man lämna landet. Inget konstigt med det. Som det fungerar nu går dessa människor under jorden. Ställer till med en massa jävelskap. Ta Akilov tex…han ställde till med ett elände utan dess like. Det finns fler som han.Vänta bara. Så länge man inte själv blir drabbad så blundar man😕😕

 26. Futurum Casus skriver:

  Laitahyökkäjä: Det finns inget hat. Att tycka olika i sakfrågor handlar inte om hat.

 27. Sarva skriver:

  Svar Till laitahyökäjä. Vilka var det som bedrev rasbiologi och skallmätningar och tvångssteriliseringar ändå till 1975? Servade nazister i karlsvik under kriget!Du kan inte historiken. SD har nog inte skadat någon hittills men det har S Läs. SOSSAR gick i ballongbyxor och ridstövlar. Kläder brydda med Hakkors.

 28. Laitahyökkäjä skriver:

  Så bra att folk utan högre utbildning ”tror” att SD kan sköta Sverige lika bra som de etablerade partierna.
  Så här sa Leif GW Persson till Aftonbladet härom dagen: ”Det hade väl inte varit någon konst att dra ner brallorna på honom (Jimmie Åkesson) och de andra genom att diskutera arbetsmarknad och bankernas låga kapitaltäckningsgrad för det har de inte en susning om”.
  Nå, man tror det man vill tro på, oavsett…En SD-anhängare är för mig en som är missnöjd med sitt eget liv och måste rikta sin inre ilska mot någon som har det bättre.

 29. Jan-Erik skriver:

  Laitahyökkäjä, självklart kommer en hel del problem att automatiskt försvinna när vi inleder en omfattande återvandringspolitik. Det skulle också på sikt frigöra resurser till att ta hand om socialt utanförskap, drogproblematik, kriminalitet och alla våra andra egna problem.

  Men givetvis löser sig inte alla världens problem bara för att människor som inte har här att göra åker hem. Men gör de inte det så har vi inga möjligheter att klara av några av de andra utmaningar som vi står inför. Det har till och med etablissemanget börjat inse.

 30. ej fake news skriver:

  till högerextrem ann-britt: i valet kommer ni få ca 8 % för väljarna tar sitt ansvar när man på riktigt ska välja och inte spontant ger sitt stöd när nån ringer upp. varför ge en röst till facister och rasiter. de är bakom valskärmen folket tänker efter. vad ska vi slå vad om? du bestämmer!

 31. Futurum casus skriver:

  Ekonomen: Vi har redan haft otur i fyra år.

 32. ej fake news skriver:

  är ni högerextremister helt under isen. sd kommer och få max 8 % av rösterna i valet. för arbetar folket förutom ni genom olika fiffel har en liten förmögenhet som ni har förskansat på våra skattemedels bekostnad. ni skyller på kommunen men de är kommunen ni lever på.Patetiska är ni höger/sjukvårdspartiet med kända ledarn i spetsen. igen han är ju patetiskt,.l

 33. ej fake news skriver:

  när höger krafternas med sd i spetsen styr så förstör tv 4 helt njutningen av all fotboll i vw, under halv tids vilan som är ca 15 min så visar tv4 reklam under 13 min. har tagit tid på svammlet. vi är strax tillbaka borde sägas om 13 min. men de är högern som styr de oki. gör som i Finland….förbjud högerintressenter och sända stora internationella evenemang. dom ska gå i svt.

 34. Sarva skriver:

  Varför har man kopierat SD:s politik? Jo när man har efter många om och men kommit på att SD:s politik är den enda vägen ut från deras huvudlösa politik och raserade av landet.För laitahyökäjä är allt bra om han har det gott, sedan vad andra sjuka och pensionärer måste leva på det skiter han i.Löfven har just höjt sin månadslön med 4000 kr/mån. Ropa inte Hej innan du har hoppat över bäcken!Svinhugg går igen.

 35. AnnBritth skriver:

  Jaså…en SD-anhängare är en person som är missnöjd med sitt liv och riktar sitt missnöje mot dom som har det bättre. Jag säger bara…bullshit😠Jag är absolut inte avundsjuk på Löfven som höjer sin lön med 4000. Jag är jättenöjd med min höjning av pensionen som jag fick i januari. Den var på 14 kronor. En Sd:are vill se en förändring av vårt samhälle. Det är många med mig som är less på det som varit. Det ska bli spännande att se hur detta val slutar. Vissa får kanske skrämselhicka.

 36. Resultaten skriver:

  Jag själv tror det skulle göra bra med nya personer inom politiken.

  Speciellt inom vår kommun.
  Men verkar som det är pest eller kolera.

  Sedan skulle det vara intressant och höra vad tycker ni gått åt helvete i 4 år jämfört med om vi går 13 år tillbaka i tiden?
  Allt började bli sämre för flera år sedan.

  Vad gjorde M för bra och vad har nuvarande S åstadkommit?

 37. Laitahyökkäjä skriver:

  Är det nån SDare som vet vad regeringen gjort under de senaste fyra åren? Nä, trodde inte det. 100 reformer (!)som bl a gett höjt barn- och studiebidrag, avgiftsfri tandvård upp till 23 år, lägsta ungdomsarbetslöshet på 15 år, 1 miljard till förlossningsvård, bidrag för billigare glasögon för barn.
  Avgiftsfri screening för livmoderhalscancer, en ½ miljard i jämlikhetspeng till skolor med störst behov, avgiftsfria preventivmedel för unga upp till 21, CSN-lån för å ta körkort.
  Stärkt psykiatri för unga, halverat tiden för nyanlända att komma i jobb, största satsningen på sjukvård i modern tid.

 38. Skämmigt skriver:

  En god socialdemokrat föds man inte till tycks somliga tro att tillhör rätt socialt nätverk/släkt är du garanterat en en generös solidarisk person som har förtjänat allt bättre än alla andra och endast synliga glorian är enda som fattas.
  Vi har erfarit från brunskjortornas -30 tals tid med en stark ledare förskansar sig på dem med sköra inre driver masspsykos till sin ondo.
  I nutid visar sig kommunstyrelsen samma saker som förser sig makt att förvärva andras egendom som bättre förtrycker än ger beskydd och legitimitet åt bygdens ursprungsbefolkning.- a skamed

 39. Henke skriver:

  Ej fake News, SD kommer å få minst 25% sossarna hamnar på ca 19

 40. Futurum Casus skriver:

  Laitahyökkäjä: Okej! Kostsamma reformer som regeringen tagit stora lån för att genomföra. Lägsta ungdomsarbetslösheten på 15 år är tack vare alliansens reformarbete. Så var det även efter borgarnas reformarbete och omställning av sveriges ekonomi vid finanskrisen 1991. Vi ska inte glömma bort att Sverige fortfarande befinner sig i högkonjunktur. Alliansen skapade möjlighet till arbete trots lågkonjunktur. Nu tror jag missnöjet ligger i att vi ger asyl till människor som inte har asylrätt. Det är fel mot de de få som har asylrätt, tycker jag.

 41. AnnBritth skriver:

  Svar till ej fake news…jag är inte ett dugg högerextrem. Bara skitsnack från din sida. Jag tror nog folk redan tänkt efter. Det lär detta val visa sig. Bara löjligt att tro att SD kommer att få 8%. Det blir betydligt högre resultat. Landet kan inte bli så mycket sämre än vad det just nu är. Sjukvårdsköerna är enorma, fattigpensionärerna ökar i antal. Hemlösheten bland våra egna är enorm. Hade kunnat skriva mer. Känns helt meningslöst att diskutera med vissa. Rösta du på sossarna om du fått det så bra. Min röst får SD. Utan tvekan på valdagen😉😉

 42. Sarva skriver:

  Svar till laitahyökkäjä.Kondomer och allslags preventivmedel har delats ut många år inget nytt!Du kanske får en kick av det!Sök jobb på eller starta en egen firma för sympatimätning.men gör inte samma miss som nu, att du glömmer 2:an framför 8:an! ACCEPTERA S går mot en säker död.

 43. från holmen skriver:

  Om nu Sd är sådana där hemska Rassenassar…Varför har då dom två andra stora partierna kopierat av så många SD förslag för ett annorlunda samhälle…Blir röstberättigade per automatic rassenassar ju äldre dom blir..Som det nu verkar så dubblar SD sitt valresultat från 2014…Alltså har antalet Rassenassar fördubblats på fyra år, Varför denna utvekling??

 44. Jossa skriver:

  Jag tycker det är så ledsamt att tänka på hur många som röstar/överväger att rösta på SD. Partiet är proppat med så mycket hat. Så många av partiets höjdare har uttryckt sig på så många homofobiska och rasistiska sätt så det är helt otroligt. Ja, Sverige har tagit in många flyktingar, men att rösta på ett parti som är sprunget ur hat mot dessa individer är inte lösningen på problemet. Vi är alla människor och dom där som får utså allt hat har flytt från krig och förföljelse. Det spelar ingen roll hur dåligt vi än har det här, det går inte att jämföra med vad dom har gått igenom.

 45. Ekonomen skriver:

  Synonymerna för allians stämmer inte längre.
  Vill och fejd är det enda passande idag.
  Vi har inte råd med den soppan.
  Sist blev det enorma skulder plus systemskifte till de välbärgades fördel.
  Kal hjässa med början till hästsvans där bak fick bära skammen.

 46. Futurum Casus skriver:

  Ekonomen: Fel igen! Det är nu som regeringen Löfven skaffat sig skulder och det under en tid då det råder högkonjunktur. Jag förstår inte hur ni kan missa det.

 47. Futurum Casus skriver:

  Jossa: Jag förstår inte var du får ”hat” ifrån? Att vilja begränsa invandringen till Sverige är inte ”hat”. Alla som kommer till Sverige har inte ens asylrätt. Att vilja förbättra sin levnadsstandard är inte asylskäl. Vi måste tänka på att det finns fler grupper i Sverige som behöver hjälp. Det är inte länge sedan som regeringen kom med förslag att begränsa assistenshjälpen till funktionshindrade barn. Det är definitivt inte det Sverige jag vuxit upp med. Jag är inte heller särskilt förtjust i SD men jag känner mig inte hemma i de övriga partierna heller. De har verkligen blivit insnöade.

 48. AnnBritth skriver:

  Svar till Jossa…SD fyllt av hat? Absolut inte ett spår av hat hos detta parti. Däremot sittande regering som lurat hit en massa folk. Dessa invandrare blev lovad guld och gröna skogar. Det vällde in folk. Fanns inte en chans att ge dessa ett värdigt liv. Man måste tänka efter före man låtsas agera Jesus. Bostadsbristen är enorm. Lycksökare har gjort sig stora pengar på dessa invandrare. Nu har vi en massa illegala flyktingar utspridda över landet. Hur fan klarar sig dessa? Lever dessa av luft kanske? S och M kopierar SD:s politik. Är dessa också rasister med stort hat?

 49. från holmen skriver:

  Nu när de övriga partierna gått SD tillmötes och begränsat invandringen, så har det uppstått ett nytt problem, nämligen anhöriginvandringen. Den går nämligen utanför alla andra begränsningar och fyller just nu på nysvenskarna med ett rasande tempo.

 50. Sarva skriver:

  Svar till ekonomen.Syftar du ditt hat mot en av världens smartaste ekonomer är du ute och cyklar på en bana som är avsedd för gångtrafikanter. Handlar det om ANDERS Borg, Han är anlitad av tex. Finland för att rätta till ekonomin, samt en massa andra som har sökt hjälp i svåra ekonomiska lägen.Byt alias ekonomen passar inte på dig.

 51. Knapsu skriver:

  SD är inte lösningen på de problem vi har i samhället, SD är symptomet.

 52. Laitahyökkääjä skriver:

  Väl uttryckt Jossa. Ledsamt och skamligt att folk vänder sig till SD i tron på en bättre morgondag. Men grabbar med järnrörs-mentalitet kan inte hålla ihop det – således kommer deras (eventuella) regeringstid att ta en ände med förskräckelse.
  Sarva, kan du ens läsa innantill? Undertecknad har inte skrivit något om 8 eller 28. Så ivrig med dina spefulla skriverier så att du t o m blandar samman skribenterna. Grattis! Se upp så att du inte lägger fel valsedel i kuvertet också…

 53. Cape fear skriver:

  Heja Annabrith! Jossa gå och lägg dig och vakna upp till en ny ordning i Sverige 9/9.. bara och inse att vi inte behöver massinport av bankomatflyktingar

 54. Jan-Erik skriver:

  Jossa, det där är bara trams. Nästan ingen av dem som kommit till Sverige har tagit sig hit för att slippa krig och förföljelse. De har kommit hit för att vi har haft ett, mer eller mindre, fungerande välfärdssamhälle. Eller menar du på fullaste allvar att råder krig i Danmark, Tyskland, Österrike, Ungern och alla andra länder dessa människor rest igenom innan de kom över Öresundsbron?

  Missförstå mig inte. Vill du bilda en stjärnfamilj tillsammans med din frus ensamkommande pojkvän så får du göra det. Du har mina sympatier! Men kom inte och kräv att vi andra ska betala för kalaset.

 55. ViisasMies skriver:

  Alla som tänker rösta på ett visst parti bör kanske tänka efter ett varv till. Tänker på partiet vars vice Talman återigen uttalar sej om att judar, samer och tornedalingar inte är riktiga svenskar.
  Vad har vi för garantier för att med dom vid makten, inte alla icke-svenskar, inklusive oss tornedalingar, samlas ihop och sätts i nåt läger nånstans ??
  En klok man har sagt att det enda vi lär oss av historien är att vi inte lär oss av historien.

 56. enkel matematik skriver:

  de är lätt å vara kommunist /socialist när pappa betalar
  men gräv inte i mina fickor

 57. Hatet lever i oförminskad kraft skriver:

  Till Jossa vill säga som barnfödd tornedaling om hat, har hat mot samerna Sveriges urbefolkning i nutid. Från pennalism och psykiskt och fysiskt angrepp mot ens person en riktig innebörd av ordet, berövandet av utlovade möjligheter till utbildning av en hel människa. Av okunskap pläderas för motsättningar av majoritets/minoritetsbefolkning där mängden intressenter avgör för politiskt hatprojekt. Senast kända hatprojektet mot samerna utgör kronofogden som bränner ner samernas tillhörande bostäder i renskötselområden. Det händer i tornedalen att renskötarbostäder brändes ner av privatpersoner.

 58. Hatet lever i oförminskad kraft skriver:

  Det nära befinnande hatet vill ingen av skribenterna på denna sida beröra. Ingen skribent vill kännas vid hatet mot samerna i nutid. SD predikar det majoriteten vill höra om samer som minoriteter. Annars är SD pålästa däremot att Samer är Sveriges urbefolkning vi är svenskar och utan inbördes mängdräkning förminskar SD och övriga partier till icke svenskar. Med ett rikt samisk språk och med egen kultur, (alla tornedalingar och andra vill efterapa). Vår Samiska fysiska närvaro är svår acceptans märks tydligt i ignorering när samerna förs på tal. Vad det beror på är lätt att räkna ut själv.

 59. rimligheten själv skriver:

  nutida S medlöpare till dåtida nazisterna? märklig koppling.
  å andra sidan, om det är måttstocken, SD grundades av en svensk SS specialist som tjänstgjorde under andra världskriget, för nazisterna.
  Jimmie aktiverade sig i partiet när de var öppet nazister.

  Men Haparanda består till 50,53% av medborgare med utländsk bakgrund (scb 2014) vilket innebär att många av er, i enlighet med björn söders (sd) uttalande blir deporterade per definition.

  Så hur tänker vi här?

  Eller hur tänker vi med att SD enligt egen skuggbudget vill reducera välfärden avsevärt (underskott på hundratals miljarder)?

 60. Futurum casus skriver:

  rimligheten själv: Söder pratade om minoriteter. Alla individer inom en minoritet vill inte kalla sig för svenskar. För min del får människor kalla sig för marsipaner om de vill. Det viktiga är att de själv trivs med det.

 61. Futurum casus skriver:

  Hatet lever..: Trams! Det finns ingen minoritet som har det så bra som samerna. Det är självklart att de ska ha det bra, rennäring är sannerligen inget lätt yrke.

 62. Catarina Lindmark Sjukvårdspartiet i Haparanda skriver:

  Futurum casus och henka – och ni som tänkt rösta SD i kommunvalet:
  En röst på SD i kommunvalet kommer att räknas som en blank röst eftersom SD inte finns representerat i Haparanda!
  Det innebär att de röster som existerande partier erhåller, får slåss om platserna i kommunfullmäktige
  Alltså: rösta på ett parti som existerar i kommunvalet är det enda vettiga om ni vill vara med att påverka kommunens framtid!

 63. Futurum casus skriver:

  Catarina L: Jag har inte tänkt rösta på SD i kommunvalet eller i andra väl heller Jag ska i och för sig inte behöva deklarera det.Även en SD röst räknas och kan ge en indikation.

 64. Samernas rätt till att föra sin egen talan inte till rättegångar bara skriver:

  Futurum Casus. än en gång för att det ska gå in i födomsfulla inre: samerna är ett urfolk med ett eget språk och en egen kultur, ( som alla tornedalingar vill efter apa till sitt yttersta gräns för att utrota kommunens befintliga samiska befolkning. -Varför Futurum casus göra sig till ställföreträdande talesman för samernas befolkning. Fråga samerna själv hur samerna har/blir bemötta i sin befintliga kommun? Varför tror Futurum casus skulle samerna stämmas inför rätta hundratals gånger i sin hemkommun mot alla anklagelser som samerna tvingats ställas inför genom åren, modern nutid.

 65. En parti system som i vissa länder föredras skriver:

  Det finns rasister och SS sympatisörer inom det ”för ädlaste” majoritetspartiet lär nutidshistorien. Så nära ändå framställer samerna med sin kultur och sitt språk, för hatare. Ordet hatare mot samerna bränns ff i minnet markerar hur illa värderingar riktas mot urbefolkning som därmed förminskas till farliga och alls jämlika medborgare. Erfar i det begränsade lilla samhället, ca 5000 personer sprida över 10 mils radie där myndighetspersoner uttalade sig över samerna med samma beteckning som dagens politiker nämner varandra för ”hatare”. Så primitivt förenklat för politiska åsikter, hat.

 66. Futurum casus skriver:

  samernas rätt….: Har inte tornedalningar någon kultur och språk? Jag personligen tycker att det går inflation på lättkränkheten i dagens samhälle. Tornedalsfinnar har också blivit illa behandlade av svenska staten. Min personliga åsikt är att jag tycker att alla äger marken i kvänland/Sami. Jag har säkert sameblod i mig så som många andra tornedalsfinnar har. Gör det mig mer specifik som människa?

 67. Sarva skriver:

  NOG finns det rasismen. Vet ni vad ett urfolk kallar tornedalingar JO,(latte) Vilka är det som har koloniserat vilka?

 68. Där svenska språket är eftersatt skriver:

  Latte kan tyda på ett allmänt begrepp som inte går att rikta på någon enskild person. Personförföljelser mot etniska ursprungsbefolkningen är något helt annat personligt och privat riktat hat för dem samerna är. Inte för handlingar snarare för sin etnicitet, är skillnad.

 69. Nickname skriver:

  Så länge en stor andel av befolkningen vill ha mindre invandring, så länge kan Sd:s företrädare i princip göra vad de vill och ha vilka extrema åsikter som helst, de får röster i valet oberoende av vad tidningarna skriver om Sd:s företrädare. En fördel för Sd har också varit att de andra partierna och massmedia haft ett förnedrande sätt mot de som röstar på Sd, rent psykologiskt så var det ett självmål av de andra partierna och massmedia. Blir man attackerad för sina åsikter så jobbar man dubbelt så mycket för att försvara sina åsikter. 10 sept. är en intressant morgon…..

 70. från holmen skriver:

  Funderingarna kvarstår måntro det blir nåt politiskt skifte i HPDA kommun, eller är det gamla invanda tryggastspänningen tilltar både på lokalplanet samt det nationella planet. Stora gamla partier har sålt sig till populismen. I dag röstar riksdagen om ett omfattande stödpaket för tex elcyklar!

 71. Ekonomen skriver:

  Sarva: Det var nära att vi rasade ner i samma division som Grekland under förra regeringens vanstyre.
  Alliansens systemskifte till fördel för de rika skapade onödig lågkonjunktur och dominoaktig budgetunderskott, alltså de lånade för och få låna mer och gjorde folket fattigare för att de skulle handla mer.
  De dribblade med och införa nya pålagor samtidigt som de trixade med lotsas sänka skatter till viss del, sammantaget blev levnadskostnaderna bara högre och högre för 95 % av folket.
  Nu dribblar vi åter i toppen av EU-s elitserie.

 72. Futurum casus skriver:

  Ekonomen: Skratt! Du är ingen utbildat ekonom om du påstår att en regering skapar lågkonjunktur. Jag trodde du skojade förra gången du påstod det.

 73. Sarva skriver:

  Svar till ekonomen:vems politik förde man och tog över 2014 efter en lågkonjunktur,rakt in i en högkonjunktur gratis och franko!DET går att vrida på allt som man vill.

 74. Resultaten skriver:

  rimligheten själv:

  Håller med dig och det ironiskt när rasismen är som störst i Norrland och Skåne.

  Vi är båda folkgruppersom enligt övriga Sverige är finnar eller danskar.

  Märkligt när det är sån rasism mot finnar och på andra sidan gränsen är det rasism mot svenskarna.

  Vi har varit i EU över 20år och inte kommit längre.
  Skolorna lär dåligt ut finska och i Finland är svenska språket bara en liten snabbkurs.

 75. I södra Sverige förbjuds indianska vanföreställningar skriver:

  Nu talar om samernas rätt i Sapmi och urbefolkningen i Sverige med historisk förankring i svenska Sapmi är traditionella samer med identitet historiskt tillbaka. inte om språkliga minoriteter som av brist på språkförståelse kallar sig minoriteter och tror sig äga tolkningsföreträde gnm påståenden. Konstigt nog är Sverige delat i två zoner. I södra Sverige finns rollgestalterna som tror sig vara släkt från amerikanska indianer. I norra Sverige används rollspel till att slå traditionella urbefolkningen i skallen med fejk storys. Rätt i sak att samerna äger marken genom urminnesrätt.

 76. Jan-Erik skriver:

  Rimligheten själv, Björn Söders uttalande innebär per definition bara att han erkänner att svenskarna som kulturell grupp existerar och att även andra kulturella grupper existerar inom Sveriges gränser.

  Vi tornedalsfinnar är inte svenskar. Om vi vore svenskar så skulle vi inte kunna kräva vår rätt till egen kultur, språk och så vidare. Det samma gäller även de stora mängder finska invandrare som bor i Haparanda. Om vi alla nu är svenskar så kan inte heller dessa personer kräva att få service såsom utbildning eller äldreomsorg på sitt modersmål. Är det tvångsförsvenskning du förespråkar?

 77. I södra Sverige är vanföreställningar förbjudet mot amerikanska indianer skriver:

  Urminneshävd innebär att samerna befolkade karga norra delen Sverige. Använde marken till sin överlevnad när staten redan då uppmuntrade inflyttning av folk söderifrån till norr med rikliga fördelar. Under de inflyttades första 15 år belönades inflyttarna med skattebefrielse, takterna känns igen från statens ägande av LKAB till nutid och fördelar till markanvändning på samernas bekostnad. Det har inte hänt någon utveckling i jämställdhetsfrågor när det handlar statens bemötande av Sveriges urbefolkning, samerna befinner sig i underläge för att dagtinga om utrymmet.

 78. Länge leve det solidariska samhället! skriver:

  Människans lägre drifter och flyktingfrågan har format SD. Alla icke rumsrena argument som används besvärar dock ledningen för SD då man vill framstå som en alltigenom civiliserad aktör i samhället. Friandet till M och den hägrande makten ger dock rysningar för flertalet väljare. M:s politik och därmed alliansens, kan studeras om man googlar på ”så har moderaterna röstat”, en svart, löntagarfientlig historia under mer än 100 år. Nej, vi skall ta hand om de flyktingar vi har, inkludera dem i samhället. Och via EU få en god flyktingpolitik framöver. Och folk vill leva i ett solidariskt samhälle!

 79. Futurum casus skriver:

  I södra….: Finns tornedalsfinnar med i din värld?

 80. Laitahyökkääjä skriver:

  Slutord: Debatten och åsikterna spretar åt många olika håll. Vi står (troligen) alla oss själva närmast – ja, men det finns en dag vart fjärde år som vi kan bortse från egoismen och egenkärleken. Detta genom att rösta på dem som bäst tar sig an samhällets svagaste grupper. Leve således solidariteten med den lilla människan i Sverige och i hela världen.

 81. Ekonomen skriver:

  Det finns ingen sanning i era släktträd, det bör alla ni SD anhängare veta.
  Alla ”Yes Too” kvinnor vet att inblandningen i deras avkommor innehåller gener som bara de själva vet om.
  Så har det varit ända från tidens början.
  Naturens verklighet kan ingen Nazist förbjuda.

 82. Umebo skriver:

  Man kan tolka kommentarerna på två sätt:
  1. Ett fåtal, outbildade, bittra och underpresterande xenofober skriver inlägg på inlägg under olika nicknames. Dom är uppenbarligen arbetslösa och bidragsberoende.

  2. Det finns många outbildade, bittra, underpresterande, arbetslösa, bidragsberoende xenofober i HB-webbens läsekrets.

  Fy fan.

 83. från holmen skriver:

  om man tar hänsyn till senare opinionsmätningar så verkar rasismen sprida sig och allt fler uppger att dom kan rösta på SD…märkligt

 84. Futurum casus skriver:

  Umebo: Hur bitter är du? Dina inlägg lyser aldrig en strimma av lycka.

 85. Futurum casus skriver:

  Laitahyökkääjä: Jag tycker inte att alla asylanterna som kommer till Sverige tillhör den svaga gruppen i samhället. Är man svag då har man inte råd med mersor samt märkeskläder och fina telefoner(dock inte alla). Sorry men jag köper inte sådant.

 86. Sarva skriver:

  Svar till Umebo: våren är en svår tid för många!Förresten varifrån fick du luft igen?

 87. AnnBritth skriver:

  Har läst igenom alla kommentarer. Jag läser även mellan raderna.Vissa tror att vi som håller på SD är lågutbildade och bidragsberoende. Det får ju stå för dessa. Själv ska jag ge min röst på detta parti. Jag är en 63 årig kvinna som älskar tornedalen. Har en kameral utbildning. Har jobbat på länsstyrelsen och bank. Har drivit företag i massor av år.Jag är inte dum i huvudet. Däremot vill jag se en förändring. Är less på våra politiker. Nu ska SD få chansen. Glad midsommar på er. Vad ni än röstar på🌸🌸🌸

 88. Svenska språket premieras för alternativ Nobelpris i Litteratur skriver:

  Bra Umeåbo, efter sig själv känner man andra. Säkert sant att alla som du känner med olika bedrifter är av samma anledning som Umeåbo själv, outbildad arbetslös, bidragsberoende xenofob är en ny bedrift som bara Umeåbo känner till. Värst av allt är ordblindheten självlysande (bristande språkkunskaper i Svenska) den största drivkraften i vissa inlägg.

 89. Svenska språket premieras för alternativ Nobelpris i Litteratur skriver:

  Det finns inflyttade finländare i Sverige och i tornedalen ja. Finländare eller inflyttade som ”acklimatiserat” sig till bygden saknar kunskaper i Svenska språket efter 40 år boende i Sverige. Deras efterkommande fortsätter leva i vanföreställningen att svenska är ingenting för en ursprunglig finländare och sprider till kommande generationer en fiktivt icke fungerande ”språk” där alla akademiska grunder befinner sig på ”hitta på stadiet”. Utan språkkunskaper i sitt modersmål Svenska brister förståelsen för sina medmänniskor lär verkligheten idag, från den delen av världen.

 90. Konsulten skriver:

  Att byta parti lokalt har att göra med hur politiken styr omhändertagandet av oss som bor i kommunen, att vi fattig pensionärer i kommunen belastas av högre kostnader p.g.a. övertalighet i kommunen är inte ok, att tjänstemännen ser till sitt bord och aviserar kommande underskott om politiken inte agerar genom nya pålagor, att motivera antalet anställda går genom taxa-höjningar. En renodlad organisation där personalen inte har anknytning till politiken skulle sänka skatten i t.ex. Pajala med ca 6 till 6,5 procent. En renodlad politiker skulle omgående tillsätta uppföljning av arb.tid!

 91. Konsulten skriver:

  Grabbar – glöm samerna, det sköter nog sitt avseende markägandet och hävdandet att ha varit först här, att det också finns en grupp benämnd kvänerna gör saken mer intressant, att hävda rätt till mark krävs ju ”lagfart” enligt mig. Att bara hävda rätt till mark genom ”hävd” och urminnestider är långsökt, hur jävla många olika grupperingar skulle vi då få om alla ”hävdar” rätt. Vi har ju jägarfolket som invandrade från Ryssland och Finland, tänk om Putin också får nys om surret här, kanske han också hävdar och kliver in. Nä, vi bor i Sverige och samäger statens marker, ingen ensk. grupp

 92. Sarva skriver:

  Svar till konsulten:Äntligen en individ med mycket högt IQ. Om du kandiderar till något har du min röst.Saklig,läst,rättfram, men inte självutnämnd svensklärare, som en viss låtsas student.

 93. I södra Sverige är vanföreställningar förbjudet mot amerikanska indianer skriver:

  Språksvårigheter gör konsulten till en mindre betrodd vägledare för rasismens anhängare. Man kan i sitt syfte kalla sig även för mandarin är utanför konsultens kompetens om man vill. De mer välkonsulterade vet om Sveriges urbefolkning fanns innan benämningen kverulant ens var uppfunnet, ett sidospår. Samerna finns här idag och lever sin kulturhistoria vilket är rennäring något annat är osannolikt i kulturbevarande utvecklingen. Någon annanstans i Sapmi handlar samiska sedvanerätten om något annat. För de läskunniga med ordförståelse finns i Svensk författningssamling om renskötselrätten.

 94. I södra Sverige är vanföreställningar förbjudet mot amerikanska indianer skriver:

  I FN’s deklaration finns det viktigaste inskrivet om mänskliga rättigheter; att människor oavsett etnisk tillhörighet tillåts att förföljas för sitt ursprung. Språksvårigheterna ställer till det om förståelse för just den deklarationen för mänskliga rättigheter. Det är en politiskt tydlig markering för att sätta jämställdhets frågan ur spel, nämligen upprättandet av markägandet framför mänskliga rättighet till okränkbarhet. Markägandet kan förvärvas i vilket syfte och nyttjas till sin yttersta gräns beroende av länmynighetens tillmötesgående stöd.

 95. I södra Sverige är vanföreställningar förbjudet mot amerikanska indianer skriver:

  I just jämställdhetsfrågan är det landets största brist och det största orsaken till politiskt missnöje som partierna överser med, tills en utifrån kommande parti kommer in på spelplanen för att handgripligt tar tag i frågan, och som förhoppningsvis leder handlingen framåt.

 96. I södra Sverige är vanföreställningar förbjudet mot amerikanska indianer skriver:

  Har rätt att förföljas p g a sitt ursprung. Ingår i FN deklaration för mänskliga rättigheter.

 97. Svenska språket premieras för alternativ Nobelpris i Litteratur skriver:

  Förvärv före folkrätt utgör ingen jämlikhet.

 98. Resultaten skriver:

  Svenska språket premieras för alternativ Nobelpris i Litteratur:

  Det tråkigt när så många har sådan bild.

  Ju fler språk du kan ju lättare har du med nya språk och kulturer samma sak.

  Men det är så försvenskning som minskar utvecklingen.
  Ni tror våra så kallade svenska traditioner t ex är så ursvenska.

  Många svenskar talar illa om Tyskland och tyska språket egentligen kommer det mesta från tyska språket.

  Har många gånger tänkt flytta till Finland som har mer status i svenska språket än Sverige har med finska språket.

  Är själv 3 generationens finsk.
  Trodde Happis/Tornebor var tvåspråkiga.

 99. från holmen skriver:

  Väntar med spänning på att någon SD kandidat stiger fram i HPDA..SD kommer att få mången väljares röst i HPDA..

 100. Fakta skriver:

  Jag är imponerad av regeringen, vända borgarnas underskott, till överskkott 60 miljader. statsklulden de lägsta på 30 år! Arbetslöshet minskar, trots invandning 160.000 nya personer, imponerade! Barnfamiljer, studernde, sjuka och pensionärer fått mera pengar i plånboken! Försvaret och polis fått resurser, där 8 år gått förlorde, miljader satsar regeringen på kommuner och landsting. Gratis läkarvård, läkemedel äldre och fria glasögon ungdomar. Svartmålning av landet från borgare och Sd är propaganda, Sverige går som tåget!