Pelloprojektet ska förverkligas liksom Projekt 2020

Det var en mycket glad Allan Lehto som på plats kunde konstatera att Pelloprojektet klubbats igenom. Foto: Marianne Berglund

Det var en mycket glad Allan Lehto som på plats kunde konstatera att Pelloprojektet klubbats igenom. Foto: Marianne Berglund

ÖVERTORNEÅ: Vid ett extrainsatt kommunfullmäktige på måndagskvällen gick frågan om Pelloprojektet till votering, som slutade med röstsiffrorna 15-14 för kommunstyrelsens och därmed alliansens förslag för genomförande av projektet.

Om Pelloprojektet har diskussionens vågor gått höga, inte minst på Haparandabladets insändarsidor. Det går ut på att Maili Fastigheter i Pello tillsammans med företagaren Allan Lehto bygger om skolan i Pello till att inrymma särskilt boende, förskola, kök och en del andra lokaler för 21 miljoner kronor. Olika alternativ har erbjudits kommunen som fastnat för att hyra fastigheten under 20 år och därefter ta över den.
Såväl kommunalråden Tomas Mörtbergs (C) som Tomas Vedestig (Öfa), Bente Moen Åkerholm (S) med flera hade långa utläggningar om projektet. Åke Fagervall (Ns) som sedan ett antal år bor i Pello gick till sist upp och konstaterade att det inte var någon positiv bild om framtiden som målades upp av politikerna. Ordet avundsjuka nämndes. Själv såg han däremot Pelloprojektet som en början till något nytt, ett samarbete mellan kommunen och näringslivet.

Röstningen gav jämnast möjliga resultat 15-14 och Socialdemokraten och Pellobon Desirée Waaranperä Krutrök avstod från att rösta. De tre vildarna Ove Emanuelsson, Jörgen Ekersund och Ulf Zakariasson röstade med oppositionen. Moen Åkerholm meddelade att en skriftlig reservation kommer att lämnas in mot beslutet.

Alliansens förslag på Projekt 2020 gick också igenom. Den enda förändringen sedan frågan var uppe vid ordinarie fullmäktige därifrån den återremitterats var att en styrgrupp med representanter för alla partier i fullmäktige ska tillsättas. Projektet tilldelas totalt drygt två miljoner kronor för åren 2017 och 2018 .

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , ,
34 kommentarer om “Pelloprojektet ska förverkligas liksom Projekt 2020
 1. j-gibo skriver:

  Vad gäller Fagervalls yttranden om byapolitik och avundsjuka så finns avundsjukan enbart hos politiker över Juoksengibors aktiva föreningliv. Nu känns det dock som att man slåss mot ”väderkvarnar” och man börjar tappa lusten. Hoppas Allan Lehtos ”varma” hjärta håller för satsningarna. Ekonomin lär göra det.

 2. håkan svangärd skriver:

  Det är ju bra att detta kommer att bli av. Vi behöver just detta det är stor efterfrågan efter platser till äldreboende i just Pello.

 3. Nååniin skriver:

  Kommun kunde byggt till 6 platser, Polgården och 6 Älvgården. Då kunde kommunen utveckla verksamheter, ev avveckla efter behov men nu låser man sig i 20 år utan att veta om man kan fylla Pelloprojektet men ett är säkert att kostnaderna finns där i 20 år och kommunens lokaler kommer att stå tomma. Även Länsmansgården och Björkbygården kommer att drabbas.

 4. Nordan skriver:

  Vi i norra delen har väl också rätt att få tillbringa våra sista år i nära anslutning till hembygd och kära.Som det nu är, hänvisas vi 6 -8 mil hemifrån. ÄR det omtanke om oss gamla, demokrati eller medmänsklighet? Vi byggde upp samhället- vad får vi tillbaka? Ska vi bli ”kollin” långt från nära och kära? Ingen demokrati eller omtanke! Ni såg prof. Gustafssons åsikter i TV- progr. Vi är många i Pello, N- kangas med omnejd som ser fram att få tillbringa våra sista år i närhet av de kära. Var fanns Desirée (S)? Tack alla som tänkte på byarna i periferin! Varför glömdes Fredens bro? Okunskap?

 5. j-gibo skriver:

  Nordan tycks ha missförstått det hela. Det blir bara Juoksengibor som får långt till sina nära o kära och detta tack vare en från Lampisenpää. Billigaste och människovärdigaste hade varit en utbyggnad både av Polgården o Älvgården men vi har tyvärr ingen kapitalist med hjärta i Juoksengi.

 6. j-gibo skriver:

  Mörtberg har i media uttalat sig precis det vi vetat.Det är bara pengar som gäller men det blir på bekostnad av dom gamlas välfärd. klassisk högerpolitik.Jag ett tips. Bygg en ramp i Hiirivaara som ibland kallas för ättestupan.

 7. Ötå-gubbe skriver:

  Varför Projekt 2020? Kommunen har ju både E-samordnare (eg en informatör)och kommun strateg. Det är väl deras jobb? Vem av Thomas och Thomas och Rolfs vänner ska nu få jobb?
  Denna soppa får en att må riktigt illa. Är sånt smussel och korruption.

 8. Ajatelkaa skriver:

  Varför röstar inte en Pellobo ? Pellobor tänk efter – svara med samma mynt i kommande kommunalval!

 9. Nordan skriver:

  Visst vore det önskvärt att ”alla” byar fick ett eget s.boende.Vi vet dock att detta är omöjligt, tyvärr! Vad gör man då? Man måste väl ändå vara realist ock tänka sig för att det finns faktiskt relativt ”stora byar med omnejd” även i norra delen av kommunen (Aapua, R-järvi,O-mangi, N-kangas, Pello) inte enbart nära ÖTÅ och södra delen (H-näset). Det som nu röstats fram är väl ändå det mest logiska, eller…? Visst vore det trevligt om man kunde bygga ut både Pol- och Älvg, men, men – stor resursfråga,vad beträffar skattemedel och ”kompetent personal”.Nord-city-syd känns väl ändå mest riktiga.

 10. Pensionären skriver:

  Men frågan återstår. Varför nybygge? Finns det underlag för denna satsning? Jag vill se alliansens beräkningar och statistik. Hur många barn har behov av förskoleplats i Pello? Innebär detta att tjänster dras in? Förstår inte syftet med detta. Är det trångt på Pol- och Älvgården? Mörtberg säger att det ska bli trygghetsboend i Juoksengi. Var kom det ifrån? Det finns inte några sådana beslut. Det svänger hit och dit och förtroendet är förbrukat. Inte minst när man hör hur folk som jobbat åt kommunen blivit behandlade. Usch.

 11. ötå-bo skriver:

  I fullmäktige bedyrade en nästan gråtande Mörtberg att privata företagaren inte blir rik på projektet. Jaha, efter 20 år kan han kvittera ut en bonus på 3 miljoner! Jag har inget emot privata vinster, men inte av skattemedel!

 12. polgarden skriver:

  För de första Fagervalls inlägg,ja vad ska man säga. jo de mest patetiska inlägg som gjorts från en talarstol på kf. hade inget med aktuellt ärende att göra. och sen högerns retorik att dom privata på nått sätt skulle riskera sitt satsade kapital på projektet. vilket rent ut sagt svammel, med ett 20 års hyresavtal är det bara kommunen som tar riskerna och inte av hjärtat investorerna.

 13. polgarden skriver:

  Detta är ett typ exempel där inte kommunens bästa går i första hand utan högerns ideologi går i första hand. jag som vanlig människa skulle också kunna göra motsvarande investering och de med lånade pengar och skulle ändå tjäna minst 7 miljoner under denna tidsperiod med kommunens återköpsklausul på 3 miljoner. bara investera och sen i stort sett bara kunna rulla tummarna och hova in dessa pengar.

 14. pello-bo skriver:

  har besökt gamla skolan i Pello och enl mina beräkningar är investeringskostnaden max 12 miljoner. undrar bara vart dom uppgiva 21 miljonerna kommer ifrån. nä ryser där Mörtberg i spetsen kan vara så okunniga i enkel ekonomi att dom går på.

 15. pello-bo skriver:

  med hänvisning till försäljningen av kattilakoski som var allt annat än proffesionellt, så vill vi medborgare att avtalet med maili ab ska offentliggöras innan Mörtberg får tag på nån penna för undertecknande så de inte går åt fanders igen. för nått ekonomiskt sinne för våra pengar verkar inte finnas i den kroppen!!

 16. ötå-bo skriver:

  I projektet ingår förskola, hur många barn finns i Pello förnärvarande? Och hur många om 10-15 år? Med den befolknings minskning som beräknas, kommer kommun att betala för ytor i 20 år som inte motsvarar behovet! En ren förlust för kommun, som våra barn får betala av skattemedel till privat kapitalet!

 17. j-gibo skriver:

  Nästa gång ni har fullmäktigemöte. Varna tittarna så vi kan ta fram näsdukarna med tanke på alla känslor som finns hos Fagervall, Vedestig o Mörtberg. Beslutet är taget men jag måste nämna att samtidigt som beslutet togs plockades vägbelysningen i södra Juoksengi bort. I Lampisenpää däremot lyser lamporna för fullt. Är det en tillfällighet eller beror det på att ett av ”råden” bor där. Måhända är det en planerad nedläggning av hela Juoksengi!!!!. Slut på debatten för min del i ärendet.

 18. ötå-bo skriver:

  Avtalet med Aili är inte offentligt, ÄNNU! Räknat med de underlag som nu finns. Gör Aili under 20 år en vinst på 7 mille, inräknat att kommun står för drift och underhåll. Efter 20 år betalar kommun 3 mille för att överta fastigheten. Jaha, Mörtberg i tårar att privata inte gör en vinst med Pello projektet!! Jag har inget emot privata vinster, men inte med våra gemensamma skattemedel!

 19. Elaren skriver:

  Nja, det beror på att det ännu inte finns ngn belyst GC-väg i Lampisenpää som det finns i södra Juoksengi. Märkvärdigare än så är det faktiskt inte. En del av lamporna plockades ju bort redan för tio år sedan när GC-vägen byggdes och ett par markägare i södra Juoksengi tog hand om dom med dåvarande vägverks chefen goda minne från grannbyn och satte upp på sina privata vägar, vart resten försvunnit nu vet jag inte….

 20. pello-bo skriver:

  höger pekka vill inte höra/vetra sanningen,,jag vet att ombyggnaden av skolan går på max 10 mille…varför tar ibte kommunen ett anbudsförfReNW…nä för bolaget mailin är ju kk mässigt enl bolslutetyn per 12.14….

 21. pello-bo skriver:

  varför inget anbudsförfarande.. jag skulle oki vara berett och ge ett anbud på kanske 12 miljoner för samma objekt som de av kommunen köpta objektektet..men varför köpa de för dubbelt så dyrt som ett benl eu anvisat upphandlinfs förfarande?

 22. Insider skriver:

  En arkitektbyrå i Luleå som kommunen använder har kostnadsberäknat ett nybygge alt en renovering till 58 miljoner kronor. Nu renoverar Maili för högst 21 miljoner! Kommunen behöver inte ligga ute med pengar!
  Hela kommunen får utvecklas och nya trygghetsboenden som efterfrågats byggs.
  Visst, Juoksengi tappar ett säbo men får istället ett boende för byns gamla som inte ännu är redo/nog dement för ett säbo. Nu är det bara en från Juoksengi som bor i polgården, alla andra kommer utifrån.
  En lösning som har många vinnare, även vänstern!

 23. investerare med dollar skriver:

  är besviken. varför fick inte jag tillfälle och investera i denna ombyggnad? får kalkylen och gå ihop fast jag skulle låna till denna investering. tror inte nån bank skulle säga nej oberonde vem som skulle ansöka om lån med dessa otroligt bra villkor. tänk ett 20 års avtal. synd att kurt j mot sin vilja inte fick delta på kf. den enda som kan de här med investeringar. Mörtberg snyfta på men risken är de du som tar, hur kan man vara så inkompetent och de mest skrämmande att man inte själv inser de.

 24. investerare med dollar skriver:

  tror att aili och Lehto hade stor bastufest igår. skulle inte göra mig överraskad om även vedestig och Mörtberg kasta ånga???

 25. investerare med dollar skriver:

  om Mörtberg är med på detta affärsupplägg. tror de för dom önska att Pello projektet skulle medföra att investerare skulle satsa på övertorneå. har ett förslag. jag är beredd och satsa ca 40 miljoner på ett nybygge som ett särskilt boende i anslutning till dagis i Juoksengi. så mer än Pello barnen får kontakt med den äldre generationen. villkoren ska vi nog komma överens om… bara kommunen står för riskerna.

 26. investerare med dollar skriver:

  Och vedestigs lögner där han åberopar att hans son hade köpt en villa utanför centralorten….vilken lögn de är.-.-.hur kan man som politiker bara så här ljuga befolkningen med lögner rakt i ansiktet,,,,börjar bli en trump effekt även inom högern i övertorneå—fakta är att villorna i centralorten säljer bäst och mest,.,,,och hur länge ska en död bygd som luppio och Hedenäset ha sin kommunal service som dom har……..

 27. Gubbröra skriver:

  Ang Pelloprojektet så har ingen redovisat hur kommande behovet av platser på Säbo och förskola ser ut.

  Ang Vision Övertorneå. I NSD 3 okt säger Tomas Mörtberg: ”En person ska anställas med syftet att förmedla en mer positiv bild av kommunen.”

  I NSD 23 nov är marknadsföring plötsligt dåligt, nu är det aktiviteter som gäller, reportern frågar:
  ”Extern marknadsföring då?
  – Nej, forskningen säger att marknadsföring inte ger de effekter man förväntar sig. Det är aktiviteter och upplevelser som säljer.”

  Det svänger hit och dit. Vad tycker forskare Mörtberg nästa månad?

 28. Enkel lösning skriver:

  Om ‘förmedla en mer positiv bild Övertorneå’. De man får höra ute i länet om Ö-tå är: ‘Men va era politiker bråkar hela tiden!?!?’ Å kollar man i media om Ö-tå så är ju de man läser.? Bara bråkande politikergubbar som skäller på varann, tillåmed i samma parti!?? Nån hoppar av, nån byter åsikt,, å alla gnäller i media!
  De första man borde göra är lära politikerna att bete sig som vettigt folk,?! Att fatta att det är ju dom som drar ner Ö-tås rykte!?!? Vanligt folk från Ö-tå är ju trevliga och duktiga, de är kominalråd å småpåvar som måste skärpa sig.

 29. Entreprenören skriver:

  Varför har det inte skett någon upphandling av Pelloprojektet? Vilken guldsits för entreprenören som blev serverad denna lösning. Nä det pågår mycket skit i kommunhuset och det där andra kommunhuset som kommunalråden låtit renovera. Prislapp på Ekforshuset? Vedestig sa 600.000 kr. Vad tror vi om det?

 30. Elaren skriver:

  Fattar inte ni att det inte är ett kommunalt projekt utan ett privat. Aili är inte bunden av en offentlig upphandling för bygget, men det är fritt fram även för ”investeraren med dollar” som han skryter att ge sig tillkänna och erbjuda anbud på bygget. Aili väljer ju själv att bygga i egen regi eller ta in anbud från hugade entreprenörer som vill ge anbud på bygget! Men allt verkar bottna i den svenska avundsjukan egentligen. Aili har get kommunen ett anbud i förhållande till Monarkens som tilltalat de beslutande på ett annat sätt, ett sätt att inte behöva investera 60 mille av skattemedel.

 31. Kommunbo skriver:

  Entreprenören. Jag hörde att första delen i renoveringen av Ekforshuset kostade kring 1,2 miljoner. Ännu ska fasaden och fönstren bytas plus säkert mycket mer. Men det är bara att kolla med ekonomi eller teknisk chef vaf kostnaderna är, kommunalråden är fel personer att fråga.

 32. Entreprenören skriver:

  BC i Hapda upphandlades trots att kommunen hyr… Campingen i Ötå har länge sökt stöd från kommunen för att kunna bedriva och utveckla verksamheten. Något som skulle gynna alla. Men icke. Nu ska det byggas något som inte ens behövs. Vansinne!
  Nä, ”Kommunbo”, våra kmr är det ingen idé att fråga. De har lite svårt att tala sanning

 33. Entreprenören skriver:

  När Ekforshuset huset renoverades förlorade entreprenörer sina hyresgäster. Hur ska kmr ha det? De stöttar med ena handen och stjälper med den andra.

 34. Kurt Juntti skriver:

  En väl initierad
  Det var troligtvis en idé om att avveckla Polgården som nu kan förverkligas med falska argument. Ett ”bud” dök upp genom Mailis om att bygga om fd Pelloskola. På skolan finns allt att ta i anspråk utan ombyggnad. Det finns kök med matsal, förskola, gymnastiksal, slöjdsal mm där ingen ombyggnad behövs. fyra klassrum kan byggas till mindre lägenheter för en begränsad investering. Älvgården har idag 8 säbo-platser. En tillbyggnad med 6 platser för en fjärdedel av kostnaderna ger antalet säbo-platser som nu efterfrågas. Vad är Pelloprojektet?