Pensionärerna snuvas på skattelättnaden

SVERIGE: Enligt Skattebetalarna går uppemot 200.000 pensionärer miste om den skattelättnad som utlovats från regeringen.
Man uppger att skattelättnaden har genomförts genom högre grundavdrag för pensionsinkomster, men att regeringen i sin nya modell för att beräkna grundavdragets storlek och hur många som omfattas av reformen har utgått från 2015 års högre prisbasbelopp. I år är prisbasbeloppet 200 kronor lägre.

Följden ska enligt Skattebetalarna bli att lättnaden försvinner vid 211.400 kronor istället för vid 240.000 kronor.
I och med detta, säger Skattebetalarna, går 200.000 pensionärer som har en pension i inkomstintervallet 211.400- 240.000 kronor, miste om den utlovade skattesänkningen.
Det innebär att fyra av tio pensionärer, totalt 800.000, inte omfattas av regeringens skattesänkningar.

Vidare uppges också att en halv miljon pensionärer får höjd kommunalskatt i år, vilket gör att regeringens sänkning av skatt på pension helt äts upp för nära 52.000 pensionärer.
– Regeringen har beskrivit skillnaden i skatt mellan pension och arbetsinkomst som både orättvis och omoralisk och sagt att avskaffandet är en fråga om respekt över generationsgränserna.
– Mot den bakgrunden är det anmärkningsvärt att regeringen visar bristande respekt för landets pensionärer genom att inte fullt ut backa upp orden i handling, säger Joacim Olsson, vd på Skattebetalarna i en kommentar.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,
5 kommentarer om “Pensionärerna snuvas på skattelättnaden
 1. Marcus skriver:

  Bra jobbat, regeringen!

 2. Mkk skriver:

  Skulle inte bli förvånad om de också är SDs fel B-)

 3. kjell g skriver:

  Göran P ”lånade”250 miljarder o lovade betala tillbaka.Inte 1 kr har det kommit.Löfven lovade sänka skatten o visst sänkte han skatten symboliskt.Till ekonomiska flyktingar verkar det finnas pengar men till 200tusen fattigpensionärer finns det inga pengar. SKÄMS!!!!!

 4. Marita skriver:

  SD vill sänka skatten för pensionärena. Tyvärr har dom inte majoritet i fråga.
  Känns surt när man måste betala 30 % skatt på så låg pension.

 5. Roland Persson skriver:

  Dom är lögnare hela politikerhögen. Ett annat exempel är höjd bensinskatt när priset är lågt. Då borde man vara konsekvent och sänka skatten när priset går upp.
  ATT DOM INTE SKÄMS!