Per Skalk blir ny kommunchef i Pajala

16 personer sökte tjänsten som ny kommunchef i Pajala, efter Åsa Allan. Nu står det klart att Per Skalk som arbetar på KPMG tar över från och med 1 april.

– Det är ett jätteintressant jobb ur många perspektiv, säger han.
Per Skalk är född och uppvuxen i Norrbotten och har rötterna i Muodoslompolo och Sattajärvi. Efter arbete inom bland annat Leksands kommun och revisionsföretaget KPMG ser han nu fram emot att flytta tillbaka norrut.
– Jag har jobbat mycket med rådgivning och revision mot kommuner de senaste sex åren. Det känns intressant att jobba långsiktigt med en kommun, i stället för att åka därifrån när uppdraget är slut, säger han.
Efter beskedet om anställningen ska han och familjen nu börja titta på boende, där siktet är inställt mot centralorten.
– Vi börjar där tills vi har hunnit lära känna kommunen. Jag har fru och två barn, så centralorten är bra på så sätt.
Han är medveten om några av utmaningarna i Pajala kommun.
– Jag tror dock att glesbygden, om man vill kalla det så, har mycket att erbjuda. När det gäller Pajala har jag följt gruvverksamheten från det att Northland började prospektera och det skulle vara enormt betydelsefullt om Kaunis Iron kom igång.
Frågan om skolorna i kommunen har han också följt.
– Jag vet att det varit en infekterad fråga, och det är ingenting som är unikt för Pajala. I grunden är det en politisk fråga där man ska lyckas hålla en bra kvalitet i de skolor som finns. Om man kan lyckas med det samtidigt som man har glesbygdsskolor är det jätteroligt.
Han tror inte att kommunsammanslagningar är någon god idé för att komma åt problemen med dålig ekonomi i många landsbygdskommuner.
– Särskilt inte i Norrbotten och Västerbotten där man har långa avstånd. Däremot behöver man bli bättre på att samverka mellan kommunerna. Det gäller att hitta nya effektiva sätt att jobba, säger han.

Publicerad i Pajala, Svenska
5 kommentarer om “Per Skalk blir ny kommunchef i Pajala
 1. matarengi skriver:

  kd ..vakna nått negativt har ni väl och komma med! inte? men nått jävulskt (ursäkta inte kristna ordspråket) hittar ni väl på och även kritisera detta utmärkta anställning av s styret!

 2. Skolkritan skriver:

  En person utifrån? Intressant, ingen nepotism vid rekrytering.

 3. AnnBritth skriver:

  Åh, äntligen. Verkar vara ett bra val. Äntligen någon som kommer utifrån. Visserligen med rötter från kommunen, men som bott på annat håll. Välkommen till Pajala….hoppas ni ska trivas här. Du har säkert en massa bra idéer hur denna kommun ska komma på fötter. Önskar dig lycka till. Stå på dig….du kommer säkert att möta på motstånd….blunda för detta?

 4. Nepotismen ligger heller långt ifrån skriver:

  Känner inte som Pajalabo igen namnet men gäller det dessa orter vet, med säkerhet vilken släkt som avses med enbart det nämnda båda orterna.

 5. Säkert någon koppling ? skriver:

  Skolkritan !
  Nepotism nog finns det säkert någon sorts koppling om man verkligen börjar och rota, avlägsen släkt eller fd medlem i SSU.

  Inte ett dugg förvånad !