Planen om belysning släcks

Järnvägsbron mellan Haparanda och Torneå. Foto: Lisette Olsson

Järnvägsbron mellan Haparanda och Torneå.
Foto: Lisette Olsson

HAPARANDA: Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat att Haparanda stad inte ska finansiera belysning på järnvägsbron mellan Torneå och Haparanda, det finns inte pengar till projektet.

Som en gåva var det tänkt att Haparanda stad skulle finansiera en konstbelysning som skulle lysa upp järnvägsbron mellan Sverige och Finland. Planen var att den permanenta konstbelysningen skulle invigas på Finlands 100-åriga självständighetsdag den 6 december.

Men i måndags beslutade Ks au att inte gå vidare med projektet. Det varit svårt att hitta finansiering. Haparanda stad har under hösten 2016 in på vårkanten 2017 sökt finansiering från externa parter, men fått avslag på ansökningarna. Endast en penningansökan blev beviljad, den skulle täcka 100.000 kronor. Men kostnaden för att belysa bron räknades uppgå till 800.000 kronor.
Kommunen offentliggjorde även en upphandlingsförfrågan gällande entreprenaden, men bara ett anbud lämnades in på 1,1 miljoner kronor.
– Det kostar för mycket, vi ska fundera på någon annan bestående gåva att ge till Finland när de fyller hundra år, säger Sven Tornberg (C), Ledamot i Ks au.

Järnvägsbron är byggd år 1919 och har därmed som enda järnvägsbron mellan Sverige och Finland haft en stor betydelse historiskt sett, under bland annat andra världskriget. men trots att belysning inte blir aktuellt just nu så står det fortfarande kvar på agendan hos kommunen att förvekliga det i framtiden.
– Det är en värdefull symbol och målsättningen är ännu den samma, men det får skjutas lite framåt, säger Jytte Rüdiger, kulturchef på Haparanda stad

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,