Planerar att byta ut Ulf Zakariasson

Kommunalrådet Tomas Mörtberg tar upp frågan på måndagens sammanträde i kommunstyrelsen. Foto: Marianne Berglund

Kommunalrådet Tomas Mörtberg tar upp frågan på måndagens sammanträde i kommunstyrelsen. Foto: Marianne Berglund

ÖVERTORNEÅ: – Alliansen har majoritet i nämnden och eftersom Ulf Zakariasson har gått ur partiet företräder han inte oss längre. Därför kan vi välja ett nytt presidium i socialnämnden, säger kommunalrådet Tomas Mörtberg (C).

Det har frågats på bland annat sociala medier hur det kan komma sig att Ulf Zakariasson tillåtits att sitta som ordförande i socialnämnden så sent som i slutet av september. Detta trots att han lämnat det parti han senast tillhört, det vill säga Övertorneå fria alternativ, som ingår i den styrande alliansen i kommunen.
Nytt presidium
Att Zakariasson satt som ordförande har fått kommunledningen att agera.
– Kommunchefen Rolf Kummu har på vårt uppdrag tagit reda på vad som gäller via en jurist på SKL, Sveriges kommuner och landsting, förklarar Tomas Mörtberg.
Med hänvisning till kapitel sex, paragraf 15 i kommunallagen kan det parti eller den allians som har majoritet i en nämnd, och som därmed företräder nämnden, ha möjligheter att välja ett nytt presidium. Det vill säga en ny ordförande och en ny vice ordförande i nämnden.
– Eftersom Ulf Zakariasson har gått ur partiet ska han alltså inte sitta kvar som ordförande, enligt Mörtberg.
Det här kommer upp på kommunstyrelsens dagordning på måndag den 17 oktober och i fullmäktige den 7 november.
Stannar hemma
Det som sagts om att oppositionen tänker fälla budgeten och därmed även den styrande alliansen, kommenterar Mörtberg så här:
– Jag har ännu inte sett något budgetförslag från oppositionen.
Vad säger du om jobbet med att få bort Ulf Zakariasson ur politiken?
– Ja vad ska man säga. För egen del kan jag i alla fall säga att den dagen då folk så tydligt säger att de saknar förtroende för mig, då stannar jag hemma. Det räcker väl som svar, säger Mörtberg.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , , , ,
22 kommentarer om “Planerar att byta ut Ulf Zakariasson
 1. Stenen skriver:

  Bra och byt ut dig själv och hela alliansen samtidigt! Efter dagens insändare i Hb som du knåpat ihop (gissar att kommunchefen hjälpt till) så försvann det sista lilla förtroendet för dig. Hur kan du som kommunalråd hitta på och ljuga så om tidigare anställda? Kolla upp fakta och verklighet innan du skriver. Sanningen kommer alltid fram. Inte konstigt att vi som jobbar kvar är rädda för att säga eller ha en annan åsikt när man ser hur det går. Idagsläget finns det inga politiker i Ötå som får min röst. Ni är alldeles för fega. Ingen vågar stå upp för de enskilda personerna som drabbats.

 2. Men Hallå skriver:

  Mörtberg då tycker jag du tar ditt pick och pack och lämnar över ditt uppdrag för det du gör i artikeln är att ljuga folk rakt upp i ansiktet. Jag hoppas att före detta kostchef och kommunikatör kommer med sin version och det vi andra sett och hört.

 3. Men Hallå skriver:

  Kommentaren ovan är från artikel ” Inga större konstigheter kring tjänster” där Mörtberg anser att anställda i kommunen inte blivit felaktigt behandlade. Det är väl klart att Mörtberg tycker så då han var med i den upplevda ”utfrysningen” av förra kostchef och kommunikatör. Skäms Mörtberg, du är rektor och ska föregå med gott exempel och förebygga allt vad mobbning heter, Vad gör du själv? Du glömmer fort bort vad du tidigare sagt till folk, men vi minns och vi kommer att påminna dig, så folket får veta sanningen.Fy fan säger jag bara.

 4. Men Hallå skriver:

  Ursäkta, det Mörtberg svarar ang tjänsterna är en insändare från han själv och då är det svårt att få frågor om det han skriver.

 5. mkk skriver:

  kommer insändaren upp på webben?

 6. jaha! skriver:

  Jag röstade blakt i senaste valet och kommer att rösta blankt i nästa val. Det finns bara pajasar och nickedocker i alla partier, ingen kan stå för sina idéer och misstag.

 7. Lunchgäst skriver:

  Mörtberg har extremt mycket fuffens för sig. Informella grupperingar med mera. Besök en av våra lunchrestauranger oftare så märker ni tydligt hur gruppbildningarna ser ut över partigränserna.

 8. Ötåbo skriver:

  ” Mörtberg anser att anställda inte blivit felaktigt behandlade” nähä. Det är det dummaste jag hört på år o dar. Säg inte att du är så korkad Tomas att du tror att vi går på det. Jag blir heligt förbannad för jag och flera med mig är på kommunen och sett hur bla DU, Kommunchefen och andra politiker betett ER mot vissa personer. Och det är inte en rolig syn. Vi är flera som hört hur ni pratat så kom inte med fler lögner. Jag har pratat med fd kostchef å, jag har även pratat med fd kommunikatör, deras upplevelse kan ingen ta ifrån dem. Vi är flera som sett samma sak de upplevt.

 9. Oj skriver:

  Bra men hallå,o stenen håller med er båda i alla orden. Ta pick pack och gå Tomas. Förstår inte varför Tomas pratar i tidning om de som slutat från kommunen. Det är att prata skit. Och ljuger gör du också. Sanning komma fram förr eller senare. Avgå T och T, det är dags för er att lämna den röra ni själva skapat. Hur kan ni sova gott om natten Tomas? Skämmas ska ni göra. Ja hoppas att före detta kost chef och före detta kommunikatör skriver och svarar dig Tomas, så fler får upp ögonen för vad du håller på med. Du kan göra alla en tjänst och det är att lämna över stafettpinnen till sossarna.

 10. Pensionären skriver:

  Tack för insändaren Tomas! Nu visar du ditt rätta jag och bevisar att folk blivit illa behandlade av dig, kommunchefen och hela alliansen. Det finns en hånfull underton i hela din insändare med den återkommande meningen; ”Inget konstigt med det”. Som många andra så hoppas jag att de du hänger ut orkar och vågar ge svar. Hoppas verkligen vi får se flera av dem som alliansen jagade bort tillbaka i tjänst i kommunen igen. Vi är många som saknar den positiva och välkomnande känslan som de skapade. Man var stolt över sin hembygd. Nu skäms man. Be om ursäkt hela alliansen och kliv av!

 11. voi voi skriver:

  Tack Pensionären! Så bra formulerat, du tog orden från min mun. Vi är MÅNGA med dig som önskar att alliansen kliver av och att vi får se de bortjagade i kommunen igen. Vi är MÅNGA som saknar den positivitet de skapade. De som jagade bort de duktiga med rätt kompetens är just alliansen med Tomas Mörtberg och Kommunchefen. Vi är MÅNGA som upplevt det på nära håll. Varför dra ner ex kommunikatörstjänsten till 50% för att några månader senare anställa 2 heltider som ska göra samma jobb som 1 anställd gjorde. Det kostar om något. Ni leker med kommunmedborgarnas skattefinanser.

 12. Juoksengi bo skriver:

  Tomas Mörtberg, jag trodde mer om dig men nu har du visat vem du är för mig i alla fall. Jag är besviken på dig. Du vet, precis som jag och många fler att det finns en historia bakom kostchefen och kommunikatörens bortfall i kommunen. Du vet vem/vilka som ligger bakom att de var tvungen att sluta från sina jobb. Som jag förstår trivdes med sina jobb. Och Du Tomas Mörtberg är med dessa och fryser ut dom och ser till att de måste sluta i kommunen. Nu hoppas jag att de tre vildarna röstar med S och att ni åker med buller och bång och att S tar tillbaka de som ni sett till fick lämna sina tjänster

 13. Juoksengi bo skriver:

  ”Vad säger du om jobbet med att få bort Ulf Zakariasson ur politiken?
  – Ja vad ska man säga. För egen del kan jag i alla fall säga att den dagen då folk så tydligt säger att de saknar förtroende för mig, då stannar jag hemma. Det räcker väl som svar, säger Mörtberg”

  Mörtberg – Kan det bli mer tydligare än så här för din del. Packa ihop och dra, du har gjort nog med skada för Övertorneå Kommun och dess medborgare.

 14. Monika skriver:

  Menar Du Tomas att ni i alliansen verkligen ger i uppdrag till kommunchefen att utreda hur ni ska bli av med en ledamot? Kommunchefen borde väl ha andra viktiga uppgifter att sköta. Vid tidigare artiklar har du även ”hängt” ut anställda i media för allmän beskådning där du skyller på dem om något blivit fel. Har dock inte sett att du gått ut i media om något anställd gjort något bra. Kan ju vara för att jag inte läser allt, eller…

 15. Sven skriver:

  Precis som Monika skriver är det väl känt att Tomas M ”hängt” ut anställda i media och skyller på andra när något blir fel. Det är bara att googla och läsa artiklarna för att få bekräftelse. Tomas M skyllde på Z att det var han som låg bakom att få bort kommunikatören, inte han, ändå gjorde han aldrig något åt saken och satte stopp för utfrysningen av Göran Lahti. Samma med kostchefen som jag nu hoppas skriver ut till allmänheten hur hon blev behandlad av alliansen. Jag tror dock att dagarna är räknade och vi får vinka bye bye till T och T. Den dagen då åker champagneflaskan fram.

 16. Knapsu skriver:

  Bredvid kostchef och kommunikatör också kompetensen som fanns på familjecentralen och som också ersattes av två personer istället för en trots att pengabrist ofta hävdades. Granska också om dessa tjänster annonserades? Eller behövde vissa nytt jobb?

 17. Ebba skriver:

  Det fanns en duktig kvinna på familjecentralen med så mycket kunskap. Rätta mig om jag har fel men har det inte med kommunikatören att göra.? Detta par blev som jag förstår det mycket illa behandlade av både tjänstemän och politiker. Det kanske vore nåt att granska även fler som farit illa pga mobbninng och utfrysning. Det känns tråkigt för det är inte detsamma att besöka familjecentralen sen denna kompetenta kvinna slutade. Varför får man inte vara duktig i övertorneå?

 18. skeptikern skriver:

  Inte för att vara otrevlig och utöva lyteskomik, men citatet ”Den dagen då folk så tydligt säger att dom saknar förtroende för mig, då stannar jag hemma” visar att herr kommunalråd skyndsamt bör införskaffa hörapparat.

 19. Jovain skriver:

  Det är något konstigt med Ötås politiker.
  I många kommuner kan man se enstaka exempel där politiker går in och tar över tjänstemännens jobb, men i Ötå verkar det vara mera regel än undantag.

  Tjänstemän i östra Norrbotten hade ett möte om verksamhetsfrågor, och vem skickar Ötå ? Jo ett halvt kommunalråd !

  Det är bekymmersamt när politiker anser att de är mer lämpade att utföra tjänstemännens jobb ! Det enda det visar är att det inte har tillräckligt att göra som politiker !

 20. Anonym pga rädsla för replessarier skriver:

  Eller Jovain så kan det vara så att det är politikerna som vill synas och höras. Politikerna tar beslut och tjänstemännen verkställer dem. Men i Övertorneå har politikerna missförstått sitt uppdrag, de är inne och bryr sig på detaljnivå hur tjänstemännen ska verkställa. Det är skrämmande tyst i kommunhuset, det är inte många som vågar säga vad de tycker. Men ni kan vara lugn för snart ryker alliansen. De har tyvärr hunnit förstöra alldeles för mycket som kostar oss skattebetalare stora summor pengar. T M ska hålla på med det han är duktig i dvs mjölka kossor.

 21. Pappa och mamma skriver:

  Vi håller med Knapsu och Ebba. Hoppas det kommer fram varför hon valde att sluta från ett jobb som man såg hur hon brann för. Ötå har blivit tråkigt för oss med småbarn.

 22. Abbe skriver:

  ”Den dagen då folk så tydligt säger att dom saknar förtroende för mig, då stannar jag hemma” – Tomas Mörtberg, du vet var dörren är, det är bara att packa väskan och gå. Ditt förtroende är förbrukat med allt fulspel som du håller på med.