Plastleksaker läcker kemiska ämnen

NORRBOTTEN: 21 mjuka plastleksaker av typen ”Squishie” har testats. Alla visade sig läcka kemiska ämnen.

Det är Kemikalieinspektionen som har låtit testa leksakerna som är tillverkade av materialet skummad polyuretanplast.

– Irriterande ämnen läckte ut från alla de 21 squishy-leksakerna och det tyder på ett generellt problem med den här sortens material. Halterna av ämnena som läcker ut ur squishies är som högst när produkterna nyligen tagits ut ur förpackningen. Sedan minskar halterna med tiden, säger Frida Ramström i ett pressmeddelande.

Vidare uppges att det finns i EU:s direktiv om leksakers säkerhet en generell regel om att leksaker ska vara säkra för barn. Och att Kemikalieinspektionens bedömning är att de testade squishy-leksakerna inte lever upp till kraven i leksakslagstiftningen eftersom de kan utgöra en hälsorisk för barn. ”Kemikalieinspektionen bedömer därför att de undersökta leksakerna inte får säljas”.

Inspektionens råd är att barn bör undvika att ha leksaken i närheten av ansiktet, och ska alltså inte krama eller lukta på dem. Man ska inte heller låta små barn, som biter och suger på leksaker, få leka med squishies.

Enligt Ramström behöver man inte vara orolig om ett barn har lekt med squishies. ”Om ett barn har blivit irriterad i ögonen eller luftvägarna så går det över när barnet inte utsätts för ämnena längre”, säger hon.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,