Plockar på svensk sida utan arbetstillstånd

När det börjar skymma kommer här en av flera minibussar fullastade med bärplockare och blåbär från svenska sidan. Nu återstår att se om Polarica ser till att reglerna följs. Foto: Marianne Berglund

När det börjar skymma kommer här en av flera minibussar fullastade med bärplockare och blåbär från svenska sidan. Nu återstår att se om Polarica ser till att reglerna följs. Foto: Marianne Berglund

ÖVERTORNEÅ/AAVASAKSA: En omfattande bärhandel pågår vid gränsen. Överfulla minibussar med thailändska plockare och släpvagnar med bär kommer framåt kvällen från svenska sidan till boendet på Rajahovi i Aavasaksa.

Efter de tidigare årens skandaler där bland annat thailändska bärplockare skuldsatt sig inför möjligheten att tjäna pengar på bärplockning i Sverige krävs nu arbetstillstånd för de bärplockare som är verksamma i Sverige.
Det utgår också en minimilön för plockarna, även om bärskörden blir dålig, och det krävs anställningsavtal.
Trots detta besöks svenska sidan av Tornedalen av bärplockare som är baserade i Finland, där motsvarande regler inte finns.
Bärplockarna har Polaricas firmamärke på ryggen. När Polaricas vd, Juha Ruohola, konfronteras med detta faktum, säger han:
– Vi har thailändska bärplockare som för Polarica oy är stationerade i Aavasaksa för att plocka bär på finska sidan.
Men helt tydligt är att de plockar bär på svensk sida där de saknar arbetstillstånd? Hur förklarar du det?
När Ruohola får frågan ber han att få återkomma om någon timme.
– Om det skulle vara så att några av våra anställda plockar på svensk sida, har de i så fall tagit egna, helt felaktiga beslut att göra det. Det är naturligtvis inte tillåtet utan emot alla regler. Vi måste därför prata med dem, säger han när han återkommer.
Han får då veta att det inte rör sig om några få plockares felsteg då HB tagit bilder både söndag och måndag kväll och kan visa hur överlastade minibussar med släp kommit från Övertorneåhållet med stora mängder bär som lastats ur de övertäckta släpvagnarna.
– De har väl varit över och handlat mat i Övertorneå, lyder då verkställande direktörens kommentar.
Stunden innan har han berättat att företaget förser plockarna med bilar, släp, logi och mat.
På frågan hur många plockare som befinner sig i Aavasaksa och hur många plockare totalt den finska delen av Polarica har anlitat, svarar Juha Ruohola följande:
– I Aavasaksa har vi cirka 205 plockare och totalt 730 i Finland på åtta läger. De finns förutom i Aavasaksa, även i Rovaniemi, samt i Sotkamo i Kajanaland nära ryska gränsen och i Österbotten. På svenska sidan har vi 1.060 plockare. Samtliga finns i Västerbotten.
Ni har med andra ord en omfattande verksamhet med bär?
– Vi är marknadsledare på bär i hela Norden. I år har en fördubbling skett. Blåbären är störst. Sedan kommer lingon och därefter hjortron. Vi exporterar till en rad länder, däribland Kina och Japan.
– Rensning och packning sker i fabriken i Haparanda. En del förpackas i Polen och vi fryser bär i Haparanda, samt i Sotkamo och Rovaniemi, berättar Juha Ruohola.
Vakthavande vid Polisens länskommunikationscentral kunde på onsdagen inte svara på hur man tacklar det faktum att någon arbetar i landet utan att ha arbetstillstånd.
Lars Öberg, områdeschef i östra Norrbotten, har därför sökts, men kunde under torsdagen inte nås för en kommentar.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , , ,
21 kommentarer om “Plockar på svensk sida utan arbetstillstånd
 1. Tornedaling skriver:

  För några år sen när tornedalingarna försökte hämta några liter poltoöljy till sin villa. Då kryllade av tullare i varje hörn!

  Var är ni nu???

 2. Drutten skriver:

  Dagens attraktion för våra beväpnade myndighetspersoner är havslaxfisket på våren och stugägare i skärgården när solen skiner. Då saknas inga resurser. Kustbevakningens struntsysslor finns det pengar till men inte poliser och tullare.

 3. väljare skriver:

  I vanlig ordning gömmer sig den svenska myndigheten när det gäller sådana här saker. Det blir annat ljud i skällan när lokalbefolkningen skall övervakas. Vi får skylla oss själva så länge vi är undfallande.

 4. janos skriver:

  Lite väl sent nu när bärsäsongen är nästan över. Var det inte samma visa förra året. Och säkert nästa år också…

 5. KJR skriver:

  Vad har det blivit av Polarica? Hur trovärdigt uttalar sig representanterna för företaget enligt artikeln ovan? Utan tvekan vet de att plockning sker i Sverige men skyller ifrån sig. Jag såg själv i onsdags två finskregistrerade minibussar i var sin ände av Iso Perttuli, vart jag inte kunde tro att man kunde köra, annat än med fyrhjuling eller traktor.

 6. Sininenberra skriver:

  Bär detta sig?
  Blå bär och svarta pengar eller ljusning för Meänmaa? Bärbranschen var lurvig redan innan och det ser inte bättre ut idag, sen Polarica blivit finskt. Polarica har slutat sponsra idrotten i Haparanda och snart åker också bärplockarna hem till Thailand. Hoppas att åtminstone Polarica i Haparanda blir kvar (gamla Norrfrys), men jag är skeptisk.

 7. Happis skriver:

  Sen bärsäsongen började har finskregistrerade bilar med Thailändare plockat bär i Kommunerna Haparanda, Kalix, Överkalix och Övertorneå det har jag sett med egna ögon! Så från och med nu blir det att fotografera dem och polisanmäla !

  Nån måtta får det vara !!!

 8. Onödigt skriver:

  Om nögon del av de 205 plockare går över till svenska sidan vad gör det, de har 1800 plockare totalt så det är knappast för att rundgå regler. Vi har assylsökande både i haparanda och i övertorneå, stå med kameran vid tullen och kolla om de går över gränsen.

 9. realist skriver:

  Det syns ju finsk reggade bilar som rullar igen Pajala varje morgon fullastad med bär plockare

 10. tuija kalla skriver:

  Så arbetsgivaren lurar av dom fattiga bärblockarna deras garantilön. Hur lågt kan dom sjunka?

 11. Sture Bäver skriver:

  Och myndigheterna med polisen i spetsen vänder sig bort och blundar som vanligt är nu för tiden, utom om det skulle handla om Svenska människor.
  PS. Polisen skulle ju kunna ställa väckarklockan lite tidigare och förslagsvis masa sig till gränsövergångarna och utfärda kontroll, det är väl inte för mycket begärt, eller har dom fått andra direktiv från högsta ort.

 12. väljare skriver:

  Felet ligger hos den svenska staten och dess myndigheter.

 13. Sverige är fantastiskt skriver:

  Mötte två bilar på morgonen vid 6 tiden i hedenäset.dom kanske skulle till Haparanda o handla…

 14. Lennarth Olofsson skriver:

  Sverige är fantastiskt. Kommer man bara från ett annat land är det fritt fram.Det körs 4hjuling in på Svenska sidan, nätas och rovfiskas på alla sätt, ingen koll alls. Man fiskar sjuka Laxar, visar ingen respekt.Detta håller man på med tills man inte kan skilja lekdräkten från en nokia stövel. Höga böter vid nedskräpning pluss skatt på allt som tas. Vi får inget gratis där.

 15. Tuomari Bean @ Å ena sidan och toisella poulella skriver:

  Provar att vara pirun asianajajaa (bildligt talat), ger onekligen perspektiv: Är det bättre att bären i Sverige ruttnar i skogen, och att plockarna inte tjänar pengar? Och ännu värre, att vi som inte kan eller ids plocka själv får dyrare bär om detta inte sker. Eller så är det bara korrekt så som tonen i artikeln och inläggen säger, att det är viktigare att regler för invandring och arbetstillstånd följs (åtminstone för thailändare)? Döm själv.

 16. Lennarth Olofsson skriver:

  Thailändare är ett flitigt och ordningsamt folkslag man märker knappt i nturen där det plockat. Däremot ser man skräck exp på vissa andra som utnyttjar svensk allemansrätt!till 110 procent men glömmer bort skyldigheterna allemansrätten ska endast gälla svenska medborgare, annars slutar det med katastrof. Det ser vi ju redan nu finns det bara bär i Sverige i norden? Tuomari bean: Detta har inte att göra med ruttnande bär i skogen utan tillvägagångssättet med de som trotsar alla lagar och förordningar.

 17. grr.. skriver:

  Bra sagt:TuomariBean! Inte konstigt att detta medium som gissningsvis speglar den allmänna attityden i Tornedalen visar på en avundsjuka och oförståelse för människor från andra länder ! Rashatare ?

 18. Osenka skriver:

  Ganska typiska kommentarer av grr folk som tror sig vara en falang av moder theres, den gode fen med v stämpel. Alla som inte tycker som dom är rasister som hatar allt och alla.Gå på bron och kyl av dig, gå sedan in och fundera ut tex var du ska rymma resterande 60 miljoner flyktingar, när vi inte har lägenheter för våra egna ungdomar!Har du hört låten jag vill bo hemma?Ej alla förunnat!Ha det bra.

 19. Lingonet skriver:

  Kapitalet har inget hemland, sa någon en gång i tiden. Idag ser vi att inget kan vara mer rätt än det. På 80 talet var varenda pensionär,arbetare,skolungdom,som kunde gå ute i skogen och skördade av alla bär som växer här i norr. Det betalades bra också, mitt rekord var 31 sek/kg för lingon 1981. Vad hände sedan ? Det var naturligtvis ohållbart med sådana priser men sedan kom bottennappen i strid ström och dök till 6 sek / kg. Vilket gjorde att väldigt få plockade bär till försäljning, men då kom Thailändarna. Hade inte bäruppköparnas girighet kantrat över så hade det ff varit en folkrörelse !

 20. fritidsfiskaren skriver:

  Att så många har svårt för att Thailändarna plockar bär och tjänar pengar på det är ju inte förvånande, snarare typiskt för tornedalingarna. Varför tar Polarica in Thailändare som plockare? För att tornedalingen är så jävla lat och skulle inte få ihop en hink på en dag. En sån kan man inte betala garantilön till. Alla thailändare plockar ihop till mer än vad de har in garantilön. Skulle tornedalingar ha det som förr skulle lingonsylten kosta som löjrom, och vem skulle köpa det då? Det handlar inte om bäruppköparnas girighet. Det är slutpriset det hänger på.

 21. Höh skriver:

  Bra ” fritidsfiskaren”. Håller absolut med!!!!