"Alla barn kan återgå till skolan" säger polis

HAPARANDA: – Bara svammel. Så betecknar Lotta Daniels vid polisen i Haparanda det hot som skapade uppståndelse på torsdagen.

Det blev ett intensivt pådrag på stadens skolor, då det kommit fram uppgifter om att ett hot uttalats på Facebook. Dörrarna låstes till skolor och förskolor.

När Haparandabladet når Lotta Daniels vid polisen i Haparanda vill hon med bestämdhet lugna föräldrar och övriga som oroats av uppgifterna.

– Det är bara svammel. Den person som står bakom uppgifterna har ingen möjlighet att göra någonting i den riktningen, säger Daniels.

– Alla barn kan återgå till skolan. Sitt lugnt i båten, uppmanar Daniels.

Vid 14-tiden normaliserades läget vid skolorna och låsningen av dörrarna hävdes.

Polisen vet vem personen bakom hotet är och utesluter att personen i fråga kan utföra den gärning som beskrivits.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
54 kommentarer om “"Alla barn kan återgå till skolan" säger polis
 1. Annika Bucht skriver:

  Hur kan man göra ett sånt uttalande att det är bara svammel?
  Som förälder är man rädd om sina guldklimpar !
  Tack för ordet.

 2. Förälder skriver:

  Lätt att säga att de bara är svammel! De var ju inte hon som blev inlåst i klassrummet utan information!

 3. happis bo skriver:

  Svammel? Skriver väl inte sånt utan orsak på nätet? Lotta Daniels skulle sitta löst om det skulle skett något.

 4. Konstigt skriver:

  Konstigt uttalande från polisen, att det bara är ”svammel”. Tycker det är bättre att överreagera i en sådan situation. Om inte annat så var dagens händelse lite träning till polisen i Haparanda, ifall det nästa gång är på ”riktigt”..

 5. Örjan Pekka skriver:

  Hej,
  För tydlighetens skull: Det Lotta Daniels avser vara svammel är själva hotet. Inte oron eller agerandet.
  Mvh
  Örjan Pekka
  HBwebben.se/Haparandabladet

 6. Förälder skriver:

  Örjan!
  Ett hot är väl aldrig svammel!!!

 7. Förälder också skriver:

  Lotta Daniels behöver media-träning.Vad är lämpligt att säga och vad är olämpligt…

 8. Heiduskaja skriver:

  Så här j*vla mycket förtroende får man för polisen när dom tycker att hot är bara svammel, det vill säga INGET! Man säger inte att det bara är svammel om man tar sitt jobb på allvar.

 9. Örjan Pekka skriver:

  Hej sign Förälder,
  Under några timmar har det varit intensivt arbete med att klargöra vad hotet bestått av. Utifrån det jag fått för mig redogjort – om personen som uttalat hotet och dennes möjligheter att göra något av hotet – kan jag ha förståelse för Daniels ordval.
  Mvh
  Örjan Pekka
  HBwebben.se/Haparandabladet

 10. Rf3 skriver:

  ROFL (skrattar stort): Vi vart trollade, allihopa.

 11. Ansqliini skriver:

  Hur kan man kalla något sådant för svammel?
  om polisen verkligen har sådan tankesätt vid sådana här tillfällen bör man ju bli orolig.

  Det har ju faktiskt varit en del finska skolor där elever på riktigt blivit skjutna, efter hot.

 12. Lärare skriver:

  Hur kan man uttala sig som Lotta Daniels? För de elever som var i skolan så var det inte svammel! Fattar du inte hur det kändes för dem att få höra att ett hot utfärdats och att dörrarna till skolan hölls låsta? Många var chockade, grät och satt nedanför fönstrena med neddragna persienner. Och hur tror du föräldrarna på utsidan kände det? Tänk innan du talar!

 13. mamman skriver:

  Hur kan man ens säga att det bara är ”svammel”! Det är ju nån galning som springer lös. Nee,det här måste man ta på fullaste allvar!!Verkar som att Happis lever i en helt annan planet,allt är bara ”svammel” som har skett här i byn. Polisen här är bra på att jaga mopedister och epaförare, de kör kors o tvärs för att komma åt dom, men när nåt allvarligare händer så brister det.

 14. femmamma skriver:

  Så otäckt. Förstår elevernas panik. minns känslan man hade när Karungi skola var hotad. Kan förstå vad polisen menar men ordvalet var illa!

 15. Juntti skriver:

  Så pinsam kommentar!

 16. Jani Nikula skriver:

  Pekka-Eric Auvinen la ut ett hot i facebook men ingen tog honom på allvar. Vad hände med barnen i Jokela skolan efter det?.

 17. Pappa skriver:

  Nog togs de här hotet på allvar. Men hotet var svammel när man fått reda på vad som var bakom.

 18. mamma24 skriver:

  Det var jag som ringde polisen när min 12-åring sett hans facebooklogg. Polisen frågade varifrån jag fått informationen, att dom haft han under spaning ett tag nu. Polisen sa även att jag ej behövde hämta mina barn hem från skolan, som enligt polisen skulle skapa hysteri?! Hämtade direkt hem mina barn samt informerade lärarna.

 19. Förbannad skriver:

  Alltid ska det vara bara ”svammel” tills att det händer på riktigt!!!
  Att folk aldrig lär sig!

 20. Beredskap skriver:

  Har skolan någon handlingsplan om när något sådant här händer? Arbetsmiljöverket kanske måste komma på besök?

 21. kalle ankka skriver:

  Det var inte så länge sen det hände i Finland!

 22. MK skriver:

  Kring mitten av 1980-talet var det någon som bombhotade Gränsskolan. Lokalerna utrymdes, polis med bombhund kom och genomsökte. Den gången visade det sig vara ett ”skämt”, men TÄNK OM det inte varit det. Bra att agera enligt värsta scenario.

 23. Förälder skriver:

  Kom igen, det är inte Lotta Daniels som är skurken här, läs rätt. Sånt här är traumatiskt för alla inblandade och måste tas på allvar men rikta oron på sakfrågan istället, vad skapar människor som beter sig såhär?, vi har ett samhällsklimat som ger utryck av denna art. Gör något åt det istället. Polisen gör bara sitt jobb.

 24. morsa72 skriver:

  Oavsett vad hon menade med svammel så är det klumpigt sagt!! Träning behövs i hur man uttalar sig i den positionen. Och såna hot ska alltid tas på allvar! Arg blir man!

 25. Micke Ayhan skriver:

  Vad har hänt med lugna trivsamma Haparanda?

 26. ...elev skriver:

  Ingen hade någon aning om någonting.. undra om dom ens visste vart alla elever var osv… verkade inte ha någon plan alls.
  Sen att det är ”svammel” tycker jag var väldigt omogen kommentar? Hot ska tas på allvar! Dessa poliser verkar inte ha någon som helst förstående för barn & ungdomar. Där gick min tillit för polisen. Man känner sig inte trygg alls.

 27. Happisbo skriver:

  Hur kan nån som ska skydda oss säga att ett hot är svammel? Tycker svenska polisen har MYCKET att lära från den finska sidan.

  Stort tack till rektorerna i Haparanda som har kraft och snabbt kan ta beslut när det blev kris. Även ett tack till förskolelärare och lärare för ni behöll lugnet.

 28. Danne tyni skriver:

  Är det inte olagligt att uttala hot nuförtiden?

 29. Fundersam skriver:

  Arbetsmiljöverket borde verkligen göra ett besök i stadens skolor. Hur trygga är barnen då de är utspridda lite här och där i stadens byggnader under sin skoldag.
  Vem har ansvar och kontroll över var barnen finns om det händer något på riktigt?

 30. Morsa67 skriver:

  Se där… Polisen har haft honom under ”span” ett tag, uppenbarligen är det en man som inte mår bra. Ett dödshot är ett dödshot och det ska tas på allvar.

 31. Christian skriver:

  Alla skolor ska enligt lag ha en krisplan för situationer som uppstår, t.ex. bombhot eller hot om våldshandlingar. Sedan så ska rektorn och/eller ansvariga politiker inom kommunen kalla till ett krismöte med berörda föräldrar, helst redan veckan efter händelsen. Jobbar själv på en skola, dock nere i Jönköping, men alla skolor är skyldiga att ha rutiner för alla situationer och även att följa upp och informera föräldrar om vad som har hänt, hur det hanterades och vad man kan göra bättre.

 32. Mamma3 skriver:

  Ojojoj, hoppas folk läser på facebookkompisarnas loggar, istället hur allt ligger till, tror mer på folk som sett vad som pågått senaste dygnet, än tidningar och vad poliser tror. Svammel? Tur de flesta är överens om att inte skicka iväg sina barn till skolan, och ännu mindre när sånt här inte tas på allvar! Sedan märkligt att skolan inte ringer ens och att man möter sonen i dörren som öppnar själv utan personal! Många obevakade dörrar på småbarnssidan.

 33. Sans! skriver:

  När man läser de många kommentarerna så förvånas jag inte alls över att få poliser vill till Haparanda.
  Och ni föräldrar borde lugna er. Polisen vet nog mer än bloggare och ryktesspridare. Har ni tänkt på hur ni beter er och vad ni samtidigt lär ut till era barn?

 34. elev skriver:

  Asså jag satt i klassrummet, fick reda på att massa gråter. Du skulle se hut många som grät! Jag tycker ni iaf ska ha polisen där imon, jag går på gräns och är rädd att det ska hända nått med mig eller mina vänner!

 35. tidigare happisbo skriver:

  Som vanligt så händer det mesta i Haparanda Att förvänta sig att ta något på allvar är inte det man förväntar sig Varför skrämma upp folk i onödan Låt det smälla först sen kanske någon vaknar till Har läst i många år om inställningen svammel och uppklarningen av brott iHaparanda kan bara säga vilket lågvattenmärke

 36. Happisbo skriver:

  Sans: När polisen inte bemödar sig att ta emot en polisanmälan angående hot är något VÄLDIGT fel i polisvärlden i Norrbotten….Men när samma tipsare går till finska polisen som hör av sig till polisen i Haparanda så tar de emot anmälan….

  I tidningar står det att läsa att finska polisen tipsade Haparanda polisen att mannen ville skjuta ateister. Rätt ska vara rätt. Oerhört dåligt skött av de som ska skydda oss.

 37. Danne skriver:

  håller med tidigare talare. låt det smälla innan ni reagerar,för att sedan sopa det under mattan.

 38. JE skriver:

  Pinsamt hur kommunen hanterade situationen… Så som jag uppfattade det, så visste men redan på förmiddagen vad hotet handlade om, ändå klarar man inte av att få ut informationen till skolorna. Tänk om vi på skolorna fått veta vad hotet egentligen var istället för att höra dussintals olika rykten? Hur smart är det förresten att låsa in de hotade?! Oorganiserat kaos, minst sagt…

 39. Kolmen lapsen äiti skriver:

  Kiitän vain luojaa että mitään ei sattunut kenellekkään tänään. Sanoin ei voi kuvata sitä tunnetta mikä oli töissä tänään kun kaikenlaista juttua alkoi kuulua. Soitin lastemme koululle heti ja sain heti selkeää tietoa tilanteesta. Kiitos kielikoulun henkilökunnalle ja kaikille muille koulujen henkilökunnille ripeästä toiminnasta. Vain sellainen jolla on omia lapsia voi tuntea empatiaa.toivon että enkelit edelleenkin suojelee lapsiamme ja henkilökuntaa!

 40. Mamma skriver:

  För gudskull tänk på våra barn. Hur mår de nu?
  Vem tar hand om dem? Vill tacka skolorna som reagerade snabbt o klokt men önskar att ni fortsätter ta med krishanteringen som satt djupa spår i dem av rädsla.

 41. Trippel J skriver:

  vem tar hand om barnen.. konstig fråga.. Föräldrar och vuxna i samråd… inte kan någon annan rätta till det.

 42. också mamma skriver:

  Mamma: ett tips ta hand om dina barn själv.
  Prata med dem och var en trygg förebild. Låt dem inte vara på facebook…

 43. N skriver:

  Polisen försöker faktiskt göra så gott dom kan, precis som vi inom vården.! Det saknas kanske resurser ! Det är vi, ni dvs skattebetalarna, VI som skapar vårt samhälle. Gör något åt saken än framför kritik ! Sen diskussionen om ”svammel”, visst hon hade kunnat använda ett annat ord. Media vet inte allt, och ryktet däremot vet ännu mindre sanning. Personligen så litar jag på polisen och dom gör vad dom KAN!

 44. P skriver:

  Brottsbalken 4 kapitlet 5 § Om någon lyfter vapen mot annan eller eljest hotar med brottslig gärning på sätt som är ägnat att hos den hotade framkalla allvarlig fruktan för egen eller annans säkerhet till person eller egendom, döms för olaga hot till böter eller fängelse i högst ett år.

 45. undrande skriver:

  Nu måste jag bara fråga, varför blev det sånt fokus på skolorna? Hotet var väl riktat till ateister?
  De kunde ju också ha stängt affärer banker osv.
  Eller är det något som undanhålls här?
  Det är klart att det är utmärkt att våra barn skyddas, men jag förstår att det blev hysteri att bli inlåsta. Vem skulle inte få panik av det?
  Kanske det iaf blev en höna av en fjäder.
  Men ang. han som uttalat hotet kan det mycket väl vara en fjäder av en höna. Han borde tas om hand.

 46. Gossip girls in da Facebook skriver:

  Örjan Pekka skrev: Utifrån det jag fått för mig redogjort – om personen som uttalat hotet och dennes möjligheter att göra något av hotet – kan jag ha förståelse för Daniels ordval.

  Mest arg blir man ju på dom puckon som sprider såna här rykten på fejan. Ni borde skämmas, inte polisen.
  Snart är det väl dags för mannen med vita skåpbilen att träda fram?
  Ni vet väl att polisen har nåt bättre att göra än kolla de här rykten? För dom måste ändå kolla varje gång.

 47. Danne skriver:

  Nu tycker jag endast att komunen borde lägga lite mera planering att inte placera ut sådana människor bland barnfamiljer. Menar inte bara denna man.

 48. Enkelspråkig skriver:

  Hur skall vi som inte kan finska kunna delta i debatten om inte insändare på finska översätts.
  Haparandabladet är förvisso en tvåspråkig tidning men där blandar man inte ihop språken som i HBwebben.
  Vad säger Örjan?

 49. Örjan Pekka skriver:

  Hej sign Enkelspråkig,
  HBwebben.se är till den helt övervägande delen på svenska, varav nyhetsförmedlingen är helt på svenska. Det är främst en resursfråga att vi inte har mer på finska eller meänkieli på nätet.

  Vi lever i en flerspråkig region och har läsare och samhällsmedborgare med finska (eller andra språk) som sitt starkaste språk. Vill någon därför uttrycka sig på det språket – och jag som ansvarig utgivare kan säkerställa vad som förmedlas – har jag inget emot att kommentarer är på andra språk än svenska.
  Mvh
  Örjan Pekka
  HBwebben.se/Haparandabladet

 50. Nr 50 skriver:

  Hörde att det varit stort manfall på skolan idag! Är alla sjuka eller är det saknad av krishantering?

 51. Knapsu skriver:

  Enkelspråkig: Använd Google Translate. Tipset gäller för övrigt även för de som vill kommentera här men inte kan skriva på svenska.

 52. Översättare... skriver:

  ”knapsu”…tänk vad ”torftigt” det blir…med översättning via G.T…!!

 53. Sanning eller ej!! skriver:

  Jag tycker att ni föräldrar ska kolla upp vad era ungar sprider för rykten på nätet!!??

 54. Polisen är... skriver:

  Har de senaste åren tyvärr fått erfara inte en eller två gånger, utan massor med gånger hur polis- & åklagarmyndighet i Norrbotten gör FEL FEL FEL!! Gång på gång!