Polisen tipsar inför sportlovsresan

NORRBOTTEN: Med tanke på att det är dags för sportlov tipsar polisen hur man kan undvika att drabbas av inbrott.

Under skollov av olika slag, då många åker iväg på resor, sker ofta bostadsinbrott. Polisen passar därför på att påminna om några förebyggande insatser man kan göra för att försvåra för inbrottstjuvar.

– Meddela din granne att du ska åka bort och be grannen titta till ditt hus eller lägenhet. Och det kanske inte behöver framgå i sociala medier att du ska vara borta under hela helgen eller veckan, säger Mats Lundén brottssamordningen region Nord.

Ett annat tips är att tända lampor i bostaden på exempelvis timer eller be grannen parkera bilen på gården, så att det ser ut som om någon är hemma.

Det uppges vidare vara viktigt att snabbt meddela polisen om man ser något som verkar misstänksamt. Vid pågående brott eller akuta händelser ska man ringa 112. För övriga ärenden är det 114 14 som gäller. Polisen vill då ha så noggranna beskrivningar som möjligt vad gäller iakttagelser.

Ett vanligt tillvägagångssätt vid inbrott är enligt polisen att ett fönster på baksidan, oftast till en balkongdörrar, krossas.

Och det som försvunnit vid bostadsinbrott har ofta varit saker som är lätta att få med sig vid en snabb genomgång av huset, exempelvis  smycken och kontanter.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska