Polisanmäler Innala för extra ersättningar

HAPARANDA: Medborgaren Åsa Hansson avser att polisanmäla HABO-ordföranden Bengt-Olov Innala (S) för trolöshet mot huvudman.

– Det känns inte bra att hängas ut för att ha gjort något brottsligt. Jag har aldrig haft ett skumt uppsåt, är Innalas kommentar till Haparandabladet.

Bakgrunden till Hanssons anmälan är de extra, och ifrågasatta, ersättningar på cirka 100.000 kronor, utöver det fasta ordförandearvodet, som i fjol betalades ut till Innala.

– Hur kan det komma sig att ni i styrelsen accepterat en så bristfällig rapportering när Innala fått i uppgift att specificera sina uppgifter, skriver Hansson i ett brev till HABO:s vice ordförande Sven Tornberg.

Hansson ställer också en lång rad följdfrågor utifrån Innalas redovisning till styrelsen av 24 ”större åtaganden”.

Anders Rönnqvist (M) har också meddelat kommunalrådet Gunnel Simu att han med omedelbar verkan lämnar sin styrelseplats i HABO samt i Haparanda Värmeverk ab.

– Kommunstyrelsen reagerar inte på det som skett med ersättningar i HABO utanför styrelsens vetskap. Det är därför allvarligt att revisorerna inte får ytterligare ett uppdrag, säger Rönnqvist till HB.

 

 

 

 

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , , , ,
57 kommentarer om “Polisanmäler Innala för extra ersättningar
 1. Framtiden skriver:

  Det är bra att man granskar saker, men det får inte bli ett kall. Åsa verkar lägga mycket tid på detta, men man hoppas att hon jobbar också och tar hand om familjen. Sedan kan ja g inte förstå att HB skriver medborgare Åsa, man vill framhäva att det är en liten medborgare. Men faktum är att hon har valt politisk ställning och driver dessa saker politiskt. Men väntar bara på att någon granskar hennes leverne och hennes försörjning.

 2. P. skriver:

  Nå, vars är kommentatorerna? 😉

 3. Ansvar skriver:

  Åsa ska nog tänka sig för hur hon bedriver en jakt på en människa politiskt för hon och alla har ett stort ansvar hur man beter sig massmedialt. Det är ganska grovt förtal som jag ser det hon gör och det kan man i sin tur bli polisanmäld för. Det pågår ju en granskning av både moderater, centerpartister och Bengt och inget har kommit fram att man gjort något fel än utan Åsa driver den här frågan politiskt. Det anser jag vara ganska grovt gjort men jag är för en granskning som görs mot alla.

 4. Voj voj skriver:

  Det är bra att det granskas, och politikerna får inte bli för blinda och giriga, för allt skall tåla en granskning..
  Apropå så har han en rätt hyfsad lön 300:- i timmen enl HB.

 5. Voj voj skriver:

  Sen tycker jag som Rönnqvist att det är olämpligt att ks medlemmar sitter med i styrelser där dom själva kan granskas
  Sjukt system…

 6. Marjasin skriver:

  Tycker att det är bra att det granskas för tror att det tejpats och klistrats i denna kommun också genom alla år.

 7. granskaren skriver:

  Åsa tycker nog att hon har gjort ett bra jobb när hon försöker klämma till B-O Innala, men det verkar nog vara en personlig häxjakt, beklämmande att se att Åsa vill lyfta fram allt det här i media.
  Dom som vill granska andras ”räkenskaper” till punkt och pricka är nog rätt självgoda.

 8. Voj voj skriver:

  Tycker Åsa gör ett bra jobb, det finns tydligen felaktigheter i hans redovisning,
  Grattis alliansen.. Bra till valet 🙂
  Hur länge tål sossepartiet detta?? Känns nog som att något borde göras!!

 9. Nu f d fanbärare skriver:

  Hoppsan!
  Vad har kommunens angelägenheter med Åsas familj att göra? Blanda inte äpplen och päron!
  Fortsatt granskning gäller tills klarhet råder och ingenting annat. Rätt skall vara rätt!!

 10. Vänta bara skriver:

  Vänta tills hon själv blir granskad.

 11. Nu f d fanbärare skriver:

  Jag har sökt men inte hittat några kommunala uppdrag som Hansson har? Har jag sökt dåligt? Berätta du sign. ”Vänta bara”, som verkar veta eller är det ditt sätt att försöka vilseleda oss i en viktig fråga inför höstens val?

 12. Ansvar skriver:

  Det är inte bara Bengt-Olov som granskas utan det är moderater och centerpartister med flera. Det är den fakta som finns idag, inget annat.
  Det Åsa visst gör, är att hon företräder moderaterna idag och det handlar absolut om politik.
  Jag tycker fortfarande att man ska vara väldigt försiktig hur man hanterar en sak för det kan slå väldigt hårt tillbaka. Visar det sig att Åsa och moderaterna har fel så kommer det att ge ett kraftigt utslag i valet plus konsekvenser.

 13. Josef skriver:

  Att Hansson är ett redskap för de som vet mer och sett vad som försiggår på HABO är väl ganska klart. Utan insideinformation hittas inte sånt här utan det tystas ner och man skyddar varandra. Ska inte det här påverka sossarna i valet så måste han plockas neråt på listan eller om han döms tas bort helt och hållet.

 14. Anhängare skriver:

  Bra Åsa, är ju våra skattebetalares pengar som går till fusk. Behövs fler sådana som Du!!

 15. Anhängare skriver:

  Konstigt att inte fler reagrerar??

 16. Tror skriver:

  Tror att såna här saker skadar partiet en hel del,
  Hur många år bakåt kommer det att granskas??
  Känns konstigt att man kan fakturera så stora timtaxor när man ej har ngt jobb..

 17. Kalle skriver:

  Åsas partikamrat fick visst panik och lämnade styrelsen. Det är beklämmande att moderaterna har blivit ett missnöjesparti istället för att driva samhället framåt. Eller har jag missat något?

 18. Enok Nitti skriver:

  Innala har hamnat i FAS 300, anlitar man honom kostar det 300/tim.

 19. Josef skriver:

  Förbaskat bra att sådana här saker kommer fram. Innala måste nu ta konsekvensen och avgå eller om han inte förstår det plockas bort från partiets lista. Detta har skadat sossarna och kan bli än hetare ju närmare valet vi kommer.

 20. Marita skriver:

  Det är jättebra att vi fått Åsa som granskar alla orättvisor, annars skulle vi ju inte veta nåt. Skulle behövas fler som Åsa.

 21. Jeppe skriver:

  Det som känns verkligen konstigt är att Kurt Rosendahl och M Haara sitter med i styrelsen och verkar inte ha en aning vad som pågått. Hur mår egentligen s-partiet i Haparanda? Kan man lita på sossarna inför hösten val? Jag är bekymrad.

 22. Peter skriver:

  Aldrig mer en röst på S i haparanda

 23. Tror skriver:

  Tror också jag kliver av från S partiet nästa val, det står inte för vad det en gång var, arbetarnas parti…
  Nu är det ett krigande bland topp 4-5 på listan för att kunna få sitta med överallt och därefter få ordentligt betalt..
  Gunnel har väl ca 65′ i månaden!!!
  Kåre halva av Gunnels plus pension!!!! Sjukt!!!
  Marlene halva Gunnels plus mötesarvoden!!!mer sjukt
  Innala har säkert ännu mer, det får vi väl reda på till veckan

 24. Skjut inte på budbäraren skriver:

  ”Framtiden”, ”Ansvar” och ”Granskaren” borde nog sätta in sig i betydelsen av det kända talesättet ”Skjut inte på budbäraren”

 25. Sosseadvokaten skriver:

  Kalle: Du har rätt, du har missat det mesta.

 26. staffan skriver:

  Jeppe: Sjukanmälningar hos nuvarande regering var något som anser sig ha gräddfil till. Vem ska du rösta på i valet, du har väl inget parti kvar?

 27. Sluta nu skriver:

  Döm inte ngn förrän vi vet ngt, svaren kommer väl så småningom..
  Ett väldigt spekulerande hit och dit

 28. Alli skriver:

  HABO ville höja hyrorna i år med 4,3%,men tur att hyresgästföreningen förhandlade ner den till 1,3 procent. Börjar kännas som om de är vi hyresgäster som betalar denna soppa,för vart går pengarna annars.Vi får ju inte renoverat, lägenheterna börjar vara i uselt skick allt börjar vara fallfärdigt och ockerhyror ska vi betala.

 29. Enok Nitti skriver:

  Det gäller att få in(n) alla inkomster för att täcka in(n) alla utgifter.

 30. Betraktare skriver:

  Det som Åsa och Moderaterna anklagar Bengt Olov för finns det fortfarande ingenting som visar att han och dom (andra )gjort något fel det är fortfarande en förtalsfråga som är mycket allvarlig. Det är valår och det syns tydligt på vad skrivs om i media och sedan är det bara ett fåtal personer hela tiden som är på forumet. Socialdemokraterna kommer att vara det starkaste partiet i kommunen efter valet för allt bra man startat upp . Grattis till eran jätteutveckling som sker på gränsen.

 31. Noppe skriver:

  Hansson och Rönnqvist är båda moderater och försöker naturligtvis koka ihop någon rappakalja som inte slår på det egna partiet. Nu flyr Rönnqvist med svansen mellan bena från sitt styrelseansvar några månader innan valet. Ytterst beklämmande att följa den moderata cirkusen.

 32. Tornedaling skriver:

  Betraktare: Vissa har redan dömt B-O, du har friat honom och talar dej varm för sossarna i Haparanda.
  Du påstår att moderaterna gör politik av denna fråga.
  Vad gör du, fundera? Du har redan utnämnt S som vinnare i höstens kommunalval. Skall vi inte invänta resultatet av pågående undersökning istället för att som du försöka hindra att rättvisa skipas? Nog borde även sossar tåla granskning, det har inget med gamla valresultat att göra. Det är uppenbart att något gått S-nett och snart får vi veta.

 33. Ansvar skriver:

  En hälsning från folk på stan till dig Bengt du har ett starkt stöd tills något annat är bevisat eller kommit fram tills idag och det gäller också dom moderater och centerpartister som utreds med, däremot så börjar människor undra vad Moderaterna är för ett parti med Åsa i spetsen som går ut med saker som inte ens är utrett klart men med facit i hand så är den smutskastning inte alls ovanlig för Moderaterna, dom har absolut inga visioner, däremot Centern måste jag berömma dom ser framåt som (S)

 34. frågande skriver:

  Och nu Sven Forsbergs avgångsvederlag! I en av Sveriges fattigaste kommuner har en tjänsteman fått 1.2 miljoner. Vad är det Gunnel sysslar med?

 35. Josef skriver:

  Märkligt i HABO:S styrelse där VD:n beställer ett jobb av Styrelseordförande Innala som debiterar samtidigt som han uppbär arvode. Styrelseordförande ska normalt granska VD:n och hur bolaget sköts, här blir ett märkligt förhållande. Jobbar han åt kommunen så begär han tydligen förlorad arbetsförtjänst , är det då från missade timmar på HABO eller från ett jobb som han inte har på Seskarö sågverk . Bra att detta utreds och förhoppningsvis inte bara Innala som granskas.

 36. Tornedaling skriver:

  Ansvar: Wow, inte visste jag att du representerar folk på stan och för deras talan. Du är naturligtvis nästa sosse som skall ta över. Grattis!

 37. Jeppe skriver:

  Rätt Staffan. Jag vet inte faktiskt inte vilket parti jag skall rösta på. Det är ett enda virrvarr bland politikerna tills pusselbitarna är på plats.

 38. Niklas Olsson skriver:

  Att Anders Rönnqvist lämnar styrelserna är inte något sätt att smita ”med svansen mellan benen” Jag tycker snarare att det är rakryggat att lämna när man märker att detta att sitta på två stolar samtidigt inte är förenligt med ens uppfattning om vad som är lämpligt.
  Som jag förstår det förekommer detta i flera kommuner i Sverige. I Göteborg försöker man åtminstone frångå denna ordning (fast det verkar ta tid)
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=5796368

 39. Driftteknikern skriver:

  Vad är den politiska oppositionens uppgift tror ni?

  I Riksdagen är det (S) som har samma position som de övriga partierna har här i Haparanda.
  Varför är det bara (M) som hörs i debatten här i kommunen förutom (S)majoriteten?

  Så här skriver Riksdagen:
  För partierna i opposition är huvuduppgiften att visa på politiska alternativ till regeringens politik och försöka få majoritet för sådana förslag.

  Som mandatfördelningen är här i Haparanda så är det ju ett parti som styr helt och hållet själva.

 40. Vem bestämmer? skriver:

  Hur kan Gunnel Simu ringa och be Sven Forsberg komma tillbaka, utan att annonsera ut vikariatet som kommunchef?!

  Jag tycker (S) visar sig vara den envåldshärskare som det brukar bli när något parti har suttit för länge vid makten utan att behöva bry sig.

  Kommer ni ihåg politikerna i Gävle och vad de gjorde?!

  Mona Sahlin är enligt min uppfattning den mest oskyldiga politiker som jag känner till som fastnat i mediedrevet för en ”Toblerone”

  Kan vice kommunalrådet visa civilkurage och avgå?!

 41. Ponken skriver:

  Moderaten Rönnqvist sitter först nästan hela mandatperioden i styrelserna och avgår sedan hastigt och lustigt när det bränner till. Niklas Olssons försvar till partikamratens ansvarslöshet är inte trovärdigt. Moderaterna visar med all tydlighet att de inte alls är mogna för ett större kommunalt ansvarstagande. Agerandet är minst sagt häpnadsväckande. Ärligare hade varit att sitta kvar perioden ut och sedan välja en annan fördelning av förtroendeuppdragen nästa mandatperiod. Fortsättning följer!

 42. Irriterad skriver:

  Det här handlar inte om något annat än att Åsa vill klämma åt B-O på alla sätt som går.

 43. Janne J skriver:

  Hur kan man klanka personer från andra partier. Låt det rättsliga ha sin gång. Sen kan säcken sys ihop.

 44. Ansvar skriver:

  Niklas , Anders ,Roger K , Raija med flera är också med i utredningen som görs inte bra Bengt. Jag säger också att det ser inte bra för Anders när man hoppar bort från styrelser bara några månader kvar till valet, han kan inte göra sig ansvarsfri på något sätt han har suttit många år där men insett kanske vad Åsa ställt till med först nu . Det visar att Moderaterna absolut inte är mogna att ta över våran Kommun för då blir det kaos. Jobben kommer nu med Barents heja Sossarna för ett bra jobb.

 45. Sanningen skriver:

  Undrar vem som bryr sig mest om våra skattepengar?

  De som plockar ut ersättningar utan underlag eller de som uppmärksammar detta?

  När får vi vanliga reda på sanningen från de externa granskarna, var det inte nu i maj dom skulle komma med sin rapport?

  Betänk att (S) inte låter vice bli kommunalrådskandidat det här valet heller. Förra valet hämtade de också någon utifrån.

  Kanske Kurt Rosendahl kan ge oss svaret?

 46. Niklas Olsson skriver:

  Som jag tolkar det ville Anders ha händelserna undersökta ytterligare. Var och en kan ju själv få avgöra vilket som visar på mest civilkurage, att avgå från en bolagsstyrelse eller att sitta kvar och fortsätta att granska sig själv. Man anar desperation i kommentarerna med kritik mot Moderaterna. Det är tydligt att vissa vill flytta fokus till (M).

 47. JJ skriver:

  Oavsett partisympatier, misstankar om att ta billiga politiska poäng eller försöken att skjuta budbäraren så är det är en allvarlig sak som måste utredas.

  Uppenbart är att styrelsen i HABO inte vill eller kan göra det. Det finns en myndighet som sysslar med sånt och det är polisen och låt dom göra det. Att sedan kommunen betalar ut förlorad arbetsförtjänst till en som tydligen inte har en anställning verkar underligt och kan också vara på fel sida om rättesnöret.

 48. Enok Nitti skriver:

  Arbetslös och över en miljon i årsinkomst, inte dåligt. Det är klart med sådana arvoden springer det iväg. Jag har aldrig djupt in i min arbetarsjäl övervägt att rösta på Moderaterna menu gör jag faktist det.

 49. Varför?? skriver:

  Varför vill man inte söka längre bak i tiden?? Är man rädd för att hitta saker man ej vill hitta??
  Hur länge tar det innan partiet reagerar??
  Sossarna får då inte min röst denna gång!!
  Trist och se denna utveckling där topparna ser till sin egen börs.

 50. Haparandabo skriver:

  nu är det dags lägga rösten på Centern

 51. JJ skriver:

  En sån här sak skadar partiet och inte bara i kommunen utan får större spridning tyvärr. Det spär på politikerföraktet och speciellt intressant att det är en sosse som trampat i klaveret. Det är klart att m försöker skaffa sig billiga politiska poäng och agera, men frågan är om man inte ändå biter sig själv i svansen. Tror faktiskt väljarna är smartare än så , men SAP kommer helt säkert att tappa väljare. Att sedan vice blev sidsteppat än en gång visar på bristande förtroende i den inre kretsen.

 52. Happisbo skriver:

  Vilket svammel på forumet, alla som skriver har dömt eller friat olika personer. Den fakta som finns idag är endast att man gör en översyn av lön och arvoden på en ganska stor grupp politiker. Inget annat har än så länge framkommit att det finns någon som gjort något fel. Det finns absolut ingenting att skriva om, bara spekulationer om en människa fast det är en stor grupp som man tittar på. Det som är fakta det är att vi får en massa arbetstillfällen plus ny skola med Barents. Bra jobbat Haparanda.

 53. Happisbo skriver:

  Jag håller med Happisbo med flera man kommer att gå en ljus framtid till mötes i Kommunen med all den utbyggnad och utveckling som sker närmaste tiden, kommer att skapa arbetstillfällen mm. så att Kommunen får kanske mer invånare bättre vägar, vård och omsorg för alla, men det har funnits partier som fördröjt utvecklingen med alla medel dom kunnat men äntligen får vi en positiv bild för Haparanda närmaste åren och det måste verkligen gräma särskilt Moderaterna. Ett tack till S och C särskilt.

 54. Happisbo skriver:

  Måste skriva lite till hade för lite att göra, jag är jättestolt att äntligen man ser en Positiv utveckling i våran Kommun det kommer våra ungdomar att ha en stor nytta för framtiden att vilja stanna kvar här i Kommunen när det gäller skolgång plus arbetstillfällen. Kan bara säga till M det så kallade (arbetarpartiet) det har man absolut inte verkat för i den här Kommunen och det gäller hela Sverige med den höga arbetslöshet vi har. Jag och min familj tror starkt på det Kommunen försöker göra.

 55. mattilalainen skriver:

  miksi vasurit ei puhu tai kysy mitään…? herran pelko vai viisauden alku ?

 56. Ponken skriver:

  Niklas Olsson: Nu är det Rönnqvist som hoppat av sina uppdrag och ingen annan. Tur att S och C inte delar moderaternas uppfattning. För hur skulle det se ut om alla ledamöter i berörda styrelser plötsligt lämnade sina uppdrag? Skulle det vara att ta ett politiskt ansvar? I kommunstyrelsen är det samma dilemma för moderaterna. Rönnqvist är tvungen att granska sig själv och andra moderater. Skall Rönnqvist avgå nu igen eller kanske ta en timeout tills allt är utrett???

 57. Bybo skriver:

  Till sign Happisbo!
  Du verkar veta mycket som händer i ”vår kommun”. För att dina kommentarer blir trovärdiga skulle det sitta fint om du skrev under med ditt eget namn för skilja åt signaturerna.
  Jag får en känsla av att sign Happisbo svarar åt sig själv (nr 53) eller kanske jag har fel?