Politikerna valde fett medborgarförslag för skolmaten

HAPARANDA: Smör och standardmjölk från Norrbotten ska åter serveras i skolornas och förskolornas lunchrestauranger i Haparanda. Kommunstyrelsen säger nämligen ja till medborgare Linn Pohjanens e-förslag om att sluta servera lightprodukter.

Den politiska ledningens beslut innebär bakläxa för barn- och ungdomsnämndens två år gamla beslut att låta livsmedelsverkets rekommendationer styra – och kostchef Paula Pietinhuhtas avvisande av Pohjanens förslag.

– Vi behöver inte alltid luta oss mot olika verks rekommendationer. Vilka ligger förresten bakom alla rekommendationer om ”light-produkter”? Vi måste själva kunna, och våga, ta beslut i det som vi anser vara bäst. I det här fallet höll Pohjanen en utmärkt föredragning. Vi behöver inte servera kycklingnuggets från andra kontinenter, säger Perarne Kerttu, (C)-märkt ks-ledamot, till Haparandabladet.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , , ,
9 kommentarer om “Politikerna valde fett medborgarförslag för skolmaten
 1. Mad Max skriver:

  Detta visar på förnuftets seger över beslut tagna över huvudet på medborgarna. Tack vare att kommunen satsar på e-förslag så har detta blivit verklighet, ett forum där innevånarna kan påverka besluten. Och ge egna förslag. Barn och ungdomar ska inte behöva växa upp i denna hysteri med light-produkter. Inte dom äldre heller för den delen. Dom äldre har haft möjligheten att själv välja vad man stoppar i sig. Nu är det upp till invånarna att ta sig tid att fundera på egna e-förslag.

 2. Anders Rönnqvist (M) skriver:

  Linn Pohjanen tog ett bra initiativ och gjorde ett mycket bra framträdande i Kommunstyrelsen.
  Linns argumentering var övertygande.
  Vi vill gärna se fler medborgarförslag att ta ställning till!

 3. mamma skriver:

  Bra jobbat Linn….:-))

 4. babsan skriver:

  ÄNTLIGEN!
  Linn, du ska ha alla rosor i världen för att du tog upp en så viktig sak som att våra barn ska slippa dessa light produkter på våra skolor och förskolor. Nu känns det bra att få ge barnen riktigt smör och mjölk som smakar som det ska. Tusen tack till dig och till alla som skrev på.

 5. En glad mamma skriver:

  Ett klokt beslut!!

 6. Mie skriver:

  Lättmjölk och Becel Gold är inte lightprodukter!!! Utan lättprodukter där det riktiga/naturliga fettet ha minskats och LIGHTprodukter är sådana där naturliga sockret är ersatt med sötningsmedel typ aspartam. tycker bara att man ska kalla saker med deras rätta namn….

 7. Lena Hannu skriver:

  Jag blev jätteglad när jag läste artikeln idag. Äntligen! Vi var många som försökte argumentera emot när detta infördes för några år sedan, Tv. tidningar och radio – ja frågan lyftes verkligen. Men det hade ingan annan effekt än att då skulle vi föräldrar utbildas i det rätta. Tack Linn, tack kommunstyrelsen och detta ger faktiskt mig framtidstro till att fortsätta bo i Haparanda

 8. Linn Pohjanen skriver:

  Till ”Mie”,
  Dock tror och hoppas jag att det jag ville poängtera i mitt e-förslag nått fram. Jag hade lika gärna kunnat skriva ”lättprodukter” istället för ”lightprodukter”, eftersom jag syftade på fettsnåla produkter i allmänhet i skola och förskola (margarin, lättmjölk, lättfil). Tror och hoppas att jag inte vilselett någon eftersom att skolan och förskolan inte serverar mat med aspartam.

 9. förnuftet skriver:

  Ja, det är bara produkter som innehåller bl.a aspartam som fattas i skolorna för att idiotin ska vara fulländad. Finns säkert någon framstående forskare som anser det vara bättre än socker.