Politisk front mot dålig mobiltäckning

HAPARANDA: Den politiska ledningen i Haparanda gör nu gemensam sak i kritiken mot mobiloperatörjätten Telias dåliga täckning i Haparanda med omnejd. Kommunikationsdirektören medger att Telia har sina ”vita fläckar på BD-kartan”.

– Sven-Erik Bucht kommer också att lämna in en interpellation till it- och energiminister Anna-Karin Hatt, säger kommunalrådet Gunnel Simu till Haparandabladet.

Den 8 oktober begärde hon i ett brev till Telia en träff med ansvariga för att diskutera upplevda problem – och för att finna lösningar. Svaret från mobiloperatörjättens informationsansvarige andades minst av allt ”information” eller ”kommunikation”.
– Dessvärre har vi inte, annat än i undantagsfall, möjlighet att genomföra personliga möten kring mobilnät, var kort och gott informationsansvarige Hans G Larssons nekande svar.

I brevsvaret fanns inte ett ord om möjligheten att använda den moderna teknik – telefonen eller videolänk – som telekommunikationsjätten rimligtvis borde ha i ryggmärgen.

Ser du inte bara hinder, inte möjligheter, i ditt svar. Varför föreslog du inte att frågan kan diskuteras via telefonmöte eller videolänk?

– Jag minns inte hur jag tänkte då, men det hade varit ett mycket bättre och betydligt mer logiskt svar, sa en självkritisk Larsson i måndags.

Telias kommunikationsdirektör stänger dock inga dörrar.

– Vi har inte möjlighet att hinna med personliga möten, men vi kan mycket väl diskutera det här via ett telefonmöte eller videolänkmöte, svarade Bengt Berg på HB:s upprepade fråga i måndags.

 

 

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
16 kommentarer om “Politisk front mot dålig mobiltäckning
 1. Ö-bo skriver:

  Katastrofalt dålig täckning i Santasaari Sortis mm
  S-E driv denna fråga hårt!

 2. Raffe skriver:

  Samma sak i Vojakkala/Revonsaari när man ska prata i telefon så måste man gå ut på altanen för att prata…

 3. Vuono skriver:

  I Vuono har vi varierande täckning. Ofta bryts samtalen och då måste man ringa upp igen.

 4. Tommy skriver:

  Stora problem 🙂

 5. Erik skriver:

  Problemen beror mycket på att surfandet ökat mycket på senare tid. Kommunen har ju delat ut smartmobiler till alla anställda. Kapaciteten i nätet räcker inte till. Sedan så kan man ju alltid byta operatör om man är missnöjd med Telia.

 6. staffan skriver:

  Nämen hör ni ni folk har ju valt marknaden och då är Haparanda ingen lönsam affär det räcker inte med ca 5000 invånare i en stad.
  Telia har inte någon samhällsroll som det var tidigare. Ytterst är detta en politisk fråga vill staten skjuta till pengar för detta, knappast nu råder kommers PUNKT

 7. fd Telenordian skriver:

  För drygt tio år sedan gick Post- och Telestyrelsen ut med förfrågan om vilka teleoperatörer som ville bedriva mobiltelefoni via nya 3G nätet. Bland annat Telia ansökte om detta, med löfte om att de kommer att täcka 100% av Sverige via detta nya nät.
  Men hur blev det, borde vara hög tid för Post- och Telestyrelsen (eller vem det nu är idag som hanterar frågan) att göra uppföljning av dessa löften.

 8. staffan skriver:

  Svar till Telianordian: Det stämmer men de andra operatörerna svarade också ja men som bekant brukar marknaden efterhand anpassa sig för högsta möjliga avkastning, och det gör även Telia nu för tiden. Kanske norska staten ”Telenor” ska uppvaktas för i Norge satsar man på glesbygden!

 9. p.r.s skriver:

  Tummen upp för s-e bucht. Där jag bor är det åt helv….jag ringde telia å sa problemet men till svar fick jag det att jag är för nära järnvägen. Sen en sak till när det blåser hoppar singnalen från 3-5. Kanse en kabellös hosTelia?

 10. torparn skriver:

  S-E Bucht har nog dålig kontakt han med, för så länge som det pratats om det här i Tornedalen så trodde jag att jag slog upp en mycket gammal tidning.

 11. Undrande..?? skriver:

  Du ”Erik”..frågetecken…vem tror Du sköter om nätet…oavsett om operatören heter ljudlöscom eller något annat…?????

 12. kärrbäckare skriver:

  Hmm… telefon- eller videolänkmöte sa Telia. Nja, se bara till att det genomförs på lämplig plats, mottagningen för sånt är ju lite dålig i kommunen.

 13. Utan kontakt.. skriver:

  Glöm Din dröm ”staffan”…Telia chefen fick strax över 100 miljoner i sk. ”pensioner” pga att han fick lämna posten. För övrigt, vem äger näten i vårt avlånga land. Kanske rentav ett företag som börjar med bokstaven T…? Din tur…”staffan”…

 14. Mera gnäll skriver:

  Detta kan väl inte vara ett problem i Haparanda. Det finska mobilnätet tar över så fort man passerat gränsen och fungerar bra även på svenska sidan. Se det som en del av det gränslösa samarbetet i HaparandaTornio.

 15. Janne Johansson skriver:

  Kan hålla med att problemen finns i kommunen, men så är det i hela landet så det är inte specifikt i Norrland, bor i Mälardalen och där finns liknande områden.

 16. Tommy skriver:

  Vi har det bra som det är nu.