Politisk koncentration väcker frustration

PAJALA: Förslaget om politisk omorganisation, som HB skrivit om tidigare, ska behandlas under måndagens sammanträde i kommunstyrelsen.

Med omorganisation menas att både kultur- och utbildningsnämnden samt socialnämnden ska upphöra och bli utskott direkt under kommunstyrelsen. Även det tekniska utskott upphör. Förslaget har fått Leif Gramner (KD) att reagera med frustration.

– Förslaget kom som en blixt från klar himmel. Det är en skrämmande utveckling av en demokratiskt vald styrelse. Det ser ut som Nordkorea snart, säger Gramner till HB och tillägger att detta bara är ”en fråga om att koncentrera makten så man slipper ha meningsmotståndare”.

Oppositionspolitikern Anita Sköld (M) biföll förslaget under sammanträdet i kommunstyrelsens arbetsutskott, ks au. Motiveringen grundar sig i den ekonomiska situation Pajala kommun befinner sig i, att det måste till förändringar som gör att ”kommunen får en annan ekonomi”.

Enligt henne har hon stöd från sina partikamrater och medlemmar.

– Jag går inte fram som någon solitär på något vis utan självklart delar vi det, och självklart har gruppen plus medlemmar pratat om det här, säger hon till HB.

Kommunalrådet Jan Larsson säger till HB via mail att han har förtroende för kompetensen.

– Vi kommer att ha den politiska kompetensen för alla delar i kommunens ansvar som tidigare, säger han.

Även antalet tjänstemän kan komma att minskas. Funktioner kan i större utsträckning samordnas, menar Larsson.

Skulle även kommunstyrelsen bifalla förslaget kommer frågan att tas upp under nästa kommunfullmäktige den 3 april.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , ,
30 kommentarer om “Politisk koncentration väcker frustration
 1. Pajalabo skriver:

  I Pajala kallar man ”maktutövning” för besparing. Man har inte ens räknat, eller förmått att räkna vad maktkoncentrationen får för ekonomiska konsekvenser. Så var det också med skolstängningarna , som blev en flopp. Badhusstängningarna blev
  en kostnad. Ex.I Tärendö lovade sågägaren sponsra uppvärmning – då stängde man badhuset. Vet Anita Sköld vad M medlemmarna och sympatisörerna tycker? Eller spelar det någon roll? En handfull politiker tror sig veta bäst.

 2. Jannefan skriver:

  De nya visar handlingskraft. Det är mer skrämmande att KD med sina få mandat vill vara med och bestämma allt.

 3. Pajalabo skriver:

  Vänta till nästa val 2018 – så ser vem som får mandat.

 4. Jannefan skriver:

  Inte då KD, missnöjespartiet framför allt 🙂

 5. gräns-bo skriver:

  håller med ”jannefan” kd är de mest högerextrema parti både lokalt och centralt. inga åtgärder är bra men inga egna förslag på besparningar har dom. om ni har dom? redovisa dom för väljarna.

 6. Pajalabo skriver:

  KD, C L och NS är demokratiska partier i Pajala. Det kan man inte säga om alla andra partier.
  KD har lagt fram massor av besparingsförslag, som S och V nu försöker göra till sina egna. Hade man lyssnat på KD hade Solåsens mång miljonbelopp inte belastat kommunmedborgarna.
  Kf finns ju på Youtube – kolla , så får du fakta utan att raljera.

 7. Fundersam skriver:

  Håller fullständigt med Pajalabo, vänta till valet 2018

 8. Jovain skriver:

  Små kommuner har all anledning att se över både den politiska som tjänstemannaorganisationen…i regel är bägge delarna överdimensionerade i förhållande till de antal uppgifter som ska lösas. Allt är inte politik i nämnderna eller som en klok man sa, ett socialdemokratiskt avloppsrör är förvillande likt ett moderat avloppsrör !

 9. p-bo skriver:

  Den politiska omorganisationen blir inte så mycket till besparingarna.Den besparing som blir sätter dom två komunalråden i egenskap ficka.Nej måste sparka bort dom överflödiga pappersvändarna i kommun.

 10. Jannefan skriver:

  Solåsenprojektet går med plus redan 2018, det är fakta mina damer och herrar.

 11. SAMSUNG skriver:

  KD:arna har gnäll i sitt DNA.

 12. Pajalabo skriver:

  När har Demokrati blivit gnäll?
  Visst i diktaturer måste ”folket” hålla tyst – annars….

 13. SAMSUNG skriver:

  Från KD:s sida är det mest gnäll tyvärr. Se alla krumbukter ni gjort genom åren. Varje KF lyckas man säga emot sig själv, stor komik. Enda parti som ibland lyckas komma upp i KD:s nivåer är (C). Men det är mer av tillfällig förvirring. Liberalerna är inte bättre, ingen ryggrad, mest populism och självgodhet. Egentligen är det endast (M) och (V)som är att lita på. Så konstigt kan det bli! Å ena sidan så är ju M idag ett mittenparti vilket vi måste komma ihåg. Sossarna i Pajala har inget att ge kommunen längre. En röst på S är svår att förstå i dagsläget. Rösta M eller V om du är ansvarsfull!

 14. Jannefan skriver:

  Till Samsung: Det ligger mycket i det du skriver.

 15. Pajalabo skriver:

  KD´s rakryggade ställningstaganden genom åren går fortfarande att se på Youtube. De handlar demokratiskt och ser och lyssnar på folket. Förhoppningsvis skall detta synas i nästa val. Medan Anita Sköld ex.vis säger sig ha partiet bakom sig i sina uttalanden och medlemmarna och sympatisörerna säger någonting annat. Vänstern och 10 socialdemokrater är ju i dagsläget att jämföra med militära kuppmakare(även om vapnen saknas, än så länge.) Att bo i Pajala Kommun är pinsamt.

 16. SAMSUNG skriver:

  KD rakryggade! Då måste man omdefiniera ordet rak. Nädå KD gnäller och säger emot sig själva mest hela tiden, men i brist på annat så kan man roas av det. Ganska snurriga faktiskt!

 17. Pajalabo skriver:

  Samsung ; kan du ge ex?
  Här följer motsatta ex. I Kf , (dec- 15 )i samband med budget för 2016 föreslog KD att vänta med de drastiska besluten, som senare visade sig vara floppar och använda delar av 19 miljonerna till att ordentligt reda ut. Olagligt sa KF ordföranden ; Kolla vad de har använts till ?
  Vid valet av Kommunalråd i jan-17 följde KD,C,L och Ns demokratiska spelregler. Är det gnäll? Vad är demokrati för dig?
  Det finns många fler goda ex.som skall aktualiseras före valet.

 18. SAMSUNG skriver:

  KD och S är de två partier som måste hållas längst från makten i Pajala kommun. Nu pratar jag inte ideologiskt, som det sällan är frågan om på lokalplanet, utan kompetensmässigt. L,C och NS är ganska harmlösa och ambitionslösa.

  KD har, och det ska de väl få beröm för, en drivkraft som L,C och NS saknar. Problem är bara att de verkar befinna sig i ett parallellt universum där allt vedertaget är omkastat. En evig LSD-tripp är väl en jämförelse.

 19. SAMSUNG skriver:

  Tekniska utskottet som nämns i artikeln är ju definitivt ett exempel som visar på hur olämpliga politiker det finns,och då från S och KD. Ledamöterna har minst sagt missförstått sin roll där och agerat ytterst oprofessionellt.

 20. Pajalabo skriver:

  Tekniska utskottet ser de oegentligheter som förekommer och därför är de ”farliga” för makten. De har både kunskap och ambition. Man kan sopa allt under mattan – men en dag blir det för mycket damm där.

 21. SAMSUNG skriver:

  Nä men nu blev det ju tokigt igen. Bara i KD:s värld kan det liknas vid kunskap och ambition. Men vi som är mer i kontakt med verkligheten vet hur det är fatt!

  Oegentligheter, fantastiskt vad festliga ni är i er egen tro.

  Damm under mattan och sådana där liknelser är bara för bra!

  Tycker ni ska plugga in fler roliga uttryck så vi har något nytt att roas av. Det är där ni har en uppgift i vår dystra kommun, roa oss med era stolliga upptåg!

 22. Pajalabo skriver:

  Samsung : du har ju ingenting konkret. Plugga , eller ta del av offentliga möten och handlingar.

 23. SAMSUNG skriver:

  Nej tvärtom är. KD bör visa på att man varit redig någongång. En mycket större utmaning! Men ta inte illa upp, ni är fina och söta på ert eget sätt, fortsätt som ni är och förändra inget. Ett parti som år 2017 består av medlemmar som har låtsaskompisar uppe i det blå är otroligt charmigt. Nej KD borde få någon slags kulturmärkning!

 24. gräns-bo skriver:

  tycker s o v är på helt rätt spår. de som behövs är och lägga ner skolorna helt i Tärendö o juno och i korpis. m är med oss i dessa besparningar. problemet är populistiska kd som tex på central nivå verkar vara för vår invandring men de avser bara om dom är kristna avser ej muslimer tex.

 25. e skriver:

  SAMSUNG, pinsamt låg nivå på dina inlägg:)
  Kom fram med konkreta saker så blir det möjligen lite högre nivå..

 26. Håkan Kero skriver:

  Samsung kan kolla fakta från tekniska utskottet om det senaste kring gatubelysningen i Kainulasjärvi. Kom sen med din kommentar. Samsung kan kolla med Bengt Niska med vem han samarbetade med för drygt tio år sedan när Pajala kommuns ekonomi förbättrades enligt SKL:s utredning.

 27. Håkan Kero skriver:

  Förslag på besparingar, effektiviseringar och kvalitetshöjningar i Pajala kommun från Liberalerna och Kristdemokraterna.
  – Begränsa Socialnämndens budget utan LSS-ärenden. Lättare att kontrollera socialnämndens budget utan lagstadgade åttaganden. Låt KS sköta LSS-ärenden.
  – Pröva Pitemodellen på vårdenheterna, d.v.s. mer frihet till personalen.
  – Ifrågasätt alla resor som kommunen ska betala. Telefonmöten istället för resor.
  – Planera hemtjänstens bilkörning bättre.
  – Bättre personalvård för mindre sjukskrivningar
  – Effektivisera administrationen i kommunhuset

 28. Håkan Kero skriver:

  forts…
  – Sälj kommunala fastigheter om så är möjligt.
  – Slamkörning, sopkörning och städning kan prövas för att lägga ut till privata entreprenörer.
  – Föreslå kommunala verksamheter att ombildas till intraprenadverksamheter.
  – Erbjud något boende till privat vårdbolag på anbud.
  – KF-sammanträden kvällstid utan ersättning för förlorad arbetstid
  – Se över kulturskolans verksamhet.
  – Är anbuden på skolskjutsar rimliga? Ifrågasätt kr/km.
  – Låt fritidsanläggningar skötas av föreningar i centralorten också liksom det fungerar i byarna
  – Ifrågasätt maskinparkens och bilparkens storlek i kommunen.

 29. Håkan Kero skriver:

  Förslagen ovan är från oktober 2016.

 30. Funderare skriver:

  Håkan Kero: Du kommer bara med en massa ”lullull”. Kom med mer fakta. ”Effektivisera administrationen i kommunhuset”? Det kan en ju lägga in i vilken arbetsplats som helst. ”Effektivisera inom skolorna” eller ”Effektivisera sopturerna”. Rent svammel. Ta fram fakta med rena pengar istället.