Positiv till rektorer på förskolor

TORNEDALEN: Ledarna på förskolor borde kallas för rektorer. Detta enligt ett förslag ur ett delbetänkande som offentliggjordes under torsdagen.

– Sveriges Skolledarförbund har länge ifrågasatt varför ledarna i förskolan ska kallas något annat än rektorer. Jag är glad att utredaren har lyssnat på våra argument, säger Matz Nilsson, förbundsordförande för Sveriges Skolledarförbund, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Jag förstår däremot inte varför utredaren föreslår att de här rektorernas utbildning ska bli mycket kortare än andras. Om uppdraget är i princip likartat, som utredaren själv skriver, bör utbildningen vara lika omfattande.

Delbetänkandet innehåller flera förslag till förändringar i lärarlegitimationslagstiftningen. Matz Nilsson anser att flera förändringar är rimliga, men är tveksam till att ta bort undantaget från legitimationsbestämmelserna för yrkeslärarna.

– Vårt stora problem är att yrkesutbildningarna tappar i attraktivitet bland ungdomarna. Om krav på legitimation av yrkeslärare innebär att fler ungdomar väljer yrkesprogrammen är det en bra förändring. Om inte borde vi kanske lägga fokus på andra frågor.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,