Postlådor och sopkärl på bara en sida av gatan

HAPARANDA: Postlådor och sopkärl i villakvarter i Haparanda ska placeras på en sida av gatan, för att minska energianvändningen.

Boende på postnummer 953 34 i Haparanda är inbjudna till ett möte i stadshuset den 13 maj för att få information om förändringen som ska träda i kraft redan den 26 maj.

Projektet kallas för Grön rutt, och uppges vara ett samarbete mellan Haparanda stad, Haparanda Renhållning, Posten och BDX.

”I samverkan med de boende vill vi placera sopkärl och postlådor på en sida av gatan, vilket i praktiken leder till att två körda varv i ditt kvarter kan bli ett. Det är en liten förändring som ger stora förbättringar för alla”, står det att läsa på Haparanda stads hemsida.

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
24 kommentarer om “Postlådor och sopkärl på bara en sida av gatan
 1. Enok Nitti skriver:

  Det går säkert bra när det är barmark men på vintern när plogbilen kört upp en hög vall framför infarten blir det värre. Det är svårt redan nu att ställa ut tunnorna när det är oplogat, ska bara den som har tunnorna på sin sida måsta skotta plats för tunnorna? Det kan leda till grannkonflikter.

 2. Lasse skriver:

  Hej kaupungin päättäjät!
  Tuollaisii lapsellisuuksii te kyllä keksitte postilaatikoille ja roskispöntöille, mutta miten se on kadun korjaaminen Åkergatan loppupäästä, se on kuin pottupenkki !!!!

 3. Dg skriver:

  Aspen Lasse: siehän olet oikeassa kerrankin!

 4. 95336 skriver:

  av flera års erfarenhet efter plogsvängen vem tror ni som får den högsta snövallen jag vet.de utan post/sopkärl

 5. Anders Bäckström skriver:

  Det syns säkert i anbuden, som blir kostnadsreducerade… Eller fattar jag saken fel?

 6. 95336 skriver:

  av flera års erfarenhet vem tror ni får den högsta snövallen efter snösvängen. jag vet de utan post/sopkärl

 7. Delta skriver:

  Detta är löjligt. Ett dåligt försök att få Haparanda att framstå som en ”grön kommun”. Hur ska detta fungera när varken asfalteringen eller snöplogningen i denna stad fungerar som den ska. 2 sista vintrarna har snöplogningen inte varit något annat än kaos. Hur är det med dem svaga gamlingarna som får hemtjänst? Blir dem tvingade att flytta in på boende nu när dem inte orkar släpa sopkärl eller tar hemtjänsten hand om det? Detta DRABBAR folk. Det underlättar inte för någon.

 8. Nasuabo (95334) skriver:

  Klurigt,till och med för att vara valår, ”Win-Loose” kanske man säger på utrikiska(på nasuamål kanske vi skulle säga ”Voitto-Tappio”)man vill nog gärna ha postlådan på sin sida av gatan, men kanske inte grannens sopor på sin tomt?

 9. tireb 48 skriver:

  så ser det ut i många nära kommuner och det är inget problem alls som jag ser det…

 10. Kalle Kula skriver:

  Ett dåligt förslag som gynnar alla inblandade utom medborgaren!
  Om man vill tänka ”grönt” så finns andra och bättre förslag, ex elbilar och sorteringskärl.
  Sedan måste man börja sopa framför egen dörr:
  Renhållningen bör upphöra med sin tomgångskörning i timtal varje vecka utanför sitt kontor och kommunen sluta med att skicka fönsterkuvert som ej kan återvinnas.

 11. 953 94 skriver:

  Energisparande??? Hos oss så kör sopbilen först ett varv och tömmer ”gröna tunnan”, sen kör den ytterligare ett varv och tömmer ”bruna tunnan”. Finns ju faktiskt de bilar idag som kan tömma båda tunnorna under samma runda, som har separat utrymme bak på bilen. Tänker bara att det skulle väl spara mer energi, och ja, jag vet att det skulle kosta en massa pengar att bygga om eller byta ut sopbilar men inget är väl gratis idag, absolut inte att spara energi i alla fall.

 12. Bekymarad pensionär skriver:

  Många äldre som idag nätt och jämnt kan ta sig till brevlådan för att hämta post och tidningar, kommer inte att kunna bo kvar i sina hus.
  Ska de gå över en hal väg och riskera att halka eller bli påkörda? Hur ska de orka dra sopkärlen till andra sidan gatan,
  nu kan ju dessa stå på i stort sett samma ställe hela tiden.
  Hur ställer sig villaägar- och pensionärsföreningar?
  Verkar som kommunenledningen skjutit sig i foten när bara några månader återstår till valet.

 13. ojdå skriver:

  TIll bekymrad pensionär :

  Nu är det Närsta vi pratar om .Det är inte så att de går någon autobahn just utanför erat hus. Vägarna är ju så dåliga så några fartdårar där behöver man ju knappast vara orolig för. Folk som har blivit överkörda i Haparanda senaste 50 åren borde man väl kunna räkna på en hand 🙂

 14. Enok Nitti skriver:

  ojdå; Bara i Marielund och fram till Marielundskorsningen är det tre stycken som jag kommer ihåg de senaste 20 åren och fler in mot stan.

 15. Nante skriver:

  I-landsproblem: Hur skall jag få soporna till andra sidan gatan? Idag bär jag ju dem bara 20 meter och nu måste jag börja bära dem 25 meter. Samhället, HJÄLP.

 16. Besviken kommuninvånare skriver:

  Att dra båda sopkärlen fram och tillbaka över gatan på asfalten låter ganska högt = MER buller! På vintern blir det inte roligt att släpa kärlen på oftast oplogade vägar till andra sidan där snöröjningen blir svår = SÄMRE snöröjning! Inte är det heller speciellt ”trafiksäkert” att springa över gatan flera gånger varje dag för att kolla postlådan. Jag vill inte ha grannarnas överfyllda sopkärl invid min tomt som fåglarna pickar på och sprider skräpet in på min gård,och hur ska dom äldre klara det

 17. 95335 skriver:

  Här i M-Lund informerade Posten inte något om nån flytt det var en Post klädd man som kom och flyttade lådorna. Våga vägra flytt!!! Posten vill bara sparka personal ej vara Grön, som det låter finare.

 18. Bo Ende skriver:

  1) Jag förutsätter att sopavgiften då blir billigare. Visst skulle det bli en win-win affär?

  2) Så här i valtider passar det ju att politiker från andra partier också kommer till mötet och talar om vad dom tycker i denna fråga.

 19. Maja skriver:

  Gamla som redan har svårt att ta sig till sin postlåda vid gatan eller dra ut sin sopbehållare lär få problem. Undrar om kommunen har en lösning på det? I Finland får personer över 80 år sin postlåda in på gården, till ytterdörren, utan vidare, i Sverige finns ingen möjlighet att underlätta för gamla.

 20. Harry skriver:

  Förändringar medför alltid väldigt starka negativa känslor, tyvärr.. Men om förändringar genomförs ändå, med våld och vaselin, ser även motståndarna att det var ju inte så farligt att förändra rutiner till de ”bättre”. Nya rutiner och brytning av mönster är alltid ny energi i vardagen 🙂

 21. Kalle Kula skriver:

  Harry: Hört talas om Hitler och Stalin?
  Nej, låt medborgaren ha en egen åsikt och vara med och bestämma, då får vi ett bättre Happis.

 22. staffan skriver:

  Men stopp o belägg vad jobbigt att gå över en gata skulle vara kul o se midjemåttet på dessa gnälliga Norrbottningar, kan ej tro att det är finländare som gnäller om detta.

 23. Besviken kommuninvånare skriver:

  Jag förmodar att du Staffan tänker hjälpa den stackars mannen som går med rullator idag för att hämta sin tidning från lådan varje morgon? För det kan bli lite darrigt att ta sig upp och ner för trottoarerna. Och säkert är du så vältränad så du kan dra ut hans sopkärl också?

 24. Närstabo skriver:

  Posten måste spara på alla håll & kanter för att kunna betala chefers frikostiga pensions-och bonusavtal. Här ingår att minska på brevbärare- någon måste betala med sämre service. Handlar om miljön i första hand- fråga medborgarna, det finns många bra förslag för att förbättra miljön vad gäller post och sopor.