Postnord vill minska utdelningsdagar för post

TORNEDALEN: Postnord ser den ökade digitaliseringen med fakturor som skickas via mejl eller digitala brevlådor som en stor utmaning. I Sverige delas det ut sju miljoner brev per postdag, men trots det har brevvolymerna minskat med 45 procent sedan millenniumskiftet.

Under det senaste kvartalet minskade antalet skickade brev med 12 procent, det innebär att ungefär en miljard kronor i intäkter försvinner på ett år. Postnord, som ägs av svenska och danska staten, har gått med förlust sedan 2012.
I dagsläget finns en postreglering som innebär att posten delas ut fem dagar per vecka. Postnord vill dock frångå femdagarskravet och införa att utdelningen ska ske på färre dagar. Hur många dagar som postutdelningen ska ske på finns inte något förslag på ännu, det beror på hur fort den digitaliserade postutdelningen utvecklas.
Bolaget vill dock se att en ny postlag införs redan nästa år, där de också vill ta bort pristaket på frimärken för att kunna höja priset. I dag kostar det nio kronor att skicka ett brev inrikes, men postnord vill ha en höjning av portot med ungefär en krona varje år.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala Taggar: , ,
32 kommentarer om “Postnord vill minska utdelningsdagar för post
 1. Orwell skriver:

  Välkommen till helvetet! Detta är ytterligare ett steg närmare mot ett digitaliserat och kontantlöst samhälle! De styrande etablissemanget bedriver ”de små stegens tyranni” emot folket. Folket märker inget, hur snaran sakta dras åt. Snart lever vi i ett totalitärt övervakningssamhälle där varje människa är en mikrochipad slav.

 2. Moderatkommunisten skriver:

  Men vad är detta? Definitivt inte en välskriven artikel.
  Det känns som att det är ett fall av ”klipp och klistra”, eftersom innehållet upprepas ett par gånger. Korrekturläs innan ni publicerar är ni bussiga.

 3. Gudrun skriver:

  Skulle räcka gott med utdelning 3dgr i veckan, mån,ons & fre.

 4. Bilar skriver:

  Helt skulle minskade leveranser vara bra MEN. Hur löser PostNord leverans tiderna i framtiden? Kolla på vårt grannland… Helsingfors-Torneå under 24h Lev tid… Postnord Sthlm-Haparanda hmm ja det kanske är 2-3 dagar i bästa fall. Kanske ta dom resurser som blir stående på grund av mindre efterfrågan i brevlådan till att strukturera om och börja leverera snabbare!

 5. Futurum casus skriver:

  Det räcker med tre dagar per vecka. Men jag hoppas att inte slarvet ökar. Min post hamnar ibland på andra sidan av byn,det gillar inte jag. I övrigt, på måndag kommer det bara reklamskräp. Tre dagar posttdelning fungerar bra för mig.

 6. Ekonomen skriver:

  Jag 76 årige gubben med 100/10 Mb Internet behöver bara brevlådan till mindre paketförsändelser, allt annat papper kan man ju e-posta (krypterat vid behov).
  Som det är nu så går jag bara till brevlådan varannan dag för och slänga all reklam till pappersåtervinningen som finns på andra sidan av väggen. Vi förstör vår natur och miljö helt i onödan till stora egna kostnader. Tidningar och reklam finns ju ute på nätet.

 7. Skolkritan skriver:

  Jag har inte haft en brevlåda på 4 år, vem orkar med alla fönsterkuvert? För min del kan Postnord packa ihop verksamheten helt, hade inte spelat den minsta roll.

 8. Ekonomen skriver:

  Riktigt väl moderniserat skulle Posten och vi bara behöva besöka brevlådan då när något ska lämnas dit eller hämtas, genom Postens streckkodskanning av försändelsen skulle all administration skötas automatiskt digitalt, även utdelningsmeddelande via e-post till adressaten. Posten, naturen, miljön och brukaren vinner på sådan modern teknik, nackdelen är tappade arbetstillfällen och mänskliga fel hos dem som knackar in data, datorn gör aldrig fel. Med hjälp av automatisk information från nätet kan sådant minimeras.

 9. Ekonomen skriver:

  Med effektiv användning av Internettjänster skulle vi kunna stänga 90 % av miljöförorenande Pappersbruken runt Östersjön och Bottenviken. Då skulle det bräckta innanhavet bli avsevärt mindre förorenat. Även post i plastförpackningar skulle kunna minimeras, e-post tål väta.

 10. Futurum Casus skriver:

  Ekonomen: Då är det där med jobb, det blir hundratals människor som blir utan jobb. Sveriges utsläpp i bottenviken och östersjön är låga i jämförelse med polen, ryssland med mera.

 11. Ekonomen skriver:

  Futurum casus: Svenska synonymer till ”runt”: kring, omkring. Översatt till Meänkieli: ympäri, Finska: kierros? Kierros vill jag säga betyder: ett varv, flera varv: kierroksia.

 12. Ekonomen skriver:

  Futurum Casus: Högern och kommunismen avskyr demokrati, fallen Olof Palme, Anna Lind, Utöija och alla andra illdåd mot fredliga oskyldiga visar deras barbariska demokratisyn. Utöver dessa i närtid utförda illdåd mot demokratin stinker Krim, Brexid (båda hade starkt ifrågasatta omröstningar) och nutidens pyrande fascism väldigt illa. Det är därför vi återigen måste satsa polisiärt och militärt på att försvara oss mot dessa fientliga krafter.

 13. Resultaten skriver:

  Post 3 ggr vecka nä fyfan nu får ni ge er!

  Så ni vill ha ännu mera arbetslöshet och göra samhället ännu mera beroende av tekniken!?

  Dessutom verkar ni inte tänka längre än näsan om allt ska skötas med internet.

  Hur gör vi med våra paket ska vi behöva vänta flera veckor på paketen också eller ni kanske är gjorda av pengar och väljer express hemleverans av en konkurrerande bolag???

 14. Resultaten skriver:

  Är just sånt här som stänger ner bankkontor, skattekontor etc etc.

  Men ni tycker väl om att få ”anonym” ”service” online där ni får telefonköa till eller vänta på ett svar flera dagar, ärendet löses ej vänta ytterligare dagar på svar….

  Nu gäller det här postutdelning men ni tillhör väl den här skaran som vill att vinstdrivande företag ska gå med ännu mera vinst tack vare ert eget arbete.

 15. Resultaten skriver:

  Någon nämde tidning i eformat.

  Läser den personen bara gratis eller betalar nästan samma pris för en evariant som pappers kostar?

  Jag förstår inte hur en etidning kan kosta så mycket och ni som läser gratis bidrar ju inte direkt till tidningens bästa heller….

 16. Ekonomen skriver:

  E-tidning kostar lika som pappers, den är ute innan tuppen, alla sidor, även 59 dagar bakåt, inte bara rubriker på det intressanta som i gratisversionen. Tidningsutgivarna sysslar med?
  Brevbärarna skall bara köra ut det som inte går och skicka digitalt, paket, mediciner etc. och det varje dag till alla brevlådor och adresser vid behov runt hela vår kommun. Papper behövs bara i toaletten.

 17. Futurum Casus skriver:

  Ekonomen: Nu spårar du verkligen ur? Hur var Anna Linds mördare höger eller kommunist? Lika så Olof Palmes baneman, vi vet inte ens vem han är även om det finns nya spår att gå på. Jag tycker inte att Sverige utvecklas fascistiskt, snarare tvärtom.

 18. Resultaten skriver:

  Ekonomen:

  Så du menar att du ska betala lika mycket.

  En digital version är egentligen en ”gratis kopia”.
  Är stort sett bara innehållet du betalar och då måste priset vara därefter också!

  Detsamma gäller andra tjänster som bank idag betalar dom flesta snällt sina räkningar via sin egen dator (det gör även jag). Men egentligen gör vi bankens jobb och ändå ska vi i dom flesta fall betala för deras tjänster!

  Dom flesta kort vi idag betalar tar valuväxlingsavgifter etc fast allt stort sett går digitalt.

  Ändå accepterar folk det och nu vill ni att även vanlig post skall försvinna 😨

 19. Resultaten skriver:

  Ska bli kul den dagen fibernätet eller bara elnätet kollapsar vilken kris det blir.

  Ingenting fungerar inte ens läsa tidningen 😂

  Jag är inte emot teknik eller internet. Men man kan inte låta allt digitaliseras.

  Dessutom kan vi diskutera miljöpåverkan när dom flesta byter sin mobil inom 2års tid till en ny. Är nog betydligt mer miljöförstörning där!

 20. Ekonomen skriver:

  Futurum Casus: De till höger lever på hoppet, dom hoppas att överföring av medel från det fattiga till det rika ger högkonjunktur och mindre arbetslöshet och att dom egna var Olof Palmes och Anna Linds banemän. Men Utöya vill de inte veta av, i likhet med nazisterna om sina tvåltillverkningar. I övermorgon hoppas bara en liten del av Riksdagen, överväldigande delen kommer och trycka på knappen som ”fastställer” att ”alla människor är lika värda”.

 21. Ekonomen skriver:

  Resultaten: ”gratis kopia” är ingen hel kopia utan en annons som ska locka prenumeranter, en e-tidning är lika med papperstidningens alla sidor plus 59 upplagor bakåt, kostnaden är lika.
  Fakturor till brevlådan får jag bara då jag inte litar på affären, förra året inte en enda, mina betalningar sker med autogiro och kort, allt detta fungerar utan besvär och helt utan onödig miljöpåverkan.
  Min 2-åriga e-tidning prenumeration har inte fungerat under 2 dagar pga. avgrävd optokabel (den gick och läsa i efterskott bakåt), alltså inte pga. väder, detta var ofta orsaken till pappers- frånfället.

 22. Resultaten skriver:

  Ekonomen:

  Jag syftade inte att du snål.

  Men en digital upplaga är i princip gratis framställa i flera exemplar.

  Visst förstår jag att journalistiken, editering, serverutrymme och sådant kostar pengar!

  Men det kostar inte alls lika mycket som att printa ut tidningen och att få den levererad till postlådorna.
  Varför ska du då behöva betala samma pris eller i alla fall närmast samma pris?

  Kan kanske HB förklara här förresten. Den här etidningen är ju lite billigare men skiljer sig inte nämnvärt från papperskopian i pris!

 23. Resultaten skriver:

  Förlåt inte printa utan trycka menar jag.

  Jag själv läser hellre tidningen dock i pappersform när jag vill läsa den i helhet.

  Webben är dock ett bra komplement och har den fördelen att det kan komma uppdateringar och går kommentera artiklar.

 24. Biggan skriver:

  Stackars alla postisar som inte har ett jobb att gå till om detta blir verklighet.Dom enda som får mer att göra är väl arbetsförmedlarna om dom ens blir kvar!!

 25. Resultaten skriver:

  Biggan:

  Dom blir nog inte heller kvar.
  Kommer vara någon central kontor i Stockholm som kontrollerar resten sköter man via sin mobil själv.

 26. Ekonomen skriver:

  Resultaten: Papperspress behövs bara till blaskan vars mekanik styrs av redigerade dataprogram, innehållets ettor och nollor läggs sedan ut på Internet vilka kan läsas av dem som abonnerar på e-tidning, delar av den och intressanta rubriker läggs ut som lockbete i det du kallar för ”gratis kopia”. Det är tack vare miljövänliga e-tidningen som NSD och nästan identiska NK är lönsamma, dessa samkör numera sina servrar. Kostnaden och miljöpåverkan är nästan obefintlig för och ha dessa ettor och nollor snurrande ute på nätet. Det är totala produktionskostnaden vi betalar för.

 27. Ekonomen skriver:

  Visst är det fantastiskt att moderna Tidningsproducenter kan saluföra sina produkter globalt och anlita Internetbrevbäraren till och dela ut e-blaskan kontinuerligt och miljövänligt under dygnets alla tider runt hela vår planet och till nästan försumbar fraktkostnad.

 28. Fakta skriver:

  Ett av alla borgar regeringens misslyckaden, utöver t.ex Nuon-affären! Det är den danska delen som är orsaken till förlusterna i Postnord! Och får borgarna nu makten, fortsätter utförsäljning av våra gemensamma statliga bolag för att kortsiktigt finansiera skattesänkningar!

 29. Lakritstomten skriver:

  Jag skulle vilja minska utdelningsdagarna för PostNord med 100% och låta nån som klarar jobbet göra det istället.

 30. vänster-partist-nu f.d.k skriver:

  postnord ar ett minne för Reinfeldts regeringen där allt inte bara var ekonomiskt försvart bart men var högers bara och deras politik att privatisera allt som dom kunde. se bara PÅ apoteksken ett minus på ca 5 miljarder för staten pga av privatiseringarna och tex bilprovningen där taxa har blivit 200 % dyrare fast högern lova att de skulle bli 100% billigare. och fusket har ökat med 500 procent ocgh därav har dödsolyckorna ökar år för år allt pga högerns privatriseringr. de är fakta.

 31. vänster-partist-nu f.d.k skriver:

  och jag hoppas nazi får med sig lillemannen och pastorn med munvädret i en extrem nazi koallisation nu ca 43 % av rösterna. jag skulle verkligen se dom styra Sverige. och skulle alla s.k arbetare som av protest har röstat på naxi ha ångrat sig flerfaldigat om. de är fakta. se på orban i Ungern och i Turkiet och främst i usa med triumfen,,,,hahha arbétarer skyll er själva kanske de är för sent och ångra sig—–extremisterna kanske redan har tagit över vårt fina samhällsbygge?!!!½

 32. Futurum casus skriver:

  Felaktig fakta som vanligt: Kommer du ihåg Teliaaktien som Björn Rosengren sålde. Tusentals sparare blev lurade, Björn sålde sina aktier samma dag som dom introducerades.