Preliminära resultat från Kyrkovalet

TORNEDALEN: Rösterna från Kyrkovalet är ännu inte färdigräknade i hela landet, men Socialdemokraterna (S) ser ut att dra in flest röster i valet för kyrkomötet, enligt preliminär statistik från Svenska Kyrkan på måndagsmorgonen.

På lokal nivå i Tornedalen kommer nedan en kort sammanfattning av resultaten.

I Övertorneå ökade nomineringsgruppen TILLSAMMANS i Övertorneå församling (TÖf) från nio mandat till tio medan Socialdemokraterna (S) och Centerpartiet (C) står kvar på sju respektive fyra mandat.

I Haparanda betryggade (S) sin majoritet med mandatökningen från nio till tio. Borgerligt alternativ (BorgA) står kvar på åtta mandat från senaste valet 2013, men (C) i Haparanda ökar med två mandat: från fem till sju.

Den nya nomineringsgruppen Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK), som går till val för första gången i Pajala, lyckades locka 25 procent av rösterna vilket ger fyra mandat i kyrkofullmäktige. Både (S) och Kyrkans Allians i Pajala församling (KAPF) tappar mandat: (S) tappar från sju till sex mandat och (KAPF) tappar från åtta till fem mandat.

I Kalix tappade (S) ett mandat till (C) som går från fyra till fem, men sitter fortfarande på 50 procent av rösterna och 13 mandat i kyrkofullmäktige. De övriga grupperna, Kyrkans Vänner i Kalix församling (KVKp) och Miljöpartister i Svenska kyrkan (MPSK), sitter kvar på sex respektive ett mandat.

I Överkalix sitter (S) på elva mandat jämfört med tolv mandat efter valet 2013. Överkalix församlings framtid (Öff) drog på sig sex mandat i kyrkofullmäktige.

Valdetagandet i samtliga ovanstående församlingar har ökat jämfört med valåret 2013.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska