Prideparad helt rätt i tiden

Regnbågsskimmer. Festfixare, från vänster: Petra, Pia, Jasmina, Jenny och Terese. Foto: Lasse Stenman

HAPARANDA/TORNEÅ: Under veckoslutet genomförs Border Pride i systerstäderna, den första manifestationen av sitt slag i nejden.

Jasmina Vaaraniemi och Jenny Rosberg från Torneå representerar SETA, en finsk motsvarighet till RFSL.

– Det finns något i luften här. När vi förberett arrangemangen har vi snabbt hittat människor att samarbeta med på båda sidor om gränsen, säger Jenny.

Gränsgeografin har sprängkraft i sammanhanget.

– Jag tror att det är första gången tåget går över en nationsgräns och samtidigt finns det ju en stark symbolik i aktionen, fortsätter hon.

Dessutom är småstaden ett viktigt territorium att erövra.

– Man ska inte behöva flytta till en storstad för att kunna vara sig själv, sammanfattar Jasmina Vaaraniemi kärnfullt.

Under lördagsförmiddagen utgår pridetåget från torget i Haparanda och marschen rullar på längs Storgatan, via Fredsgatan och Krannikatu till Aines konstmuseum.

Agendan är diger. Under fredagen bjuds bland annat föreläsningar på Aines konstmuseum, mingel på Haparanda stadshotell, party på Station och filmvisning på Folkets hus.

I museets park anordnas sedan en familjefest, med mer bio i Haparanda under den tidiga kvällen och röj på Umpitunneli under de sena timmarna.

Vilodagen kommer sedan med möjlighet till queerlunch i Torneå och slutligen en queermässa i Haparanda kyrka.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , , ,
20 kommentarer om “Prideparad helt rätt i tiden
 1. Brynolf skriver:

  Tja, vad ska man säga? I en tid där tiden är ur led ligger alltid prideparader rätt i tiden.

 2. Charles skriver:

  Har aldrig begripit det här med pride parader.
  Att arrangera en parad för att hylla sin sexuella läggning, är det ”finare” att vara homosexuell än heterosexuell ? Är det därför man vill visa upp sig ? Typ: se på mig, jag är homosexuell och stolt över det ? Kan man inte ”bara vara” ? Måste man hyllas för att man inte är heterosexuell ?

 3. hoj voj skriver:

  Hela tre sidor pornografii, men man förbigår viktigare händelser. En liten klick får stort utrymme i Hpda, snart får väl iS komma in. Provocerande.

 4. Bara en liten fundering skriver:

  Intressant!
  Queermässa i kyrkan?.Hmm. Kyrkan tolkar tydligen bibeln som man vill eller hur det passar för tillfället???

 5. Mamma skriver:

  Ja varför undrar jag oxå? Man är den man är oavsett sexuell läggning. LÖJLIGT!!!! Finns viktigare saker i vår värld idag. Vem betalar???? 🙁

 6. hoj voj skriver:

  Sahällsmarodörer. Snart får skolor stängas – några provrörsbarn isåfall men svårhanterliga utan far och mor. Nya sjukdomar- aids

 7. F.d Haparandabo skriver:

  För det första, Pride paraden handlar om att hylla alla sexuella läggningar, samt visa och stärka att varken homo, bi, queer, trans eller hetero är fel.
  Kyrkan i Sverige har sedan år tillbaka tagit ett steg mot en riktning där man accepterar homosexualitet, och även samkönad äktenskap är möjligt. Jag undrar mer hur ni tolkar bibeln, för ingenstans står det att man får hata eller nedvärdera en människa för dennes sexuella läggning. Vad hände med vett som ”Behandla andra som du själv vill bli behandlad”?
  Märks att man är tillbaka i insnöade Haparanda.

 8. K. M skriver:

  Tur man slipper vara med på eländet.

 9. Justitia skriver:

  Dom bögar jag känner vill absolut inte förknippas med Pride som dom anser vara pinsamt och stötande.

 10. Enok Nitti skriver:

  Jag är måhända insnöad men jag har sett det i Stockholm,bara arslen på gatan,det var det inte här viĺket är bra.

 11. Gordon skriver:

  Gick ur Svenska kyrkan för ett par år sen som tur är!

 12. Futurum Casus skriver:

  F.D Haparandabo: Jag tycker det är bra att man lyfter fram utsatta grupper i samhället Men man glömmer bort de funktionshindrade i samhället. Slappna av, vi vurmar för olika saker. Bokstavskombinationer och invandring är inte normen som alla måste förhålla sig till.

 13. Futurum Casus skriver:

  Det som stör mig är de politiska partiernas inblandning i galan. Om jag ska gå med i tåget då ska det vara en opolitisk gala.

 14. Kn skriver:

  Så löjligt, så pinsamt, helt meningslöst. Tycker som Charles ”kan man inte bara vara”….

 15. Peter M skriver:

  Fd.Haparandabo…
  Läs gärna 3 mosebok 20:13
  Begrunda texten och återkom.

  Jag skulle inte påstå att jag på något sätt håller med, men vår kära bibel är skrämmande lik koranen ibland.

 16. Jens skriver:

  Peter M. Håller med dig helt. Bibeln är knappast ett dugg bättre än koranen. Hävdar man det är man förmodligen hjärntvättad eller så har man helt enkelt inte läst någon av dem (vilket givetvis är den mest troliga anledningen).
  Hur man sedan tillämpar och följer skrifterna är givetvid en annan femma.

 17. Ingen Bibelsak skriver:

  Har man problem med sexualiteten söker man hjälp som vid andra åkommor. Nu finns experter till allt. Person som lider av obstipation springer inte ut på gatan med plakat och ropar ut sina problem som om någon skulle bry sig. Sexuallivet är det mest intima inom sin privata sfär lämnar inte ut till allmän navelskådning.
  Det här med homo -trans avvikelser innebär något allvarligare problem som inte ryms inom sig.

 18. krille skriver:

  Voi vi. Ur led är tiden

 19. Observer skriver:

  Jag kan väl tycka att en del betenden som synts vid pride parader känns lite konstlade och underliga för oss ”vanliga” hetero.
  Men enligt uppgift av en föreläsare från RFSL så föds ca 20 barn/år i Sverige som man inte kan fastställa könet på.
  Mot bakgrund av det så förstår man också att det föds än fler barn som befinner sig i en gråzon med kvinnliga och manliga hormoner och i vuxenålder har svårt att veta könstillhörighet.
  Självklart ska dessa människor respekteras i vårt samhälle fast jag tror inte att prideparaderna underlättar i vår syn på dom!

 20. Ingen Bibelsak skriver:

  -Utan tvekan ska alla människor respekteras, det är mer än allmänheten är van vid. Det är ingen bibelsak att fördöma dem som hör till den andra skaran som har tydlig könstillhörighet. Ska inte dömas för avvikelserna vilket är hemskt och den berörde kan verkligen inte rå för samt saknar val. Acceptans av sig själv och andra ska varje människa göra för att finna respekt hos sig själv. Inga gatudemonstrationer med parader i det fallet som ser det.