Priset på järnmalm faller kraftigt

TORNEDALEN: Under måndagen sjönk importpriset på järnmalm i Kina kraftigt. På en månad har priset sjunkit med 30 procent, vilket för priset till det lägsta sedan 3 november förra året.

Nev Power, VD för Fortescue Metals Group (en av de största järnmalmsproducenterna), menar att detta var väntat.

– Jag tror inte någon är överraskad av att järnmalmspriset återvända till en mer hållbar nivå, säger Power till Mining.com och fortsätter:

– Jag tror att priset för järnmalm kommer återvända till det som förväntas baserat på tillgången, vilket historiskt ligger runt 60-65 amerikanska dollar per ton.

Men det finns skeptiker. I FocusEconomics aprilundersökning förutspås medelpriset på järnmalm hamna på 57 dollar per ton sista kvartalet i år. Under sista kvartalet 2018 förutspås ett snitt på 54 dollar per ton.

Den kinesiska ekonomin har stärkts, främst inom byggsektorn. Lågkostnadsgruvor i Brasilien och Australien bedöms inte vara den enda orsaken till det fallande järnmalmspriset, utan den inhemska tillgången till järnmalm i Kina som fallit från 400 ton per år till 260 ton per år, vilket innebär ett tapp på 140 ton.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,
9 kommentarer om “Priset på järnmalm faller kraftigt
 1. Bokstavskombinationen och krig?? skriver:

  I stora delar hänger det väl på bokstavskombinationen i vita huset om denne startar kommande krig eller inte. Detta kommer att påverka priset just nu väntar marknaden på vad som skall komma ut av krigen ev i Nordkorea, händelser runt Ryssland, Iran och Syrien. världskonjunkturen har varit låg länge för att vända behövs en större efterfrågan och till det brukar det tyvärr hur illa det än låter behövas ett krig. Normal efterfrågan räcker ej, enbart toppar lite då och då för lageruppfyllning.

 2. klurifax skriver:

  Kyllä kyllä det behövs ett större krig och då gäller det för Sverige och hålla sig undan från detta och se alltid att man är på vinnande sidan för sedan kan vi leverera malm som efter andra världskriget för allt ska ju byggas upp igen. Så byggdes ju den svenska modellen upp efter världskriget nr 2.

 3. Krutdurk skriver:

  Idag kan kriget bryta ut var som helst och spridningsriskerna är höga fast det startar på avstånd. Priserna kan ju stiga fort efter ett krig man förhållanden kanske inte är lika tursamma som sist det begav sig. Att önska krig är som att önska djävulen utanför dörren.
  Då är det bättre att återställa Kaunisvaara till naturen, ty det är det inte värt.

 4. klurifax skriver:

  Krutdurk….detta jag skrev hade absolut inte något med gruvan i Kaunisvaara och göra utan att Sverige byggdes upp med Hitler malm under kriget och efter kriget. Kaunisvaara var en felsatsning från första början och där hjälper som sagt inga krig och få ekonomi i denna gruva.

 5. Verkkosurfaren skriver:

  Bokstavskombinationer och krig nämnde någon, och sen handlar artikeln kanske om bl.a. Pajalas framtid? Tja, glöm det där med krig, men annars ska vi kanske välja bokstäver: ska vi testa bokstäverna S,C, V, MP, FI? Möjligen kanske det ger tröst? (armod är lättare att uthärda om det delas av alla enligt sossar och övriga vänstern är ju en gammal sanning). Om inte det funkar får vi prova nåt annat…kanske nåt helt nytt? Marknadskrafter och realpolitik lär bestämma till slut ändå, men jag hoppas det går bra för gruvan och bygden!

 6. edelweiss skriver:

  Det behövdes inget krig när världen tog sig ur 70-talets stålkris.

 7. 70-talet skriver:

  På 70 talet var det ett annat slags Europa tex fanns inte EU och de lokala länderna kunde genom subventioner skapa en marknad. Idag styrs det mesta av EU centralt. Sedan så har konjunkturen inom många länder varit usel över 10år, grunden är bra för tillväxt. Det måste till något större för att få en 3siffrig efterfrågan på järnmalm och liv i Pajala gruvan.

 8. snickarn skriver:

  Det är en önskan som aldrig kommer att uppfyllas. Man behöver inte vara utbildad att förstå detta. Det räcker med 6 årig grundskola.Vi ligger för långt bort.

 9. Leif Bergdahl skriver:

  Financial Times har i dag en lång artikel om gruvnäringens framtid. Järnmalmspriset ligger idag för 62% igt järn på 50-60 US dollars per ton.Experter inom de 2 största järnmalmsföretagen säger att gränsen för att driva gruvorna med vinst ligger på strax under 30 US dollars per ton.Och dit kommer sannolikt priset aldrig att sjunka. Vi får hoppas att Göran Persson som idag utsågs till LKAB:s ordförande räddar Pajalagruvan. Och lägger ned projektet att gå djupare i Kiruna!! Malmen från gruvorna intill+ den i Pajala räcker för LKAB:s behov!!!