Värdig uddamålsförlust för Asplöven i härlig match

HAPARANDA: Spetskompetensen avgjorde lördagskvällens match mellan Asplöven och Djurgården. En härlig kamp slutade 3-4 (2-1,0-1, 1-2) och avgjordes i den tredje perioden. 

DIF vann sin hemmamatch mot AHC med klara 4-0. En full hall får hjälpa hemmalaget till en trevligare resa denna gång. AHC helt ordinarie.

FÖRSTA PERIODEN: Pucken är släppt. Det känns stort – från hockeyträsk i Kalottligan till en av världens tio bästa serier på mindre än tjugo år.

Nu är dock nu. Gästerna har en livsfarlig lina i Patrik Hörnqvist-Fredrik Bremberg-Gabriel Landeskog. Firma Hörnqvist & Bremberg öste in mål i Elitserien för några år sedan.

En jättemöjlighet dyker upp från ingenstans för hemmalaget efter minuten, men pucken rullar förbi målvaktens högra stolpe. Gästernas tur i minut tre: efter ett långt anfall, får AHC tidsnöd framför egen kasse och Erik Gustavsson kan trycka in 0-1 från nära håll efter 3.53.

Hemmalaget ser lite glesa ut i egen försvarszon. För övrigt härlig och högljud stämning i hallen med många tillresta Djurgårdsfans.

AHC sågar sig igenom efter 6.47 och gästerna måste ta en tvåa. Men DIF spelar bra box under den första straffminuten. Hemmalaget förmår inte skapa mycket. Men man verkar ha kommit in i en andra andning och efter 10.02 kan backen Niklas Andersson prickskjuta 1-1 i klubbhandskkrysset efter fint förarbete av Patrik Bergström och Martin Hellgren.

Sporrade av målet, tar hemmalaget för sig mer i periodens sista tredjedel.

Djurgården skapar tryck med nämnda andrakedja, men Asplöven försvarar sig bra och har en fin vändning med ett läckert avslut av eleganten Slava Trukhno efter 13.47. Kamrat Trukhno är stekhet: efter drygt sjutton minuter snor han pucken på offensiv blå och sätter säkert 2-1 bakom bortakeepern. Man hittar ändå assistpoäng till Anton Gustafsson och Oscar Johansson.

Djurgården pressar på under slutminuterna, men Joni Puurula mellan Asplövens stolpar ser trygg ut. Gästerna trycker in både puck och målvakt i buren med femton sekunder kvar, men domaren viftar avvärjande.

8-13 i skott, men så långt ska AHC ha heder för sin insats. Djurgården har kanske lite bättre linjer i spelet, men Asplöven är effektiva.

ANDRA PERIODEN: Årets match, akt II.

En två mot etta för Asplöven efter dryga minuten, men hungrige Trukhno skjuter utanför. DIF har ett längre anfall när matchuret passerar tre minuter, men Puurula finns på plats.

Fem minuter: spelet böljar i en härlig hockeymatch. Gästerna en smula konfunderade, men på inget sätt golvade. Årets plock av Puurula efter 8.12 på en livsfarlig styrning. Gästernas NHL-femma har hårt tryck  kring tio blankt. Puurula får en ful armbåge i ansiktet utan att domherren reagerar.

Fler nävar i luften efter drygt tolv: mycket krig kring Puurula. Gästerna gör sitt idrottsliga bästa för att störa vår målman. Fin genomåkning av Gabriel Landeskog kring fjorton blankt. Puurula räddar, men försvaret får inte bort pucken som småningom hamnar hos Patrik Hörnqvist som kan lyfta in 2-2 över en liggande målvakt efter 14.07. Landeskog får en välförtjänt passningspoäng.

Som perioden utvecklat sig, är kvitteringen inte orättvis. Mer gurgel efter femton: en gubbe ut från vardera laget. Icke: två från Asplöven och fyra mot fem efter 15.11. Spelar roll: trots stort puckinnehav för DIF lyckas man inte skapa någon riktig farlighet i ett rörligt hemmaförsvar.

Fortsatt nord-sydös i slutet av perioden. Backen Per Hållberg en gigant i pressade lägen, med lugn och smartness. 7-13 i skott och ett bortalag som dominerar i periodens andra halva. NHL-killen Landeskog är rinkens gigant så långt.

TREDJE PERIODEN: Vågskålen verkar väga över i gästernas favör, men hockey är en nyckfull sport. Och AHC har fint publikstöd denna lördag.

DIF fortsätter som man avslutade mellanronden och tvingar Puurula till hårt arbete redan efter 38 sekunder. Kanske läge för kontringar. Men då får man inte besöka utvisningsbåset så ofta. Asplöven i fyra mot fem efter 52 sekunder. Utomordentlig box hos hemmalaget och inga farligheter för gästerna.

Till och med en kontring sedan AHC blivit fulltaliga, Trukhno igen. Han kommer att göra flera mål i kväll! Men efter hafsigt och ogenomtänkt försvarsspel av Asplöven, får DIF ytterligare en chans i fem mot fyra efter 4.49. Man klarar utvisningstiden, men hamnar på knä framför Puurula och Djurgården kan hänga 2-3 mitt i slottet efter 6.53.

Men lite pp för AHC efter 7.26. Och knappa minuten senare fem mot tre. En gyllene chans hemmalaget förspiller. Dock fantastiskt jobb av Djurgårdens tre gubbar. Och så en utvisning för Asplöven efter 11.10: inget flyt för hemmalaget just nu.

Och lite väntat sitter 2-4 efter 12.23 – med oerhört elegant inspel av matchens kung Gabriel Landeskog. Men AHC har kvar jokern Trukhno, som gör sitt bästa för att röra om grytan. Hemmalaget tar time-out efter 15.20.

Anfall är bästa försvar. Gästerna har pucken nästan hela tiden. Men Asplöven sticker upp: reducerar efter 17.18, ett viljemål av Patrik Bergström.

Asplöven gör sitt yttersta, men gästerna behåller lugnet och kan spela av tiden. Skillnad mellan lagen: Djurgårdens NHL-förstärkningar, anfallarna Gabriel Landeskog (0+2) och Patrik Hörnqvist (1+1).

HBwebben byter några ord med en synbart lättad Hörnqvist.

Jag tycker att du och Gabriel Landeskog var skillnaden mellan lagen i kväll.

– På inget sätt. Man vinner och förlorar som ett lag. Men det fungerade bra för oss, säger en ödmjuk matchvinnare.

Blev det tuffare än ni tänkt er?

– De var duktiga, men det visste vi redan innan.

 

 

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , ,
7 kommentarer om “Värdig uddamålsförlust för Asplöven i härlig match
 1. ... skriver:

  Kassa domare, som vanligt

 2. Fakta skriver:

  Förluster hemma är dyrköpta!!

 3. Waltin skriver:

  Lasse inget om klacken det tyckte jag var synd. Djurgården är kult. Vi kom. Vi sjöng. Vi segrade. Vi älskar Djurgården.

 4. Lasse Stenman skriver:

  Hej Waltin! Jag nämner er i referatet, men sparar lite till vår papperstidning. Du har rätt i att ni hjälpte till att skapa härlig stämning i hallen. Det känns surt att inte få med sig någon poäng, men det blev ändå en minnesvärd kväll.

 5. Knapsu skriver:

  ”Spetskompetensen avgjorde”
  Nja… en mer ackurat beskrivning vore väl att utvisningarna avgjorde matchen? Matchen avgjordes när Djurgården kunde göra både sitt tredje och sitt fjärde mål i kraft av spel med fler spelare på plan.

 6. pekka skriver:

  asplöven håller låg allsvensk nivå alltså är djurgården en katastrof vem är bremberg

 7. Erik skriver:

  oj!tråkigt att asplöven ej fick några poäng men ändå var det en fin match. djurgårdens publik vissade värkligen en härlig stämning. det vissade också asplövens publik när laget gjorde mål.och där upplever man att det är viktigt att publiken håller en fin stämning i fortsättningen för asplöven för då hjälper publiken till att det blir vinster för laget.