Rådet kritisk till Migrationsverkets information

transport-1

Haparandas kommunalråd Peter Waara anser att informationskanalen från Migrationsverket inte fungerar tillfyllest. Foto: Leif Svanberg

HAPARANDA: Nu reagerar Haparandas kommunalråd Peter Waara på Migrationsverkets informationspolicy.

– Nog är det fan om man inte kan få en hint 20 minuter innan beslutet om 350 asylflyktingar slängs ut på hemsidan.

För några veckor sedan fick entreprenören Bert Karlsson, Jokarjo ab, beskedet att avtalet om asylplatser i Haparanda sägs upp. Häromdagen kom ett nytt besked: Nu ska återigen 350 personer placeras i Cape East.

Detta meddelades på Migrationsverkets hemsida, men berörda kommunen Haparandas kommunalråd Peter Waara fick beskedet via media. Han har redan tidigare konstaterat att förstahandsinformationen från Migrationsverket till kommunen har varit bristfällig.

– Nog fattar jag upphandlingsregler, men jag har svårt att förstå logiken i de olika beskeden hos Migrationsverket. Först ska de stänga och sen ska de öppna igen. Det mest bisarra i det här är Migrationsverket sent på skärtorsdagen informerade mig om att ”Det blir inget av med Cape East”. Det skulle flyttas ut i lägenheter som man hyrt av Akelius. Sen kommer det här…

Waara har även tidigare påpekat att med hänsyn till kommunens roll vid asylmottagande, måste informationen komma direkt – inte via media; detta trots att inte allt är offentligt i samband med själva upphandlingen.

– Vi är förbanne mig inte emot att ta emot asylsökande och flyktingar som hamnat i en mycket besvärlig situation, men  någon jävla ordning får det vara.

Frederik Abbemo, kommunikatör hos Migrationsverket, hänvisar till att ett av kraven i upphandlingen är att den leverantör som tilldelats asylboendeplatser, är skyldig att informera berörd kommun. Han berättar att leverantören måste kunna visa på kontakter  med kommunen – innan upphandlingsprocessen går vidare.

– Det är bara att skylla ifrån sig. Jag har ju träffat flera personer från Migrationsverket och vi vet alla vilka vi är. Nog är det konstigt att inte någon kan lyfta luren för en kort information till mig. Jag har inte heller fått något samtal från Bert Karlsson, säger Waara.

Han har framfört sin kritik till ledningen för Migrationsverket i Boden och kommer att begära en träff med ansvariga.

– Jag har förvarnat om att vi är ganska skarpa i vår kritik. Jag tänker trimma ihop ett möte, men jag vet inte om det räcker med att gå på den regionala nivån. Vi måste nog upp på den nationella för att markera.

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
32 kommentarer om “Rådet kritisk till Migrationsverkets information
 1. Ann-Charlotte bucht skriver:

  Skitbra Peter:)!

 2. Mad Max skriver:

  Jag hoppas att Peters tuffa agerande når även beslutsfattarna på Migrationsverket. Det finns ju klara regler om hur beslutsfattande ska tas. Oavsett om man tycker att Bert gör detta för sin egen vinnings skull, eller inte. Vi har ju alla ett gemensamt ansvar, eftersom vi har gett klartecken till denna form av invandring. Detta börjar snart få farsartade konsekvenser.

 3. Linnea skriver:

  Om kommunalrådet satte sig in i hur asylmottagandet och upphandlingsreglerna fungerar i Sverige, så skulle han inte behöva vara arg i lokalpressen. Antalet asylsökande varierar rätt stort under året. Just nu är antalet på väg upp igen, efter en svacka under vintern och tidig vår. Eftersom Migrationsverket inte har lust att betala skattemedel för tomma boendeplatser, så sägs avtal ibland upp. Om antalet asylsökande sedan ökar, så uppstår åter behovet och nya boendeplatser måste snabbt fram. Och upphandlingsreglerna FÖRBJUDER Migrationsverket från att i förväg informera enskilda kommuner.

 4. Hardrock skriver:

  Vadå, måste man få förhandsbesked när Haparanda vinner högsta vinsten på Eurolotto.

 5. keke skriver:

  Helt rätt Peter
  Det är ju ingen som hänger med detta cirkus!

 6. Bomvakten skriver:

  Tror att ” Linnea” är ute och cyklar. Det låter helt orimligt att kommunen inget får veta förrän dom asylsökande står bakom bommen på Sundholmen.
  Voj voj vad det svamlas ibland.

 7. mr NN skriver:

  Bra Peter! Nån ordning ska det vara på ett verk också!

 8. Anders skriver:

  Linnea: Det där är struntprat, reglerna förbjuder inte Migrationsverket att ha en normal kommunikation med de berörda kommunerna.

 9. EnSomVarPåPlats skriver:

  Precis så här ska våra ledare agera. Inget daltande utan tala i klarspråk direkt. Våga sätta ner foten när nåt är galet!
  Gillar detta skarpt!

 10. kjell g skriver:

  Hur är det med bygglovet? Vad jag vet är det överklagat. Har inte Migrationsverket skyldighet att följa lagar o regler som samhället satt upp.Har bygglovet vunnit laga kraft?

 11. KG skriver:

  Bra Peter!

 12. Jerker skriver:

  Men nu får väl rådet lägga ner sitt gnäll.Rådet måste missförstått sitt uppdrag.Sätt ner foten mot rasismen i Haparanda.Där lyser rådet med sin frånvaro.Ida K försöker i alla fall trots att hon jobbar i Stockholm.

 13. Marita skriver:

  Det har väl inget med rasism att göra om man säger sin mening.
  Man behöver inte alls vara rasist för att ha andra åsikter som går emot vissa krafter.
  Jag är inte rasist men jag tycker man skall ta seden dit man kommer så gott man kan.
  Tror du att jag skulle kunna utöva min religion i vissa länder ??
  Här sätts en matta och man ber i omklädningsrum. Tar mycket plats för oss andra. Detta gör man utan att fråga. Inte skall du tro att det visas hänsyn. Vi har fått sluta med våra traditioner pga invandrade muslimer.Så är det här nere söderut. Jag är trött på det.

 14. Futurum Casus skriver:

  @Jerker: Jag har svårt att tro att ”rasismen” är utbredd i Haparanda. Rasism innebär att man måste visa missaktning mot någon annan person som har annan hudfärg, kultur, art eller härstamning. Det förekommer säkert men jag tvivlar starkt på att det är särskilt utbrett. Nu används ordet enbart för att tysta människor och det tycker jag är ett olyckligt förfarande. Det skapar bara underlag för SD att växa och bli ett än större parti.

 15. Enok Nitti skriver:

  Jag måste bara kommentera Futurum Casus inlägg om annan art. Människan är en art, det finns inte personer som tillhör olika arter, vår närmaste släkting av annan art är schimpansen. Det som diskuteras i Haparanda är tex om flyktingar särbehandlas positivt som att dom får gratis körkort, det är inte rasism, det är en känsla av orättvisa gentemot den vanliga befolkningen. Jag har inte sett en enda som har sagt ett ont ord åt en flykting. kriminaliteten kommer att öka sägs det när CE fylls, den har redan ökat och den som har följt med i media senaste åren vet att det har lokala förmågor gjort.

 16. Futurum Casus. skriver:

  Enok nitti: Ja, och det var det jag skrev när jag svarade signatur ”jerker. Det ska mycket till för att visa missaktning mot någon annan människa. Sök på ”rasism” så förstår du varför jag tog med ordet ”ras” i mitt inlägg.

 17. Mats Berg skriver:

  Vad jag känner till särbehandlas inte flyktingar. De insatser som kommuner gör är lagreglerade (och då är det väl lagstiftaren som ska klandras) och föreningslivets ansats är välkomna för alla människor. jag tror nog att kommunen gör vad den kan utifrån de förutsättningar som givs.
  Informationen från Migrationsverket till kommunen är usel, vilket rådet helt korrekt ryar om. Det är bra. Förhoppningsvis lyssnar Migrationsverket på Waara, även om man kan ha sina dubier kring det.
  Det är självfallet inte rasism att klandra Migrationsverkets hantering.

 18. Futurum Casus skriver:

  Enok nitti: Ja, och det var det jag svar gav åt signatur ”Jerker”. Jag föreslår att du söker upp vad ”rasism” betyder. Det är få som vet vad det betyder men desto fler som missbrukar det.

 19. Futurum Casus skriver:

  Mats: ”Det är självfallet inte rasism att klandra Migrationsverkets hantering.” Det tycker inte jag heller.

 20. Enok Nitti skriver:

  Futurum jag vet vad rasism betyder och mitt inlägg om det var inte riktat speciellt åt dig, däremot kan du läsa på om begreppet art eftersom du inte verkar kunna det.Förklara också begreppet ras eftersom du verkar kunna det.Den moderna människan har utvecklats under 200 000 år och har befolkat hela Jorden och anpassat sig till de skiftande livsmiljöer som finns och har därmed skiftande utseenden. Modern genforskning har visat att alla utanför Afrika har några procent Neanderthal DNA. Indianer har europeiskt DNA så att dela upp i raser går inte, däremot i folkslag.

 21. Såtrevligt skriver:

  Bra Peter! På tiden att någon ryter, att sedan några få apologister här sitter och ger en underliggande snyftare om ”rasism” är bara tragiskt för dem.

  Bara ett axplock av pinsamma kommentarer totalt utan belägg kommer från signaturen ”Linnea”.

 22. Stigge skriver:

  Linnea pratar om en svacka under vintern men nu är det på väg upp igen.
  Säger väl allt om vad Linnea håller på med.

 23. Said Perämies skriver:

  Vem bryr sig vad rådet i lilla Haparanda säger

 24. EnSomVarPåPlats skriver:

  Det är just såna här diskussioner som skapar helt onödiga debatter om rasism etc.
  För att folk inte verkar veta betydelsen av ordet rasism.
  Bara för att man inte är av samma mening vad gäller integrationspolitiken/invandringspolitiken, för att man vill se en ändring i situationen som råder och för att man tycker att Sverige ska vara svenskt fortfarande.
  Och då menar jag med det sistnämnda att vi ska få ha kvar våra seder som innan utan att behöva förklara för någon tex varför vi sjunger nationalsången på skolavslutningar och nationaldagar, varför vi har pepparkaksgubbar forts….

 25. EnSomVarPåPlats skriver:

  Fortsättning:
  Tomtar, killar som är klädda i vita klänningar med strutar på huvudet dekorerade med stjärnor. Det här är våra traditioner och detta är något vi skall värna om. Samtidigt som vi ska vara solidariska och hjälpa människor i nöd.
  Men faktum är att dessa människor som kommer hit (tycker jag) får ta seden dit dom kommer. Vi är inte rasister för att vi värnar om vår rätt!

 26. Enok Nitti skriver:

  Alla svenskar har nog inte heller klart för sig ursprunget till våra seder, vet alla tex ursprunget till lussekatten. Tiernapojat spelas i våra skolor utan att det behöver förklaras, våra seder kommer inte att försvinna om vi inte slutar med dom själva. Det som däremot är allvarligt är det senaste förslaget att integrera återvändande IS terrorister, lär kan det bli riktigt farligt, den som har röstat på MP och medverkat till deras regeringsställning bör medverka till att skapa opinion mot detta.

 27. Futurum Casus skriver:

  Enok nitti: Du behärskar inte innebörden av ordet rasism – det är du inte ensam om. Det är alltför många som slänger ut epitet av liknande slag i tid och otid. Ordet rasism har en innebörd som är viktig och ska inte missbrukas i vilka syften som helst.

 28. Enok Nitti skriver:

  Futurum, du har inte en aning om hur mycket jag behärskar.

 29. Futurum Casus skriver:

  Enok Nitti: Självklart vet jag inte det – det intresserar mig inte heller. Var och en tar ansvar för sin egen inlärning genom livet.

 30. EnSomVarPåPlats skriver:

  Dom som anslutit sig till IS eller annan liknande skit ska ha livstids portförbjudning från Sverige. Får väl söka rehab hos Allah eller någon annan allsmäktig gud

 31. Enok Nitti skriver:

  Futurum Citat ”Du behärskar inte innebörden av ordet rasism”

 32. Futurum Casus skriver:

  Enok Nitti: Korrekt citat.