Över 6.000 laxar nytt dagsrekord

TORNEDALEN: I samma veva som laxfisket i både älv och hav går väldigt bra gäller detta även vid mätstationen i Kattilakoski.

Enligt Luke, det finska naturresursinstitutet, har snart 60.000 laxar vandrat uppströms längs Torneälv.

Redan i slutet av maj månad har antalet passerande laxar varit större än tidigare år. Mätningen av laxvandringen har varierat sedan 2012, där 2014 stod för rekordet på drygt 100.000 laxar den 28 augusti. Förra året hamnade totalsumman på strax under 60.000, en siffra som är på väg att tangeras redan nu.

Forskaren Atso Romakkaniemi på Luke säger till HB under onsdagen att det var ovanligt mycket lax som vandrat så pass tidigt.

– Det är väl inte överraskande, men vi hade inte förväntat oss den här siffran, säger han och hänvisar till antalet som hittills passerat Kattilakoski.

Förväntningarna låg på cirka 60.000 till 70.000 laxar totalt då inget pekade på stor tillväxt. En teori är att laxarna överlever bättre än genomsnittet på grund av de naturliga villkoren förbättrats.

– Det kan också vara relaterat till att det finns mycket ung sill och ansjovis som är bra för laxen, säger Romakkaniemi.

Han förutspår att den kommande veckan är kritisk för mätningen. Enligt hans beräkningar kan toppen av antalet laxar nås för att sedan börja stagnera.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , ,