Reagerar på höjningen av elnätsavgifterna

Harry Kemppainen, som tidigare satt med i Övertorneå Energis styrelse, hävdar att höjningen av elnätstarifferna görs för att finansiera det, som han anser, dåliga kraftverksköpet. Foto: Marianne Berglund

Harry Kemppainen,  hävdar att höjningen av elnätstarifferna görs för att finansiera det, som han anser, dåliga kraftverksköpet. Foto: Marianne Berglund

ÖVERTORNEÅ: – Tanken med övertagandet av elnätet och kraftverket var ju att man skulle få slut på ständiga höjningar av tarifferna, säger Harry Kemppainen, före detta S-politiker som tidigare satt i styrelsen för Övertorneå Energi ab.I tisdags gick Övertorneå Energis vd, Henrik Luttu, ut med ett pressmeddelande där han upplyste om att bolaget höjer elnätstarifferna med tre procent från och med den 1 februari 2016.
– Nu höjer det kommunala bolaget elnätstarifferna för andra gången på kort tid. Det görs med motiveringen att Vattenfall Eldistribution ab höjer, men fakta är att kommunborna får betala köpet av kraftverket, kommenterar Harry Kemppainen.
I fjol skedde en sänkning av eltarifferna för lägenhetskunder och kunder med låg förbrukning. För övriga, det vill säga större förbrukare med högre säkringar, skedde i stället en höjning av eltarifferna.
– Att de med lägre förbrukning fick en sänkning i fjol var bra samtidigt som det redan då blev fel för de större förbrukarna. Att dessa nu drabbas av en höjning igen är verkligen inte bra, säger Harry Kemppainen, som fram till den nu pågående mandatperioden satt i bolagsstyrelsen för Övertorneå Energi.
Ingen bra affär
– Kommunens köp av kraftverket för åtta miljoner kronor tog ner bolagets soliditet. Det blev galet redan då. Med hjälp av avskrivningskonstruktioner åstadkom man ett dolt överskott på fem miljoner kronor. Samtidigt vet vi att elpriserna nu är lägre än på många år. Köp av kraftverk är därför ingen bra affär, säger Kemppainen och fortsätter:– Kunderna får betala kraftverket. Så är det bara. Man försöker komma ikapp med soliditeten, vilket kan ta lång tid.
Miljöhänsynen brister
Kemppainen har även synpunkter om att det råder brister beträffande miljöhänsynen.
– Hur länge ska man köra kraftverket utan att ta hänsyn till miljön? undrar han.
– Bolaget struntar i att se till så att fisken kan vandra upp i Puostijoki. Man börjar inte släppa på vattnet i tid, vilket ger kraftiga översvämningar i Armasjärvi som följd. Försurningen i älven är ett annat problem och inget görs.
– Ett miljöparti skulle behövas i Övertorneå. Ju äldre jag blir desto mer naturmedveten blir jag, säger den inbitne sossen. Inte är Östersjön hela problemet. Vi är inte bättre.
Hur ser du på det arbete som pågår för ett närmare samarbete av Övertorneå Värmeverk, Övertorneå Energi och Kraftverket – kanske till ett bolag?
– Det är ett mycket dåligt förslag. För att kunna ha god kontroll ska man renodla, inte blanda ihop, för då vet inte den ena handen vad den andra gör. Kommunal verksamhet kräver insyn. En sammanslagning av tre verksamheter gör att skattebetalarna inte får rätt information. Man säger att man vinner i administration. Sanningen är att man förlorar i öppenhet, enligt Harry Kemppainen.

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Svenska Taggar: , ,
2 kommentarer om “Reagerar på höjningen av elnätsavgifterna
  1. skeptikern skriver:

    Kanske man skulle ha försökt göra något åt det, om man själv satt i styrelsen.
    Föreslog han några ändringar när han satt där själv?

  2. Bo Nordebo 0702256282 skriver:

    Kan kommentera hur mycket som helst. Har dokument som styrker oegentligheter vid försäljningarna av både nätet och kraftverken.
    Bo Nordebo