Reagerar på ovanligt många strömavbrott

Höga granar som knäckts av snön och ramlat ner på ledningarna anges som orsak till de senaste veckornas många strömavbrott. Foto: Marianne Berglund

Höga granar som knäckts av snön och ramlat ner på ledningarna anges som orsak till de senaste veckornas många strömavbrott. Foto: Marianne Berglund

ÖVERTORNEÅ: – Det är det extrema snöandet som är orsaken till att många strömavbrott har drabbat boende i området kring Risudden och Hedenäset under den senaste tiden, säger Henrik Luttu, vd för Övertorneå Energi ab.

Flera kortare avbrott under den senaste tiden har avlösts av längre avbrott under några nätter runt helgen, vilket har fått kunder att reagera. En husägare rapporterar att inomhustemperaturer hann gå ner till 16 grader.
Haparandabladet kontaktar därför Henrik Luttu, vd för Övertorneå Energi ab, som säger följande.
Förebyggande arbete
– Så länge man använder sig av friledningar har man väderpåverkan. Det är något som vi måste leva med helt enkelt. Mycket snö lägger sig på träden. I de flesta fall leder det till några timmars avbrott.
– Visst kan det vara besvärande och självklart något som vi jobbar med. Sedan i fredags har vi tagit ned 30 träd, men risken är att de blir fler. Just nu är för övrigt fem patruller ute och utför förebyggande arbete.
Kan bli fler avbrott
Han förklarar att det som händer är att granar på 20 meter knäcks på grund av den tunga snön och ramlar ner på ledningarna.
– I de lägena räcker inte de röjda, breda ledningsgatorna till, säger Luttu.
Han avslutar med att säga att det gärna får sluta snöa, men att varken han eller någon annan kan ge några garantier för att kunderna inte drabbas av fler avbrott.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , ,
11 kommentarer om “Reagerar på ovanligt många strömavbrott
 1. Observant skriver:

  Det var diplomatiska svar från vdn.
  Kanske om ni kör med väghyveln längs kraftledningar så kommer
  Ni snabbare åt att åtgärda..
  Det var väl därför ni begärde avtal för maskintjänster där man även skulle ha tillgång till väghyveln?

 2. lothar skriver:

  Det var bättre förr – på Styrmans tid.

 3. Justitia skriver:

  Hur mkt bättre har det blivit utan Styrman?

 4. Snö skriver:

  Styrman måste ha varit någon vädergud om han kunde förebygga såna hära problem. Träden kan bli snötunga och gå av under natten när det är som värst väder, är inte förvånad att det har blivit så här med tanke på vädret senaste dagarna.
  Är nog ganska säker på att dem som jobbar på energi gör allt för att det ska vara så lite avbrott som möjligt.

 5. kisumisu skriver:

  Såhär går det när vissa vill bevara o skydda skog till varje pris och när skogsägare inte sköter sin skog.

  Väntar bara på den dag vissa granar faller på hus.

 6. kisumisu skriver:

  Var kanske lite otydlig.

  Det med hus tänkte jag på bostadsområden.

 7. okånd skriver:

  Mycket går att förbygga om ledningarna varit fria och öppna, men vissa vill inte ge tillåtelse till de och då uppstår de ju problem eller hur?
  Den enkla sanningen!

 8. kisumisu skriver:

  Okånd:

  Precis så är det ju. Får man inte tillåtelse att i tid röja skog så blir det såhär.

  Jag ogillar inte skog.
  Men kommuner och skogsägare, även privata tomtägare borde ta sitt ansvar.

  Borde även bli lag. Lagen är ju så hård när det gäller bebyggelse men träd som växer till 20M höga får man ha lite hursomhelst.

 9. kisumisu skriver:

  Träd som riskerar falla på ledningar och byggnader och som även skymmer solen (tänkte på privata tomter).

 10. från holmen skriver:

  på annan plats finns att läsa ”Risken ökar för att Svenska Kraftnät för första gången tvingas ta till nödåtgärden att temporärt koppla bort geografiska områden för att rädda elsystemet från kollaps.
  Anledningen är att marginalerna i den svenska elförsörjningen krymper och nu väntar ett hotande underskott om det blir en kall vinter. ” Alla vindkraftsnurror till trots alltså. Undrar vilka områden som kan komma att kopplas bort först…Alarmartiklar om samhällets sårbarhet duggar tätt

 11. matarengi skriver:

  i norra delen har vi haft de ganska bra,,bara vissa avbrott trots perfekt väder. men bolagets info ang planerade strömavbrott är under all kritik..en skylt på en 90-väg innan byn är ju helt trafikfarligt..skärpning-…..annonsera i tidningarna som under ekfors tiden… vet nån hur många abonnenter som har tecknat avtal ang elen med vårt bolag?