Redovisar ett starkt ekonomiskt resultat

HAPARANDA: Haparanda stads kommunägda bolag redovisar vinst på 45,2 miljoner kronor i det ekonomiska resultatet för 2018. I dem ingår Stiftelsen Haparandabostäder, Haparanda Värmeverk samt Bottenvikens reningsverk, enligt ett pressmeddelande som publicerades på torsdagsförmiddagen.

– Det är oerhört glädjande att kommunen och dess bolag levererar bra resultat, säger Haparanda stads ekonomichef Hans Kenttä.
I pressmeddelandet redovisas resultatet och den kommunala verksamheten uppvisar ett överskott som landar på 41,6 miljoner kronor och det är 22,8 miljoner kronor bättre än budget. Kärnverksamheternas drift uppvisar ett överskott på 2,9 miljoner. Jämförelsestörande poster stärker resultatet med 13,9 miljoner kronor.
Enligt Kenttä har kostnadsutvecklingen bromsats och det är till stor del tack vare de kommunala nämndernas arbete.
– Jämförelsestörande posterna avser främst återföring av reavinst från Barents Center, på plus 19,5 miljoner kronor samt förpliktelse från översvämningsskador 2016, på minus 6,6 miljoner kronor som bidrar till resultatet, konstaterar Kenttä.
Resultatet i förhållande till skatteintäkter, statsbidrag och utjämning motsvarar 6,7 procent.
– Soliditetsnivån har gått från minus 0,8 procent år 2011 till 17,6 procent år 2018 beaktat hela pensionsåtagandet. Det är en god nivå jämfört med andra kommuner, där många står för samma utmaningar som Haparanda. Tittar vi på hela kommunkoncernen är soliditeten 25,1 procent, vilket ifjol hade placerat Haparanda bland landets 70 främsta kommuner.
Nu bereds och revideras bokslutet och årsredovisningen för 2018 som sedan ska behandlas och fastställas av kommunfullmäktige på sammanträdet som äger rum i april.

Publicerad i Haparanda Taggar: , ,
21 kommentarer om “Redovisar ett starkt ekonomiskt resultat
 1. Mad Max skriver:

  Äntligen en glädjande nyhet från Haparanda. Vi är inte så vana vid det.

 2. Var med skriver:

  Haha någon som fattar ekonomi skulle gråta sig till söms
  Man har enorma eftersläpande investeringar i dessa bolag som gör att man har knappt avskrivningar kvar
  Vilket i sin tur gör resultatet se jättebra ut men man har enda ej råd att investera

 3. Vedeldare skriver:

  Höj priserna för fjärrvärme så får Vi ännu högre VINST.

 4. .... skriver:

  MAD MAX dra åt skogen

 5. Judlaw skriver:

  Haha, Haparanda!? Sveriges dyraste sophantering och en av utav Sveriges dyraste fjärrvärme.. Sen är reningsverket fr 60talet och lika säkert avskrivet som de är sopslut

 6. Fakta skriver:

  Bra jobbat av Sossarna i nämnder och styrelser! Intressant att se resultatet för 2019 efter borgarnas politik!

 7. rex skriver:

  Det betyder att dessa företag i folkets ägo kommer följaktligen då att sänka taxorna för sina samtliga skattebetalare i kommunen med motsvarande pengar för 2019.

 8. ej razisd skriver:

  ni SD:eare som inte heller tycker de här heller är bra. vad är bra för er? nämnderna gick back ca 4 miljoner men totalt plus 41 mille. otroligt bra jobbat vi inom (s). intressant och se dom inkompetenta nya höger regimen hur dom kommer att förstöra vår kommuns goda ekonomi. tycker redan efter 2 månaders styre att allt verkar gå åt fanders? men hav tröst Haparandas kommuns ekonomi kommer att räddas av en (s) ledd regering med mer pengar till kommunerna. motsatsen med ”lille mannen” kristersson i regeringsställning skulle nog innebära en ytterligare skattehöjning. de är fakta.

 9. enkel matematik skriver:

  till ej razisd, tror du verkligen att detta har att göra med att de sitter en S-led eller M-leda politiker?
  detta överskott ska nog till skrivas de anställda eller enskilda tjänstemän.

 10. rex skriver:

  Om man vill lyckas med politik så bör nog vare sig de till vänster eller höger häva sig. Vår kommun betraktas som glesbygd och då kommer det politiska synsätten bli lite si och så, vilket de flesta ändå vet.
  Däremot bör nog bygden satsa mer på samarbete för att få in nån slags verksamhet som ges möjlighet att bli långsiktig det räcker inte med en godisbutik! Turismen i landet kommer att öka satsa på pärlorna i skärgården samarbeta mer med Kalix kommun i ett rejält idemöte för förverkligande i 100 punkter!!!

 11. från holmen skriver:

  det som kommer att påverka är ju kommande skatte och avgiftshöjningar..kommunens låneskuld 2018 var ca 43500 per person och den hade ökat ca 10% från 2014 …alltså 10% under sossarnas mandatperiod. siffrorna från SKL via nyhetsbyrån Sire’n. Samlad pensionsskuld finns att laäsa om i en rapport från Skandia.

 12. Pravda skriver:

  En stor investering som vi står framför är en ny panna till fjärrvärmeverket,och där räcker inte 150 miljoner på långa vägar som jag har sett någonstans en prognos på.300 miljoner kanske räcker,beroende på vad som måste investeras i,typ nybyggnad,nya rörledningar för vatten mm. Ser på mitt arbete vilka priser det är på Pannor,kringutrustning på dylika nybyggnationer.

 13. enkel matematik skriver:

  härliga 80-tal värmeverk ekonomi/miljö/bidrag å bygga men detta har bara huvud orten i kalkylen alla andra byar/samhällen ska bidra till driften som går med – i kalkylen å kommunen måste besluta å öka budjeten till driften
  ytterligare ett sosse lett beslut till centralisering

 14. rex skriver:

  enkel matematik: de största skattebetalarna bor i byarna! Centralorten har också några skattebetalare, samt några nyttjare av skattepengarna. Men trots det bör man se detta som en kommun och inte använda stadsbegreppet, det söndrar!

 15. enkel matematik skriver:

  Rex läs artikeln i expressen nästan alla är eniga att centraliseringen som pågått i 60år under en sosse led regering har gått för långt och de som förlorat är glesbygden. ungdomar som utbildas i glesbygd flyttar till storstäder å de i sin tur får gratis arbetskraft bekostad av glesbygden
  varför tror du de är så?

 16. rex skriver:

  svar enkel matematik: Flyttpolitiken har pågått under alla olika regeringar snart i 100 år. Jobben finns där företagen finns och de flesta finns i storstadsregionerna. Förr fanns det massor av jobb i jordbruk men idag ser man knappt några kor o kalvar i hagarna som förr i östra Norrbotten, tyvärr. Idag vill ju folk ha närproducerat, kanske något för dig!? Annars är det ju frivilligt om man vill flytta eller har råd att bo kvar i en glesbygd, typ Haparanda kommun. Det är utvecklande att flytta inom vårt fina land än att gå arbetslös på bidrag länge!

 17. enkel matematik skriver:

  Rex de är enkelt å skriva nedsättande om folk som har fastnat i en ned åtgående spiral,men de är detta jag menar är problemet å gör att folk måste flytta från lansbygden Regler lagar m.m gör att de inte är lönsamt att driva jordbruk/företag politiken som drivs idag och tidigare gynnar bara storstäder eller storföretag de flesta myndigheter har sina huvudkontor i storstäder varför?
  Rex du måste börja sätta stråna i kors å inte bara lägga de jämt varandra måste titta lite kritiskt på makthavare hur de sköter landet å inte svälja allt

 18. rex skriver:

  enkel matematik: Sök jobb sitt inte fast det är bara du själv som kan påverka ditt liv på riktigt, oavsett vilket parti som styr landet. I en marknadsekonomi är det den med bra utbildning som oftast är vinnare men det finns säkert ett jobb som väntar på dig också, men då måste Du söka jobb själv. Lycka till kompis!

 19. enkel matematik skriver:

  Rex kompis jag är enig med att bara jag kan göra förändring på min verklighet, men du missar punkten!
  om man gör de omöjligt att vara å verka i bygden så är inte lösningen att flytta. ska vi verkligen gå med hatten i hand när vi förser varmrätten på bordet å slåss om smulor som torkas av bordet

 20. rex skriver:

  Enkel matematik: Just nu är det ett stort behov av chaufförer m.m. yrken i landet och då speciellt i de större städerna. Typ Luleå eller andra regionstäder längs kusten. Det är utveckling rent mänskligt att byta miljö, man träffar helt nya kulturer och rutiner, viket kanske ger dig chansen att kunna flytta tillbaka om några är med en stor självkänsla, och med en bra ekonomi! Garanterat om du satsar hårt!!!

 21. Fakta skriver:

  Nu har ni en höger regering i Happis, vad händer? Kan ni matcha S överskott på 40 mille? Tur att borgarna har en S regering som kommer att pumpa in miljoner till landets kommuner!