Reflektera över mörkret

TORNEDALEN: Nu är höstmörkret ett faktum, mörkret kommer tidigare och stannar senare. November och december är de månader flest fotgängare omkommer eller skadas i trafiken, omkring 40 procent av olyckorna sker när det är mörkt. Tonåringar är den grupp som är sämst utrustade med reflexer, enligt en marknadsundersökning.
Mer än åtta av tio barn upp till 10 år har reflexer fastsydda på kläderna. Bland 15 till 17-åringarna är den siffran halverad. Endast fyra av tio har alltid reflexer på sig när det är mörkt ute, enligt deras föräldrar.
Att bära reflex är ett effektivt och billigt sätt att undvika att bli påkörd och skadad i trafiken. Med en reflex syns man på 125 meters håll. Fotgängare med mörka kläder utan reflex syns inte förrän på cirka 20 meters håll.

ANNONS

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 tecken kvar.

*

I detta forum gäller samma regler som för insändare i den tryckta tidningen. Det finns en ansvarig utgivare och vad som kan publiceras regleras av tryckfrihetsförordningen och de pressetiska reglerna. Debatten modereras av HB:s redaktion.

Skriv kortfattat, vårdat och inte med versaler (stora bokstäver) vilket är störande för läsningen. Använd heller inte långa rader av utropstecken eller andra krusiduller som försämrar läsbarheten. Kommentarer som länkar till andra webbplatser godkänns som regel inte. Antalet kommentarer är begränsat till maximalt 100 per nyhet.

Kommentarer som postas till HBwebben.se kan komma att publiceras också i Haparandabladet.