Region NB får böta fyra miljoner

NORRBOTTEN: Region Norrbotten krävs på miljonskadestånd för otillåten upphandling av hyrläkare.

Enligt ett pressmeddelande från Konkurrensverket har de fyra norrlandslandstingen i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland Härjedalen utfört otillåtna direktupphandlingar av bemanningstjänster under 2017 för ett värde av närmare 778 miljoner kronor.

Därmed kommer Konkurrensverket att vända sig till förvaltningsrätterna i Luleå, Härnösand och Umeå och kräva att de fyra landstingen döms att betala böter/upphandlingsskadeavgift enligt följande: Norrbotten 4,0 miljoner kronor, Västerbotten 4,2 miljoner kronor, Västernorrland 5,5 miljoner kronor och Jämtland Härjedalen 3,5 miljoner kronor.

– Otillåten direktupphandling är en allvarlig överträdelse av upphandlingsreglerna, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i pressmeddelandet.

Det uppges ha handlat om specialistläkare som direktupphandlades eftersom en gemensam annonserad upphandling hade försenats. Förseningen berodde dels på att landstingen hade annonserat upphandlingen för sent, dels på överprövning i domstol.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska
En kommentar om “Region NB får böta fyra miljoner
  1. P. skriver:

    Skattepengar i arbete.