Regler för användning av fyrverkerier

TORNEDALEN: Nyårsafton är dagen som många förknippar med fyrverkerier. Det är inte helt ovanligt att raketer avfyras på måfå dagarna innan och efter nyårsafton. Och trots att åldersgränsen för att köpa, inneha och använda fyrverkerier i Sverige är 18 år förekommer det att minderåriga personer roar sig med att använda pyrotekniska varor. Inför nyårsafton är det läge att ha koll på vilka lokala ordningsföreskrifter som gäller i din kommun. 

I Haparanda är användning av pyrotekniska varor bara tillåtet från klockan fem på nyårsaftons dag till klockan ett på nyårsnatten. Under andra tider på året måste man ha tillstånd utfärdat av polismyndigheten.

Det är alltid förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 150 meter ifrån kyrkor, kulturminnesmärkta byggnader eller vårdinrättningar. Det är också förbjudet att använda pyroteknik på platser där det är uppenbart att boskap eller husdjur kan stressas eller skadas.

Alla typer av smällare är förbjudna i Sverige och fyrverkeriartiklar med knall som främsta effekt får inte heller säljas eller användas. Raketer som skjuts upp i luften kan även de smälla, men om ljudet bara är en bieffekt är de tillåtna, enligt information från Haparanda stads hemsida.

I Övertorneå kommun krävs tillstånd av polismyndighet för att använda pyrotekniska varor inom detaljplanerade områden samt i detaljplanerade områdens omedelbara närhet. Det är förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 50 meter från Övertorneå vårdcentral, Särkivaaragården, Björkebygården, Älvgården i Pello samt vid kommunens samtliga kyrkor.

Information om användandet av fyrverkerierna begränsas till något särskilt klockslag saknas i de föreskrifter som publiceras på hemsidan.

I Pajala kommun gäller samma förbud som i övriga kommuner, fyrverkerier får inte skjutas i anslutning till hälsocentral, gruppboenden eller äldreboenden.

 

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Pajala
7 kommentarer om “Regler för användning av fyrverkerier
 1. Affe skriver:

  I Haparanda är användning av pyrotekniska varor enbart tillåtna från klockan 17.00 på nyårsaftons dag till klockan 01.00 på nyårsnatten. Under övriga tider på året krävs tillstånd av polismyndigheten.

 2. från holmen skriver:

  Jag anser att dessa tillstånd med stor fördel kan säljas för kanske 1500 kr styck och per gång..Kursen för pyrotekniska artiklar skall också kosta pengar att gå… När nu detta med pyrotekniska artiklar är löst så kan Polisen med stor fördel koncentrera sig på att samla in handgranater av ”Folket” Enligt välunderrättade källor så är inte handgranater att anses som vapen ifölge svensk lagstiftning…

 3. happisman skriver:

  Det är bra att det blir ändrade regler till nästa år.

 4. Klagomuren skriver:

  Gissar att fyrverkeriförsäljningen kommer att öka i Finland.

 5. Vattengubben skriver:

  Dom nya reglerna kommer att gälla redan i år 2019!🤔

 6. happisman skriver:

  Köpa fyrverkerier från Finland är nog ingen smart idé om dessa raketer nu förbjuds i Sverige.

 7. Vuorineuos skriver:

  Och straffsatsen
  FYY