Rekord för Vattenfalls kärnkraft

SAMHÄLLE: Vattenfalls kärnkraftverk i Forsmark och Ringhals hade den högsta produktionen någonsin 2018 sedan starten för 43 år sedan. 

Årsproduktionen från kärnkraftverken motsvarar drygt en tredjedel av Sveriges elproduktion i fjol. Forsmark producerade 25 TWh och Ringhals 30 TWh, totalt 55 TWh. År 2017 var den totala produktionen 52 TWh.

Sveriges kärnkraft svarade förra året för 42 procent och vattenkraften för 39 procent av svensk elkraftproduktion. Svensk kärnkraft är moderniserad och Ringhals 3 och 4 samt Forsmark 1, 2 och 3 är väl rustade för långtidsdrift.

– Resultatet i vår svenska kärnkraft för 2018 ger all anledning att vara optimistisk om kärnkraftens bidrag till att möta klimatutmaningen, stabil elförsörjning och fortsatt elektrifiering av samhället. Jag vill särskilt tacka alla våra medarbetare som jobbar med kärnkraft och jag gläds med alla på Ringhals över produktionsrekorden vid Ringhals 1 och Ringhals 4, säger Torbjörn Wahlborg, Elproduktionschef Vattenfall, enligt ett pressmeddelande.

 

Publicerad i Svenska Taggar:
3 kommentarer om “Rekord för Vattenfalls kärnkraft
 1. Affe skriver:

  Fem kärnkraftverk ger oss 42% av den totala elförsörjningen och vattenkraften motsvarar 39%.
  Bygg två nya kärnkraftverk så är vi snabbt uppe i 100% egentillverkad el och då blir vi självförsörjande.
  Sedan kan vi bygga fler vind- och solkraft som vi exporterar som grön el till Europa.

 2. från holmen skriver:

  och då måste exportelen få kosta vad den gröna elen kostar utan att subventioneras med elcertifikat….

 3. Joker skriver:

  Fram för mer kärnkraft! ”Egen härd är guld värd” som var ett av de fina slagorden från linje 1 i kärnkraftsomröstningen. Vad hände sen? Jo svenska staten stängde miljövänlig kärnkraft och investerade i skitig tysk kolkraft, till oändlig skada för miljön och svenska skattepengar…