Reporäntan förblir oförändrad på -0,50 procent

TORNEDALEN: I Sverige står konjunkturen stark och inflationen är vid målet på två procent. För att inflationen ska fortsätta ligga nära målet behöver penningpolitiken vara fortsatt expansiv. Med detta i tanken har direktionen beslutat att behålla reporäntan på -0.50 procent.

Prognosen för reporäntan kommer att förbli oförändrad och visar, som tidigare, på att långsamma höjningar av reporäntan kommer att ske mot slutet av året. Kronans kurs har enligt Riksbanken utvecklats svagare än väntat, vilket med energiprisökningarna, kommer bidra till en högre inflation det närmaste året jämfört med tidigare bedömning. Växelkursen förväntas stärkas gradvis de kommande åren men det råder osäkerhet kring prognosen. Riksbanken menar att det är viktigt att kronans växelkurs utvecklas på ett sätt som bidrar till att inflationen förblir nära målet.

Publicerad i Svenska Taggar: , , ,
En kommentar om “Reporäntan förblir oförändrad på -0,50 procent
 1. Resultaten skriver:

  Jaja priserna på mat och boende har ökat rejält.

  Så nog har vi rätt så hög inflation eller hur ska man förklara det?

  Är det bara här nära gränsen nu när Euron blivit starkare som affärer passar på höja priset?

  Trots svagare krona är det billigare t ex handla smör i Finland nu. Ett historiskt kapitel då det åratal varit tvärtom och finnarna tom körde ”smör rally” till Sverige på glada 80 talet.

  Nä nog är det bankerna som vinner mest igen. Dom slipper betala sparränta och höjer bara sina räntor på lån trots minusränta!