Restaurang Utblick invigd

LUPPIOBERGET: Det var som väntat många som ville vara med om invigningen av Övertorneå komuns restaurang Utblick på Luppioberget på nationaldagen.

Dragspelsklubben inledde med flera låtar som det svängde om. Därefter kom de små trollen, några barn som sjöng barnvisor, med en rockig avslutning.

Landshövding Sven-Erik Österberg höll invigningstal och delade ut stipendium ur Stiftelsen Konungens Jubileumsfond. Det gick till Kuivakangas SK och var på 30.000 kronor.

Konferencieren Göran Lahti, tillika kommunens kommunikatör, intervjuade kommunalrådet Roland Kemppainen och arkitekt Mats Winssa om restaurangprojektet.

Allan Lehto delade ut ett stipendium ur Stiftelsen Allanova till Gunhild Stensmyr på 50.000 kronor.

Avslutningen skedde med ett smakprov på körsång ur en uppsättning där texten skrivits av Bengt Pohjanen och musiken av Kaj Chydenius.

– Vi har fått en fantastisk möjlighet att göra skillnad i Tornedalen, sa Gunhild Stensmyr och Pia Huuva, som hyr restaurangen när de berättade om deras gemensamma satsning.

Restaurangen ska var klar för öppning på midsommardagen.

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , ,
8 kommentarer om “Restaurang Utblick invigd
 1. Stig Aspholme skriver:

  En stor och glädjande nyhet för oss alla som älskar Luppioberget. Hoppas på att dom återuppbygger dansbanan och de olika tombolakioskerna likväl som lilla dansbana och ute-serveringen. Då kan man åter börja fira midsommar på berget.

 2. Leif Jokiaho skriver:

  Ja skulle vara roligt om midsommarfirandet kom tillbaka men det tillhör en förgången tid. Nu firas det i stugor o hemma, med släkten osv. Förut var det nästan den enda, sammanhängande ledigheten. Allt firande var på midsommaren, men nu är det mer utspritt. Med olika stadsfester som Piteå Kiruna Luleå osv, och resor utomlands o musik tillställningar under hela året. Och lågpris flyg o tåg, så ungdomarna åker längre bort än för 50 år sedan.
  Allt förändras och vi också!

 3. Luppiotomten skriver:

  Ja visst är det fint på Luppioberget med den vackra utsikten. Men jag tror som Leif att inte skulle det bli något större midsommarfirande där. Gamla tider kommer nog inte tillbaks med massor med folk på berget. Hoppas att restaurangen går ihop ekonomiskt åtminstone sommartid. Det behövs mycket matgäster för att det ska gå runt vad jag kan förstå.Jag ska då besöka utblick ibland om min lilla pension tillåter.

 4. janne skriver:

  Har ni någonsin varit där?

 5. Leif Jokiaho skriver:

  Visst kommer de mat gäster till berget och man kan lägga kommunala, landstingets osv en del av deras möten där. De är inget nytt så har, man gjort med hotellen i Norrland. De var väl mest gäster, från Svenska Armén där. De var ju trevligt för dem, som fick bo där och så var det mycket bra reklam för Norrland. Sedan kan man ta bra betalt av gästerna också.

 6. Leif Jokiaho skriver:

  På Aavasaksa hade de förra midsommaren, ca 2000 gäster men då kördes de dit med tåg från Uleåborg, och de bor folk i området. Sedan har man en helt annan kultur med och gå på dans och tillställningar fast man är äldre än i svenska Tornedalen. Men de unga i Finland har ju samma, som i Sverige och övriga världen. Man reser med flyg och tåg, längre bort på olika tillställningar.

 7. Thomas larsson skriver:

  Grattis till Luppioberget och restaurang drivare.
  Luppioberget är unikt, har varit där många gånger då jag varit sommar boende i Risudden,Bäckesta,Övertorneå i många år från barns ålder.
  Tornedalen ligger varmt i mitt hjärta.
  det blir besök även denna sommar.
  ser fram mot att se Luppioberget nu.
  Önskar er en solig sommar.

 8. staffan skriver:

  Klok satsning på detta tomteberg, med denna fina utsikt av en dal. ”Tornedalen” vi kommer med vänner söderifrån, under sommaren 2014 o.s.v.