Restauranger fick oväntat besök av gränspolisen

HAPARANDA: Förra veckan utfördes inspektioner av polisen på fyra restauranger i Haparanda. Ett misstänkt fall av illegalt förekommande arbetskraft påträffades. Nu utreder gränspolisen ärendet.

Det var gränspolisen som tillsammans med lokal polis som genomförde oannonserade arbetsplatsinspektioner vars syfte var att komma åt eventuell utländsk arbetskraft som saknar arbetstillstånd eller rätt att vistas i Sverige.
– Tyvärr utnyttjas en hel del människor av oseriösa arbetsgivare som utnyttjar personer i beroendeställning, de har låga löner och arbetsgivaren kommer undan med personalkostnader, säger Jonas Hallbom vid gränspolisen i Boden
Ett misstänkt fall
En lagändring som trädde i kraft den första juli möjliggör för gränspolisen att genomföra oannonserade tillsynsbesök på arbetsplatser som klassas som riskbranscher, där illegal arbetskraft är vanligt förekommande.
– Vi körde igång under sommaren och förra veckan var vi i Haparanda, säger Jonas Hallbom.
På en restaurang i Haparanda påträffades det en person som blev misstänkt för att sakna arbetstillstånd. En anmälan upprättades om brott mot utlänningslagen, 20 kapitlet och 5 paragrafen.
– Utredningen får visa om det har begåtts något brott, det kan resultera i böter för arbetsgivaren och vid väldigt försvårade omständigheter till fängelse i upp till ett år, säger Jonas Hallbom.
Om den utländske medborgaren saknar tillstånd att vistas i Sverige kan denne komma att bli avvisad.

Polisen ansvarar för att verkställa Migrationsverkets beslut om avvisning eller utvisning i de fall där Migrationsverket bedömer att det kan behövas tvång för att kunna genomföra verkställigheten, eller om personen har avvikit.
Kan bli dyrt
Arbetsgivaren uppmärksammades på att en person saknade arbetstillstånd. Även om arbetsgivaren frias från brottsmisstankar kan denne ändå tilldömas att betala en särskild avgift och bötesbeloppet ligger på minst 45.500 kronor.
Halva beloppet utgår om anställningen pågått mindre än tre månader och hela beloppet om personen varit anställd i mer än tre månader.

Publicerad i Svenska
5 kommentarer om “Restauranger fick oväntat besök av gränspolisen
 1. Resultaten skriver:

  Mycket bra gjort 👏

  Undra vilken restaurang det var.
  Fast det lär man väl märka om nån går i konkurs igen.

 2. Árbetslös skriver:

  De finns många fler som saknar arbetstillstånd eller stämplar
  och arbetar samtidigt.
  Hur är de med släkt eller bekanta som är i Sverige på besök
  och hjälper till gratis?

 3. Nils Oskar skriver:

  Jag känner till en i stan som hjälper personer att komma in i svenska välfärdssystemet. De jobbar precis så länge det behövs för att få stämpla. Därefter kommer det nya till denna arbetsplats de får nästan inget betalt…men i pappret ser det ut att de tjänar bra Men bara för att få en bra stämpelpeng.

 4. Gudrun skriver:

  Nils Oskar: Sätt fast dom typerna. Det är ju våra pengar dom får och stämplar upp.

 5. från holmen skriver:

  et där med att fiffla in Nykomlingar i Akassan…finns kommuner som sysslar med samma bedrägerier, dom erhåller ju statligt stöd i två år för dessa hitresta. Istället för att ge dom bidrag via soc så blir dom anställda till nåt hittepå jobb i nog lång tid för att sedan få anlita Akassan. Intet nytt under Solen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 tecken kvar.

*

I detta forum gäller samma regler som för insändare i den tryckta tidningen. Det finns en ansvarig utgivare och vad som kan publiceras regleras av tryckfrihetsförordningen och de pressetiska reglerna. Debatten modereras av HB:s redaktion.

Skriv kortfattat, vårdat och inte med versaler (stora bokstäver) vilket är störande för läsningen. Använd heller inte långa rader av utropstecken eller andra krusiduller som försämrar läsbarheten. Kommentarer som länkar till andra webbplatser godkänns som regel inte. Antalet kommentarer är begränsat till maximalt 100 per nyhet.

Kommentarer som postas till HBwebben.se kan komma att publiceras också i Haparandabladet.