Asplöven föll trots disciplinerat spel

KARLSKOGA: En defensivt godkänd insats av AHC kunde inte stoppa BIK Karlskoga, som vann med klara 3-0 (0-0, 2-0, 1-0) i Hockeyallsvenskan under onsdagskvällen.

Daniel Mannberg har tagit plats i förstalinan med Lucas Sandström och Dion Knelsen.

FÖRSTA PERIODEN: Break a leg! som lyckoropet heter vid teatern och som kan bli bokstavlig sanning i råbarkad hockey.

Mycket puck för Karlskoga inledningsvis, men Asplöven börjar bättre än i seriepremiären i september och inga dåliga nyheter med tre spelade minuter. Och efter 3.46 måste hemmakrigarna ta sin första tvåa.

Karlskoga dödar den första minuten. Och den andra. Numerära överlägen efter några få spelminuter brukar sällan resultera. 6.27: Asplöven får så själva bekänna färg i fyra mot fem. Man släpper bara ett skott på mål under de två minuterna, starkt.

Karlskoga åter i förarsätet mot mitten av perioden. 5-3 i skott efter tio minuter vittnar om nogsamt försvarsspel från bägge håll. Snart fjorton minuter, med fortsatt stort puckinnehav för hemmakrigarna. Men gästerna skjuter när man har chansen och har 7-7 i den disciplinen när man efter 13.49 drabbas av ytterligare en utvisning.

AHC släpper ingen över bron nu heller – inte en enda puck på mål från Karlskoga under pp:t.

Matchen inne i de så viktiga slutminuterna av perioden. Som avlöper utan ylande målsirener.

En bra period av Asplöven som spelar efter sina resurser. I minut fyra har backen Alexander Deilert AHC:s bästa målchans med ett fräsande skott. Samme Deilert har dessutom räddat laget genom att rensa bort pucken på mållinjen under ett av de numerära underlägena.

Nye backen Marcus Fagerudd och försvarskollegan Olov Lundqvist har dessutom tacklat två av motståndarnas bjässar stenhårt och vunnit respekt.

ANDRA PERIODEN: Tillbaka i ringen. Som det heter: första målet är viktigt!

Kan komma nu: Asplöven en gubbe kort igen efter 1.06. Ja: 1-0 efter 2.24. Utvisningen på Per Hållberg för övrigt väldigt hårt dömd. Domarstandarden lär fortsätta att debatteras.

Ombytta roller efter 4.17: Asplöven i pp, men ingen fiskelycka denna gången heller. Lite tydligare dominans från hemmahåll när matchuret kryper mot åtta minuter. 10-2 för Karlskoga i skott på tio minuter. Ganska följdriktigt kommer 2-0 också efter 9.51. NHL-killen Marcus Johansson nätar, stolpe in.

Motlut för Asplöven. Dock några minuter av relativ stiltje i matchen. Men ett uppiggande fem mot fyra för gästerna efter 13.57. Inget godis nu heller: ska Asplöven slippa kval, måste spelet i numerärt överläge bli bättre. Som det är nu, finns ingen trafik på kassen. Spelet blir stillastående och statiskt.

Karlskoga i pp med mindre än tre minuter kvar av perioden. Ett 3-0 skulle avgöra matchen. Det klarar sig: en viktig fas i matchen om gästerna är sugna på poäng i kväll.

Ett uddlöst bortalag, som dock orkar vara disciplinerade även i uppförsbacke. Men ett ganska snabbt mål måste till om man tänker sig vända. Offensive försvararen Deilert har AHC:s bästa chans i perioden under slutminuten, i det numerära underläget. Men Alexander kommer för nära målvakten i sitt avslut.

TREDJE PERIODEN: Utvilade hästar, ny rörelse.

Försiktig upptakt av slutronden. Efter tre blankt kommer nog nådastöten: 3-0 till Karlskoga och bara ett mirakel på is kan ändra på denna matchbild.

Hemmalaget slår av på takten något och gästerna har lite mer puck för ett par minuter. Men just nu spelar lagen mest av matchen. Med nio minuter kvar finns liten hopp till radikal förändring av styrkeförhållandena.

Asplöven avlossar en del skott, nio stycken fram till minut fjorton, men mönstret från de tidigare matcherna mellan lagen går igen. AHC får ta avslut i ytterzonerna när målvakten har fri sikt.

Men man lägger sig inte utan kamp. I ett sista försök att väcka laget, tar gästerna time-out och plockar Joni Puurula ur kassen efter 15.16. Hemmalaget drabbas i samma stund av en utvisning och Asplöven spelar sex mot fyra.

En intern dispyt ger en utvisning var för bägge lagen efter 16.55. Tiden rinner dock ut och hemmalaget vinner rättvist.

Ett Asplöven inne i en småtung fas, får tampas med Leksand hemma på fredag. Symptomatiskt för ett lag utan flyt är att Asplöven har tre stolpträffar i den tredje perioden. Men spelet i numerärt överläge är alltjämt ett sorgebarn.

– Jag tror att vi har fyra stolpträffar, säger Asplövens tränare Per Kenttä dämpat. Men gör man inga mål vinner man inga matcher, konstaterar han.

Alexander Deilert på backen bäst i Asplöven under kvällen.

– Joni var bra i mål. Vår nye back Marcus Fagerudd också lyckad, avslutar coach Kenttä.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , , ,
En kommentar om “Asplöven föll trots disciplinerat spel
  1. IBK skriver:

    över !00 insläppta för tillfället!!!, vi måste få in några NHL backar kan inte värvarbasen trolla lite……