Riksdagen röstade nej till Löfven

NORRBOTTEN: Riksdagen har som väntat röstat nej till Stefan Löfven (S) som statsminister.

116 ledamöter röstade ja, 200 röstade nej, medan 28 avstod.

Anders Ygeman (S) var först ut att deklarera att partiet kommer att rösta ja till Löfven. Han meddelade också att deras dörr fortfarande står öppen för samarbete.
Näst i tur var Tobias Billström (M) som meddelade att de kommer att rösta nej. ”Sverige behöver rätt regering”
Annie Lööf (C) framförde att förhandlingarna med (S) inte ledde till ett resultat för ett samarbete och att de därför röstar nej.
Jan Björklund (L) uppgav att de har varit beredd att ingå i en mittenlösning, och att förhandlingsresultatet har varit bra. Men eftersom det inte finns förutsättningar röstar de nej.
Mattias Karlsson (SD) inledde med att framhålla hur illa regeringen har skött sig innan han meddelade att också de röster nej.
Maria Ferm (MP) framhöll i sin tur att det finns goda skäl att inte släppa fram en liten regering ledd av moderaten Ulf Kristersson, utan att de vill bilda en regering med (S). Därmed röstar de ja.
Mia Sydow Mölleby (V) uppgav att Stefan Löfven är deras statsministerkandidat, men att de vill ha inflytande och därför lägger ned sin röst.
Ebba Busch Thor (KD) var sist ut att meddela att de röster nej.

 

Nu är det upp till talmannen Andreas Norlén att bestämma vad som ska ske här näst.

– Jag kommer framför allt att fortsätta föra informella samtal med alla partiledare. Detta kommer jag att göra i dag och under helgen. Därefter, i början av nästa vecka, återkommer jag med besked om nästa steg i processen, säger talman Andreas Norlén i ett pressmeddelande.

Han konstaterar vidare att riksdagens partier driver Sverige närmare ett extra val.

– Jag beklagar det och jag kommer att göra allt jag kan för att förhindra det, men om partierna väljer extra val framför att agera på ett sätt som ger Sverige en ny regering kommer jag inte att stå i vägen för dem. Jag bedömer därför att jag nu bör vidta åtgärder i förberedande syfte, säger Norlén.

Om extra val blir aktuellt ska talmannen bestämma datum för detta efter samråd med Valmyndigheten. Talmannen kommer därför att hålla ett första möte med företrädare för Valmyndigheten efter prövningen i kammaren.

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska
2 kommentarer om “Riksdagen röstade nej till Löfven
  1. Holmeros skriver:

    Mattiasd Karlssons kloka ord under sitt anförande var mycket begrundansvärda. Tillståndet i vårt faderland Sverige är inte sunt. Dagliga skjutningar och granatatacker. Myndigheter som inte fungerar. Polisen klarar inte ens av att utreda bedrägerier längre. Folk dör i vårdköer. Handikappade vägras hjälp. Om det är så illa som det ser ut idag med en högkonjuntur hur skall det då se ut i en lågkonjuntur. Spssarnas lösning blir som vanligt bara man höjer skatten så blir allt bra. Hur hög skall skatten bli för att finansiera anhöriginv man planerar. Kanske våran pension blir ett minne blott

  2. Ekonomen skriver:

    Reinfeldts erans trixande med nya avgifter och skatteavdrag minskade pensionens värde och ökade gapet mellan pensionärernas sparade lön och övriga. Nu efter valet har Högern återigen förbokat gapet till det som rådde då Högern gjorde sorti. Vem agiterade för sådant under valrörelsen? Kanske Annie? Hennes nävsmekning är kryptisk.