Rikshem säljer i Haparanda

Rikshem säljer hela fastighetsbeståndet i Haparanda. Foto: Eva Spiik

Rikshem säljer hela fastighetsbeståndet i Haparanda. Foto: Eva Spiik

HAPARANDA: Rikshem säljer hela sitt fastighetsbestånd i Haparanda till Fastighetsmästaren i Kiruna AB.

Frånträdet uppges ske den 4 december, vilket innebär att Rikshem ägde fastigheterna i mindre än två år. Det var nämligen den 1 februari 2016 som de sju bostadsfastigheterna med totalt 151 lägenheter köptes in av Akelius.

– Försäljningen ligger helt i linje med vårt fokus på att växa på utvalda tillväxtorter med långsiktig utvecklingspotential. Genom att renodla vårt bestånd får vi en mer effektiv och kvalitativ förvaltning, säger Anna-Karin Eriksson, Rikshems regionchef för norra Sverige, i ett pressmeddelande som kom under torsdagen.

De aktuella fastigheterna i Haparanda är byggda mellan 1960 och 2007.

Fastighetsmästaren i Kiruna uppger på sin hemsida att de har fastigheter i Kiruna, Gällivare, Borlänge och Avesta.
”Vi förvaltar ungefär 85.000 kvadratmeter och har mer än 800 hyresgäster som hyr bostad eller lokal hos oss”.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: ,
32 kommentarer om “Rikshem säljer i Haparanda
 1. Fritidsfiskaren skriver:

  Toppen med ny ägare från länet.

 2. Kalle skriver:

  – Försäljningen ligger helt i linje med vårt fokus på att växa på utvalda tillväxtorter med långsiktig utvecklingspotential.

  Facit på Haparanda

 3. klurifax skriver:

  Rikshem kommer nog att avveckla mera och även vissa äldre fastigheter i Luleå även? Var ingen bra köp med slarvigt renoverade hus av Lulebo?

 4. Futurum casus skriver:

  Haparanda har ingen långsiktig utvecklingspotential. Dags för något annat parti att ta över stafettpinnen i kommunen.

 5. Mad Max skriver:

  Resultatet lär bli att hyrorna stiger igen?

 6. klurifax skriver:

  fokus på att växa på utvalda tillväxtorter med långsiktig utvecklingspotential….så med andra ord…det är kört för Haparanda så det är bara och vänta tills Ikea också minskar och har bara kvar en kiosk där man kan köpa billiga köttbullar?

 7. Affe skriver:

  – Försäljningen ligger helt i linje med vårt fokus på att växa på utvalda tillväxtorter med långsiktig utvecklingspotential.

  Något för Haparandas politiker att ta i beaktande inför framtiden och börja ragga företagsetableringar.

  IKEA har redan reducerat öppettiderna med en timme per dag.

 8. Alberto skriver:

  -Hyrorna stiger, det är bra då kan jag få äntligen en lägenhet enär dom som ej har råd med dessa hyror förblir kvar på annat håll, äntligen får man flytta från villan och slipper all snöskottning, gräsklippning och annat underhåll på gamla dar.

 9. klurifax skriver:

  Få se när Rikshem börjar göra av sig med dom fastigheter som är i behov av stora renoveringar i Luleå?.

 10. Julle skriver:

  Följande har hänt. 1. ÖB har stängt. 2. El-Giganten stänger, 3. Rkshem säljer. 4. K- Rauta har stängt. 5. HT Bandy i konkurs. 6. Asplöven ”i träsket”. 7. HFF, får man ihop ett lag? 8. IKANO är sålt. 9. Barents Center blir inte av. 10. Cape East är stängt (kommer inte att öppna igen) 11. Inom 5 år är IKEA borta. 12. Haparanda skolor ligger i botten avs. skolresultat. 13.

  Av ovan förstår den normalbegåvade att inflyttning av utbildade och produktiva individer håller sig borta från Haparanda.

 11. Framåt skriver:

  Toppen! Kirunabor är rekofolk och har framåtanda!

 12. Enok Nitti skriver:

  Outinens expanderar och Stenvalls har köpt Seskarösågen.Allt är inte dåligt.

 13. Anders skriver:

  Rikshem är ett fastighetsbolag med bestånd över hela Sverige. Ett sånt bolag strävar alltid efter maximal utdelning på insatt kapital. Den uppstår antingen genom kassaflödet eller genom att fastigheterna kan säljas till ett högre belopp än vad det köptes för. Vanligen behåller man fastigheterna i 3-6 år innan de säljs vidare. Om det inte finns en efterfrågan på nya lägenheter som motiverar en nybyggnation, så återstår en försäljning. Varför de nya ägarna har gjort entré i Haparanda kan de bara själva svara på. Men troligtvis är de övertygade om att de får bra avkastning på sitt köp.

 14. Erik Nilsson skriver:

  Min fru och jag flyttar till Haparanda i februari för att börja jobba. Vi är båda utbildade inom sjukvården. Idag bor vi i Gävleborg. När man läser era kommentarer, blir man dyster och funderar om man verkligen ska flytta upp. Om man fattat rätt beslut eller borde ångra sig innan det är för sent.

  Vi såg fram emot Haparanda som centrum i Barents regionen, med ”närhet” till friluftsliv och både Luleå och Uleåborg. Tillgång till de flesta butiker som annars bara finns i storstäderna.

  Jag blir allt mer tveksam. Ni är de bästa och de sämsta ambassadörerna för er kommun och region.

 15. Futurum casus skriver:

  Erik Nilsson:Befolkningen i Haparanda kommer du säkert att gilla, det är enkla människor med enkla behov, lätt att få kontakt med. På sommaren kan du åka båt till fina öar i närheten som bjuder till sol och bad samt bärplockning på hösten. Har du intresse för fåglar kan du ta dig till Haparanda sandskär som är naturreservat där sällsynta fåglar mellanlandar innan färden söderut. Gillar du fiska, då finns Torneälv tillgänglig för det. Det finns mer att berätta om Haparanda men det ryms inte i denna lilla ruta.

 16. Peter skriver:

  Erik, som utflyttad Haparandabo råder jag dig att tänka om. Delar till fullo Rikshems analys. Vill du nödvändigtvis norrut, skulle jag rekommendera dig att dra i handbromsen i höjd med Umeå.

 17. Futurum casus skriver:

  Erik Nilsson: Det är mest den politiska makten som jag kritiserar. Det finns ingen politisk kunskap och utveckling. Det är nog pga. det som barents center, BC inträffade. Vad Haparanda skulle behöva är en bättre samverkan mellan de politiska partierna. De måste sluta arbeta ideologiskt och arbeta mer för vad haparanda behöver. Som det är nu sker ingen utveckling framåt. Den politiska makten skiftas mellan släkt, vänner och bekanta. Var inte rädd, dina kunskaper inom sjukvården behövs.

 18. Futurum Casus skriver:

  Erik Nilsson: Å andra sidan finns Kalixkommun som har betydligt större utvecklingspotential än Haparanda. Det ligger ca 55 Km väster om Haparanda och har Kalix sjukhus som skriker efter vårdpersonal. Även om du bosätter dig i Kalix och jobbar där så har du tillgång till Barentsregionen med fiske, natur och fjällområden.

 19. Knapsu skriver:

  Sanlöst vilka fantastiska ”ambassadörer” för Haparanda som florerar i kommentarsfälten här på HB-webben!
  Hur mår ni egentligen?

 20. Enok Nitti skriver:

  Erik Nilsson: Haparanda och Torneå är bättre än Kalix alla där veckan annars skulle inte Kalixborna åka hit för att handla.

 21. Futurum casus skriver:

  Knapsu: Äntligen ett inlägg som håller måttet.

 22. Peter skriver:

  ”Ambassadör” för mig är en avlönad person som jobbar mot ett visst mål. Jag rekommenderar en flytt till happis lika mycket som ett aktieköp i Concent. Men det är förstås min privata åsikt baserad på mina erfarenheter.

 23. Enok Nitti skriver:

  Peter Dra handbromsen i höjd med Umeå.Vi behöver positiva människor här.

 24. Hujakoraskasellä skriver:

  Efter att man har läst kommentarer om dittan och dattan på HBwebben så kan man ju konstatera att det är Dysterquistarna i Haparanda som har tid och ork att skriva kommentarer. Jag förstår om de som har tankar att flytta dit blir skeptiska. Det spelar ingen roll var i Tornedalen , de är samma sak. Det gnälls på allt och alla. Ni är negativa ambassdörer för Tornedalen. Flytta för tusan dit var ni tror ni får det bättre.

 25. Peter M skriver:

  @ Erik Nilsson.
  Bry dig inte så mycket om de negativa inläggen som florerar i kommentatorsfältet.
  Visst, en del vill bo i Kalix, andra i Umeå, inte sagt att det passar alla.
  Livet blir vad man gör det till.
  Jag har arbetat på och besökt många olika platser genom åren,
  Men kan stolt säga att jag inte skulle byta Haparanda mot någon annan ort.
  ”Det är hit man kommer när man kommer hem.”
  Jag hälsar dig och din fru välkommen till Haparanda och hoppas att ni kommer att trivas, vilket jag tror ni kommer att göra.

 26. Solisten skriver:

  När vi flyttade hit var insändarspalterna en mindre chock och det tog ett bra tag att vänja sig vid nivån. Numera är det mer roande att ta del av alla nedärvda synpunkter om både dittan och dattan. Rätten att få utrycka sig i tal och skrift kommer även på sin plats här.

 27. Peter skriver:

  Finns ingen anledning att känna sig kränkta gott folk. Om ni tex. käkar på en krog och maten är dålig. Skulle ni då rekommendera den åt andra för att vara positiva ambassadörer?
  Finns så många platser runt om i landet som erbjuder framtidstro och utveckling. Varför skulle man då rekommendera någon att flytta till ett ställe som blir mer deprimerande för varje år som går?

 28. Futurum casus skriver:

  Haparanda är en fin stad att bo i men den politiska makten saknar visioner om hur framtiden ska formas. Det är för mycket ideologiska uttryck och hyllande av gamla meriter. Ska man bygga för framtiden bör det ske genom samarbete över blockgränserna rent politiskt.

 29. Marita skriver:

  Tror ändå att det finns en framtid och ett hopp för Haparanda !
  Låt inte Er bli besmittade av det negativa !!
  Så underbar natur och härliga människor.
  En dag vänder det till det bättre.
  Människor som kan se det positiva i allt det negativa. Börja med dig själv !!
  Skulle gärna flytta upp igen om jag hade möjlighet.
  Min älskade hembygd för mig är du kär ! Allt kommer att blomma igen !

 30. happisman skriver:

  Det låter på en del här som Haparanda är den sämsta staden i landet. Med tanke på allt tråkigt som veckovis händer i Malmö, Göteborg och Stockholm så känner jag att lugna Haparanda är helt rätt för mig.

 31. V skriver:

  Haparanda är tryggt….Som i alla städer bor att par människor som skulle behöva få sig en aktivitet av den sexuella arten…Jag ställer dock INTE upp på den frågan…Att möta en sån negativ i sänghalmen måste ju vara en unik händelse men…Jag passar….:)

 32. tireb68 skriver:

  Erik Nilsson, flytta hit….bilda er en egen uppfattning om Haparanda o dess närområden…trivs ni inte så kan man ju flytta ut….Vi flyttade tillbaka för snart 30 år sedan o tänker inte flytta mer….man gör livet till det man själv vill….