Risk för höga pollenhalter

NORRBOTTEN: Enligt pollenprognosen för tisdag-onsdag väntas det bli höga halter av björkpollen i länet.

Stor risk för höga björkpollenhalter gäller framför allt i kustområdet, och södra delen av länet.

I de nordligaste delarna samt i fjälltrakterna finns en förhöjd eller liten risk för höga björkpollenhalter.

Enligt Vårdguiden 1177 varierar pollenhalterna i luften från dag till dag, men även mellan olika år. Det finns mest pollen i luften när det är uppehållsväder och blåser, medan det blir låga halter under kyliga och regniga dagar

Ungefär en femtedel av alla tonåringar och vuxna har pollenbesvär, och de allra flesta reagerar på björk- och gräspollen.

Antalet personer med pollenallergi uppges ha ökat, även om ökningen verkar ha stannat upp något den senaste tiden. Orsaken till ökningen är oklar.
De allergiska besvären börjar oftast i skolåldern eller i tidig vuxen ålder, och avtar med åldern.

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 tecken kvar.

*

I detta forum gäller samma regler som för insändare i den tryckta tidningen. Det finns en ansvarig utgivare och vad som kan publiceras regleras av tryckfrihetsförordningen och de pressetiska reglerna. Debatten modereras av HB:s redaktion.

Skriv kortfattat, vårdat och inte med versaler (stora bokstäver) vilket är störande för läsningen. Använd heller inte långa rader av utropstecken eller andra krusiduller som försämrar läsbarheten. Kommentarer som länkar till andra webbplatser godkänns som regel inte. Antalet kommentarer är begränsat till maximalt 100 per nyhet.

Kommentarer som postas till HBwebben.se kan komma att publiceras också i Haparandabladet.