River upp beslut om laddstolpar

HAPARANDA: Det blir inga laddstolpar i Haparanda med gratis el för elbilar.

Det var den 5 december som kommunstyrelsen beslutade att investera i två laddstolpar, så både kommunanställda och allmänheten kunde tanka gratis el under det första året.

Investeringen var tänkt som en miljösatsning, för att minska utsläppen av växthusgaser och beroendet av fossila bränslen.

Förutsättningen för att investeringen skulle bli av var dock att Naturvårdsverket stod för halva investeringssumman på 280.000 kronor. Men två veckor efter ks-beslutet kom Naturvårdsverkets besked, att inte bevilja bidragsansökan på 140.000 kronor.

Verkets bedömning var att satsningen inte hör till de åtgärder som uppvisar störst varaktig minskning av växthusgasutsläpp per investeringskrona.

Så därmed har ksau den 9 januari beslutat att dra tillbaka beslutet.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar:
4 kommentarer om “River upp beslut om laddstolpar
 1. Framtiden är här! skriver:

  Botten med så kortsiktig politik! I Norge är den mest sålda nya bilen: elbilen Tesla. Haparanda måste stå redo när besöksnäringen börjar få besök av elbilar. Haparanda måste själv investera i eldrivna bilar som tjänstebilar. Allmänheten kan själv erbjuda parkering vid sina villor. Investera i olika laddadaptrar och lägg ut i appen Laddportalen.

 2. kjell g skriver:

  Bra beslut använd pengarna till att asfaltera våra urusla gator så att elbilarna kan köras på ett säkert sätt.

 3. Elbilisten skriver:

  Politikerna har härmed tackat nej till köpstarka turister och gäster med elbil. Vi kommer i stället att välja övernattning, inköp och restaurangbesök i Kalix. Med stigande bränslepriser är det snart bara folk med elbil som har råd att köra till Haparanda. Men vi väljer ju hellre ett ställe vi känner oss välkomna. Vattenfall ger bort laddboxar just nu. Tesla bjuder på destination chargar. Politikerna kunde även försöka få t ex Clever eller Fortum att sätta upp en riktig snabbladdare. Ska inte byn försöka överleva på besöksnäringen? Hur ska man annars få råd att tanka kommunens fossilbilar?

 4. Framtiden är här! skriver:

  Läs på Haparanda och satsa på nutiden ej framtiden!