Rödgrön majoritet vill höja landstingsskatten

NORRBOTTEN: Det har talats om en höjning av landstingsskatten. 50 öre har nämnts, en krona också. Förslaget lyder 1,16 kronor.

För en person med cirka 25.000 kronor i månadslön betyder det cirka 290 kronor mer i månaden i skatt. Det ska i sin tur ge landstinget cirka 621 miljoner kronor i ökade inkomster.

Förslaget läggs fram av den rödgröna majoriteten och förutsatt att alla fullmäktigeledamöter röstar enligt partilinjerna så blir skattehöjningen verklighet vid årsskiftet.

Planen är att beslut ska fattas i frågan vid november månads landstingsfullmäktige.

Vid partiförhandlingarna efter valet var Vänsterpartiet och Miljöpartiet hårda motståndare till en skattehöjning. Den kärva ekonomin har dock tvingat den politiska majoriteten att diskutera en skattehöjning: Trots nedskärningar med 250 miljoner i år pekar prognosen på ett minus på 200 miljoner kronor vid årsskiftet.

Den röd-gröna majoriteten har därför nu enats om att en höjning nu är nödvändig. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet kommer vid landstingsfullmäktige i november föreslå att landstingsskatten höjs till 11:34. Det innebär en höjning med 116 öre.

– Syftet med höjningen är att ha en budget i balans som säkerställer en hållbar utveckling och likvärdig vård i hela Norrbotten, skriver partierna i ett pressmeddelande.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska