Roger Akelius donerar 200 miljoner

Roger Akelius donerar nu 200 miljoner kronor till SOS Barnbyar. Foto: Eva Spiik

Roger Akelius donerar nu 200 miljoner kronor till SOS Barnbyar. Foto: Eva Spiik

NORRBOTTEN: Roger Akelius, som äger bland annat Cape East i Haparanda, skänker via sina stiftelser 200 miljoner kronor till SOS Barnbyar.

Enligt ett pressmeddelande från SOS Barnbyar kommer donationen att fördelas över 25 år för att långsiktigt garantera verksamheter i Kambodja och Ukraina.

”Donationen ska användas till att bygga en ny barnby för cirka 80 barn och ett ungdomsboende med yrkesskola för 30 ungdomar i Prey Veng, Kambodja. Donationen säkerställer också den långsiktiga driften av en barnby i Ratanakiri, Kambodja, samt ett nutritionsprogram för nittio gravt undernärda barn, som under programmet får bo på barnbyn”.

Det framgår vidare att gåvan kommer även att finansiera byggnationen av ett nytt ungdomsboende i Brovary, Ukraina, där ungdomar får träna på självständigt boende.

Akelius har nu totalt donerat 700 miljoner till SOS Barnbyars verksamhet för barn i utsatthet. Det vill säga barn som saknar förälders omvårdnad och barn på flykt.

– Jag vet ingen som kan förbruka mina pengar mer effektivt än SOS Barnbyar, säger Roger Akelius i pressmeddelandet.

– Roger Akelius donationer är investeringar i framtiden. Tack vare dem kan SOS Barnbyar förstärka vår verksamhet i Kambodja där mer än 600.000 barn har förlorat en, eller båda föräldrarna, med risk för svår social och ekonomisk utsatthet, säger Catharina Gehrke, generalsekreterare SOS Barnbyar.

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar:
8 kommentarer om “Roger Akelius donerar 200 miljoner
 1. Catharina Persson skriver:

  Lyfter på hatten! Tänk om alla som har mycket pengar skulle göra något gott för dessa.

 2. Peter skriver:

  När donerade Roger Akelius en krona eller två till t ex Sveriges hemlösa uteliggare? Alla fattiga pensionärer, tandlösa, uteliggare och andra hemlösa, varför donerar inte Roger Akelius till dessa?

 3. Kustbo skriver:

  Roger Akelius är en sund o nyttig kapitalist. Det märker vi i seniorboendet i Täby, allting perfekt för de boende. Ordning o reda för de äldre rätt igenom säger min snart 90 åriga svärmor!

 4. Verkkosurfaren skriver:

  Bra att asylbaroner och skatteplanerare bjuder tillbaks, även om pengarna inte går åt samma håll som dom kommer ifrån…

 5. Tuomas skriver:

  Han har idag 20 miljarder. 200 miljoner = 1% av den summan.
  Jag kan också donera 1% av mina pengar, men jag kan förmodligen inte göra avdrag på samma sätt som en fastighetsmiljardär.

 6. Verkkosurfaren skriver:

  Tuomas, du och jag och andra skattebetalare donerar redan genom statlig och kommunal skatt betydligt mer än 1% av vårat privata kapital för att hjälpa människor och åtgärda problem vars orsaker inte finns i Sverige.

 7. KylänViisas skriver:

  Jaha surfaren, vore intressant att veta hur du kommit fram till slutsatsen ”betydligt mer än 1%”. Vad är ”privat kapital”, är det bruttolön, lön efter skatt, disponibel inkomst eller samlade tillgångar en given tidpunkt ? Hur räknade du ut vad vi donerar, vilka källor använde du, är din uträkning gjort på årsbasis eller per månad eller nån annan period eller en viss tidpunkt. Är det ett genomsnitt på en normalpopulation du gjort beräkningen på och hur stort är i så fall ditt underlag ??
  Vore intressant att veta hur du gjorde, så man kan kontrollera om du har rätt eller inte ?

 8. Verkkosurfaren skriver:

  Kylän Viisas, öppna ögonen bara. Om vi börjar med det enkla, alltså Sveriges biståndsmål, så är det ca 1% av BNP. Och BNP är ett mycket större mått än det vi betalar i skatt. Om vi sen utvecklar hypotesen kan vi kika på budgetar. Om vi börjar med statens budget så kan vi kanske provsmaka Migrationsverkets budget. Om du ännu inte är övertygad kan du jobba dig vidare och kolla på kommunernas ökade kostnader, för boende och skolor mm samt sjukvårdens kostnader pga asylinvandringen. Du borde se elefanten i rummet? Om det är rätt investerade pengar avgör våra värderingar, men det kostar mer än 1%!