Rökfritt för kommunanställda i Haparanda

HAPARANDA:  Kommunfullmäktige i Haparanda klubbade under måndagen att kommunens arbetstid ska vara rökfri från och med den 1 juni 2016.

Rökfri arbetstid  innebär att ingen utsätts för tobaksrök på sitt arbete och att medarbetare inte röker under arbetstid. Med arbetstid avses den tid man tjänstgör inklusive pauser.

Syftet med rökfri arbetstid uppges vara att bevara och förbättra hälsan för medarbetarna. Och målet är att förbättra folkhälsan och öka livskvalitén, höja frisktalet och sänka sjuktalet. Men även att medarbetare och kunder/elever/besökare med flera i kommun inte ska utsätts för tobaksrök.

För att hjälpa rökare som vill bli rökfria kommer arbetsgivaren att subventionerar nikotinersättningsmedel till ett belopp av maximalt 400 kronor per person vid ett tillfälle.

Beslutet togs utan diskussioner.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
35 kommentarer om “Rökfritt för kommunanställda i Haparanda
 1. icke rökare skriver:

  Det var det bästa beslut tack vare Lena Ekh,det behövs såna som henne som vågar ta såna bra beslut.

 2. Rökfri skriver:

  Äntligen bra beslut.

 3. Pigan skriver:

  Toppen bra beslut!! Att det dröjt till 2016, med tanke på allt det skadliga man känner till med rökning. Det dödar inte här o nu.. utan i framtiden.

 4. Töb skriver:

  Bra jobbat, se bara till att det efterlevs, så att det inte bara blir en pappersprodukt!

 5. Futurum Casus skriver:

  Mycket bra beslut för att främja god hälsa för alla.

 6. Medborgare frågar skriver:

  Bra och klokt beslut! Vad bli konsekvenser om man upptäcker en anställd att röka under arbetstiden? Kan man anmäla någonstans? Kan även överviktiga få subventioner till rätt kost/medicinering?

 7. Observer2 skriver:

  Hur mycket får icke rökare i bidrag (hjälp ) att inte börja röka?
  ”Ingen rök utan eld!”

 8. Mad Max skriver:

  Vem eller vilka ser till att beslutet efterföljs? Vad blir följderna om man inte följer detta beslut? Löneavdrag, uppsägning? Beslutet kan innebära att vi får en angiverikommun. Ickerökarna kommer förmodligen att ta den uppgiften från sin egen arbetstid. Beslutet verkar bra, men det krävs också att det följs upp.

 9. Jonna skriver:

  Jag arbetar 4 timmar, är rökfri under arbetstiden.
  Kommunfullmäktiges beslut om tobaksfri arbetstid.
  Har fått mig att protestera mot beslutet,
  genom att röka på arbetstid!!!

 10. Hmm skriver:

  Bra av kommunen att bry sig om anställdas hälsa .. Vad är nästa grupp att hjälpa till ett hälsosammare liv ? överviktiga borde få minst lika mycket hjälp till ett sundare liv .. Seurava, nästa ..

 11. Överförmynderi skriver:

  Fel av kommun att ta detta beslut, rökning är farligt och skadligt men det är väl upp till var och en att besluta för sig själv om man vill utsätta sig för det. Så länge rasterna är obetalda så ska den som vill få röka hur mkt hen vill!

 12. Ingen rök utan eld skriver:

  Kommer kommunen att anställa patrullerande rökpoliser som åker runt i kommunen för att avslöja brottslingar??

 13. kommunanställd skriver:

  Jättebra med rökförbud. Nästa förbud hoppas jag är Facebookförbud. Det har blivit ett stort gissel på arbetet när man måste hela tiden vara uppdaterad. Arbetet blir lidande när man hela tiden måste kolla och kommentera.

 14. mattilalainen skriver:

  kunta palkkaa varmas jonku uuden”indententin” siihenki hommaan…

 15. läs på skriver:

  ÄNTLIGEN!!
  Icke-rökare har fått lida länge pga rökarna. Patienter inom vård & omsorg har fått lida pga av anställda som ofta rökt och sedan kommer in och andas ut äcklig rökluft på dem och andra medarbetare.

 16. lothar skriver:

  Kommunen beslutar om ”Rökförbud” på arbetstid.

  När skall kommunen ta beslut om förbuden ”fikarast”, ”chatta” Facebook, SMS m.m. på arbetstid, om så inte arbetet de kräver, när kommer dessa lagar? Är det också Lena Ekh som skall ta initiativet.
  Och sign.”Pigan” Alla kommer att dö i framtiden…så det så.

 17. Anita Liminga skriver:

  Bra beslut men det vore mycket bra om man även kan ta beslut att använda privatmobil är förbjudet. Tänk bara detta sms:ande och Facebook mm hur mycket tid går åt till sådant. Jag tror inte att en rökare gör av med lika mycket tid, vore roligt att kolla upp.

 18. Fritidsfiskaren skriver:

  Tokyo med 20 miljoner invånare har rökförbud på offentliga platser, även utomhus på gator & torg. Alla följer detta. Nog borde det funka i Haparanda också. Om alla rökare förstod hur äckligt de luktar skulle de också lägga av eller bosätta sig och jobba i skogen. Rökare… ni stinker värre avlopp.

 19. Pekkapuupää skriver:

  Saatana!

 20. Uncle SAM skriver:

  J-a stasi metoder, mest patetiskt är de som kommer att tjalla, tjallarna kommer få ont.

  Bludder om kostnader inom sjukvården, sänk skatten och privatisera så slipper alla betala.

 21. Enok Nitti skriver:

  Lämna in tändare och tändstickor vid arbetets början, ingen rök utan eld.

 22. Jonna skriver:

  Varför står inget om beslutet på kommunfullmäktiges sida? Enda dokumentet man hittar är rökförbud, är inom 10 m från ytterdörr.

 23. Jonna skriver:

  Rökförbudet är ett förslag enligt kommunfullmäktige. Har ej sett ett enda dokument om att rökförbudet är klubbat som beslut i kommunfullmäktige.

 24. Futurum casus skriver:

  Onkel sam: rökning orsakar cancer. Det finns omnämnt och belägg för i vetenskapliga artiklar. Rökning orsakar kol som är en plågsam lungsjukdom. Jag hoppas på rökförbud för allas bästa. Den som svetsar med metallsvets bör tänka på att skydda sig mot ångorna som hen andas in.

 25. Allmänmänsklig skriver:

  Lena Eks uppgift blir nu efter att ett rökförbud inträder att tillse att det blir ökad personalbemanning på samtliga enheter inom vård och omsorg och förstås också på andra enheter med underbemanning som inte har en berättigad arbetssituation där det utnyttjas till fullo av arbetsgivaren och som där måste bli ett evigt slut beträffande kvinnors stressande på sina arbetsplatser. Sjuktalen visar missförhållanden på dom olika arbetsplatserna där sjuktalen är stor. Vem får ohälsa i dubbel bemärkelse ?? Jo, denna bild visar verkligheten på underbemanning på olika arbetsplatser. Vi har bara ett liv.

 26. Allmänmänsklig skriver:

  Kvinnors bara skyldigheter och inga rättigheter är så förnedrande, det måste många miljoner till Socialnämnden för att kvinnors rättigheter ska uppnås. Försök om någon orka, åtminstone någon fast bara en som orkar demonstrera i 1 Maj tåget mot mänskliga rättigheter för kvinnor, det här måste bara få ett evigt slut på allt kvinnoförnedrande i samhällets allt ! Utan er kvinnor går allting i kras.
  Ja, kvinnors skyldigheter och skyldigheter till allt penningsparande måste ovillkorligen stoppas ! Varför och varför tror ni att det är mest kvinnor som röker och som därmed har rökbegär………..?

 27. Arbetare skriver:

  Rökare och hundägare är dom mest själviska personer i samhället.

 28. Asthma skriver:

  Där slog du huvudet på spiken, iallafall när de gäller min erfarenhet av rökande kollegor.

 29. Skattebetalare skriver:

  När vi nu ändå ska hoppa på en grupp så kan vi ta nästa också som får många arbetskamrater att må illa och få hälsoproblem. Kvinnor o män ska inte ha på sig parfym under arbetstid oavsett var man jobbar. Allergiker får svåra allergi utbrott vid kontakt med folk som stinker parfym.Sen så är väl rökare dom största skatte inbetalarna med så dyra cigarett priser och så dör dom 10 år före alla andra och då är dom igen en ren inkomst för staten när inga socialbidrag eller pension behövs betala ut åt dessa för dom 10 år som dom inte lever men det måste man betala åt resten som inte röker.

 30. Enok Nitti skriver:

  Arbetare, hur är det med kattägarna?Katterna springer ju på andras tomter. Och vedeldarna, vardagen är fylld av hänsynslösa människor för att inte tala om dom som använder utrikiska ord på Hbwebben.

 31. T skriver:

  Har skrivit det förr, men det kan dra det igen. Om rökarna skulle finansiera dom kostnader som rökningen innebär, så skulle varje ciggpkt kosta drygt 350 kr

 32. deadb42inter@gmail.com skriver:

  T, är på intet sätt pro-rökning men skulle vilja ha någon länk till 350skr/paket påståendet. OBS ! Ingen propagandarapport från tobaksfakta.org eller dylikt utan från ett helt neutralt organ.

  Riktigt nyfiken på ekvationen och hur den är uträknad med tanke på den skyhöga skatten, dödligheten i förtid mm.

  Eftersom du verka säker på din sak så utgår jag ifrån att du har en neutral källa att klistra in här.

  Philip Morris och lobbyisterna i USA är bara cirkusdravel så en Svensk uträkning vore nyttig att se.

 33. Arbetare skriver:

  Om E N hade varit uppmärksam så hade han sett att jag använde ordet ”mest” och det är mig veterligen inte ”utrikiska”!

 34. Enok Nitti skriver:

  Arbetare;Jag menar inte att du använder utrikiska ord utan att du ondgör dig över ord som tex coach här på HB. Du kanju testa att använda ordet multum istället för mest så får du känna dig lite intellektuell. Min reaktion på ditt inlägg är att du generaliserar,se där utrikiska igen. Det finns hundägare och rökare som inte visar hänsyn,men det finns oändligt många fler som gör det.Generalisera=dra alla över en kam.

 35. Arbetare skriver:

  E N! Tack för språkundervisning. Jag har redan tagit mina mediciner.