Rolf Kummu slutar som kommunchef

ÖVERTORNEÅ: Den 30 juni 2018 slutar Rolf Kummu som kommunchef. Under tisdagsmorgonen tillkännagav Kummu beskedet. Sedan i oktober 2011 har Rolf Kummu haft kommunchefstjänsten. Före det har han bland annat arbetat som personalchef och socialchef i Övertorneå kommun.

– Jag har trivts utomordentligt bra på mitt jobb, det går nog inte att hitta ett mer spännande och omväxlande jobb. Jag har varit kommunchef i över sex år och har arbetat med att utveckla strukturen i organisationen, nu är det är dags för nya krafter att ta över ledarskapet för utvecklingen av kommunen, kommenterar Rolf Kummu.

Tillsammans med kommunalråden Tomas Mörtberg (C) och Tomas Vedestig (ÖFA) har Rolf Kummu kommit överens om att sluta som kommunchef.

– Vi har haft ett givande och gott samarbete med Rolf. Han har med sin breda kompetens haft mycket på agendan. Han har gjort mycket bra för kommunen under de år han varit kommunchef. Vi önskar honom lycka till i framtiden, säger kommunalråden Tomas Mörtberg och Tomas Vedestig, i ett pressmeddelande.

Överenskommelsen innebär att han mottar en ersättning på närmare 1,3 miljoner kronor. Kummu kommer att vara tillgänglig vid behov fram till och med den sista december 2018.

Under första kvartalet efter årsskiftet startar rekryteringen av en ny kommundirektör som också får ansvaret för strategiska näringslivsfrågor. Planerat tillträde blir i augusti 2018.

 

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , ,
73 kommentarer om “Rolf Kummu slutar som kommunchef
 1. Jagarinnan skriver:

  Gå inte ut med att det är svårt att få budgeten att gå ihop. Tomas Vedestig kackar i eget bo. Hmm hur var det nu? Vallöftet var väl att ingen ska gå hemma med lön. I dagens HB-insändare skryter du med hur ni har genomfört era vallöften. Pyttsan! Det här gör bara att jag ännu mer vill flytta bort från denna korrupta kommun. Vilken kommun som helst är bättre än Övertorneå. I Övertorneå silas fortfarande mygg och sväljs kameler.

 2. Inside information skriver:

  Varför betalar man honom 1,3 miljoner?! Han skulle ju snart gå i pension!! Det viskas i korridorerna att en efterträdare redan är utsedd. En person som kommunchefen själv valt ut.. Hoppas verkligen att det inte stämmer!! Låt oss nu få en modern kommunchef som är ute i verksamheterna, är aktiv i samhället, som har ett trevligt bemötande mot alla sina anställda, är social, som syns och kan lyfta och marknadsföra kommunen. Men men gissar att detta är en deal mellan Tomas, Tomas och Rolf och en strategi för att försäkra sig om att de får in ”rätt” person.

 3. Betala ut en som ska gå i pension!? skriver:

  Hur tusan tänkte ni här T och T!??Rolf skulle ju ha gått i pension nästa år! Ni betalar ut honom för att han ska vika undan, går emot era egna löften och göder en kommunchef som inte fått kommunen att gå framåt utan snarare störtdyker!
  Jag har följt era upptåg sen ni tog makten, men det här tar priset!
  Och vet ni vad? Jag tycker ni skulle ha använt pengarna till alla kommunanställda som är påväg att pensioneras för att bana väg för fasta anställningar för våra ungdomar!
  Jäkla korrupta ledning! Återigen en besvikelse från alliansen!

 4. Juoksengibo skriver:

  Det är ju tydligt vad som pågår här.tomas och tomas betalar kommun chefen så de får välja en ny strateg till kommun direktör.de vill göra det innan valet eftersom de har majoritet att välja vem de vill. Tomas och tomas vill inte ha nån som är alltför framåt och populär.utan en som dansar efter deras pipa och som lyder minsta vink.håller med om att man är less på det här.hoppas det går att stoppa och att en vettig person med driv får tjänsten så det börjar vända.en rejäl loska på oss som snart går i pension, det är vad det här är.men inget förvånar längre.

 5. Insider skriver:

  Rolf har gjort sitt och måste lämna plats åt någon annan. Politiken har bestämt att vi ska ha en ny kommundirektörstjänst från hösten och vi kan ju inte ha två kommunchefer, och Rolf hade ju tänkt arbeta till han fyllt 67år,4 år till! Lösningen är bäst för kommunen. Nu har personalenheten fått i uppdrag att erbjuda andra arbeten eller pensionslösningar till de som är ”nära” pensionen i verksamheter som blir drabbade. Detta för att bereda plats åt de unga i verksamheterna. Annars finns det risk att vi tappar de unga med kompetens och de kanske väljer att flytta från vår kommun. Heja alliansen

 6. Bente Moen Åkerholm skriver:

  Än en gång kommer blixt från klar himmel på sittande kommunstyrelse. Att frångå den demokratiska processen på detta sätt är näst intill gränsen till maktfullkomlighet och överkörningsfasoner. Vi, inom S, har hela tiden varit tydlig med att vi skall vara med på denna omorganisering och rekrytering. MEN på sittande möte ändras alla förutsättningar från ett dagordningsärende till att bli information på delegation. Om inte denna process går rätt till kommer vi (S) göra om denna.
  /Ordf Socialdemokraterna Övertorneå

 7. Roland Kemppainen skriver:

  Kommunstyrelsen i måndags var vi överens om rekryteringsprocessen och befattningsbeskrivning på nya kommunchefen. Att tillsättningen görs efter valet var vi överens om men nu har Alliansen mörkat och blåst oss på tillsättande av KC.
  Fullständig nonchalans från de styrande och respektlöst agerande. Hur tusan ska vi i oppositionen och väljarna ha förtroende för er. Skäms på er.

 8. Knut omark skriver:

  Det är inte bara Tomas och Tomas som bestämmer, ”Alliansen levererar” skattintäkterna minskar och något måste göras att ekonomin går i hop. S partiet tror att staten kassa sprider pengar i glesbygden , nej vi måste agera och det har vi börjat med. Vi satsar i norra ,södra kommunen och i centrala övertorneå, bibehålla skola och äldervård så att hela kommunen överlever. Det kommer mera vi har ett jädrans bra politiker i alliansen som kan ta bra bedlut . Jag står helt bakom Tomas och Tomas att entlediga Rolf Kummu och tillsätts en ny vd som (kommunchef)
  Med vänlig hälsning, Knut Omark NS/ufa

 9. Bybo skriver:

  Roland Kemppainen kan inte du redovisa hur det gick till när du och Bente plötsligt lät en miljö och byggchef få en årslön när denne sa upp sig? Var det förankrat med den dåvarande oppositionen? Eller kanske om det avtal du skrivit under med nuvarande kommunchef som hade kunnat garantera han mycket mer än vad alliansen förhandlat fram…finns nog en hel del annat som Bente och Roland inte vill ska komma fram. Heder åt alliansen som kör med öppna kort och inte döljer en massa siffror och fakta.

 10. låg avlönad skriver:

  Jaha. Nu får han med högst lön ännu mera, nog hade 1.3 miljoner gjort mycket för oss som jobbar i vården.. inte en tack hade han heller till oss alla som jobbar i kommunen.
  Tomas o Tomas nu har ni gått över gränsen, det är hån mot oss på golvet som sliter och inte får tack från höga herrar..

 11. Nickname skriver:

  Roland Kemppainen bör nog inte kasta sten i glashus. Han har ju också varit en ifrågasatt politiker som körde egna lopp. Jag tycker att man bör bereda plats för ungdomar och låta exempelvis Roland Kemppainen med flera ägna sig åt korsord och stilla promenader istället. Rolf Kummu är väl nästan född i kommunhuset, så nytt blod behövs verkligen.

 12. låg avlönad skriver:

  Jaha. Nu får han med högst lön ännu mera, nog hade 1.3 miljoner gjort mycket för oss som jobbar i vården.. inte ett tack hade han heller till oss alla som jobbar i kommunen.
  Tomas o Tomas nu har ni gått över gränsen, det är hån mot oss på golvet som sliter och inte får tack från höga herrar..

 13. Inside information skriver:

  ”Inside” och ”Nickname”. Vi är alla överens om att det behövs nytt blod och ny kommunchef men då ska det gå rätt till. Har hört talas om T, T och Rolfs plan från flera källor. R får en summa pengar för att sluta i förtid, Rolf väljer ut en ersättare som han skolar in och som ”lyder” T och T även om de förlorar valet. Dessutom kan Rolf anlitas som konsult av den nye kommunchefen när han behöver hjälp och tjäna ännu mera pengar. Inte blir det något nytt blod på det här sättet. När jag första gången hörde talas om detta trodde jag inte det var sant. Men det är dags att öppna ögonen folk!!

 14. Observant skriver:

  Vänta nu hur var det egentligen? Var det inte Kempainen som tillsatte Kummu och skrev fallskärms avtal med full lön till pensionen.Gick det demokratisk till då? Sen är det väl en förändring att vi får en kvinnlig KC.Hon finns ju redan i huset.. Hmm. Sedan ska vi inte längre ha KC och PC sittande på samma stol tycker det är olämpligt!! Kummu ska väl inte vara med och ta ut ny KC? Tycker detta är planerat in i minsta detalj givetvis kommer han anlitas som konsult efter sommaren som stöttar henne på KC stolen.Då kommer det att kosta minst 100000 i månaden fram till valet

 15. Observant skriver:

  Denna fallskärm på nästan 1.3 miljoner motsvarar väl 2 års löner då har han full lön till 65 års dan. Eller har jag fel? Ni kan väl kolla på dom sista årens avtal.. Vad fick ekonomi chefen förresten var det andra fallskärmar Kempainen ? Ni verkar vara alla maktgalna där uppe.. Alla vill bestämma var tog demokratin vägen? Hur hanteras alla anbuds handlingar?? titta er i spegeln är det inte för egen vinnings skull?? Låt en extern bemanningsföretag ta över tillsättningen så behöver vi inte misstänka svågerpolitik igen för egen vinning skull..

 16. Bingolotto skriver:

  Avtalet godkändes av kommunstyrelsen. Om kommunchefen skulle avsättas som kommunchef, garanterar avtalet honom en 80% tjänst inom kommunen fram till pensionen.
  Men det som Tomas & Tomas beslutade är något helt annat, det är 1,3 miljoner utöver vanlig lön, ett avgångsvederlag.
  Dessutom till kommunens högst betalda tjänsteman med en årslön på 800 000 kr.
  Tomas & Tomas tror att Övertorneå kommun är Bingolotto och delar ut skattemedel som våra invånare jobbat ihop. Pengar som kunde gått till vård, skola, omsorg.

 17. Ötå-bo skriver:

  Till observant! De var Centerns dåvarande k-råd Ylivainio som anställde Kummu! Och hur göra med andra tjmän som blir av med jobbet, eller? Ny pensionslösning?

 18. Roland Kemppainen skriver:

  Det finns inga fallskärmsavtal med full lön för KC fram till pension. Finns en ömsesidig uppsägningsklausul på 6 mån där KC har möjlighet att återgå till sin tidigare tjänst. Nu har nya ledningen valt att betala, varför?

 19. Inside information skriver:

  Bra Knut O att du stöttar T och T.. Annars skulle ni väl inte fått så fina bidrag till det nya golfhuset. Ni kliar varandras ryggar och bidragen hamnar hos släkt och vänner. Ekforshuset har nu kostat drygt 2 miljoner (Wedestig sa att slutsumman skulle bli max 700.000 kr) och tyckte mig se att det var Knuts företag som stod för målning. I dagens NSD har Mörtberg än en gång glömt sanningen när han säger att detta var ett gemensamt beslut. Men nog kommer den fram.. Man hör och ser en del i korridorerna vet ni..

 20. Observant skriver:

  Tacksam för svar ang. KC anställning. Men visst verkar det lite luddigt då bingolotto och RK ger två olika svar hmm. Vad söker man för kompetens hos den nya KC tjänsten? Dom flesta anställningar söker man med viss erfarenhet och kompetens medan andra anställningar skriver man in nått luddigt om att det räcker med något annat som kommunen anser som likvärdigt med kompetens och utbildning. Titta på dom senaste årets anställningar där har man gått enligt svågerpolitik anställt utan behörighet och kompetens. Kan man inte anställa vem som helst då? Eller ska vi ta in nån lokal entreprenör 🙂

 21. Observant skriver:

  Håller med er flesta att det var dumt och betala han 1.3 när han ändå går i pension !! Men ni har väl gett liknande avtal åt flera andra chefer. Dags och ta fram dessa om jag har fel? Tror dock att Alliansen inte har nån egen kandidat till KC posten. Utan denna tjänst är redan lovad till henne som finns i huset!! Synd om er som jobbar däruppe för nu börjar väl jakten på vem som läkt ut detta. Kanske dags för ett parti nu till valet. För vem ska vi nu våga lita på?? Roland du som är insatt och jobbat länge där uppe.. Vem styr över alla löpande jobb och anbud som ej upphandlas inte är det väl..

 22. Bente Moen Åkerholm skriver:

  Svar till Bybo:
  Att ”spela med öppna kort och inte dölja en massa siffror och fakta” som du uttrycker det är jätte viktigt. Det är grunden i mycket… därför är detta förfarandesätt mellan det ärendet du nämner och detta som nu hänt inte jämförbara.
  Jag, som dåvarande Ordförande för Miljö och Bygg, blev kallad till KS för redovisning av dåvarande förhållanden på förvaltningen. Därefter diskuterades detta ärendet vidare – blocköverskridande- inför beslut togs i KS.

 23. Upp till kamp! skriver:

  Nu eller aldrig är det dags att visa de ”maktgalna” att vi inte accepterar detta längre. Vi som har stretat hela vårt yrkesliv med urusla löner och sen som pensionärer har en pension som knappt räcker till livets nödtorft. Vad har rollen som kommunchef rent konkret tillfört kommunen som berättigar en sådan enorm årslön och ytterligare en miljon. Inget! Jo, satt Övertorneå på kartan där man tystar ner oliktänkande och ifrågasättare och låter de lämna sina uppdrag.
  Töm ”högborgen”! Allt är bara så genomruttet!

 24. Knut Omark skriver:

  Hej igen. Ni som skriver på HB Webben, många bra inlägg i debatten men alldeles för få som vågar skriva sitt namn. Fegisar!

 25. Undersköterska i ötå skriver:

  Varför ska en chef få pengar för att inte jobba? Bort med alliansen som hunnit förstöra mycket. Borde inte Ni som är politiker som varit med i många år lämna eran plats till yngre generationer?

 26. Observant skriver:

  En fråga till dig Knut.. Du skrev tidigare att ni även satsar i södra kommundelen,menade du då att lägga ner björkebygården?
  Sen när du kallar andra fegisar är lätt för dig att säga!! Du behöver inte vara rädd om ditt jobb!! Du sitter som politiker i maktelit i samma båt som Roland, Tomas och Tomas. Ni har gemensamma bastukvällar i en lokal producerad bastu och gjort en koalition tillsammans! Så visst är det lätt o klappa på axeln varandra även utanför bastun och ge beröm.Nej tycker att ni redan gjort erat inom politiken och borde avgå. Kanske en liknande revision som i Luleå vore bra!!!

 27. Knut omark skriver:

  Svar till ”Observant”. Björkebygården kommer inte att läggas ner så länge jag sitter i Alliansen . Med vänlig hälsning, KnutOmark

 28. Än så länge kommunbo skriver:

  Övertorneås folkmängd minskar. Trots det satsar kommunen en massa pengar på olika högavlönade chefer. De äldre i kommunen blir fler . Vi som ännu inte är riktigt där, kommer att inom en snar framtid, behöva olika slags hjälp. Finns det pengar till det? Är pengarna slut för att ”makteliten” har ”ätit” upp allt. Behöver en liten kommun en kommundirektör? Vad kommer HON att göra som gagnar kommunen? Oj, ursäkta jag råkade visst avslöja genus. Ni ska utannonsera tjänsten och börja en rekrytering under våren. VARFÖR? Det är ju redan klart vem som ska ha den. RK,T och T har nog haft sina möten.

 29. Observant skriver:

  Knut du glömde presentera vad ni satsat på i södra kommundelen! Inte räknar du väl att tureholm ingår i södra delen?
  Verkar som allt enbart är ett spel för galleriet. Ni håller er i bakgrunden när det uppstår debatt men egentligen är det ni bastuvänner som skapat det.Tror ni att vi medborgare inte sett redan vad som sker bakom draperiet? Rösterna kommer nog inte hamna på era listor. Kanske dags att låta ett nytt parti försöka få ordning på kommunen? Ni verkar inte lyckas med det! Varför inte upphandling på alla entreprenader? Vissa upphandlas aldrig utan sker löpande från år till år?

 30. Jagarinnan skriver:

  Svar till Knut Omark om att man inte skriver sitt namn:
  ”I Sverige finns i grundlag inskrivet om skydd för källor som vill lämna information som är avsedd för publicering.”
  Inte försöker väl du forska efter källor?

 31. Kommunanställd ungdom skriver:

  Idag kunde man läsa Hb att det fanns en lista över vilka personer som alliansen avsåg att avsätta då de kom till makten. Vidrigt! Hur orkar ni se er i spegeln alla ni som var med på denna mobbning och utfrysning?! Varför sa ingen ifrån? Vi hade chefer som såg till att förvaltningarna inte gick back och personer som lyfte hela kommunen till något positivt. Hur kunde ni? Ni låtsades ”omorganisera” för att precis som nu, få in era vänner och ja-sägare. Dessutom smutskasta personer för att de inte ska få jobb framöver i kommunen. Vi är många som sett och hört vad som pågår och jag skäms… Forts

 32. Kommunanställd ungdom skriver:

  … Jag skäms för att jag varit en av de rädda och tysta. Rädd är jag fortfarande. Jag överlever inte utan mitt jobb då jag är ensam försörjare. Men tyst tänker jag inte vara längre. Nu ska pengarna gå till en kommunchef som aldrig brytt sig om oss på ”golvet” och han ska få välja ut sin efterträdare. Det räcker nu!

 33. Ötå-bo skriver:

  Ang. ersättningen, Kummu är vid avgången nästan 64 år. Att han skulle vilja jobba till 67 år är lätt att säga, men det är arbetsgivaren som bestämmer om han får det! Detta innebär att borgar ledningen slösar med våra skattemedel med minst 900.000 kr!!

 34. Hjälp oss skriver:

  Du har så rätt kommumanställd ungdom. Kommunchefen kliar efterträderskan på ryggen och vill att hans ande ska leva vidare. Nej, nu måste någon komma och rädda kommunen. Gör som i Luleå. Det får inte bli någon från ”maktborgen” som tar över. Vi måste göra uppror!

 35. happisbo skriver:

  Ingen som bryr sig. Finns ingen demokrati kvar. Finns ingen medkänsla, girighet/Pengar är vad det handlar om. Systemet vi lever i kommer så småningom kollapsa. Frågan är vad dem ”rika” gör med sina pengar då.

 36. Ötå-bo skriver:

  Fyra förlorade år blir det! Och en ekonomi i kris för första gången, vi är inte längre den ”rikaste” kommunen trots hög konjuktur och att regeringen ”pumpar” in pengar! Svaret är Mörtberg främst och borgar alliansen inkompetens!

 37. En av de kommunanställda skriver:

  Det kan vara försent i kommunen redan. R har sett till att han har sina nickedockor. Hon oj…jag menar den tilltänkta efterträdare är en av dem så klart. Och hon har också sina ryggkliare lite överallt. Högsta chefen R har verkligen sett till att det spridits i alla förvaltningar några ryggkliare. Det är många som behöver bytas ut om det skall bli den fina stämning det en gång i tiden var i kommunen. Det är många duktiga personer som lämnat sina anställningar och dom lär inte komma tillbaka. Vi är många som är rädda och tysta, vi vill ha kvar vår inkomst. Tystade är vad vi är då vi ej vågar..

 38. Ötå-bo skriver:

  Borgarnas eftermäle blir en kommun i kris. Befolkningen minskar, nya företag lyser med frånvaro. 2020 projekt 2 mille ger en isbana??? Inga nya jobb! Styrmans huset kosta 2,5 mille, privata gick minst om hyror. Pello pojektet 25 mille för en barnomsorg som inte finns behov om ca 10 år! M.m….. Regeringen borde inte satsa på en Center styrd höger kommun!

 39. Ötå-bo skriver:

  Till höger Knutte, varför lägga ned Polgården i Jouksengi som du rösta för?

 40. bor-Gränsen skriver:

  de jag inte kan fatta är..att i kommunsty är man helt överens hur man ska genonföra bytet av kommunchef….enl s efter valet..och sen enl högern före valet??? der är ju de här som medborgarna tycker att vad håller ni p´å med!!! vet ni inte vad för beslut ni tar i kommunsty???? eller håller ni och fjantar på mått annat ovensenligt…ett beslut i den näst högsta i en kommuns beslutandenivå måste väl alla partert vara överens om!½ men inte i ötå…..är de nån som för protokoll på vilka besluty som tas? verkat ei9nte så när olika besked finns..skandal—

 41. Johanna SD Övertorneå skriver:

  Tomas M säger i HB att det är ett krav att personen som får tjänsten ska vara bosatt och leva sitt liv i kommunen. Det känns ju intressant med tanke på att det borde ju omöjligt vara så att T i det här skedet vet att den person som ska få jobbet bor i kommunen. Det är ju inte så att en ag kan tvinga en person att flytta till kommunen för att få ett jobb och det är ju heller inte så att det ska vara en merit att man bor i kommunen. Men är det månne så att munnen talade innan hjärnan var påkopplad igen hos KR då det är så att den tilltänkte som sagt redan jobbar i kommunen. Vad är det då för mening att man slösar en massa pengar till på en låtsasrekrytering av en kommundirektör då det redan är färdigt? Nä hoppas att folk verkligen fattar vad d är för T(omtar) som just nu sitter i makten som varken förstår vad d själv säger eller gör. Förvirring på hög nivå i ledningen.

 42. Observant skriver:

  Tack Johanna som vågar uttrycka dig! Du kommer nog få många röster i höst verkar det som enligt rykten i samhället. Maktelit verkar efterlikna en struts.. Stoppar huvudet i sanden och hoppas på att inte synas när det börjar brännas och man börjar avslöja saker som ej borde komma i dager.ryggkliarna står bakom o försöker skymma er!! Verkar som ni spelar ert eget spel för galleriet och hoppas kommunbor inte ska fatta att det sker ett annat spel bakom draperiet bland bastuvännerna. Ni är nog rädda att bomben ska brisera snart och sanningen kommer fram inom kommunen o ötå energi/värmeverk

 43. Observant skriver:

  Viskades i korridorerna i veckan att man styr vissa anbud så att det passar släktingar medan andra upphandlas inte alls utan körs löpande. Vissa avtal kringgår man genom att kalla det projekt eller körs via andra kommunala bolag. Hoppas makteliten vågar titta fram och reflektera !! Men som ni säkert förstått håller sanningen på att komma fram!! Tror inte att ni får många röster om era namn finns på listorna.

 44. bor-Gränsen skriver:

  osynliga vedestig lovade inför valet att åka hela riket runt och fixa nya arbets platser till kommunen. fakta är att jag tror inte han ens har passerat utanför 50-skyltarna till övertorneå. och de ger väl inge resultat..eller. och sen tror jag inte vi har haft numera två (2) råd som helt öppet har visat sin inkompetens med främst ekonomin av våra skattepengar. och projekt 2020 vad sysslar han den anställde med egentligen. sitter han hemma och eldar i den öppna spisen?

 45. En av de kommunanställda skriver:

  Bra Johanna, som vanligt kloka konkreta meningar / ord från dig. Du berättar alltid sakligt hur det är och förhåller sig. T ex en ag har inte rätten att kräva att en arbetstagare måste bo på orten. Veckopendlare och dagspendlare har i alla tider funnits, i alla kommuner. Från norr till söder i vårt avlånga land. Tydligen kan ötå hitta på egna regler. Många i kommunen och på utb Nord som inte bor på orten. Men inte utför väl dom ett dåligt jobb för den skull? Rätta mig om jag har fel. Jag jobbar mycket med en som bor på annan ort, finns inte nåt att klaga på. Heja Johanna, du är grym.

 46. Observant skriver:

  Håller med dig bor-gränsen!!
  Bra att fler vågar uttrycka sitt missnöje!
  I början var det TW som uttryckte sig mest.Men sen tystades han väl ner när dom märkte att han hamnat på fel spelplan.Han ska gå över till S listan. Enda han uträttat ärväl när migrationen läggs ner så han har ett jobb åt sig själv när KR jobbet tar slut. Nu nickar han väl bara i kulisserna och håller med. Han lovade även att han skulle få ordning på anställningarna så att svågerpolitiken skulle ta slut.Den första han anställde var väl hans kompis. Rätta mig TW om jag har fel…

 47. Kommunbo skriver:

  Har alla ni ”janickare” och ”ryggkliare och ryggklierskor” helt iq-befriat oss kommunmedborgare? Vi ser och hör vad som pågår och vad som har pågått en längre tid. ”Huset” är inte tätt och vi väntar bara på att ”läsa Er som en öppen bok till våren”. Förstår Ni inte att det är riktigt skrattretande att se och höra allt som pågår. Det är som ett schackspel och vi vet nog nästa drag. Positionerna ska flyttas framåt.

 48. Irriterad pedagog skriver:

  Bland oss i skola/omsorg sticker det i ögonen när familjecentralen plötsligt har fått sig en ny chef. Skolutvecklaren har fått chefstjänst. Aldrig utannonserad. Varför? Klarade skolchefen inte uppdraget? Det verkar krävas många för att hålla igång den där verksamheten nuförtiden med två anställda dessutom. BUN går back och vi andra måste spara men det verkar ju finnas pengar.

 49. Pensionär skriver:

  Grattis Ötå-bor!
  Massiva protester mot alliansens frikostiga bonusar – protester hjälper nog ej när de berörda räknenissar roffar åt sig! Tidigare på den listan finns Föera namn. Traditionen fortsätter. Bonus till sådana som ändå är nästan mogna pensionärer? Näringslivschefen fyller tydligen 65 i år, och den kvalificerade (?) tjänsten dras in och han får terapi-uppdrag fram till 67 (minst) med ännu ett konstgjort projekt. Alla hittills med noll i resulat som 2020 plus övrigt! Alliansens bonusprogram lär tas emot som rena bingovinsten av S i sept 2018!

 50. Margareta Wedestig skriver:

  Sten i glashus?
  Blev lite förvånad över vissa politikers dåliga/selektiva minne.Påhoppen på Rolf Kummu är ganska beklämmande. Minns inte sossarna de personer som inte hållit måttet och och som köpts ut genom åren? Exempel: En skolchef (med förfalskat CV) och två kommunalråd, för att bara nämna några, är utköpta för dyra pengar av politiker av varierande färg. Nej, sopa rent framför egen dörr och se till fakta innan ni ger er på andra.
  Gammal övertorneåbo

 51. Bente Moen Åkerholm, Roland Kemppainen skriver:

  Hej, Margareta. För det första har varken jag eller Roland klagat på Rolf Kummu, utan på kommunalrådens uppgörelse med Rolf.
  Vi anser att det finns bättre lösningar som inte drabbar kommunen ekonomiskt.
  Skillnaden mellan denna uppgörelse och de som du nämner, Margareta, är att i alla tidigare uppgörelser har Kommunstyrelsen varit delaktig i besluten, men det här har kommunalråden Tomas och Tomas gjort på eget bevåg.
  Du skriver att två tidigare kommunalråd fått uppgörelser, men jag antar att du menar kommunchefer.
  Den ena av dessa, samt skolchefen, anställdes under borgerliga ledningar, och fungerade inte av olika skäl.
  Den andra kommunchefen ville sluta av personliga skäl.
  Ingen av de chefer du nämner fick en uppgörelse strax innan pensionering, som i Rolfs fall.
  De 1,3 miljoner kr som nu beslutats om är ett betydligt högre belopp än i de tidigare fallen.

 52. bybo skriver:

  Bente du måste sluta ljuga. Har kollat igenom alla gamla protokoll på hemsidan och ingenstans står det att ni beslutat gemensamt i ks eller au att ge en årslön till en tidigare chef som du påstår. Så du och Roland gjorde också det på eget bevåg.
  Om Rolf jobbar till 67 år så vad hade det kostat oss medborgare? Tror denna lösning är den bästa och billigaste med tanke på avtalet som Roland skrev med honom. Alliansen tvingas städa undan allt som ni åsamkat kommunen. Roland ljuger också när han pratar om 80% till Rolf fram till 65 år, är enkelt att begära ut en handling från kommunen. Skärp er nu S

 53. Ärlighet varar längst skriver:

  Vi måste få ett stopp på det här nu. Alla möjliga märkliga chefstillsättningar (trots avsaknad av adekvat utbildning), badmästaranställlning m.m. Sen ska det ordnas ”arbetsuppgifter” till ”pensionerade” chefer. Kommunchefen går med hutlöst mycket pengar. Pengar som säkerligen skulle behövas på andra håll. Är hela ”högborgen” helt korrumperad eller? Man mår riktigt illa när man passerar ”högborgen”. Finns det ingen ärlighet kvar? Det är bara så att det är alla pengar som lockar. Sänk lönerna för de giriga så får vi se vad som händer med alla ”ryggkliare/ryggklierskor”.

 54. Under lupp skriver:

  ”Uppdrag granskning” och grävande journalister välkomnas till Övertorneå kommun!

 55. Bente Moen Åkerholm, Roland Kemppainen skriver:

  Hej, ”Bybo”.
  Till att börja med så finns inte tidigare uppgörelser protokollförda för de har varit informationspunkter i KS dagordning, inte beslutspunkter.
  Personalbeslut är dessutom inte offentliga handlingar.

  Uppgörelser har diskuterats och KS har kommit överens.
  I Rolfs fall diskuterades inte några 1,3 miljoner kr eller att nästa kommunchef utses innan valet.
  I KS kom man överens att den nya ledningen efter valet, får vara delaktig i beslut om ny kommunchef.
  Men istället kuppade kommunalråden in att de ska besluta det innan valet.
  De lurade hela kommunstyrelsen.
  Bybo, du har tyvärr fel om att Roland påstått något om 80%. Han skrev:
  ”Det finns inga fallskärmsavtal med full lön för KC fram till pension.
  Finns en ömsesidig uppsägningsklausul på 6 mån där KC har möjlighet att återgå till sin tidigare tjänst.”

  Bybo, du frågar: ”om Rolf hade jobbat till 67, vad hade det kostat oss medborgare?”
  Svaret är: då hade Rolf jobbat, nu kommer han att få betalt utan att göra det.
  Slutligen, det vi ”åsamkade” kommunen var en ekonomi i balans, en positiv trend i befolkningen, goda skolresultat och mycket mer.
  Det var ett betydligt bättre läge jämfört med hur det ser ut idag, efter tre år med alliansens styre.

  Bente Åkerholm
  Roland Kemppainen

 56. Johanna SD Övertorneå skriver:

  Hur kommer det sig att ni kan ha tidigare uppgörelser som inte är protokollförda? Ska inte alla beslut som fattas i kommunen protokollföras så att de ska kunna överklagas enl kommunallagen? Och sen är det väl även så att det är olagligt att köpa ut anställda med skattepengar? Men som vanligt är det väl så att inom Ötå kommuns väggar gäller egna lagar och när man inte hittar en lämplig lag som man kan hänvisa till då hittar man på en bortförklaring ala Bente som verkar tro att folk glömt bort allt som herr K gjort under sina år som herre på täppan.

 57. Äntligen skriver:

  Heja Johanna! Just det köpa ut med skattepengar. Det är genomruttet. Fortsätt och gräv! Du kommer att få röster. Det behövs någon med civilkurage och en ”visselblåsare”.

 58. Bente Moen Åkerholm skriver:

  Hej, Johanna.
  Uppgörelser med anställda är avtal som tecknas mellan arbetsgivaren och den anställde. När det gäller högre befattningar så är det praxis att ansvarig nämnd och styrelse diskuterar uppgörelsen, men det är inget som protokollförs. Det är sekretessbelagt, något som du inom ditt arbete säkert är väl bekant med.
  Du skriver att Övertorneå kommun bryter mot lagen, men jag gissar att inte ens du själv tror det. Du insinuerar också att jag, Bente, skulle brutit mot lagen och det var väl ändå lite för mycket, Johanna.
  I det aktuella fallet har inte heller begåtts något lagbrott, däremot har kommunalråden gått emot gällande praxis att besluta efter Kommunstyrelsens rekommendationer.

 59. skärpning tack skriver:

  johanna, menar du att kommunen skulle brytit mot lagen flera gånger utan att någon anmält?
  du slänger ur dig anklagelser utan att visa några alls bevis.
  jag kan lika gärna säja att du har brytit mot lagen, men det gör jag inte, för jag har inga bevis att komma med. dåligt av dig, förvånad, faktiskt..

 60. Herr T skriver:

  Bra Johanna, de är nog inte olagligt men omoraliskt att betala
  för att någon inte ska arbeta. Du har helt rätt när de gäller
  herr K och hans företrädares fuffens i kommunhuset. Den nuvarande ledningen är i sin linda, de tar flera år av träning för att komma i nivå med tidigare ledning,

 61. Inside information skriver:

  Å var är T och T i debatten?? Bra Bente att du tar debatten!! Johanna, tycker du ibland har kloka tankar men nu blev det fel ändå. Tyvär får du aldrig min röst då partiet du företräder är rasistiskt och även nedsättande mot oss tornedalingar. Glöm inte det ni som tänker rösta på sd..

 62. Roffen skriver:

  Hej jag tycker att de är beklämmande att de styrande slänger skit på varandra.Vi som utomstående sommargäster med fritidshus får betala mer och mer för avgifter på vatten och avlopp som inte ens är kopplade till de tider vi besöker våra fritidshus .Jag tycker oavsett parti är ni jämbördiga snart är de väl lika bra och kallställa allt ??

 63. Johanna SD Övertorneå skriver:

  LÄS!Bente,läs det som skrivs innan du gör dina tolkningar och påståenden. Var i texten påstod jag att DU bryter mot lagen? Sen skrev jag nog inte bara om det som hänt just nu, eller läste du inte allt? Sen har du rätt i att avtal tecknas mellan ag och at. Att det sen diskuteras och beslutas i olika konstellationer i kommunen om vem som ska jobba vart utan att det protokollförs är det ju ingen som ens har ifrågasatt eller blir förvånanad över. Det som jag ifrågasatte var att det tas beslut om miljonbelopp utan att det behöver protokollföras. Sen trodde jag att även Ötå kommun var tvungen att lyda under kommunallagen som säger att det inte är ok att man skänker pengar till någon. Vad säger lagen om otillbörligt gynnande? Privata företag kan köpa ut anställda men att använda skattemedel till detta kan väl diskuteras om det verkligen är ok? Men det kringår man väl kanske fint genom att man skriver avtalen på ett sätt så man inte direkt kan utläsa att det är detta som är gjort? Så vad som är lagligt eller olagligt och vad som går under vad kan ju alltid diskuteras. Men samma summa av skattebetalarnas pengar betalas fortfarande ut.

 64. Observant skriver:

  Roland var det inte du som absolut ville ha Rolf Kummu som Kc? Om jag inte missminner mig..
  Du har kunnat styra han i alla dessa år han suttit där!Smugit runt och lossas att du inte har nått finger med i spelet. Du måste väl ha varit med o skrivit avtalet?? Så varför så oförstående?? Sen tycker vi röstberättigade att det konstigt att Tomas M blandar in tornedalens folkhögskola i dom flesta projekt som han försöker driva fram via Kommunen. Kan väl inte vara så att du sitter på två stolar och ska ha nått att falla tillbaka på efter valet? Hur kommer det sig att S och NS har en hemlig koalition

 65. Observant skriver:

  Det kan väl inte vara så att det är ytterligare ett sätt kunna kringå avtal?
  Lägg ner tanken på en bowlingbana! Det gick ju inte i aavasaksa och i Kalix blev det konkurs, Torneå dras med låga boknings siffror. Kommer nog inte bli mer än ytterligare ett monument i Övertorneå som inte gick ihop.Knut hittar nog ändå andra jobb fram till pensionen.
  Varför ge terapi jobb åt näringslivschefen efter 65? Med den stora arbetslösheten i Kommunen borde det väl finnas nån lämplig skattebetalare som kan få ett Jobb? Eller måste man vara släkt eller ryggkliare?

 66. Bente Moen Åkerholm skriver:

  Johanna. Läs ditt eget inlägg, där skriver du: ”Men som vanligt är det väl så att inom Ötå kommuns väggar gäller egna lagar och när man inte hittar en lämplig lag som man kan hänvisa till då hittar man på en bortförklaring ala Bente …” Det är ganska hårda ord som du borde ha täckning för.
  Men vi kan väl komma överens om att vi är oense.

 67. Nickname skriver:

  Med den utveckling som Övertorneå kommun haft de senaste 30 åren så finns det inte så mycket era politiker kan göra. Ni kan anställa Algot och Svea från något äldreboende, de kommer att ha samma chans som T, T, Bente och Roland Kemppainen, alltså ingen chans. Läget är kört om man får vara rak i sin kommunikation. Det spelar ingen roll vilken politisk färg eller vilka politiker som styr Övertorneå. Finns inte tillräckligt underlag för en kommun så är det kört. När det gått tillräckligt långt ner då återstår bara beskyllningar och pajkastning.

 68. Enkelt skriver:

  Jag har ett förslag:
  1.Kummu avsäger sig miljonen och går som en vanlig pensionär.
  2.Ny ev efterträdare tillsätts efter valet på ett rättvist sätt, där även ”utomkommunbor” kommer i beaktning.
  3.Kerttu blir pensionär på heltid.
  Hur svårt kan det vara? Detta skulle uppskattas av oss kommunbor och skattebetalare.

 69. Göran Lahti skriver:

  Jag tror på Övertorneå! Här finns allt jag behöver för ett riktigt bra liv. Om vi alla hjälps åt och stöttar varandra, så kan vi göra vad som helst. Eldsjälar är extra viktiga att stötta, där har nuvarande kommunledning mycket att lära. Att som kommunalråd säga på KF: ”så länge jag bestämmer kommer de här personerna aldrig att få jobb i kommunen”, det är mycket illa.
  Nej, skippa småaktighet och Jante. Lyft blicken och se den stora bilden. Vi har ett kanonläge inför framtiden bara vi jobbar hårt varje dag åt samma håll. Tänk Vi, inte Jag.
  Tack för att ni tog er tid att läsa detta. 🙂

 70. Undersköterska i ötå skriver:

  Bra Johanna, du är rak och vågad. SD får min röst. Svar till inside information: Det är nog inte bara SD som har ett rasistiskt förflutet. Googla och läs om övriga partier. Både V och S har en mörkare baksida än SD. Kasta inte sten i glashus. SD är i alla fall ett parti som vågar säga det många tycker.

 71. Petra Ajanki skriver:

  Du har så rätt Göran! Utan eldsjälar slocknar bygden.
  Att stötta och hjälpa andra är en självklar sak för mig och borde vara det för alla här i Övertorneå. Jag och många fler här tänker precis som du. Nog borde det ha gått in för länge sedan för styret hur man lyfter Övertorneå, det är då inte genom att trycka ner och prata otrevligheter om folk. Lågstadiefasoner! Sammarbete och välvilja är två nyckelord!

 72. Bybo skriver:

  Alla kanske borde tänka till innan ni slänger sten i glashus. Har själv hört vid flera tillfällen hur personer sprider rykten om andra och hur de trycker ner dom som har avvikande åsikt än er. Men det passar ganska väl in i ert parti(s) arbetsmetoder. Men lycka till i valet, ni lär behöva det när folket genomskådar er.

 73. Observant skriver:

  Oj Oj Sista rykterna i korridorerna på kommunhuset är att nu när ni köpte ut KC så verkar det som den traditionella julfesten är inställd!!
  Blir Gemensam släktträff istället. Inte hjälper det mycket när ni köpte in tjockare ljudisolerade dörrar för flera hundra tusen när ni inte orkar stänga dom……..