Förlösande seger för Asplöven

Patrik Forsberg öppnar målkranen för AHC i första. Foto: Lasse Stenman

HAPARANDA: En halv match med fart räcker för AHC, som nedlägger Sollefteå med 4-2 (2-0, 1-1, 1-1) efter vissa besvär i hockeyettans norra fortsättningsserie under söndagskvällen.

De concordia, ibi victoria – där harmoni råder, råder seger. HBwebben har koll på sin output. Raskt på

FÖRSTA PERIODEN: Åter på slagfältet!

Fartigt förstabyte av hemmalaget. Svart öppnar starkt under två första, men även Sollefteå producerar en halvchans omkring två blankt.

3.53: femfyra för AHC, puck out. 4.50: jättechans för gästerna, som blir fulltaliga. Men en försvarare tappar klubban och i oredan kan anfallaren Patrik Forsberg trycka in 1-0 från nära håll efter 6.12, med passpinne till centern Mikko Väänänen.

Tvåa för svart efter 7.21, som bränner friläge short-handed efter 7.50, men efter 8.02 får samme gubbe ny chans. Artem Iossafov hänger 2-0 i plockhandskrysset efter 8.02, frammatad av anfallskollega Hattunen.

Ett Asplöven på spelhumör åter fulltaliga – mycket svart mitt i perioden.

Men Sollefteå är inte döda, GG i hemmakassen avvärjer med lite flyt efter 10.26. AHC farligt framme minuten senare.

Hemmadominansen är total i minuterna tolv till fjorton. Dito under resten av akten, men Asplöven har svårt att omsätta övertaget i mål.

17-4 i skott säger en del om förhållandena på banan.

Lagkaptenen Antti Ylönen trycker in trean i andra. Foto: Lasse Stenman

ANDRA PERIODEN: Kan AHC bibehålla intensiteten, kommer fler mål.

0.30: Sollefteå vänder snabbt och svart får ta tvåa. En mycket rörlig hemmabox smular dock sönder alla försök till anfall för gästerna. Gurgel efter avblåsning vid hemmamålet efter 3.46, med stereotvåa.

Som blir fyra mot tre för gästerna efter 4.11, men man har för lågt pucktempo och föreställningen fortsätter i femfyra. Som blir överläge för AHC efter 5.51. Och då sitter 3-0, som backen Antti Ylönen krutar in via ramen efter 7.14, med assistpoäng till firma Huovinen och Männistö.

Fin parad av GG hemmavid efter 8.26. Ny tvåa för Asplöven efter 9.33, lite tveksam. Sollefteå har mycket puck, men är inte landets vassaste lag om man säger. Men ytterligare två back för svart efter 11.52, en eftersläng.

Tokräddning av GG efter 13.02. AHC har inga svårigheter att värja sig i övrigt. En gubbe från Sollefteå på botbänk efter 14.58, doftar lite kompensation. Tung press, men närmare än en ramträff kommer man inte.

18.27: tvåorna haglar. Hemmakrigarna en gubbe för mycket på isen efter tveksamt byte. Droppen urholkar stenen och 3-1 slinker in mellan benen på GG efter 19.24.

6-12 i skott under en mellanakt som förrycks av utvisningar och där hemmalaget gått ned i tempo.

Fyran förlöste i tredje. Foto: Lasse Stenman

TREDJE PERIODEN: Kan Asplöven hitta tillbaka till den melodi man spelade i första?

Inte då. Sollefteå får lägga in 3-2 från nära håll efter 55 sekunder och gör match av det här igen. Hockeylogiken är en egen vetenskap.

AHC håller på att tappa skallen helt och kvitteringen är mycket nära efter 2.27 som ett resultat av hårresande bjudningar i egen zon. Sollefteå har fått ny kraft och kvittering hänger i luften.

Svart vaknar upp i minut fem och lyfter upp spelet. Förstalinan belägrar gästerna försvarszon i minuterna sex och sju. Men Sollefteå kommer i framstöt och är nära efter 7.40.

Lugnare mitt i perioden, med fin dubbelparad av GG efter 9.48. 10.42: stolpskott från gästerna efter 10.26, bara försynen räddar darrigt hemmaförsvar.

Lite för spännande för att det ska vara riktigt bra med sju minuter kvar. Men så, från ingenstans, styr Hampus Karlsson in 4-2 efter 13.54, frammatad av Forsberg och Väänänen.

Ramträff för AHC efter 14.40. Svart får vitamininjektion av målet och snurrar vilt i anfallszonen med fyra minuter kvar. Händelserikt med tre kvar, med var sin fet målchans för lagen.

Hemmalaget närmast mål i slutminuterna, med 17-11 i skott under tredje.

– Vi gick ned i tempo mot slutet av andra och tog dumma utvisningar. Det fjärde målet var verkligen skönt, säger lagkaptenen och målskytten Antti Ylönen.

Ylönen har bra fart under matchen och gör ett stort jobb bland annat i numerärt överläge.

 

 

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,