Rungande nej till föräldrarna i Tärendö och Junosuando

PAJALA: Det blev ett rungande nej från fullmäktige i Pajala i måndags till motionerna om att riva upp besluten om skolbussning till centralorten. Debatten var lång och tidvis känslosam.

Föräldrarnas aktion hade mynnat ut i två motioner, den ena från Kristdemokraterna och den andra från Socialdemokraterna Jenny Eriksson och Sixten Eriksson. De röstades ner med siffrorna 24-8 respektive 24-7 och en nedlagd röst.

Jenny Eriksson och Åke Johdet var de enda Socialdemokrater som gick emot huvudlinjen att besluten från december står fast. Samtliga sju Vänsterpartister röstade i enlighet med den Socialdemokrateriska majoriteten. De fick stöd av samtliga Moderater.

De som stred för motionerna var Kristdemokraterna, Centern och Liberalerna.

Norrbottens Sjukvårdsparti vars båda ledamöter kommer från Kangos, gav igen för gammal ost och röstade mot Junosuandobornas önskan.

– Junosuandoborna gav aldrig sitt stöd till friskolan i Kangos när vi fick jobba fyra år utan att kommunen betalade ut sin skolpeng, sade Lennart Ojanlatva till Haparandabladet.

Han röstade visserligen för kristdemokraternas motion men avstod från att rösta när det gällde den konkreta frågan om beslutet från december skulle rivas upp. Partikollegan Anita Weinz röstade ”mot Junosuando” i båda fallen.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , ,
100 kommentarer om “Rungande nej till föräldrarna i Tärendö och Junosuando
 1. Peter skriver:

  ”gav igen för gammal ost” Bönder alltså….

 2. Håkan Kero skriver:

  Det geografiska avståndet mellan de Junosuando/Kangos- och Tärendöområdet till Pajala centralort är ganska stort. Det mentala avståndet är ännu längre. Sådana värden går inte att presentera i kronor i ett motförslag till nedläggningen av 6-9:an i dessa skolor. I början av 90-talet var det mentala avståndet mellan Kangos och Pajala central stort. Efter beslutet som ledde till friskolan har detta avstånd växt ännu mer. Med dessa erfarenheter borde man inse vad ”besparingar” i Tärendö och Junosuando orsakar för kostnader i Pajala kommun. För att slippa säga vad var det jag sa, skriver jag det nu.

 3. Euton skriver:

  Då har vi alltså svart på vitt att det är meningslöst att vara medlem i socialdemokraterna i Pajala. Partiets företrädare struntar ändå i vad medlemmarna tycker. Går det att tolka det inträffade på annat sätt?

 4. gooffy skriver:

  Äntligen detta beslut borde tagits för minst 15år sen redan

 5. en döende kommun skriver:

  Ja, politikerna kommer ju att få ångra sig stort. Ni struntar i vad medlemmarna och folket tycker. Var redo ni politiker, ni kommer inte att tjäna en enda slant på denna beslut. Hoppas, hoppas verkligen att ett mirakel händer för skolorna. Det var väldigt orättvist och så borde inte politiker bete sig. Fy och skäms! Trodde faktiskt bättre om er, men icke. Riv upp beslutet nu!

 6. Arg! skriver:

  Usch vad är det för vits att ha demokrati när politikerna ändå inte lyssnar på folket?

 7. Arg! skriver:

  Gooffy man ser tydligt att du kommer från Pajala…
  Du bryr dig inte om byarna
  Varsågod och glassa runt i Pajala utan besparingar medans byarna lider..
  OBS alla Pajala bor är inte egoister men många

 8. Arg! skriver:

  Jag går i en av skolorna som ska stängas nu till höstas..
  Vi har ingen tillit för politiker nå mer och undrar vad det är för vits med demokrati när politikerna ändå inte lyssnar på folket.
  Det var ju inte så att vi trodde att skolorna skulle bli kvar, men man blir ju rätt besviken när en från samma by röstar för att 6-9 ska lägga ner.
  Jag fattar inte varför man ska stänga ner 6-9 i 2 jätte bra skolor!
  Många säger ju att hela skolan stängs ju inte ner men det är en stor del av skolan.
  När man själv var liten så såg man ju upp till dom äldre nu har dom ingen att se upp till.

 9. Dags att packa... skriver:

  Vi får fina sommarstugor.. och pajalaborna får betala den höga skatten själva!

 10. Byakraft skriver:

  ”Gör om och gör rätt” var det någon som sa. Äntligen klubbat och klart, nu blickar vi framåt!

 11. Arg! skriver:

  Fult gjort av sjukvårdspartiet, i ett parti ska man inte gå efter vad en by gjort mot en annan man ska tänka på vad som är bäst, och det är bäst att 6-9 blir kvar.
  Sjukvårdspartiet rösta ju bara så för att dom vill ha alla elever till Kangos friskola

 12. Forrest Pump skriver:

  Nu är det äntligen klubbat…eller finns det ännu nån krumbukt som kuppmakarna kan plocka fram? ÅJ visade nu sitt rätta jag och fick en lavett av J.L.

 13. skriver:

  En döende kommun: källa på att ”folket” ville riva upp beslutet tack?

 14. Tornedaling skriver:

  Äntligen färdigmanglat om detta! Nu är det bara att se möjligheterna för Pajala KOMMUN, hela kommunen, inte bara centralorten. Vi ska se till att det blir ett bra företagsklimat. Vi behöver få ännu fler duktiga företagare och goda förutsättningar för dessa. Byarna runt Pajala har fullt av aktiva, duktiga människor som vill bo kvar. Nu är det upp till ledningen i kommunen att underlätta för företagandet om vi ska ha kvar våra vackra byar o kanske få in nya människor, fler barn, bättre service mm. Jobba på Erik Mella, heja, heja!

 15. Boikotta pajala. skriver:

  Jaja bara sätta plan B i verket skatte flytt i novembermörkret.

 16. Boikotta pajala. skriver:

  Många politiska vildar blev de få se om eran politiska karriär börjar lida mot sitt slut.lätt får ni iallafall inte.

 17. Makten utgår från Partiet skriver:

  En ska man alltid skall lära sig precis som ABC i grundskolan är att all makt utgår alltid från PARTIET och att du som skattebetalande medborgare alltid skall rätta dig efter !!
  Att tro något annat är att leva i sagornas värld, God natt john blund !!

 18. Miraklet skriver:

  Miraklet stavas barn. Inga barn, ingen skola.
  Enklare kan det inte bli, eller ska vi tänka som de flesta ”det får någon annan göra”. Hur många orter klagar över att det fötts och finns för mycket barn?

 19. AnnBritth skriver:

  Kära föräldrar till barn i Tärendö och Junis. Använd nu sommarlovet rätt. Peppa barnen att det inte är så hemskt att åka buss till Pajala. Få dom att se framåt. Dom får fler nya kompisar. Dom möter även andra kulturer. Sitt inte hemma vid köksbordet och förfasa er över hur jobbigt det ska bli. Barnen lyssnar på er vuxna. Dom hamnar kanske i djup ångest. Målar upp hela skolan i svart. Tänk om allt går bra. Tänk om barnen kommer att trivas. Vore det så hemskt? Om det nu är skolan i Pajala ni tycker bli fel. Skicka barnen till friskolan i Kangos. Låt barnen ha ett roligt sommarlov.

 20. Attila skriver:

  Riktigt illa, uppmaning till alla som drabbas i de föredetta landsortskommunerna, kapa skatteflödet till centralorten. Det ska vara blodsmak i käften efter detta. Kapa bort den tärande delen Pajala som är till mesta dels 100% skattefinansierat, den privata närande delen finns utanför..

  Friskole alternativet finns dock kvar.

 21. Eugenia skriver:

  Tornedaling!
  Det finns inga barnfamiljer som flyttar till som du säger vackra byar ,om det inte finns någon infrastruktur. T EX skola,affär, samhällelig service.
  Det är inte 10 1/2 timmes skoldag som man väljer till sina barns barndom.

 22. Kommunbo skriver:

  I Pajala finns ingen demokrati. Där har man en handfull människor som styr efter eget intresse och egna behov. Men ni kommer att vakna till verkligheten när byarna är tömda.
  Nu vässar vi stridsyxorna och börjar med att bojkotta marknaden.
  Sjukvårdspariet har skämt ut sig för tid och evighet.

 23. Lärjunge skriver:

  När Niska blev kommunalråd hade folket kryssat annat.
  När Wennberg blev kommunalråd hade folket kryssat annat.
  Nu ska skolorna läggas ner och folket ville annat. När ska Pajalas
  ”Folk” ska lära sig att i Socialdemokraterna är det inte folket som styr eller folkets vilja som avgör. Där är det svågerpolitik, och inre kretsen som är det vedertagna. Mikael Styrman har helt rätt i sina bloginlägg om hur socialdemokraterna framför allt i Tornedalen fungerar.
  Usch så illa det ser ut.

 24. Lars Pekka skriver:

  RÄTTELSE. Även Liberalerna stod bakom motionen om att bevara och utveckla skolorna i Junosuando och Tärendö. Liberalernas Agneta Heikki var en av den som flitigast försvarade utveckling av de båda skolorna under fullmäktigesammanträdet.

 25. Eugenia skriver:

  Till AnnBrith!
  Föräldrarna har kämpat för byns överlevnad. Det är väl klart att det påverkar hela familjen.
  Den unga generationen kan också tänka själva.
  Dom är rädda för att bli mobbade för att dom kommer från ”byn”.
  Det är solklart att det skapar ångest m.m
  Det har kommit en forskningsrapport i dagarna :
  Där det framkom att tonåringar inte mår bra av att byta miljö.
  Det framkom en ökad suicidrisk m.m.Det finns ungdomar i ”byn”
  som mår väldigt dåligt just nu.
  Deras fina trygga skola har tagits ifrån dom.

 26. Boikotta pajala. skriver:

  Annbritth knappast glöm din dröm.

 27. Boikotta pajala. skriver:

  Ainoa hyvä mikä on tullo pajalasta on amo aurinko.

 28. Ulkokylälainen skriver:

  Det där med att beslutet gått emot ”folkets” vilja… Nja, vi (folket) är inte så många som vissa tror och antyder. Det är rejält många fler som tycker beslutet är rätt och riktigt. Rejält många fler. Att några stycken såg möjligheten att bli sossar och kunna vara med på medlemsmötet för att rösta innebär faktiskt inte att majoriteten av kommunborna tycker som oss utan vi får nog inse att vi är en begränsad skara. Bra kämpat av de som försökte. Men, faktum kvarstår, att elevunderlag sviktar gör att skolor läggs ner. Så är det bara. Vi får motvilligt acceptera det. Återigen, bra kämpat av alla

 29. Pajalabo skriver:

  ”Ur askan i elden…”

 30. Rikta kritiken åt rätt håll. skriver:

  Grattis Sverige!
  Det är ju precis detta som staten vill skall pågå. Denna schism inom skolan, för att den är kommunal, skall slita sönder små kommuner och påskynda urbaniseringen. Vi skall slåss så till den milda grad att vi flyr till tätorterna (Pajala ingen tätort) så att landsbygden avfolkas. Skulle skolan vara statligt styrd skulle makthavare centralt få ta denna skit och de som verkligen styr skulle sitt löst. Ingen politiker på central nivå rörs idag av att skolor läggs ned, DEM sitter lugnt i båten fast det är dem som styr resurserna och i slutändan borde ta skiten för kvalitéen.

 31. Hodor skriver:

  Äntligen!

 32. Klister Vedbrist skriver:

  Tycker det var bra av sagt av ojanlatva. Mycket gap från junis som inte är direkt större än Kangos. Nä satsa på Kangos där bor det driftiga och ordningsamma människor. Verkar som junisborna tror att de fortfarande bor i en centralort. Varför inte göra korpis och Kangos som två orter med lite mer kommunal service. Kangos har ju också utebad så junisbarnen kan simma där!

 33. Byakraft skriver:

  Till Eugenia: Det är kanske en klen tröst i sammanhanget men att barn skulle bli mobbade på Pajala Centralskola för att de kommer från en by är inte så troligt. På skolan går redan nu barn från både Junis och Tärendö och förutom dessa byar består eleverna av stjärnor från Kardis,Käymäjärvi, Aareavaara, Liviöjärvi,Sattajärvi, Pajala, Kassa, Kaunisvaara, Erkheikki, Juhonpieti, Kurkkio, osv. Sen finns det nyanlända elever från bl.a. Syrien,Afghanistan, Ukraina, Eritrea, Syd Sudan, Irak. En stor mångfald med andra ord. Det underlättar vid skapandet av ett ”vi” när det är svårt att definiera ”dom”.

 34. Stolpskottet skriver:

  Bra skrivet av Ulkokylälainen, en eloge till dig!

 35. oj oj skriver:

  Moderaterna röstade med kommunister och sossar som vanligt. En egen allians i Pajala.

 36. Smister Svedkvist skriver:

  Äntligen fick folket sin vilja igenom.

 37. Boikotta pajala. skriver:

  klister vedbrist: pajalaborna kan ju oxå bada i kangos.

 38. AnnBritth skriver:

  Svar till bojkotta pajala: vadå glöm din dröm. Vad menar du med det? Vad vet du vad jag har för dröm? Jag ser däremot sanningen om verkligheten. Barnen måste ju gå i skolan. Man måste gilla läget. Oavsett det blir som man vill eller inte.

 39. Mariana Bredsmisk skriver:

  Bra ide göra Kangos till ett centrum för västra kommundelen. Då skulle vi se nya initiativ och framåtanda.

 40. AnnBritth skriver:

  Eugenia: Mobbning för att man kommer från byn. Det är inte alls sant. Det förekommer mobbning och utfrysning i byaskolor också. Allt är inte frid och fröjd för att skolan är liten. Har själv haft barn som mobbats i en byskola. Det blev bättre i gymnasiet. Pajala är inte så illa som många anser. Jag tycker det går för långt. Bojkotta det ena och det andra. Köpmännen i Pajala är väl ändå oskyldiga.

 41. Förälder skriver:

  Svammel att barn från byarna skulle bli mobbade i Pajala, vi är många föräldrar som hade barn som var positiva och glada efter besöket av eleverna från byaskolorna, de ser framemot nya klasskompisar i höst(en del t om saknade någon elev som inte kom på besök).
  Har själv pendla till Pajala under högstadiet och har bara positiva minnen av det…ny skola, nya lärare, nya kompisar det berikar vid den åldern…på bussen pluggade, sov el surrade vi med kompisar.

 42. voj voj skriver:

  Stäng skolorna- nu i Pride-tider så är behovet lågt

 43. Svenni skriver:

  Kanske bra för barnen från Junosuando att se något annat än hembyn och att världen söder om Anttis inte är så farlig.

 44. skriver:

  Bara av att läsa kommentarer här av vad jag förmodar delvis är föräldrar så vore det väl mer rimligt att utby”barnen” mobbar Pajala”barnen”

 45. Äkta pajalabo skriver:

  Herregud vilka människor som skriver och vilket hat mot oss som bor i Pajala… Jag klipper mig på annan ort i kommunen, handlar och använder hantverkare fr bla junis och kangos. Jag och min familj är med på olika evenemang i kommunen tex olika idrottsevenemang i Tärendö, Junosuando och fotbollsskolan i junosuando men kan vi åka dit, är vi välkomna vi hemska människor som bor i Pajala? Bör även vi bojkotta eller vad säger ni ”kommunbo” och ”bojkotta Pajala”?

 46. Mobbing tillhör den tornedalska kulturen skriver:

  Det här med mobbing och vilken typ det är unikt för Tornedalen.
  Inom Tornedalen finns en klassindelning av människor. De som inte tillhör partiet eller släktbanden och kommer utifrån är dessutom barnen ännu från en egenföretagare. Ja då kommer garanterat barnet att mobbas. Det tillhör den tornedalska kulturen kopplat till Parti och missunnsamhet. För om tornedalingar är något så är de ena missunnsamma egoister !

 47. Boikotta pajala. skriver:

  Äkta pajalabo: Kan ju säga så här inte en enda Junosuandobo, Tärendöbo eller Korpisbo gick med i Socialdemokraterna för att stänga något i Pajala. De gick med för att kunna behålla skolor och badhus.Men vad gjorde Pajalaborna? De gick med i socialdemokraterna för att rösta för en skol- och badhusstängning. Sen om ni ska bojkotta, gör som ni vill vi reder oss ändå. Men helt klart är ni välkomna till Junis fotbollsskola Norrbottens äldsta.

 48. skriver:

  Boikotta Pajala: Med vilka pengar? Du har ju flera gånger kommit med förslaget att stänga kulturskolan och isladan. Eller har du inte fattat poängen med flytten av 6-9 i utbyarna? Snurrigt.

 49. Äkta pajalabo skriver:

  Till bojkotta Pajala: jag har inte gått med i socialdemokraterna… Ni reder er själv skriver du talar du då för frisörerna, elektrikerna, handlarna + andra entreprenörer i junis, kangos, Tärendö och korpis?? Menar du att de inte vill ha kunder från Pajala ?

 50. Johan Stenevad skriver:

  Vi på Kangos Kultur- och Ekologiskola beklagar nedläggningshotet som nu Junosuando och Tärendö skola står inför och tro mig när jag säger att vi förstår er känsla. Vi har varit där och är där. Vi jobbar ständigt med att försöka överleva i glesbygd och för att klara detta så tror jag personligen att samarbete över alla gränser gynnar alla oavsett vad det gäller.
  Vi står absolut inte bakom några som helst smutskastningar på varandra. Det gynnar ingen.
  Brukar inte ge mig in i sådana är diskussioner men nu kändes det tvunget. Vi önskar alla familjer det bästa oavsett val av skola. Med vänlig hälsning Johan

 51. Eugenia skriver:

  Hej ,ni som har gjort inlägg om att Pajala skolor har mångfald.
  Här i Junosuando har ca 40 nyanlända barn integrerats med oss Junis barn på ett berikande sätt från båda håll.De inhemska barnen hade skridsko,skid och hockeyskola nu i vintras.Nu när det är sommar är det fotboll,fiske m.m
  Dom nyanlända trivs väldigt bra här i Junis.
  Men trots att dom har gått hela vårterminen i Junis skola så räknas dom inte in i elevantalet. Vad vi kan se så är dom levande människor av kött och blod.
  Så till Slut vill vi säga:
  Att vi hänger nog med i tiden!

 52. Fd.bybo skriver:

  Korpis är byn som kommer att överleva. Skolan har elever för en säker framtid,kainulasjärvi barnen är mkt.välkomna dit Korpis har alltid tagit väl hand om elever från annan by ex. Narken Jerijärvi Kirnujärvi Vinsa Teurajärvi Kivijärvi Suaningi Fällan Ohtanajärvi Aapua m.fl byskolor som har upphört ,vi blev väl mottagna till Korpisskolan .Badhuset har kommunen stängt men jag kommer inte på något annat som Pajala kommun har stängt i byn. Tallgården funkar perfekt gamlingarna från hela kommunen har det bra hos er. Grönytor snöröjning fastigheter vatten avlopp mm. sköts av väl av kunnig personal.

 53. Boikotta pajala. skriver:

  Kå de har varit olika bud på varför skolorna stängs när de gäller ekonomin så blir de ju förlust att stänga.sen elevantalet har ökat mycket i junosuando så de vore heller inget problem att driva skola.Men om man vill minska kostnaderna i kommunen så har ni ju i Pajala en massa anläggningar som tickar pengar.

 54. Reva skriver:

  Till alla som debatterar huruvida Pajala skola är trygg eller inte; ta en titt på någon av skolverkets rapporter, förslagsvis trygghetsrapporten. Dyster läsning. Betygen likaså. Statistik över behöriga lärare ser ej ljust ut. Jag skulle aldrig vilja lämna mitt barn dit, inte för att det är elakare barn där, men för att det är en organisation som inte fungerar.

  Som antagligen kommer fungera ännu bättre när det blir högre elevtryck..

 55. Eugenia skriver:

  Vår tonåring kommer inte att börja i Pajala skola.
  Det finns det fria valet som vi är tacksamma för.
  Tror inte på för stora skolor där det är svårt att bli sedd och hörd.
  Till Slut vill jag önska att barnen får en härlig sommar och vi vuxna likaså.

 56. fd bybo skriver:

  Fråga istället , vad man inte har stängt.
  Fjäsk lönar sig inte. Privata entreprenörer och ideellt arbete är det enda , som gör att det funkar.

 57. Komplettering till Reva skriver:

  Till Reva!
  Pajala skolorna är sannerligen rent historiskt mycket otrygga.
  Vet ni om att Pajalas skolor leder mobbing ligan i Sverige snäppet efter Munkfors.
  Se länk:
  http://vertikals.se/charlotta/2013/09/23/mobbning/
  Skulle tro det som vanligt beror på inkompetens och svågerpolitik.
  Ta det i beaktande dit ni skickar er barn under dagarna.

 58. realist skriver:

  Undrar hur ett resultat i en folk omröstning hade blivit ang skolorna?.

 59. Osenka skriver:

  Nu är man enade. Det är bara och ta en tillbaka blick i historien. It was mather if you where Black or white!Tiden går men såren Består.Tänk efter!

 60. Gruvfogden skriver:

  Tuffa politiker som går emot sitt eget parti. Blir spännande att se vilka som representerar sitt parti efter nästa medlemsmöte. Eller måste man kanske kalla till extra årsstämma om det blir en misstroendedeförklaring från medlemmarna mot styrelsen.
  En besvärsskrivelse till S retionsstyrelse kanske är på sin plats.
  Ställ in er i ledet minoriteten i partiet eller stå utanför !!!!!

 61. Skattebetalare i by med nedlagd skola skriver:

  Jag förstår inte riktigt hur folk tänker, har man inte förmåga att höja blicken lite. Varför skulle just Junosuando/Tärendö barnen slippa åka buss till skolan ?
  Dessutom gäller ju beslutet faktiskt enbart tonåringar, klass 6-9. Min egen skoldag var på över 10 timmar redan på 70-talet, och i vår by får barnen åka buss och ha långa skoldagar redan från klass 1.
  Så varför ska vi i byar utan skolor där barnen haft långa skoldagar i över 15 år behöva betala skatt och sponsra skolor i Juosuando/Tärendö där man anser det vara omöjligt för tonåringar att åka buss när våra 7-åringar ska klara av det ?

 62. Bybo skriver:

  Till Skattebetalare; Det handlar inte bara om barn i Junis och Tärendö. Det handlar om 7-åringar i byar utanför Junis och Tärendö, som får mer än 10 timmars skoldagar. När har vi haft det tidigare? Om de skulle få skolskjuts blir det ingen besparing.

 63. Stolpskottet skriver:

  Kanske läge för ett S ALTernativ från oss missnöjda bybor…nä vänta, det har vi ju haft en gång i tiden och det blev ju bara S-kit av det. Om vi skulle flytta våra skattkistor och postlådor till nån annan kommun? Ja det gör vi! Hurra vad vi är bra!

 64. Jerkka skriver:

  Beklagligt med nedläggning! Men varför inte friskola, Tärendö har väl ansökt om det!? Inget kommunen kan sätta stop för en friskola utan folkstorm!?

  Friskolan där skulle väl dessutom ha en inriktning på företagande och entreprenörskap (framtidsanda) vilket borde vara unikt och intressant i en allt för gammaldags röd kommun.

 65. Korpisbo skriver:

  Jenny Eriksson är en populist som bara röstar med byborna för att inte bli ovän med dem. Hon är feg. Nedläggningen av badhusen o skolorna är nödvändiga.

 66. Eugenia skriver:

  Varför tror korpisbo att man byggde badhus! Jo för att somrarna och vattnet kan vara kalla ,då blir simkunnigheten undermålig.Badhusen har medfört bra simkunnighet,bra träning för ung och gammal,trevlig gemenskap ,ja…helt enkelt någonting att se fram emot i vintermörkret.
  Dyra äventyrsbad har bara dom med stark ekonomi möjlighet att gå till.Simkunnigheten kommer och har redan på orter där man inte har enkla badhus sjunkit katastrofalt! Socialdemokratin stod upp för den enkla människan med små marginaler,den ville inte att klyftorna mellan fattig och rik skulle växa.
  Men vart är den på väg…

 67. Thule skriver:

  Regeringen sänkte bidragen till EKB-barnen med 30%. Pajala kommun som anställt många arbetslösa till EKB får nu ett rejält underskott i budgeten, dryga 45 000 kr/dygn.

  Med all säkerhet åker kulturskolan ut i kylan om EKB-verksamheten prioriteras. Alla bör vara nöjda, skolorna hos lantisarna stängs och som någon form av poetisk rättvisa även kulturskolan i centralorten.

 68. Thule skriver:

  Pratet om en skoningslös vedergällning mot Pajala kommun… Alla lantisar har väl fattat att skattskriva sig på andra orter är helt meningslöst. Dem var smarta nog att skryta om strategin, skatteverket vet nu och kommer att plåga dem för att bl.a. säkerställa att dem inte kan göra avdrag för dubbel bosättning och hemresor i deklarationen.

  Bevisbördan var man har sin huvudsakliga dygnsvila ligger på den enskilde och alla som försökt bluffa om var man är folkbokförd vet att eftersändningen av post från bl.a. myndigheter och banker får helt galna konsekvenser, även om skaffat en digital post.

 69. Pajalabo skriver:

  Jenny Eriksson är nog den enda som satt sig in i siffror o konsekvenser o vågar stå för det även om det största motståndet o också sämsta bemötandet finns i eget parti…

 70. meänkieli skriver:

  och kd-lestadiarerna i sattajärvi är tysta och nöjda för dom har ju kvar sin skola med rätta och en egen kyrka.

 71. Fjäsk moderater skriver:

  Friskolan där skulle väl dessutom ha en inriktning på företagande och entreprenörskap (framtidsanda) vilket borde vara unikt och intressant i en allt för gammaldags röd kommun.
  Vem har sagt att tärendöborna skulle vara av roten gemmelkommunister skulle tro mer de innerst inne är ett mellanting av extrem vänster och nationalister. Se historen under många år var de ideologist rena nasister senare kommunister. De rätta är snarare moderater ren HÖGER idag och då passar denna friskola ypperligt.

 72. Eugenia skriver:

  Till Thule!
  Det kan ju vara så att många väljer att flytta!

 73. AnnBritth skriver:

  Meänkieli:jag sympatiserar inte med sattajärvi borna och deras tro. Däremot anser jag att det är helt rätt att skolan skall vara kvar där. Barnen finns ju i den byn. Det är inte mer än rätt. Skola skall finnas där barnen finns. Är det inte så?

 74. Röda kjolen skriver:

  Hacka inte på den enda kommunpolitikern som törs säga sin åsikt i S-partiet. Jenny kanske har röda kjolar att låna till resterande.

 75. Hodor skriver:

  Jenny vill ge allt åt alla. Det är en fin tanke om man kan ge det. Dock är det inte något som funkar i verligheten.

 76. Thule skriver:

  Lantisarna kommer knappast orka med något annat än att bli rättshaverister efter okynnesflyttningen av skattesedeln. När myndigheten kräver bevis av dem så räcker det inte med papper på anställning och hyra, det kommer även frågas var dem tankat och handlat, eg. spec. bankkort.

 77. Eugenia skriver:

  Till Thule!
  Många som bor på ”landet” jobbar i Malmfälten där dom också har en bostad.
  Det som de flesta väljer nu ,är att mantalskriva sig där man jobbar.I Sverige får man flytta vart man vill utan att fråga om lov.

 78. Bybo skriver:

  Skattskriva sig på annan ort måste väl gå som så många gjort i åratal för att rädda Pajalas ekonomi. Lennart Ojanlatva som har hus och bor i Gällivare finns till och med i Pajala kommunfullmäktige.
  Sjävklart flyttar vi. Då kan ni som är kvar läsa kommunallagen med Jan Larsson.

 79. Ingvar k skriver:

  Replik till Korpisbo:

  Oavsett hur Jenny röstar, så är det hennes ensak och upplysningsvis har vi åsikts- och yttrandefrihet i landet, så även inom (S)-partiet. Partiet har sagt i denna fråga ”rösta efter er egen åsikt”.
  Partipiskan lyste återigen med sin frånvaro.

 80. Boikotta pajala. skriver:

  Ingvar k ja du röstade iallafall för en avveckling av byarna,men du är kanske oxå blivande sjukvårds partist och därmed sett de som hämnd mot junosuando.

 81. Boikotta pajala. skriver:

  THULE lär inte bli något problem med skatterna eller myndigheterna. Vi byter bara adressen i kanske 2veckor sen är vi tillbaka i pajala kommun men skatten går till den andra kommunen

 82. ingvar k skriver:

  Svar till bojkotta Pajala. Mitt ställningstagande har skett efter moget övervägande. Oavseatt min politiska inställning, jag mår dåligt av att verksamheter ställs mot varandra Att skriva omhämnd är mycket omoget, eller lågt.Tyvärr har Pajala kommun haft de dyraste skolorna sedan slutet av -80talet. När det har varit diskussioner om det låga elev antalet så har det hetat att så här många är gravida och väntar på en nedkomst ,som tyvärr uteblev

 83. Funderare skriver:

  Bojkotta Pajala: Vad blir bättre av att du skriver dig i två veckor i Kiruna?

 84. Boikotta pajala. skriver:

  Funderare . pajala förlorar skattepengar men måste fortfarande betala för mitt barns skolgång i tex kiruna kommun.

 85. Råttfällan skriver:

  Till Boikotta Pajala: Såna som dig vill vi inte ha i kommunen, flytta dig helt till en annan kommun med din inställning. Vad säger dina vänner och släktingar till dig när din s.k. skatteflykt drabbar dem indirekt när vi får mindre pengar att röra oss med för service i HELA kommunen? Vilka är det som lämnar det sjunkande skeppet först? Jo Råttorna!

 86. Skogsarbetaren skriver:

  Förstår inte varför Thule och råttfällan är så negativa till skatteflykt redan nu.Det är ju 4 mån kvar till 31 okt,efter det kan ni börja fundera vem som tog beslutet att det blev såhär.Avslutar med 5+++++ till Åke,Roland och Jenny enda sanna socialdemokrater i Kommunfullmäktige

 87. Eugenia skriver:

  Jag tycker att man ska vara solidarisk mot sina medmänniskor. Framförallt barnen,de äldre och sjuka.Därför vill jag gärna betala skatt.
  Men när det förekommer oegentligheter hos dom som sitter i makten,t ex stölden av 700000 kr från kommunkassan .Om jag hade gjort det hade jag suttit på Hinseberg nu.
  Under många år har all service centraliserat till centralorten Pajala.T om med belysta strandpromenader,när byarna får gå med pannlampa.Är det rättvis fördelning av skattepengar!
  Nu väljer många att flytta från byn till Luleå,kiruna och andra orter.Facit visas i höst.
  Det skulle behövas en ny tid

 88. AnnBritth skriver:

  Kära alla ni bybor som skall lämna Pajala. Ni pratar om att flytta till Luleå, Kiruna, Gällivare. Har ni tänkt på en sak? Det råder en enorm bostads brist i dessa orter. Var ska ni bo? Tält, hotell,vandrarhem, stugby? Kötiden för bostad i dessa orter är minst 10 år.

 89. skriver:

  Det är lugnt Råttfällan, Pajala kommun överlever ändå. Boikotta Pajala med flera tänker bara på sin egen lilla by samtidigt som han kallar alla andra för egoister. ”byarna ska överleva” samtidigt som man inte lyfte ett finger för alla andra småbyara (som ännu lever ska nämnas). Med att byarna ska överleva menar man tärendö och junis idag.

 90. Boikotta pajala. skriver:

  Råttfällan många av mina släktingar och vänner kommer göra likadant .Du de där service för hela kommunen tror du på de själv?Rent svammel du pratar om service i Pajala.

 91. Boikotta pajala. skriver:

  KÅ Jag hoppas ju andra ”små byar” hakar på denna skatte flytt.Varför ska vi gynna Pajala by med våra skattepengar när vi inte får något av de?Vad ska vi ge Pajala kommun för levnads längd ca 3år till sen är de konkurs.

 92. Vadå? skriver:

  Finns det inte en skola i Kangos? Varför åker inte eleverna dit?

 93. skriver:

  Vadå?: det har hela kommunen undrat i 23 år.

 94. Thule skriver:

  Det är inte bara Skatteverket, nu har även Ekobrottsmyndigheten underrättats om den kommande skatteflytten. Det lutar mot att flyttarna blir lagförda i någon form och måste göra 60 dagars samhällstjänst, kanske på mobbing- eller kulturskolan i Pajala byn.

 95. Bekymrad.. skriver:

  Thule, AnnBrith mfl: Många har redan en bostad i malmfälten – dom jobbar ju där. Men dom är skrivna där dom tillbringar helgen, dvs byarna… Kanske blir mer rättvist om man skriver sig där man faktiskt tillbringar mest tid…

 96. Bybo skriver:

  Ekobrott? Tillåt mig le.
  Man försöker med allt – men det kommer att bli tuffa tider för Pajala kommun, som man bäddar får man ligga.

 97. AnnBritth skriver:

  Bekymrad: oj vilken tur ni har. Hoppas hela familjen ryms där.

 98. Råttfällan skriver:

  Pajala kommun och Pajala C med näraliggande byar kommer alltid att klara sig, det har vi gjort i flera hundra år. Det är värre med byarna som ligger en bit bort, exempelvis Junosuando. Undantaget är Kangos, dom är självförsörjande och kreativa.

 99. Jobbar i Pajala (ibland) skriver:

  Med åren har anknytningen till Pajala blivit svagare men det känns bra att jag är med och betalar byarnas vattenledningar, hemtjänst, fibernät mm. Alla skolorna kan privatiseras, både elever och lärare kommer att bli bättre människor av det.

 100. Boikotta pajala. skriver:

  Thule ekobrottsmyndigheten ja jisses vad skraj man blir.kanske Säpo snart