S-avhoppare byter parti

ÖVERTORNEÅ:  Då S-partiet i Övertorneå inte tillät Tomas Vedestig att kandidera till kommunalrådsposten har han valt att byta parti.

Enligt NSD har Vedestig valt att gå över till Öfa, Övertorneås fria alternativ – där han nu blir kommunalrådskandidat.

– Jag lämnar S, men jag är inte beredd att lämna politiken, jag har många idéer och önskar att arbeta för Övertorneås bästa och det finns förändringar som behöver göras, säger han till NSD.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , ,
61 kommentarer om “S-avhoppare byter parti
 1. Stig Aspholme skriver:

  Skall Wedestig plocka röster med att vara aktiv i det Tornedalsfientliga partiet Öta. detta partis företrädare lovar att utrota allt språk och kulturarv som finns i Övertorneå kommun.

 2. Leffe skriver:

  Vilket svammel, politiken är som en sandlåda med hink och spade…

 3. Ung och dum? skriver:

  Du, Stig Aspholme, anser dig vara Meänkielins företrädare och så länge ni som snart uppnår/har uppnått pensionsålder ska bestämma hur ett språk ser ut, så är det snart dött. ALLA språk måste vara levande och användas för att utvecklas men hittills har jag inte sett ett enda positivt inlägg av dig, varken här eller på andra debattsidor om ungdomars användning av Meänkieli. Ett språk är aldig konstant!

  Så vilka är det som utrotar Tornedalen med sina angrepp och sitt ”så här ska de vara”?

 4. Stig Aspholme skriver:

  Ung och dum. Då läser du inte allt det jag skriver. Har gett stort beröm åt Ida Brännström för det hon lyfter språket i sitt program. Likväl åt alla som arbetar med språket, Kiruna-Kalix m.fl. Jag öser beröm där det är motiverat. Du får gärna skriva med ditt namn och på så sätt visa att du inte är lika feg som majoriteten av tornedalingarna. Bra åsikt du hade!

 5. tireb48 skriver:

  så är det med politiker, inte är de intresserade av annat än att stå längst fram i ledet oavsett parti.

 6. Sixten Johansson skriver:

  Ung och dum? Verkligen inte! Du slår in tre ömma spikar: 1. Är meänkieli Tornedalens viktigaste kulturarv och framtidshopp? 2. Är pensionärernas språkarbete stendött för framtida behov? 3. Vilket slags meänkieli kan, vill och kommer dagens och framtidens unga att tala och i viss mån skriva?
  Själv skulle jag svara: 1. Nej! 2. Ja! 3. En mycket intressant fråga, som verkligen borde utredas! Kanske kan den allra enklaste finskan + hela svenskan överleva som ett gruppspråk. Vill de unga ha ett sånt?

 7. Jens skriver:

  Språkfrågan är egentligen ganska enkel. Språk är i allra högsta grad levande och utvecklas. Ord kommer, ord går. Språk influerar varandra och anpassar sig till nya tider. Överlever inte meänkieli så värst många generationer till är det kanske så att det helt enkelt inte är relevant för framtiden?

 8. Enok Nitti skriver:

  Aspholme! Där kom det igen, feg.

 9. Skrämmande skriver:

  Enligt Stig Aspholme är majoriteten av tornedalingarna fega. Vad grundar denna figur detta påstående på? Pinsamt med denna typ av diktatorisk sanningssägare som saknar självkritik.

 10. ÖTÅ BO skriver:

  Jag hoppas verkligen att alla ser vilket svammel av Tomas att hoppa över till ett missnöjesparti när han inte fick chansen att bli kommunalråd inom (S).
  Förhoppningsvis är det inte många som är på hans sida.

 11. Stig Aspholme skriver:

  Enok Nitti, det går inte och se det på ett annat sätt. Mig och mitt namn kan harva med, men vågar inte själva säga vem man är. Då är man feg och fegisar tillför inget i diskussioner, då de inte behöver stå för det dom vräker ur sig!

 12. Ung och dum? skriver:

  Jag har diskuterat med dig under eget namn på ett forum på Facebook, Stig. Du gormade på alla yngre om att de inte värnade finska/meänkieli och då jag undrade vem som klagat på finska/meänkieli i just den tråden fick jag som replik av dig:
  ”Var inte denna sida öppen för fria diskussioner? Du mästrar mig! Jag pratar i allmänhet och jag har erfarenhet!”
  Jag har sparat en skärmdump av min och din kommentar ifall du inte tror mig. Du bemöter mig faktiskt bättre som anonym, så jag fortsätter med det.

 13. Sixten Johansson skriver:

  Här handlar kommentarerna om politik, språk och feghet och ibland förenas väl de tre.
  Själv är jag glad att jag började skriva under eget namn och jag skulle unna fler samma glädje. Pröva gärna att skriva en del kommentarer i eget namn. Man kan faktiskt uttrycka sig skarpt också, just för att man samtidigt visar att man står för det man säger.
  Politiker vinner också på att inte alltid stryka medhårs. Den som står för sina åsikter, lyssnar, respekterar andra, vinner själv respekt i alla läger.

 14. Stig Aspholme skriver:

  Ung och dum, kul att du är så intresserad av mina skriverier, så att du t o m. sparar dem. Har jag gjort personligt påhopp, så kanske det har funnits anledning till det? Jag är uppvuxen med den Svenska dubbelmoralen och kan hantera den,men den Tornedalska dubbelmoralen, där man sänker sina egna släktingar på den Finska sidan, för sitt eget ego, den kan jag inte med.

 15. Sixten Johansson skriver:

  Personliga påhopp vinner man aldrig någonting på, men i övrigt instämmer jag i det som Stig skriver om den tornedalska dubbelmoralen!
  I grunden handlar det kanske inte så mycket om moral, utan om en djup kluvenhet mellan svenskt och finskt, en mångbottnad och trasslig härva.
  Den strategi som jag tror mest på är att försöka höja finskans och Finlands status genom saklig information. Som stolt halvfinne / halvsvensk kan jag med lätt hjärta både kritisera och berömma olika saker i båda länderna!

 16. Signatur skriver:

  Så länge man presenterar fakta och sakfrågor kan man göra det anonymt men när man övergår till förolämpningar och snaskigt förtal skall man av renlighetsskäl göra det med sitt namn.

 17. Jörgen Ekersund skriver:

  Vill gärna veta vad Stig menar med punkten 1.

 18. Stig Aspholme skriver:

  Ulf Zackariasson har klargjort för mig vad Öta. har för inställning till den lokala kulturen och dess språkarv. Fråga han vad han menar! Men så länge han sitter i partiet så kommer inte meänkieli att förekomma inom kommunen! Bra kompisar du har i partiet!

 19. Stil o Etikett skriver:

  Kommunalråd – bara ordet klingar auktoritet!
  Det ´ska vara en ödmjuk person som visar respekt och som man har respekt för. Denna person ska kunna representera kommunen och föra sig i alla sällskap, ett ansikte utåt. Han/hon ska vara berest, ha omvärldskunskap- ”split vision”. Om denna person har en partner ska även denna vara representativ!
  Har vi någon sådan! Nej definitivt inte!
  Och som jag ser det finns det inga tänkbara kandidater.
  Vadå Övertorneås bästa?
  Alla tänker på sitt eget bästa!

 20. Sixten Johansson skriver:

  I år blir det förstås intressant att testa politikernas kunskaper om och inställning till våra språk. ”Ung och dum?” tar upp en viktig fråga (3) och Jens har förstås rätt (7).
  Stig skriver nonsens i 1: ”utrota allt språk och kulturarv” och i 19: ”kommer inte meänkieli att förekomma inom kommunen”.
  Meänkieli förblir förstås ett viktigt informellt talspråk för majoriteten över 50. Överlever kanske i någon form hos de unga?
  Däremot behövs absolut inte något formellt skriftspråk för allmänt bruk!

 21. Stig Aspholme skriver:

  Sixten håll dig till det som du vet och kan, hitta inte på saker som inte existerar! Vad vet du om vad Öta. har för åsikter bland sina företrädare? Jag har fått dom verifierade i skrift. Sixten förlorade sin Tornedalska identitet på resan söderut och nu spyr han galla över den.

 22. Jens skriver:

  Stig, du kan ju citera vad som står i den skrift du har och inte bara referera till den som att du minsann vet bäst återigen. Reflekterar över ditt uttalande till personen som du tydligen gått till personangrepp mot, dvs att det fanns anledning till det. Med samma resonemang: Om du, som du gett intryck av, blivit ständigt kränkt av Haparandabor och annat löst folk genom livet kanske det i såfall finns anledning till det?

 23. Sixten Johansson skriver:

  Stig, jag menade närmast att meänkieli / finskan och kulturarvet inte går att utrota. Jag vet att det i kommunen finns en förening som vill ta död på finskan, oavsett vilken retorik de använder när de söker anslag och talar med media.
  Jag har ingen ”tornedalsk identitet”. Jag tror inte att någon kan definera vad en sådan skulle innebära. Jag känner mig som halvfinne + halvsvensk och behöver inte spy galla över något, men ifrågasätter schablontänkande och annat som hämmar och skadar människor.

 24. Skrämmande skriver:

  Märkligt att HB-redaktionen tillåter Stig Aspholme att gång på gång får kränka enskilda personer och grupper( haparandabor, fega tornedalingar med flera). Dags att kräva att Stig Aspholme agerar rumsrent och slutar gömma sej bakom sitt meänkieli.

 25. Ulf Zakariasson skriver:

  Stig Aspholme måste ha mycket stora problem. För det första så har jag sagt att som ni, du Stig och andra meänkieliföreträdare beter er så dödar ni själva det sk språket. Ni slåss som små barn om vem som har rätt och inte. Sen är jag ganska stolt över att vara sk ”missnöjespolitiker” för jag tror att om man är nöjd som politiker så utvecklas ingenting. Hur är det med ditt efternamn Stig? Varför är det försvenskat? Skäms du över ditt ursprung?

 26. Ulf Zakariasson skriver:

  Jag vet inte vad du Stig menar med Tornedalsfientlig. Jag bor och verkar mitt i Tornedalen sedan 33 år tillbaka. Vad jag förstår så bor inte du i Tornedalen men du är mycket snabb på att kritisera det mesta som sker här. Frågan är vem av oss som är fientlig till Tornedalen jag som bor och verkar här eller du som flytt härifrån???

 27. Ung och dum? skriver:

  Det var din första replik till mig någonsin Stig. Antar att du inte kände igen mitt efternamn och därför inte visste i vilket fack du skulle stoppa in mig. Bilden har iallafall rönt många glada skratt och mycket nöje i min bekantskapskrets. Det tackar vi för 🙂

 28. Evas skriver:

  Sixten, vilken förening vill ta död på finskan ? Har aldrig hört talas om den.

 29. Sixten Johansson skriver:

  STR-T, som är tornedalingarnas officiella företrädare och därför får pengar och har makt har i praktiken länge styrts av personer som avskyr finskan och bygger nya gränsmurar mot Finland, vilket ju skadar hela Tornedalen. På 2000-talet har föreningen blivit allt mer sektliknande. De otaliga idealisterna i föreningen tiger som muren. Underföreningen Meän Akateemi har ingen annan egentlig inriktning än att dra in stora anslag för ingenting, vilket man tidigare lyckats med. Kortfattat, men sant.

 30. brevbärare skriver:

  Ska du nu, Ulf Zakariasson (öfa), anmäla Sixten och Stig, de tänker inte så, som du gör?

 31. Stig Aspholme skriver:

  Ulf, som politiker så bör man hålla sig till sanningen! Har man bytt parti flera gånger, så kanske man inte har så klar uppfattning om vad man vill?
  Sixten,ibland överträffar du dig själv!

 32. Stig Aspholme skriver:

  Citat Ulf Zackariasson:” Även om gud fader hade varit med om att utforma er ordbok så står jag fast vid mina åsikter. Samma åsikter som jag har finns vågar jag säga inom alla politiska partier men alla vågar inte torgföra sina åsikter eftersom förespråkarna i det närmaste är fanatiska i sin tro på detta så kallade språk. forts. följer.

 33. Stig Aspholme skriver:

  forts. Jag anser och kommer alltid att tycka att meänkieli inte är annat än bristfällig finska, jag förbjuder ingen att prata detta konstruerade språk men jag kommer aldrig att anamma detta sen får du propagera hur mycket du vill men mig och och många andra kommer du inte att omvända.”

 34. Jens skriver:

  Stig: Vad är problemet, inte behöver väl Ulf prata ditt språk om han inte vill? Så länge han inte vill förbjuda språket spelar det väl ingen som helst roll.

 35. Stig Aspholme skriver:

  Jens, ge dig inte in i en diskussion som du inte ser helheten av, du drar felaktiga slutsatser! Ingen tvingar någon till att tala Meänkieli, men den finns en språklag som tvingar förvaltningskommuner att förstärka och bevara språket och där passar inte politiker som Ulf in!

 36. Tornedaling skriver:

  Det är dags att Stig A förklarar sin flykt från hembygden, Tornedalen, samt sitt försvenskade efternamn. Vanligtvis är valet den enskildes ensak, men i detta fall gäller det en person som har svårt att tillåta oss andra att ha vårt språk och kulturarv ifred. Vi behöver inga rabiata pekpinnar för att finna oss till rätta. Så Stig,vad är det som trycker dej? Törs du svara?

 37. Tornedaling skriver:

  Forts, Eller är du lika feg som majoriteten av tornedalingarna ( dina egna ord)?

 38. Jens skriver:

  Stig: Du slåss mot väderkvarnar. Signaturen ung och dum har i sitt första inlägg i denna tråd träffat huvudet på spiken. Det är därför ert språk inte kommer att finnas, förutom i undantagsfall, om ett par generationer.

 39. Pentti Varg skriver:

  Här visar verkligen självgodheten sitt rätta jag, en som verkar anse sig ha ensamrätt att diskutera,
  ensam ha förmåga att se helheter och dessutom alltid dra dom ”rätta” slutsatserna i vilken fråga det än vara månde, man baxnar. Artikeln handlar ju bara om en man med vilja att göra gott för en liten kommun, att han byter plattform för att få en möjlighet att komma framåt är ju bara sunt. Partipolitik hör egentligen inte hemma i små kommuner utan bara sunt förnuft.

 40. Janne J skriver:

  Tack Pentti Varg.. titta på personer inte parti då skulle det kunna bli bättre.

 41. Ulf Zakariasson skriver:

  Stig verkar ha allvarliga problem de citat som du lägger ut är ju i princip vad jag skrev i mitt inlägg. Jag har inte bytt parti, jag slutade i sjukvårdspartiet och startade ett eget som alla medborgare kan göra. Stig du svarar inte på frågan om ditt efternamn och varför du sitter utanför Tornedalen och beklagar dig över vad som händer här. Personligen tror jag att skälet är att det är lätt att som du sitta på åskådarläktaren och kasta glåpord på oss som lever i Tornedalen.

 42. Ulf Zakariasson skriver:

  Jag förstår inte tjafset med meänkieli, om du nu vill utveckla den dialekten Stig så borde du flytta till Tornedalen och aktivt på plats verka för det som du kallar för ett språk.

 43. Sixten Johansson skriver:

  Det känns uppfriskande när en politiker uttrycker sig så rättframt och tydligt som Ulf i citatet och i stort sett kan jag hålla med honom. Vi behöver inga översättningar till meänkieli och inget formellt skriftspråk för det!
  Det viktigaste är att bryta inkröktheten och navelskådandet, sätta i gång klockorna som stannat för 30-50 år sedan.
  Man måste tänka olika för de nostalgiska och för de unga. Jag är övertygad om att vi kan göra Tornedalen attraktivt även med hjälp av kloka språkstrategier!

 44. Stig Aspholme skriver:

  Ulf och Janne, inte Sixten. Ni är så indoktrinerade av erat EGO, så att ni inte kan visualisera eran egen omgivning, det är synd om er! Jag bor inte där p.g.a. att jag tvingades till att flytta ifrån kommunen för att få ett arbete. Efternamnets försvenskning har inte jag ngt. att göra med jag är född med det. Sixten fördummande av allt och alla talar för sig själv! MEÄNKIELI är ett eget språk,så acceptera det! Gör ni inte det, så behöver ni allvarlig hjälp!Ulf jag har inte förnedrat, det gör ni!

 45. Jens skriver:

  Stig: Sixten fördummar ingen. Däremot finns en person som säger sig veta bäst jämt och ständigt och har facit till allt som har med tornedalen att göra. Kan du lyfta blicken och gissa vem det är?

 46. Sixten Johansson skriver:

  Stig, om du känner dig fördummad av mig beklagar jag det verkligen, för så gott jag kan försöker jag göra alla klokare och uppskattar verkligen när andra gör mig lite klokare!
  Men uppmaningarna till Stig att flytta hit är ju lysande. Stig, nu får du väl pension? Tornedalen behöver allt som du kan bidra med: kommunalskatt, konsumtion, idéer, viljan att förändra, förmågan att förena finskt och svenskt. Välj en boplats där det förflutnas bojor inte binder dig, hjälp till att skapa en ny anda här!

 47. Sixten Johansson skriver:

  I väntan på Stigs självprövning (som kanske väcker tankar även hos andra utflyttade) funderar jag kring politiken:
  Jag gillar inte opportunistiska kappvändare, men om ett jobb, en bygd, en relation, ett parti inte längre känns rätt och det inte går att påverka, då är det sunt att bryta sig ut.
  Tomas vågar sticka ut hakan, en socialdemokrat som öppnar pub/restaurang. Bra!
  Ulf talar klarspråk, tål väl då klarspråk själv?
  Så långt plus i kanten faktiskt. Kanske någon har minus att redovisa?

 48. Ingemar Bergdahl skriver:

  Jag är en tornedaling som flyttat ut från regionen 1967 och med undantag för ett par år i början av 1970talet har jag bott utanför regionen. Jag har pratar meänkieli och är stolt och glad över detta men har nästan aldrig haft glädje av detta utanför hemregionen. Ger dock som alla andra dialekter en samhörighet med folk från hemtrakterna men när man inte kan prata språket med andra dör språket ut. Jag och Stig Aspholme är klasskamrater och sannolikt den sista generationen som pratade det hemma.fs

 49. Ingemar Bergdahl skriver:

  Om meänkieli var ett eget språk skulle debatten föras på meänkieli men de flesta av oss kan inte skriftspråket och då dör definitivt språket ut. Det räcker inte att det skrivs ordböcker för de hamnar på bibliotek utan et språk skall användas fullt ut som skriv och talspråk annars är det en dialekt och de kommer att dö ut. Folk från tornedalen som kan meänkieli har ingen och prata med och de som flyttar in kan inte språket och behöver det ej då allt är skrivet på svenska. Svensk TV och radio etc

 50. Anna-Lena skriver:

  Tycker inte att många av kommentarerna har med artikeln att göra. Skärpning!

 51. Salakaataja skriver:

  I förra valet fick två andra personer, Kemppainen och Savilahti fler personröster än Vedestig. Det har inte Vedestig accepterat utan istället för att vara lojal drivit en kampanj mot S och Kemppainen. Det är nog bra för alla parter att han söker sig till annat parti, och där kommer samma sak att uppstå!

 52. Bybo skriver:

  Hujja vilket skitsnack. Varför inte fråga honom istället för att komma med egna sanningar? Eller kolla upp fakta om ni inte vågar gå förbi och fråga. Svårare än så är det inte.

 53. Signatur skriver:

  Jag har haft den något kluvna känslan av att närmare känna ett kommunalråd. Han klagade aldrig på arbetsbördan.Tvärtom det var hans liv och kniv för att tala skånska. Han blev nog mycket bestört när han avpolleterades.

 54. Roland Juntti skriver:

  Kan inte låta bli att komentera frågan om efternamn eftersom den kom upp i tidigare inlägg
  Påstår att Aspholme hette tidigare Haapasaari
  Den som gav Ulf namnet Zakariasson hette Zakari Hirvikoski inflyttad till Hietaniemi från Finland och slutligen Vedestigarna hette väl tidigare Viipola?
  Rätta mig gärna om jag har fel

 55. Sixten Johansson skriver:

  Ja, det här med svenskt och finskt i släkt- och byanamnen är ett intressant och ömtåligt ämne. Där kommer historien och identitetsfrågorna in. Och roligt – eller mindre roligt! – är det ju när namnen ger helt andra associationer på det andra språket. Roland vet säkert vad hans efternamn står för i finskan och inte är det alltid så roligt att vara en lampa eller rova heller. En tröst kan väl vara att man antagligen blir utskrattad eller får fel kön i något land vad man än heter.

 56. Signatur skriver:

  Jag brukar lyssna på finsk radio och se finsk tv. I studion sitter ofta rännstenslymlar och vräker ut omdömen som junttilaisuus eller impivaaramenttaliteettiä. Om de nu vill prata skit om folk kan de ju göra det om sig själva. Exempelvis katurakkilaisuus eller asematunnelimenttalitetti.

 57. Sixten Johansson skriver:

  Signatur, visst pratas det mycket skit, men just det där som du nämner riktar sig inte mot folk eller byar. Juntti uppfattas överhuvudtaget inte som ett tänkbart namn och Impivaara står för hela sammanhanget i Kivis bok Sju bröder: mentaliteten att vilja dra sig undan den onda världen och bygga en egen idyll.
  Språk är verktyg för att bearbeta den ständigt föränderliga verkligheten, inte statiska museiföremål. Sedan har det talade språket helt andra egenskaper och funktioner än skriftspråket.

 58. Jens skriver:

  Roland Juntti: Den helt avgörande skillnaden är väl att Ulf och Vedestig inte säger sig vara den tornedalska kulturen och meänkieli personifierade?

 59. Signatur skriver:

  SJ:Jag tror inte du har lyssnat på tonfallen från rännstenslymlarna. Det är ett föraktfullt prat och det märkliga är att folk som flyttar in till H-fors ansluter sig så fort de har stigit av tåget.

 60. Sixten Johansson skriver:

  Signatur, du har säkert rätt, jag syftade bara just på de där två termerna.
  Själv har jag bott nästan halva livet i Stockholmsregionen och i mina yrken stött på många hållningar och mentaliteter som har gjort mig allergisk eller rasande:
  blomsterspråket och alla floskler t ex i skolvärlden, överklassungarna som läser juridik och advokaterna som lyfter feta arvoden utan att röra ett finger, föraktet mot finnar och andra invandrare, tycka synd om och klappa på huvudet-självgodheten osv.

 61. Roland Juntti skriver:

  Helt klart så har debatten här fått fel fokus och jag har väl delvis bidragit med det
  Åter ämnet Vedestig.
  Tycker att det är strongt gjort av Vedestig att inte vara en politisk nickedocka som rättar in sig leden utan driver en egen linje i sakfrågor som kommunal politik skall vara samtidigt så blir det ett stort lyft blir det för ÖA med en erfaren ung politiker
  Samtidigt frågar man sig var tog S vallöften om mer personal i vården vägen. Det är bara i kommunhuset man anställt mer personal.