S förordar Torneås bassäng

HAPARANDA:  S-politikerna i Haparanda föreslår att kommunen köper badtider i Torneås varmvattenbassäng – trots protester från berörda.

Varmvattenbassängen i Haparanda har varit torrlagd i ett par års tid, då varken landstinget eller kommunen vill ta ansvar för driften.

I Övertorneå har samma problem lösts, genom att kommunen och NLL delar på kostnaden.

S-politikerna i Haparanda vill dock inte göra samma överenskommelse utan vill istället köpa badtider i Torneå, på Saarenvire. Bassängen i Haparanda planeras att rivas.

Handikappföreningarnas medlemmar har protesterat bestämt, med motiveringen att vattendjupet i Saarenvire inte räcker till, att avståndet till Torneå är för långt, att vattentemperaturen är för låg och för att det inte är möjligt att bada där under kvällstid.

Den 11 april tog kommunalrådet Gunnel Simu och socialnämndens ordförande Marlene Haara ett dopp i den finska bassängen för att visa alla skeptiker att det visst går att träna där, även om vattnet bara når just över midjan på längre personer.

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
16 kommentarer om “S förordar Torneås bassäng
 1. Janne Johansson skriver:

  kan bara le åt röran haha Kommunalrådet provat bada för att visa att det fungerar 🙂

 2. Enok Nitti skriver:

  (S) har enats med stöd av (V) att det är tillräckligt djupt. Man ska ju inte hindra avvecklingen.

 3. hmmm skriver:

  Det är inte intressant med spa eller bastu, jag vill ha en bassäng med varmt vatten där jag kan stå raklång OCH ha vatten över axlarna. Annars går en massa energi åt till att frysa!
  Jag jobbar som lärare, HUR ska jag flexa för att kunna gå på dagtid? Kanske ettorna kan ha en lärarlös lektion då och då?

 4. Disa Ådemo skriver:

  Omsorgen av barn, gamla och funktionshindrade har alltid varit central i socialdemokraternas välfärdspolitik men nu tycks inte gruppernas välmående prioriteras längre. Simu och Haara anser att personer med behov av varmvattenbassäng kan lika gärna skickas över riksgränsen till Torneå, så är det problemet borta men så enkelt är det inte. Behovet av varmvattenbassängen liksom omsorgen om äldre kommer att finnas med till valet. Väljarna brukar ha ett bra minne.

 5. Undrar skriver:

  Åh. Så typiskt. Först protesterar man mot kärnkraftverk för att veckan efter vara emot vindkraftverk.

  Vatten till midjan är väl bättre än att inte ha något vatten alls?

 6. Undrar också skriver:

  Varför skall man bygga upp dubbelt serviceutbud när det utan vidare går att samarbeta om en gemensam. Haparandaborna verkar betydligt större motståndare mot gränssamarbetet än Torneborna. Dom verkar ha förstått poängen med att samarbeta.

 7. Happis skriver:

  Priset tar nog bassängen på vårdcentralen. 1280 namnunderskrifter räcker inte för att ändra på beslut. Det borde räcka för ett misstroende-veto mot socialdemokraterna och utlysa omval. Onödigt att slösa på resurserna för portalen ”medborgarförslag”. Inte ens när 13% av befolkningen lämnar namnunderskrifter räcker för att Simu skall fatta. Hoppas att folket minns när det blir val.

 8. Happis skriver:

  Priset tar nog bassängen på vårdcentralen. 1280 namnunderskrifter räcker inte för att ändra på beslut. Det borde räcka för ett misstroende-veto mot socialdemokraterna och utlysa omval. Onödigt att slösa på resurserna för portalen ”medborgarförslag”. Inte ens när 13% av befolkningen lämnar namnunderskrifter räcker det för att Simu skall fatta. Hoppas att folket minns när det blir val. Denna kommentar finns även på annan plats.

 9. ingen expert skriver:

  Torneå samarbetar när det gagnar dem vilket är helt rätt! Haparanda Kommun fokuserar så mycket på samarbetet så de bedömer inte ens om det gagnar Haparandaborna eller ej. Huvudsaken är att samarbetstanken lever.

 10. fortfarande svenskhappisbo skriver:

  Hur länge till tillhör Haparanda sverige? Allt flyttas över gränsen. Haparanda behåller ingenting snart. Fortsätter det så här så har vi snart en spökstad. Ev att politikerna bor kvar och städar upp det sista och släcker lampan. Synd!

 11. Stefan H Ericson skriver:

  Rätt intressant att ta del av. Simu uttalar sig för Haparandas räkning i allt och allt som skall till Torneå. Man ser aldrig Simus motsvarighet i Torneå uttala sig om något. Är det för att Torneå tackar och tar emot allt vad Haparandas befolkning betalar så att Torneå slipper undan ekonomiska vågspel. Man kan undra.
  Bassängen är inte tillräckligt djup för att dränka alla konstiga idéer som kommer upp.

 12. Besviken sosse! skriver:

  Simu vill skapa sysselsättning i Haparanda, men vad håller hon på med? På detta vis skapas endast arbete för Tornebor. Vi behöver varje skattekrona, som skapas av sysselsättning här. Glöm inte att dina uppdragsgivare är Haparandaborna, som du skall lyssna och företräda. Hur är det med ekonomikunskaperna, kommunalrådet?

 13. Sixten Johansson skriver:

  Om du styrde i Torneå skulle du nog tänka så här: T=litet, H=litet, T+H=större,mer växtkraft åt båda. Inte slå ihop, men jobba klokt, specialisering är bra. Men de har haft sötebrödsdagar i 100 år medan vi haft 4 krig och byggt upp Lappi från 0, gått om Norrbotten fast de har varit och är rikare. De diskuterar, vi börjar jobba. De grälar. Mycket och länge. Vi grälar lite, börjar jobba. Vi kan inte ge dem 100 års erfarenhet och slitna nävar. Vi kan inte sätta T i knipa om H inte får i gång motorn

 14. Undrar skriver:

  Dem som kommer ihåg att Gunnel en gång i tiden var rektor på Torbedalsskolan, kommer ihåg att det inte heller gick så bra.

  Hur tänkte man när man lät henne ta rodret över hela kommunen?

 15. pia skriver:

  Hur kan utgivaren låta ovanstående kommentar publiceras? Subjektivt och förtal.

 16. Örjan Pekka skriver:

  Hej signaturen Pia,
  Det är skillnad på kritik och förtal, även om den exakta gränsen är en bedömningsfråga.
  Som högsta ansvarig politiker i en kommun ingår det att kritiken kan bli något tydligare än om det rör sig om en annan politikerkollega som inte har en lika framskjuten position.
  Mvh
  Örjan Pekka
  Ansvarig utgivare