(S) i Pajala splittrades när nämnden sade nej till föräldramotionerna

PAJALA: Den socialdemokratiska splittringen i Pajala blev definitiv på tisdagen i Pajala.

Kultur- och utbildningsnämnden i Pajala sa med rösterna 4  mot 3 nej till motionerna om att riva upp beslutet om skolbussning och stängning av badhus i Korpilombolo, Tärendö och Junosuando.

Motionenerna skickas nu vidare till kommunstyrelsen och därefter går de till fullmäktige.

Kd ville riva upp

De som röstade för att säga nej var ordföranden Evgeny Krakov (S), Markus Forsberg (V), Linda Jonsson (V) samt Roger Tuomas (M).

De som ville tillstyrka, alltså säga ja, var de båda socialdemokraterna Sixten Eriksson och Åke Johdet samt kristdemokraten Håkan Kero.

Partipiskan funkade inte

Det var i praktiken centralorten mot landsbygden och det vägde tyngre än klassisk socialdemokratisk partipiska.

– I Socialdemokraternas partiprogram står att medlemsomröstningar är rådgivande och det finns inget som säger att de som sitter i kommunala församlingar måste följa medlemsomröstningar, säger Evgeny Krakov.

– I ena vågskålen finns ett tiotal skolelever som erbjuds busstransporter till centralorten. I den andra vågskålen finns all kultur och fritid i Pajala kommun. På några års sikt skulle det inte ens räcka med att slopa allt kommunalt engagemang för kultur och fritid.

– För mig är valet av vågskålar enkelt, säger Evgeny Krakov.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , , , , , ,
108 kommentarer om “(S) i Pajala splittrades när nämnden sade nej till föräldramotionerna
 1. Byakraft skriver:

  Jag tycker artikeln är lite märkligt vinklad, vadå centralort mot landsbygd hela Pajala kommun räknas som glesbygd. Dessutom bor Sixten Eriksson i centralorten. Bra jobbat KUN förresten!

 2. Observer2 skriver:

  Sätt föräldrarna i skolbänkar!

 3. Poseidon skriver:

  Bra Evgeny och KUN! Måtte förnuftet segra över vansinnet!

 4. sosse skriver:

  Det kanske blir svårt att få fortsatt förtroende att representera partiet, om man har en avvikande åsikt än huvudparten av medlemmarna.

 5. Socialdemokrat2 skriver:

  Att rösta mot medlemmarnas beslut i sitt parti .. det är inte demokrati! Någon borde verkligen tänka över sin plats i partiet!

 6. pajalabo skriver:

  Detta börjar likna Ryssland. Putin med sin Trojka går över folkets vilja.

 7. Riktiga siffror skriver:

  Rakryggade personer som vågar stå för sina beslut. All heder till Krakov som står starkt trots alla påhopp. Ett starkt namn som kommunalråd vid nästa val.

 8. Kommunbo skriver:

  Fick nyss notis på mobilen att Stefan Löfven presenterat sin nya regering men Krakov var inte med

 9. Socialdemokrat skriver:

  Det är i högsta grad odemokratiskt att rösta emot både SAPs styrelse och jättestora medlemsmöte. Vi kämpar på!
  Vad gjorde miljöpartisten på sossemedlemsmötet?

 10. ev framtida medlem skriver:

  Bra Evgeny! en politiker som står upp för hela kommunens bästa.
  Intresset för politik har växt och jag funderar på att gå med i partiet

 11. Hejarklacken skriver:

  Rakryggade politiker åtnjuter alltid förtroende hos allmänhet och väljare. Däremot blir det svårt för vingelpellar som Johdet att parera för grunden. Nu röstar han mot sitt eget förslag och beslut från i höstas. Att sedan luta sig mot en medlemsomröstning där hälften fått sitt medlemskap i sitt paket frukostflingor och som inte har en aning om vad socialdemokrati är, gör saken än allvarligare. Vad är Johdets och Erikssons alternativa sparåtgärd?
  Tippar på ”nån annanstans”

 12. Siaren skriver:

  Tror att Johdet och Eriksson tänker lite längre framåt i tiden vad som händer med kommunen när baksmällan har lagt sig, efter marknadens sommar och sol när folk börjar fly kommunen.All ära och dessa enda sanna demokrater!Ps Vatten och avlopp kan jag betala i förskott plus lite dricks om nån mot min förmodan skulle använda toaletten

 13. Lars Pekka skriver:

  En upplysning. Sixten Eriksson bor i Puolamajärvi utanför Narken. Om han inte flyttat alldeles nyligen.

 14. EKO skriver:

  Bra jobbat KUN, ni tar er ansvar för kommunen. Det är tuffa tider framåt också, så jag hoppas att vettiga personer som Erling Fredriksson som inte var med på mötet i Korpilompolo nu tagit sitt förnuft till fånga och ser vilka som jobbar för kommunens bästa. Det är inte sidan som inte ens förstått vem som ger Evgeny sina arbetsuppgifter i nämnden. Det är inte så svårt att förstå att han kan ge direktiv till personal som ordförande. Dessutom när dessa direktiv är några av de förslag han fått från möten med personerna kritiserar honom, gör detta extra märkligt.

 15. Råg-i-ryggen skriver:

  Evgeny har rakryggat förklarat att han gett direktiv till förvaltningen att avveckla Kulturskolan och Rian och ta bort föreningsbidraget för Isladan förra fredagen och bekräftade det i Korpilombolo på medlemsmötet. Idag har han redan ändrat sig och tänker inte fullfölja åtgärderna. Så var det med den rakryggade Evgeny. Man vet alltid var man har honom. Jag tror att Evgeny citerats fel i artikeln ovan. Ta bort det sista ordet i ”…finns all kultur och fritid i Pajala kommun”

 16. Råg-i-ryggen skriver:

  Hejarklacken, låter mycket likt Johny Lanttos liknelse om hur man blir medlem i S-partiet men Johny tillhör också en av de rakryggade och skulle förstås använt sitt namn för dylika inlägg. Kostar inte medlemsskapet 240 kr nuförtiden? Eller fick de nyfrälsta medlemmarna från Pajala rabatt? Kanske Johanna Alm fick mängdrabatt om hon sedan innan har medlemsskap i Mp?

 17. Råg-i-ryggen skriver:

  Evgeny Krakov skällde ut en duktig pedagog inför 200 åhörare och går nu emot sina egna partimedlemmar.

 18. Fd-Bybo skriver:

  Man pratar om demokrati hit, och demokrati dit. Man borde utlysa nyval om man verkligen vill att folkviljan ska råda. Nu är det bara ett evinnerligt kuppmakeri som gäller. Hur många väljare finns det i Pajala kommun? Någonting mellan 4000 och 5000, gissar jag. Då är 200 kuppande sossar fortfarande bara en liten klick, högst 5%.

 19. Fyrkanten skriver:

  När man börjar röra i det viktigaste, vård skola och omsorg, före allt annat då har man skapat kaos. Jag tror vi är flera som blir kvar i Pajala och vågar kavla upp ärmarna än dom som inte kan blåsa lite blockflöjt utan hjälp från kommunen. Tänk bara på Charlott Kalla hon är inte tränad med hjälp av kommunala bidrag. Nej så länge det finns en gnutta hopp så låt skolorna vara och gör det inte svårare för våra företag att hitta personal. Tyvärr så finns dom ej i centralorten.

 20. Stolpskottet skriver:

  Än slank han dit…än slank han hit-än slank han ner i diket (Å.J) Bra jobbat KUN!

 21. Funderare skriver:

  Det var drygt 100 kuppmakare. Känns mycket märkligt om 100 kuppmakare ska lyckas sänka en hel kommun. Förstår inte varför denna klick människor inte tog upp skolorna i Kardis, Kainulasjärvi och Kaunisvaara. Är det inte bättre att öppna dessa också? Då får vi fler skolor där vi har en ensam elev i årskurs 2.

 22. Funderare skriver:

  Vidare ska det blir mycket intressant på KF. Då är det fler politiker som ska visa var dom verkligen står. Liberalerna med Maja Mella i spetsen kanske också vill avveckla Kulturskolan? KUN måste hålla sin budget och kapar man inte kostnaderna inom skola, så blir det inom Kultur och föreningsliv.

 23. Fd byborna skriver:

  Det är fruktansvärt tråkigt att det ska behövas lägga ner skolor och badhus runt om kommun. Men vad händer om centralorten börjar släckas ner??? Neddragingar på Rian,försämring för föreningar m.m det lär inte ju inte göra att befolkningen ökar utav det.. nä då lär ju ungdomen flytta.

 24. Socialdemokrat skriver:

  Fundrare; Vilka kallar du för kuppmakare? Du är väl en av dem?
  Förmodligen har du inte heller barn och vet vad det innebär att slita upp dem mitt i natten för att hinna till skolan. Om demokrati (enligt stadgarna) kallas för kupp – finns ingen demokrati, inte i alla fall i Pajala. Konstigt att så många gymnasieelever och Pajalalärare helt plötsligt blev så intresserade av politik. Till och med miljöpartister.

 25. Socialdemokrat skriver:

  Vem är det som placerat all fritid och kultur i ” den andra vågskålen?” Det finns massor av sparförslag inom Kun och andra verksamheter som ger åtskilliga miljoner om man vill se det.
  Det är än så länge bara Krakov, som inte följt partilimjen.
  Han tycks leva i en värld där han är partiet.

 26. EKO skriver:

  Oavsett så har det aldrig funnits en majoritet för att inte stänga skolorna i fullmäktige. Inte ens om S inleder ett samarbete med KD.
  De upprörda föräldragrupperna får helt enkelt satsa på kommande val.
  Men mitt grundtips är att de politiker som varit tydliga med sin politik kommer bli överösta med kryss. Speciellt inom M och S.

 27. Erik123 skriver:

  Skandal! Man betalar inte för service man inte får. Finns ingen anledning att Tärendö, Junosuando samt Korpilombolo betalar skatt till Pajala om grundläggande service inte ges.

  Den brända jordens taktik, lyft bort penningpåsen och bidragen till kommunen, lovar att det biter 🙂 Då får dom små liven stänga ner humbugg som kulturskola m.m ändå ha ha..

 28. fd.Bybo skriver:

  Befolkningsstruktur i vår kommun. (fingervisning var folket bor,nyanlända ej medräknade vilket skulle ge Pajala fördel)
  Pajala området 56%. Muodosområdet 3%
  Korpis området 15%.Tdö området 12%.
  Juno området 14%.
  ”Centralorter”= Pajala 32%. Korpis 8%.Tärendö 7%.Junosuando 6%.
  Muodoslompolo 1%
  ”Större byar”=
  Pajala omr. Sattajärvi6%.Erkheikki4%.Liviöjärvi 1%
  Korpilombolo omr. Narken 1%.
  Tärendö omr. Kainulasjärvi 2%
  Junosuando omr. Kangos 4%. Lovikka 1%
  Tänkvärt! Sattajärvi= 6% (Juno 6%)
  Erkheikki= 4% (Kangos 4%)
  Våran framtid är barnen! Medelålder på byarna?

 29. Siaren skriver:

  Alla vi socialdemokrater vet vad som står i stadgarna och hur man hanterar händelser som går emot partiets grundläggande ideer,solidaritet,samt propagerande mot partiet
  Diktatur och diskriminering hör inte hemma hos Socialdemokraterna.

 30. ingvar k skriver:

  Genmäle till”Råg i ryggen” ifrågasätter vad miljövårdspartisten gjorde på sossemötet. Hon är en lika god sossemedlem som alla andra som nyligen har blivit sossemedlemma. Den fd” miljövårdspartisten” tom visade att hon hade inbetalat medlemsavgiften.Det var även några andra som visade att de har inbetalt medlemsavgiften.Hade s-partiets nyfrälsta medlemmar haft samma intresse för politiken tidigare hade kanske utfallet blivit annorlunda,Oavsett vilken åsikt man än har om prioteringarna så svider det hos dem som känner sig förfördelade

 31. Orvar skriver:

  Fyrkanten: ingen barnfamilj kommer flytta till kommunen utan kultur och idrott och fritidsaktiviteter. Det räcker inte med badhus. Och folk som bor här kommer flytta, inte alla men en stor del.

 32. Kuppare skriver:

  Funderare! Fråga till dig som har koll på oss kuppare: Hur många av dessa 100 var från Pajala?

 33. Sparförslag skriver:

  Hejarklacken:
  Pajala har 7 anställda på badhuset.
  Övertorneå har 3 anställda på sitt badhus med lika många besökare/ vecka.
  Pajala bostäder har 13 anställda på 400 lägenheter
  Övertorneå har 6 anställda på 500 lägenheter !
  Så det är väl inte konstigt att byarna går i taket när man inte ens funderar på att dra ner på tex öppettiderna i Pajala badhus. Har du varit på badhuscafeet kl 8:30 på morgonen eller 20:30 på kvällen? Svårt att få sittplats ?
  Varför har man ett kommunalt cafe med så generösa öppettider? Jo för att fylla ut schemat så alla får sitta av tiden så dom kommer upp i heltid.

 34. EKO skriver:

  Jepp det följer helt stadgarna att inte anta en motion som inte tar ansvar för ekonomi. Dessutom står det tydligt i stadgarna att medlemsmötet inte detaljstyr politikerna. Nästa val har som vanligt alla i folket möjlighet att välja. Oklart om föräldrarna har så mycket att vinna på sin linje med massor av skolor och inget frivilligt. Vi får ju helt enkelt se. Grundtips är att de 3600 som har Pajala som den by de uträttar största delen av sina liv i kommer rösta på partier som vill ha kvar de få frivilliga saker som finns kvar i kommunens verksamhet.

 35. Johny Lantto skriver:

  Tar med stort intresse intryck av kommentarerna och vill bidra med följande:
  ”Sparförslag”- jag tror att dina jämförelser dras med samma problem som ”pedagogens”på måndagens s.k. medlemsmöte avseende långa skoldagar, dvs grova överdrifter. Du jämför äpplen med päron. Pajala Badhus är tillika fritidsgård kvällstid (enda i Pajala) Tror Ötå har sin fritidsgård på annan plats med annan personal? Så här är det även vad avser andra jämförelser. Man kan inte bara plocka ut en siffra utan att kolla organisation, innehåll, osv. Men är man inte intresserad av fakta så spelar det kanske ingen roll.

 36. Bekymrad betraktare skriver:

  Jag tycker att det visar på kurage av Krakov att stå fast vid de besparingsförslag som är beslutade. Det väcker säkerligen respekt i många väljares ögon.

  I sammanhanget kan det vara viktigt att komma ihåg att Krakov som nämndsordförande föreslår besparingar utifrån budgetramar som beslutas av KF. Nu när debattens vågor går höga så tycker jag att det är konstigt att inte de som vill ha kvar skolorna krävs på svar hur de vill genomföra besparingarna.

  En uppgift för Lars Pekka kanske som underlåtit sig att ställa sådana frågor under de senaste dagarnas rapportering.

 37. Johny Lantto skriver:

  Forts. ”Sparförslag”:
  Jämförelsen avseende Pajalabostäder är lika tokig.
  I Övertorneå förvaltar Stiftelsen Matarengihem alla allmännyttiga bostäder medan kommunen där har själv hand om verksamhetsfastigheter. I Pajala Kommun har kommunen själv ingen fastighetsförvaltning utan allt sköts av Pajalabostäder.
  Såväl förvaltningen av bostäder som andra lokaler tål jämförelser. Kontakta Peab så får ni nyckeltalen.
  Återigen – ska man göra jämförelser är det viktigt att veta vad man jämför. Men som sagt – är syftet något annat än att redovisa fakta så är det ju inte så noga.

 38. Johny Lantto skriver:

  Rättelse: Vänd er inte till Peab för nyckeltalen 🙂 som jag skrev i förra kommentaren.
  Ska stå PBAB, dvs Pajalabostäder AB och inget annat.

 39. Funderare skriver:

  Socialdemokrat: Jag var ej närvarade vid detta beslut, då jag har en annan politisk åsikt. Jag har två barn om du nu mår bättre av att veta det.

  Kuppare: Hur kan jag veta det? Kanske 6,7% om jag får tippa helt oberoende. Tror dom flesta tänker på barnen och inte sina egna tjänster.

 40. Fyrkanten skriver:

  Orvar. Helt klart du har rätt MEN hur man än gör kommer folk att flytta. Kultur och idrott kan bedrivas utan kommunens hjälp. Jag tror att om vi orkar kavla upp ärmarna och börja samarbeta så kan vi kanske låna en liten slant åt kommunen. Skulle vi lyckas med det tror jag pajala kommer att vara vida känt. Helt klart skulle vi ställa lita krav på hur kommunpamparna hanterar ekonomin. Största orsaken till motståndet på flytt av elever är att det slår så hårt mot dom yngre barnen som blir kvar.

 41. Magnus Pekkari, VD Pajalabostäder AB skriver:

  Nu förekom Johny L mitt svar. Men jag tycker det är bra att ni läser årsredovisningar och forskar i saker och ting, och gör jämförelser. Men ofta framgår kanske inte alla förutsättningar i det som finns publicerat. Så antingen kan man kontakta mig direkt när det gäller Pajalabostäders organisation eller Pajala kommuns verksamhetsfastigheter, eller ställ det som en fråga i ett forum liknande detta så kan jag försöka förklara om jag blir uppmärksammad på frågan.

 42. Krystov Warszawa skriver:

  Bra Johny att du förklarar.
  Förklara gärna varför Pajala kommunfullmäktige kostat 2600000
  När andra betydligt större kommuner ligger på lägre kostnader. Specificera gärna kostnaderna så vi ser var det drar iväg. Pajala borde ligga på en bit under en miljon. Var tar pengarna vägen Johny? Kanske dags att städa upp siffrorna även där?

 43. Magnus Pekkari, VD Pajalabostäder AB skriver:

  Angående Pajalabostäder – Matarengihem
  PB hade 2015-12-31 541 lägenheter (ca 32 000 kvm) och cirka 6 000 kvm egna kommersiella lokaler. Utöver det förvaltar vi alla kommunens verksamhetslokaler, vilka har en total yta på ca 52 000 kvm. För denna förvaltning finns en av fullmäktige beslutade fördelning, där all administrativ personal ska fördelas 50%/50% mellan PB och kommun, och all personal i fastighetsskötseln fördelas 35%(PB)/65%(PK). Den fördelningen gör att bemanningen är 5,6 tjänster till PB och 7,4 tjänster till PK:s fastighetsförvaltning. I ovan ingår också ca 0,5 verksamhetsvaktmäst.

 44. Magnus Pekkari, VD Pajalabostäder AB skriver:

  Ang Pajalabostäder – Matarengihem
  Jag har för dålig koll på Matarengihem för att kunna uttala mig om detaljer, men som Johny skriver, så är det så att de inte har ansvaret för de kommunala fastigheterna, vilket vi har. Sedan kan det finnas andra skillnader eftersom många bolag gör olika vilka funktioner som är anställda och vilka som tas in på entreprenad. Till exempel har Pajalabostäder haft i princip allt på entreprenad där HSB skött administration och Riksbyggen har skött teknisk förvaltning och fastighetsskötsel. Forts…

 45. Magnus Pekkari, VD Pajalabostäder AB skriver:

  forts… Idag har vi egen personal inom administration och ekonomi, förvaltare/kundansvariga, byggprojektledare och fastighetstekniker/fastighetsskötare. På entreprenad har vi all bygg, rör, el, måleri, golv, snöröjning, grönyteskötsel, jourverksamhet och konsulter inom övriga tekniker utöver bygg. IT och löner sköts till vissa delar av Pajala kommuns motsvarande funktioner. Skulle man räkna i personer/tjänster som jobbar inom Pajalabostäders ansvarsområden så tror jag att snittet över de senaste åren på antal heltider, både anställda och entreprenörer, ligger närmare 30.

 46. Kommunbo skriver:

  Jonny – försöka duger- men Övertorneå har tre badhus, trots korta avstånd.
  I minst två( men mest troligt tre) finns en viss del av kommunalarbetskraft. Ändå är det färre personal i dessa tre tillsammans än i Pajala.
  Ibland kallas det kommunala fiket för fritidsgård( hela dagarna – när barnen bör vara i skolan)ibland är det en mötesplats- beror på var pengarna tas ifrån. Hur som helst är det i regel tomt, precis som i bassängen.

 47. Skogsarbetaren skriver:

  Funderingar.
  Kanske dax för lite besparingarna på kommuhuset,funderar på alla projekt anställda=(viss tids anställning) under Northland tiden är dom kvar??Funderar oxå vem som gjorde Jonny Lanttos jobb när han lämnade kommunhuset för nortland.Är han/hon kvar?eller var Jonny oxå övertalig från början.

 48. Gruvfogden skriver:

  Bra Magnus att man får ställa frågor till dig. Mycket bra initiativ av dig.
  Så vem betalade för bussen som Pajalabostäder och olika entreprenörer åkte i från Pajala då de besökte den omtalade mässan?

 49. Johny Lantto skriver:

  Kommunbo – vilka tre badhus driver Övertorneå kommun?
  Vilka övriga fritidsanläggningar sköts av Övertorneås badpersonal? Det blir en smått lustig diskussion med allt detta gassande. ”Men mest troligt tre” – som du skriver- betyder ju att du gissar friskt.
  Tomt på fritidsgården – när har du varit där?
  Återkom gärna när du slutat gissa och kommer med faktiska uppgifter.

 50. Johny Lantto skriver:

  Gassande ska självklart vara gissande 🙂 i föregående kommentar.

 51. Bojkotta pajala by skriver:

  Håller med Erik 123.ju fler som flyttar skatten desto hårdare slår de mot pajala.

 52. Mattesnille skriver:

  Apropå byta kommun vad kommunen skulle förlora om bara 3 skulle byta kommun.

  T.ex årsinkomst 350000kr
  350000×3=1050000kr
  Kommunalskatt 238000 kr
  (Beräknad på gamla skattesatsen)
  Detta är då ren skatt,till det tillkommer levnadskostnader som köps inom kommunen som I sin tur innebär mindre inkomster för företag I kommunen.

  Kommunen förlorar även skatteutjämning från staten för dessa 3 med(35000/per person totalt 105000kr

  Detta innebär att den direkta inkomstförlusten för kommunen är343000kr för 3 personer

  Rundringning i bara Junosuando
  Innebar att 150 skulle tänkas byta kommun.

 53. Riktiga siffror skriver:

  Till ”Bojkotta Pajala by” och ”Mattesnille”. Era tomma hot tillför ingenting positivt för Pajala kommun det enda vettiga vore om ni som ” hotar” med att flytta era skattepengar tar ert pick och pack och drar. Kom absolut inte tillbaka , vi som blir kvar behöver inga som drar ner oss. Däremot behöver vi positiva initiativrika människor som bidrar med idéer och tillsammans kan vi vända den negativa trenden.

 54. Magnus Pekkari, VD Pajalabostäder AB skriver:

  Fogden: Svaret står i mina tidigare inlägg i frågan. ”Alla företag betalade för sina egna anställda”, skrev jag 18 maj.

 55. Johny Lantto skriver:

  Mattesnille – med ditt resonemang så kan inga förändringar över huvud taget göras? Minskade ekonomiska förutsättningar, färre elever, ökad andel äldre som behöver insatser, m.m. leder till förändringar och omprioriteringar som i sin tur påverkar människor. Om alla berörda sen tror att man löser problemet med att hota med utflyttning så förstår du det blir helknasigt. Politiken ska göra kloka avvägningar och prioriteringar som baseras på fakta och faktiska behov. Sen måste var och en få fritt att välja var man vill bo.

 56. Råg-i-ryggen skriver:

  Johny, du imponerar med sifferkunnandet! Förklara, är det samma tjänstemän som räknat ut besparing med skolnedläggning och badhusstängning som besparingen man trodde man gjorde då man släckte ner lysen i byarna och tände strandpromenaden i ”stan”? Det kostade kommuninvånarna många miljoner? De, enligt konsulten, ruttna stolparna fick vid en andra bedömning livslängden förlängd med ett halvt sekel.

 57. Råg-i-ryggen skriver:

  Glömde kärnfrågor Johnys som jag tror du tacklar lätt: Hur många lämnade kommunhuset för att börja i Northland? Hur många kom tillbaka och hur många fick då lämna sin plats till förmån för ”hemvändarna”?

 58. Mattesnille 2.0 skriver:

  Mattesnille.
  Du borde ta en till rundvandring och kolla varför befolkningen minskar hela tiden trots skola och badhus.

 59. Funderare skriver:

  Varför stänger man inte ner Junusuandos skola helt? Man bör spara bra mycket mer pengar då. Helt sjukt att ni som bor i Pajala centralort år efter år betalar mycket skattepengar till att driva skolor som inte har barn. Barnen i byarna kostar dubbelt så mycket som de inne i centralorten. Dags att Pajalaborna nu börjar ta tillbaka sina skattepengar.

 60. Orvar skriver:

  Bojkotta Pajala by: Det har du hotat med i tre år nu. Problemet är att det bara är du och typ tre till som kommer göra det. Om ens det, har ju inte direkt sett nån action från din sida. Och ja jag vet vem du är.

 61. Ulkokylälainen skriver:

  Skatta i en annan kommun men ändå bo kvar är nog det mest idiotiska förslag som framkommit i samtliga debatter i detta ämne. Det är ett cyniskt utnyttjande av, och parasiterande på, de som väljer att inte göra så. Kontraproduktivt i högsta grad. Har de som tänker i de banorna nånsin frågat sig: Vad blir bättre av det?
  Det är bara barnsligt och rent ut sagt korkat att tro att ”då får politikerna upp ögonen”.
  Nej, skatta gärna i en annan kommun men se till att isåfall flytta dit. Såna som er vill vi som vill bo kvar i byarna inte ha med att göra.

 62. Inte en krona till Pajala.... skriver:

  Det är nog fler än fyra personer som inte kommer att åka till Pajala mer. Köp allt ni kan i alla byar – förutom byn Pajala! Och så finns ju internet…

 63. Urbani skriver:

  Ulkokylälainen var inte så negativ,vi fortsätter och betala vatten och avlopp

 64. Pajalaentreprenör skriver:

  Johny, förklara: Hur kan det vara mer lönsamt att ha en grävmaskin på entreprenad när alla andra typer av maskiner är kommunägda? Hur har ni räknat? Dessutom ser man på arbetsplatsen där det grävs att det är kommunanställda grovisar men just grävaren är på entreprenad. Hälsningar från entreprenör med många års erfarenhet av både grävmaskin och hjullastare.

 65. icander skriver:

  till mattesnille: nått snille i lagstiftningen är du i varje fall inte. enl skatteverkets lagstiftning måste man vara folkbokförd på den adress man stadigvarande är bosatt på. annars bryter man mot lagen.

 66. Hemvändare skriver:

  Jag flyttade hem. Betalade skatt drog in mer i stadsbidrag. Jag tillförde kommunkassan. Deras Tack var att försöka släcka mitt gatulyse, stänga Badhuset och hindra mina barn att ha en vettig skoldag. Jag tjatade min familj hit men nu ska jag ta dem tillbaka. Nu slipper Pajala mina skattepengar och delen av stadsbidraget som jag tillför eftersom de mest orsakar huvudbry så man måste spara. Tack för mig!

 67. bojkotta pajala skriver:

  Orvar men de var ju kul att du vet vem jag är kanske du vet var jag bor också , ska jag vara rädd eller? verkar vara ett hot.Eran ledare verkar ju också vara rätt hetlevrad så man får nog passa sig.

 68. Funderare skriver:

  Bojkotta Pajala: Ledare? Vem? Ingen är nog lika hetlevrad som dig, som du har betett dig på ansiktsboken.

 69. bojkotta pajala skriver:

  ulkokylälainen visst är de kanske korkat men vad gör inte Pajala kommun/tätort om inte parasiterande på bybornas skatte pengar när allt är borttaget i byarna? svara på den frågan.Och jag hoppas verkligen att vi blir många som gör detta, sänker Pajala oss så sjunker vi inte ensamma och vem ska vi skylla på ?Ja ni har ju starka kandidater till detta.Krakov ,Forsberg ,Jonsson ,Tuomas.Ni kan ju slå upp ett monument vid soluret och skriva att DESSA PERSONER STOD RAKRYGGADE OCH GJORDE DET, THE END.

 70. Johny Lantto skriver:

  Till Pajalaentreprenör: Jag känner tyvärr inte till nuvarande upplägg mellan entreprenad och egenregi inom den tekniska verksamheten. Däremot vet jag att det är ett stående uppdrag hos verksamhetsansvariga att söka kostnadseffektiva lösningar. Vad som är bäst och billigast varierar. Vi har tyvärr inte en marknadsmässig situation i Pajala kommun som per automatik leder till att entreprenadlösningen är det självklara. Ställ din fråga, och om vill du ha ett bra svar utanför detta forum, till ansvarig chef inom Tekniska som idag är Martin Uusitalo, eller TU:s ordf. Roland Karlsson.

 71. Orvar skriver:

  Låt dom göra som dom vill. Idolkommunen Kiruna kommer ju ge sina nya byar allt dom vill, precis som svappavaara och karesuando. (eller inte 🙂

 72. Mattesnille skriver:

  Till icander oj vad du skrämmer!!! Person ska vara folkbokförd på den ort där hen har sitt huvudsakliga nattvila.

  Ändring av folkbokföring ska göras senast 31 okt för att hen året därefter betalar kommunalskatt i den nya kommunen.

  Skatteverket kan senare bedöma att hen har sitt huvudsakliga nattvila på en annan ort än den angivna.

 73. Bojkotta pajala by skriver:

  Orvar vi låter ju bara skatten gå till annan kommun och bor ändå kvar i pajala kommun.

 74. Glenn skriver:

  Politik hit och politik dit. Det har ju alltid förr sagts att jos sie menet sossuten myötä niin sulla on fasta työ kommunissä.
  Det kanske inte är så konstigt att organsiationen svällt om det stämmer.
  Nej anpassa kostymen rejält!
  Brandstationen har ju antal portar som till ett större samhälle, hyr ut några portar och minska kostymen.
  Titta på synergier mellan lokaliteter och försök i centralorten att minska ner de som är dubbelt.
  Och varför inte stänga Pajala badhus och bussa folk till Junis, Tärendö och korpis för ett dopp?

 75. ev framtida medlem skriver:

  till Bojkaotta Pajala by, hoppas att ditt framtida agerande får dig att må bättre, antar att du är en högstadieelev eller en otroligt omogen vuxen.

 76. bojkotta pajala skriver:

  Funderare har ingen ansiktsbok

 77. Orvar skriver:

  Bojkotta Pajala: äh dom kan väl ta hela byn istället så löser sig allt 🙂

 78. Bertil Kero skriver:

  Har Ni glömt våra småföretag, som dagligen tillför pengar till vår kommun. Det finns några som bra trots Pajala kommuns bottennotering i Svensk Näringslivs företagsranking.

 79. Stämmer till 100 skriver:

  Politik hit och politik dit. Det har ju alltid förr sagts att jos sie menet sossuten myötä niin sulla on fasta työ kommunissä.
  Mycket vettigt sagt och kommer du utifrån på något annat sätt till kommunen. Tex via AF bidrag eller söker till kommunen utifrån tex från helt annan ort och visar din kompetens och duglighet. Ej via ingången från partiet eller ej heller upptas senare heller till dess innersta krets. Då lär du snart smaka på utfrysning mobbing.
  Tror du inte mig så läs i media om utköp mobbing och otaliga inkompetenta ledare.
  Korruption är inte ens förnamnet.

 80. Bojkotta pajala by skriver:

  Orvar de blir så bra så.

 81. P-bo skriver:

  Krakow går emot vad hans parti beslutat, för arbeterkommunen är högst beslutande organ inom sossarna i Pajala. Alltså blir han partilös.

 82. Stolpskottet skriver:

  Krakow står för det som en gång klubbats, han velar inte hit och dit som Johdet och Eriksson. Besparingar måste göras och det här är bara början på ett stålbad av den hårdare modellen. Och ni som ”hotar” med att flytta skatten, ni kan dar år pepparn med såna löjliga påhitt eller så tar ni erat pick och pack och lämnar Pajala kommun. Vi behöver inga såna här!

 83. Bojkotta pajala by skriver:

  Hörs inget från kommunalrådet om Krakovs agerande?Undrar om detta hela tiden ingått i planerna hos sossarna ifall medlemmarna röstade för upprivning av badhus,skolbesluten? Känns nästan som så.

 84. Dyra Stolpskott skriver:

  Pajala kommun är nog den mest stolpskotts täta kommunen i rike och dessutom kostar stolpskotten multum i lön och svinn av skattekronor. Bara och se hur illa det mesta funkar inom kommunen. Ta in expertis och rensa upp en gång för alla. det kostar miljoner vare år om inget görs åt saken.

 85. Bojkotta pajala by skriver:

  Oj oj stolpskottet .kova pixi .Nä jag flyttar inte men skatten gör de.Och hur ser stålbadet ut i pajala?Kul att se när ni måste börja äta med mindre sked i pajala oxå.Och sen hur ska kommunen fixa av att börja avskeda kompisar och släktingar,familjer från kommun och tjänste sektorn.Tror de blir en spännande höst.Ja jag kan nästan lova att de blir en ny dokusåpa .vad ska den heta?Kampen i kommun huset?

 86. P-bo skriver:

  Saken är den att i sosse stadgarna står det att medlemsmötena är beslutande och sossarna i nämder,KS och KF.Ska rätta sig efter medlemarna.
  Jag förstår frustrationen hos väljarna, att besluten inte drivs fram, men man ska ju inte ta beslut på felaktiga grunder.
  Vad jag har förstått så har byarna gått med lupp igenom och gett förslag på besparingar både i sin egen ort och i våran ”STAD”.
  Men dessa har fått kalla handen av dom ledande tjänste ”politiker” männen.Kolla in i kommun husen och se vilka som sitter i dubbla stolar det är en hel drös av dom där…Krakow ska stå för vad medlemarna vill..

 87. Blomstrande skriver:

  Till Bertil !
  ”Har Ni glömt våra småföretag, som dagligen tillför pengar till vår kommun. Det finns några som bra trots Pajala kommuns bottennotering i Svensk Näringslivs företagsranking.”
  För att lyckas som småföretagare måste man ha goda kontakter mot partiet annars lär det inte bli mycket jobb på orten.
  Bottennotering kan man inte kalla det över lag det finns många guldföretag på orten som levt under partiets välsignelse.
  Pajala har skapat många miljonärer som haft de rätta kontakterna.

 88. Gren skriver:

  Snart kommer påföljden mot de som av under kommunmedborgarna betald arbetstid kampanjat för personliga åsikter. Ja det är naturligtvis i junis. fortsättning följer, de mister jobben men kan då naturligtvis följa med och jobba i vittangi

 89. Mest troligt inget stålbad skriver:

  Bojkotta pajala by
  Hur ser stålbadet ut i pajala?
  Inget stålbad i kommunhuset att vänta utan större extern granskande myndighet, vilket inte kommer att ske. Mest troligt kommer de att fortsättningsvis hålla varandra om ryggen som hittills. Korruptionen överlever genom att vi vanliga betalar den dyra skatten till deras guldskedar.
  Stålbadet betalar vi vanliga medborgare du och jag utan parti och släktvänner.

 90. Bekymrad bybo skriver:

  Det kommunen gör är att driva iväg byborna, det är dessutom i byarna dom flesta privata arbetsgivarna finns. Det är trots allt skatteintäkter en kommun lever på! Ni som nu tycker skolorna i byarna skall stängas, vet ni hur mycket längre dagar barnen får? Minst 3 timmar längre varje dag, det ger på ett helår 700 timmar!! Om man jobbar heltid ger det en ökad arbetstid på 16 veckor, vem av er skulle gå med på det??? Detta är dessutom barn vi pratar om, när ska dom orka ha fritidsaktiviter, kommer dom ens ha tid el ork att gå på kulturskolan om man nu vill det? Det är BARN som blir drabbade mest!

 91. Orvar skriver:

  Ev framtida medlem: en extremt omogen vuxen vars värld inte sträcker sig utanför junis.

 92. Bojkotta pajala by skriver:

  Gren.måste säga vilket hat ni Pajalabor har mot Junisborna. Men det var väl den effekten krakov ville ha när han värvade Pajalabor på Facebook.

 93. Skojskotta pajala by skriver:

  Bojkotta Pajala by
  Det är väldigt trist om du måste börja åka till Pajala men försök se det positiva och det är att du får nya kompisar på högstadiet.

 94. Orvar skriver:

  Bojkotta Pajala by: du är rolig. Ironin flödar

 95. ev framtida medlem skriver:

  Gren. Lägg av! läs igenom ALLA kommentarerna innan du skriver om att Pajala borna skulle hata Junis borna. Det handlar inte om Junis bor, det handlar om enskilda bittra och i mina ögon väldigt omogna människors inlägg som bla. använder barn som slagträn. Lägg av att skapa någon form att Pajala bor är mot Junis, sådana diskussioner har jag överhuvudtaget inte hört talas om. Det kanske finns hos dig och i din krets men dom jag har kontakt med kategoriserar inte människor på detta vis. Det är klart många av oss reagerar över inlägg, men det är något helt annat än hat och det borde du veta

 96. Bojkotta pajala by skriver:

  Mest troligt inget stål bad: Nä de tror inte jag heller nog är de byarna som får dra de tyngsta lasset som de alltid fått göra. Och i Pajala leker dom i fablernas värld och tror dom lever i en storstad .

 97. Bojkotta pajala by skriver:

  Pajala marknad snart:Alla bybor vad gör vi ? Bojkotta pajala marknad och kvällsaktiviteterna ja så gör vi.

 98. ev framtida medlem skriver:

  Ps kommentaren jag skrev skulle rikta sig till ”Bojkotta Pajala by” ej till någon annan

 99. Eva Blomkvist skriver:

  Vill inflika! Pedagogen som en del skriver elakt om!Är en eldsjäl som snart i 40 år har arbetat med det växande släktet.HEN har givit självförtroende, kurage,fin kroppskontroll i dans,drama,bild och sång.
  Sen skulle jag vilja utmana Pajala bor : att gå till bussen
  6:30 åka buss i över en timme oftast stående,brist på sittplatser.gå en hel skolan, sitta eller driva omkring hungrig i väntan på att bussen ska föra en till den plats man har sitt hem.!kommer hem 17:15.
  En gång så var det meningen att man skulle kunna gå till sin skola.!
  Förstår ni nu varför dom som bor i byarna är väldigt ledsna .

 100. Hejarklacken skriver:

  Eva Blomqvist- tror du bussåkandet till skola uppfinns iom att tonåringar (12-15 År) från Junis måste åka buss?
  Betydligt fler, från 6-år och uppåt, har i tiotals år åkt buss till skolan. Finns det inte elevunderlag så finns det inte!
  Vad är mer meningslöst än skola utan elever? Vem vill det men tyvärr är hög tid att inse realiteten. Vad gäller pedagogen så finns inget tvivel beträffande kompetensen men i skolstrukturfrågan har hen hamnat totalt snett.