S-lista med många nya namn

ÖVERTORNEÅ: Under söndagskvällen spikades listan inför valet för Socialdemokraterna i Övertorneå. Listan toppas av Bente Moen Åkerholm. 

– Kryssen blir vägledande, men medlemsmötet utser kommunalråd om vi tar tillbaka makten, säger Bente Moen Åkerholm som leder partiet i Övertorneå. Bente Moen Åkerholm som toppar listan stod på fjärde plats vid förra valet. På andra plats återfinns som synes det före detta kommunalrådet Roland Kemppainen.
– Vi har som bekant ett besvärligt läge när det gäller befolkningen på samma sätt som många övriga kommuner. Fakta talar sitt tydliga språk för på 80 år har länets befolkning blivit endast 49 personer fler, enligt Bente Moen Åkerholm.
Vad tror du om era chanser att komma tillbaka efter fempartistyret?
– Jag tror att vi har en bra chans. Samarbete över partigränserna har saknats. Vi bor i en liten kommun och måste kämpa tillsammans för att få en bromsning av den negativa utvecklingen.
– Vi ska ha högt i tak, men det måste finnas respekt för motståndaren. Man kan inte slänga ur sig vad som helst, avslutar Bente Moen Åkerholm.
Listan:
1) Bente Moen Åkerholm 2) Roland Kemppainen 3) Inga Savilahti Häggbo 4) Per-Erik Muskos 5) Camilla Mattila 6) Henry Barsk 7) Monika Krypsjö …8) Leif Taavola 9) Vega Kihlström 10) Göran Lahti 11) Birgitta…Emanuelsson 12) Mikael Kerttu 13) Elisabeth Holmgren 14) Sture Larsson 15) Marina Danhall 16) Ali Razag 17) Britt-Mari Ödalen 18) Bengt Aili 19) Sofie Wiippa-Lahti 20) Mikael Bergström 21) Malin Kondor 22) Tage Töyrä 23) Ruth Westerberg Larsson 24) Hans Palo 25) Ani Mäki 26) Lars-Gösta Larsson 27) Lars Niemi 28) Johan Norberg 29) Vesa Salo 30) Peter Emanuelsson 31) Åke Rundgren 32) Daniel Toolanen 33) Arben Vojvoda 34) Bengt Larsson 35) Arne Honkamaa 36) Rolf Krypsjö 37) Robert Norberg 38) Roland Hedlund

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar:
52 kommentarer om “S-lista med många nya namn
 1. Stig Aspholme skriver:

  Samma personer från olika f.d. konstellationer, imponerar inte på väljarkåren. Det är inbyggd i sällskapet personmotsättningar och samma trojka JA-sägare följer med i fotspåren. Var finns visionärerna inom partiet? Någon måste väl ändå ha en framtidstro. Skrota hela listan och ge valberedningen bakläxa.

 2. Undrande skriver:

  När ska Cirkusen lämna Pajala??

 3. Stolt bybo i Ötå kommun skriver:

  Stig Aspholme. Jag känner inte dessa människor, tvivlar starkt på att du känner dom alla heller. Men alla som engagerar sig i politiken, oavsett parti, dom gör en insats och vill bo i Övertorneå och kämpa för sin kommun.
  Du bor i Luleå, du bidrar inte med nånting för Ötå, bara med gnäll.
  Vi som bor här är stolta över vår hembygd och behöver inga tyckare som har stuckit här ifrån med svansen mellan benen.

 4. Expolitiker skriver:

  Haha! Bente berätta ett exempel där du har samarbetat över parti gränser under denna mandatperiod? Du är den mest negativa politiken vi någonsin haft i Ötå. Det är ju du själv som slänger ur dig allt möjligt och säger nej till andra sidan bara för att du inte styr. Typisk S dubbelmoral! Tror du inte folk ser vad du sysslar med?

 5. Väljare skriver:

  Kryssen blir vägledande och medlemsmötet utser kommunalråd!
  Grattis Bente, där har ju du tillsammans med kvinnorna majoritet!
  Men klarar Bente av det! Hittils har inte Bente visat något ledarskap och
  i budgetarbetet var ju S helt borta…

 6. Johanna skriver:

  Kryssen blir vägledande? Om jag låter bli att kryssa faller min röst då automatiskt på den som har första plats? Om jag lägger mitt kryss på någon annan, blir ändå Nr 1 vald?
  Mitt kryss har alltså ingen betydelse?
  Hur har S tänkt? Om de har tänkt? Först ska vi väljare kryssa den vi vill ha. Sedan ska de ändå välja Bente som är första namn. Hade det inte varit ärligare och säga att det blir hon om S vinner?

 7. Kryssa lugnt! skriver:

  Stig Aspholme, hur vet du vad alla personer på listan tänker? Du skriver att det inte finns visionärer eller personer med framtidstro. Jag håller inte med dig. Det finns visst de på listan som visar på idérikedom, kunskap och engagemang men du har kanske missat det, då du inte bor i kommunen längre? Alla som på något sätt engagerar sig, oavsett om det är i föreningslivet eller inom olika partier ska ha en eloge. Ni jobbar för vår skull på er fritid. Hur engagerad är du själv Stig som kan klanka ner på andra på det sättet?

 8. Per-Erik Muskos skriver:

  Var i och för sig inte på nomineringsmötet i söndags men om jag förstått det rätt finns det tre som är intresserade av kommunalrådsposten. Bente, Roland K och undertecknad. Mellan dessa kommer antal kryss vara avgörande för valet inom partiet, kryssen skulle bli vägledande om någon annan än dessa får mest personröster, då partiet i så fall måste utse någon annan än kryssvinnaren. Rätta mig ni som var på mötet om jag har fel.

 9. Göran Lahti skriver:

  Jag var på nomineringsmötet och det sades inget om vilka som är intresserade av kommunalrådsposten eller ej.
  Jag tycker att det är bättre att folket får rösta först utan att något namn på listan utesluts redan nu.
  Då är det demokrati på riktigt.

 10. Viktigpetter skriver:

  Vilka av kommunalrådskandidaterna klara av att språkligt samarbeta med den finska sidan?

 11. Ove (S) skriver:

  Viktigpetter, en bra och ytterst viktig fråga. Men som jag förstår det så är egentligen alla på listan möjliga kommunalrådskandidater så det är väl bara att kryssa den som är bäst lämpad. Vore nog bra med lite nytt blod och nytänk inom S. De gamla rävarna börjar kännas trötta och oengagerade.

 12. Johanna skriver:

  Blir det inte som tidigare val? Eller är ALLA på S lista beredda att bli kommunalråd? ?
  Bra att låta ”folket” rösta och sedan väljer ni ändå vem som ska företräda kommunen.
  Demokrati. Att folket känner sig delaktiga, får sin röst hörd och kan påverka.
  På något sätt får jag vibbar om dubbla budskap. Är ni inom partiet överens om vad som egentligen gäller? Kör ni med samma ”spelregler”?

 13. Göran Lahti skriver:

  Johanna. För att förtydliga så skrev jag min personliga åsikt,
  nämligen att jag tycker det bästa vore om folket, alltså våra röstberättigade invånare, fick rösta utan att någon utesluts redan nu – och sedan diskuterar man i partiet. Som en rådgivande folkomröstning, det är inget nytt.
  Jag tycker att det är mer demokratiskt att göra så än att redan nu säga att en specifik person är kommunalrådskandidat, som är det vanligaste bland våra partier.
  Men alla har ju rätt till sin åsikt.

 14. Per-Erik Muskos skriver:

  Viktigpetter, samarbete är en viktig fråga inför framtiden, att få till ett bra och framgångsrikt samarbete tror jag dock är en större fråga än språket och vad är det som säger att ett samarbete med Finland per automatik ska ske på det finska språket. Svenskan är kanske inte heller det optimala språket i ett samarbete mellan dessa länder då den svenska sidan troligen då skulle få ett oönskat övertag. Det viktigaste som jag ser det är däremot att båda parter till 100% förstår innebörden i ett framtida samarbete och då bör båda få ”prata” sitt modersmål vilket oftast innebär tolkar.

 15. Johanna skriver:

  Så om tex du Göran får majoriteten av kryssen, skulle du då ställa upp som kommunalråd? Anser du dig bara därför vara mogen och kunnig? Att ta på dig ansvaret som det innebär, att som kommunalråd företräda Övertorneå kommun. Detta trots din oerfarenhet inom den politiska världen.

 16. Sture Bäver skriver:

  Demokrati betyder väl att en majoritet som tycker lika också skall bestämma, vilket betyder att den person som får mest kryss i valet blir kommunalråd, dock förutsatt att s får förtroende av väljarna, varför skall s-väljarna i så fall sätta något kryss. Ett råd till s i Övertorneå, utse er kommunalrådskandidat alt. rådgivande kryss eller beslutande kryss, s-väljarna har rätt att veta vad som gäller före valet och inte efter, svårare än så är det väl inte, men risken att s får tillsätta kommunalrådsposten kan ju tack och lov å andra sidan anses vara minimal.

 17. Viktigpetter skriver:

  Socialdemokraterna har ju en politiker som kan språket och har erfarenhet av Kommunalrådssysslan.

 18. Per-Erik Muskos skriver:

  Exakt Viktigpetter, det är det som är poängen med en lista med många personer med olika bakgrund, kompetens och levnadssituation. Vår förhoppning är att så många som möjligt skall känna att det finns någon som kan föra fram just deras idéer, tankar och förstå olika människors situation. Hoppas bara att du finner att Roland bär på det som du tycker är viktigt för vår kommun och att du därmed stödjer honom med din röst.

 19. En som vet skriver:

  S låtsas bara att medborgarna får känna att de får vara med att påverka kommunalrådskandidaten. Eftersom det är rådgivande så spelar kryssen ingen roll.
  Röstar man rött så blir det Bente, så går pratet i partiet.

 20. KD -2,7% skriver:

  varför muskos först på 4:e plats? tycker han är den enda av kandidaterna som kan axla en kommunalrådspost. med nuvarande lista med norskan först är jag mycket tveksam på att rösta (s). hur tänker ni inom s vill vi inte vinna valet?

 21. KD -2,7% skriver:

  min topp 3-lista skulle ha sett ut så här. 1. muskos 2. Kemppainen. 3. Lahti.

 22. KD -2,7% skriver:

  glöm ett ev samarbete med Finland. samarbete i vad? hittills under dom senaste 10-15 åren av s.k samarbete är facit en gemensam finansiering av en icke fungerande belysning av gränsbron! finnarna vill inte ha nått samarbete och egentligen inte vi ötå bor heller,

 23. Göran Lahti skriver:

  Johanna. Socialdemokraterna i Kiruna har ett förstanamn utan politisk erfarenhet, så ingenting är uteslutet. Jag brinner för min hembygd och engagerar mig för Övertorneå med omnejd på fritiden.
  Men jag tar ställning till dina frågor när och om det blir aktuellt.
  Hoppas du nöjer dig med det svaret.
  Trevlig helg, alla! ?

 24. KD -2,7% skriver:

  till johanna: nuvarande råd Mörtberg har ju lång erfarenhet av politiken men ändå verkar allt han tar i gå åt fanders. kommunens ekonomi dräneras av hans politik-

 25. Bybo skriver:

  Göran Lahti du sa ju upp dig från kommunen och spred mycket negativ reklam om Övertorneå de följande åren. Är det att brinna för sin hembygde? Varför ska vi rösta in dig till att utveckla kommunen då?
  PerErik Muskos du gav också en hel del negativ reklam med din sexmotion och utebastu på torget, hur kan du tro att vi ska ta seriöst på dig när du inte ens klarar av matarengihem på ett bra sätt dessutom?
  Kanske dags för lite självinsikt?
  Trevlig helg till dig med Göran

 26. Johanna skriver:

  Mina frågor var hypotetiska men jag blev bara mer förvirrad över ”svaren”
  Dessa Siffrorna är oxå hypotetiska, men Om jag helst av allt vi se tex den som är på plats 3 som kommunalråd, men jag vet inte om nr 3 kommer att ställa upp även om hen skulle få flest kryss. Ska jag då kryssa kandidat nr 2 som jag vet ställer upp, Och det bara för att jag inte vill ha kandidat nr 1 som kommunalråd? Förstår ni mitt dilemma? Kan S förtydliga?

 27. Ötå-bo skriver:

  Centerpartiet är ett hot mot den svenska modellen, de avveckla FK nu är AF på gång i glesbygden! Dom är farliga för vår överlevnad, ett riktigt högerparti! Men är de med på att marknadsanpassa jordbruket? Nä, för bidrag lever de på!!

 28. Ötå-bo skriver:

  Nuvarande borgares poltik innebär minskad befolknining, ett stort misslyckande! Man utlovade minst 100 nya jobb i Ötå. Man tror att marknanden löser problemen med skattesänkningar och bidrag till företagen. Man urholkar kommuns kapital med grundlösa projekt 2020 och i Pello som ingen vet kostnaden då inget avtal är skrivet. Detta om något borde vara en anledning till KU-anmälan av borgar ledningen!

 29. mormor skriver:

  bybo, i vilkem verklighet lever du?? finns inte många andra än g lahti och hans fru som gör så mycket för övertorneå med alla evenenemang de skapar. bästa marknadsföringen och engagemanget! det är nättroll som du som gör att ingen vågar eller orkar engagera sig då man skriver lögner under signatur. det blir ingen utveckling med såna som du.

 30. Göran Lahti skriver:

  ”Bybo”. Du påstår att jag spridit ”negativ reklam”. Även om du är anonym så vill jag gärna att du anger när och i vilket forum jag ska ha skrivit eller sagt något negativt om Övertorneå, om våra byar eller om våra invånare. Jag tvingades säga upp mig från kommunen då min tjänst drogs ner till halvtid och ingen möjlighet till heltid erbjöds. Som alla andra så måste jag betala amorteringar, räkningar och få mat på bordet.
  Men på fritiden har jag fortsatt att arbeta för Övertorneå kommuns invånare i positiv riktning, anonyma kommentarer som dina, ”bybo” kommer inte att få mig att sluta med det.

 31. Per-Erik Muskos skriver:

  Bybo, vilja, förening där G Lahti är mycket engagerad, måste du väll medge sprider en hel del positivt med sig. Sedan råder det en hel del meningar om vad som är negativ reklam för vår kommun och inte. Att tycka olika och värdera saker på olika sätt i syfte att göra Övertorneå till en ännu bättre plats att leva på är vad politik handlar om och politik är ingen exakt vetenskap. Vad vetenskapen dock vet är att ”bra” sex med en fast partner stimulerar de delar i hjärnan som dämpar känslor som rädsla och negativitet. Jag hoppas vi i alla fall kan enas om att vi inte behöver mer av negativitet.

 32. Marie skriver:

  Det är viktigt att S gör klart för väljarna vad som gäller. Det är väl självklart att den som får flest kryss blir kmr annars blir väljarna lurade. Arbetar inte S för Demokrati? Ska man nå framgång så är det viktigt att köra med öppna kort, vara rak och tydlig i budskap. Vikten av utbildning och arbets-, livserfarenhet och att man visar ett genuint engagemang i samhället och inte bara månaderna innan valet ska beaktas högt.

 33. Marie skriver:

  Forts från förra kommentaren från Marie:

  Att ha erfarenhet från politiken är en merit men eftersom det finns många i S partiet som har stor kunskap och erfarenhet så kan det väl inte vara ett problem att hjälpa och stötta i rollen som kmr. Vad är det som säger att man inte lyckas som kmr om man inte har erfarenhet från politiken?

 34. Marie skriver:

  Svar till bl a bybo: Jag har arbetat nära Göran under en lång period och följt han efter att han slutade från Ötå kommun. Jag håller definitivt inte med dig bybo om att han spridit negativ reklam för ötå, tvärtom så har han arbetat hela tiden för att folk ska flytta tillbaka till bygden och spridit positiv reklam. Jag var på kommunen då G blev utsatt för en hel del fula saker och beundrar G för att han ändå fortsatt att jobba för att Ötå ska bli en attraktiv kommun att flytta till och bo i. Tack G för alla bilder du visar från Ötå och allt fint du skriver om byn.

 35. Marie skriver:

  Bente är du helt ute och cyklar? ”Kryssen blir vägledande men medlemsmötet utser kmr om vi tar tillbaka makten” Då vill jag veta vad som är syftet med att väljarna ska kryssa om det ändå inte räknas? Vad håller ni på med? Dubbelmoral. Trodde S arbetar för demokrati men jag misstog mig nog. S, ni har mycket att arbeta för inom ert parti. Det är snart val.

 36. Skrattretande skriver:

  Är S-listan på riktigt eller är det ett stort skämt? Namn som finns på listan förknippas inte med ansvarstagande engagemang utan bara populism och någon slags ”ge igen”.

 37. Albert skriver:

  ”Skrattretande” : Vad menar du? Jag är säker på att de som finns med på S lista gör det för att arbeta för hela Övertorneå kommun och för att alla ska trivas och ha det bra och för att få en levande bygd. Sluta med smutskastning. Men du är nog avundsjuk för att du själv inte klarar av att göra så mycket för samhället som många i S listan gör.

 38. Jag skäms skriver:

  ”Skrattretande” vet inte vem eller vilka du syftar på men nog känns din kommentar både bitter och patetisk…. Jag skäms över att vara Övertorneåbo faktiskt. Jag hoppas verkligen att de som ger av sin fritid orkar fortsätta trots din kommentar….

 39. ÖtåVal2018 skriver:

  Mycket bra lista! Många olika erfarenheter och kunskaper i och om vårt samhälle, just vad vi behöver! Inte sådana som wedde som står ensam i konkurrerande tidning och skryter om sig själv och hur han kommer lyfta Ötå.Vad tycker de nya partikamraterna om det?Nä, S tänker brett och tillsammans, att uttrycka sig fel är mänskligt som Bente gjorde, att skryta om sig själv som wedde i ett parti där även andra vill vara med och engagera sig är bara patetiskt. Visar på hur maktkåt man är.Tycker faktiskt synd om de övriga i NS som blir bortputtade.Där har ni något att granska,ni som har tycke om allt!

 40. Juoksengi bo skriver:

  Skrattretande är själv ett stort skämt och verkar vara bitter som skriver skit om vissa som är med i S listan. Jag tror det är du som misslyckats i livet och därför måste du trampa ner på andra som verkligen arbetar för Ötå och vill se positivt på framtiden. Jag hoppas S tänker om och låter den som får flest kryss bli kmr och att det är någon som har utbildning och arbetslivserfarenhet och som vågar prata och stå för sina åsikter och som vet hur det är att jobba på golvet. Ni som ger av er fritid till ötå, fortsätt med det, fortsätt visa de som är negativa att ni är bäst, för ni är vinnare.

 41. Hoppsan skriver:

  Än slank han dit och än slank han hit och än slank han ner i diket…

 42. Anonymus skriver:

  Ger av sin fritid??
  Nog får dom väl betalt för det?

 43. Johanna skriver:

  Jag tror att partier kan få nå typ av partistöd till deras verksamhet, men annars är det endast ideellt arbete på deras fritid. Nog gör de ett bra ”gratis” arbete. Men det är bara vad Jag tror, jag är inte så insatt i sådant.
  Angående kryssen så står det i tidningarna att det är kryssen som blir avgörande. Ska jag då anta att det är så det kommer att vara? Jag vill egentligen inte anta något som sedan visar sig vara fel.
  Det är Tråkigt att ingen från S kan ge svar eller förtydligande. De 2 som yttrat sig här verkar heller inte riktigt veta vad som gäller.

 44. Nickname skriver:

  Folkets röst brukar inte vara det avgörande då socialdemokrater lite högre upp i hierarkin bestämmer. En lista där man kan kryssa för sin kandidat har nog inget värde i sig. I Luleå försökte S köra över krysskungen Petersen, men det tog stopp då folket protesterade. Luleå har nu en krysskung vid namn Gustav Uusihannu, honom har S inte ens med på listan. S kör sakta men säkert hela partiet i diket. Storhetsvansinne brukar kosta.

 45. Negodiler tar död på Ötå skriver:

  Men herregud, ni som skriver negativt och kastar skit på dom som försöker jobba positivt?! Är erat mål att alla ska sitta hemma bakom persiennerna och avundsjukt lusläsa taxeringskalendern?! Se er i spegeln och skäms över hur ruttna ni har blivit!!

 46. By bo från annan kommun skriver:

  Svar till anonymus, vad tror du själv dvs hur mycket betalt tror du att de som ger av sin fritid får för allt arbete de lägger ner? Jag är ganska säker på att de snabbt skulle gå i konkurs om de bara skulle få det lilla sk arvodet som de kanske får att leva för en månad. Har själv gett av fritid och kan säga att det arbete jag lade ner var betydligt mycket mer än vad jag fick betalt för. Det blir oerhört mycket ideellt arbete och timlönen är mycket låg. Men jag har gjort det för att den byn jag bor i inte ska dö ut vilket jag tror att de du menar gör samma sak och vill ha en levande bygd.

 47. Anna skriver:

  Övertorneå är en fantastisk kommun med så mycket potential, men för att kunna fortsätta utvecklas måste ni dra åt samma håll! Skippa jante & revirpinkande och börja bry er om varandra och visa respekt! Barnen är er framtid, var rädda och dem och de som vill göra något meningsfullt för era unga. Vi i VildaKidz samarbetar med alla som vill göra gott för barn & unga och i Övertorneå är vi så glada över samarbetet med Vilja. Göran & Sofi är eldsjälar, var rädda om dem som på sin fritid hjälper andra <3 Vill ni samarbeta med oss så hör av er på anna@vildakidz.se

 48. Per-Erik Muskos skriver:

  Johanna, partier som är representerade i kommunfullmäktige, det som visas på tv, får ett partistöd utifrån hur många ledamöter de har. S som är det största partiet i dag får lite drygt 100 000kr/år. Dessa pengar skall gå till politiskt arbete, dvs annonsering, utbildningar, möten och valrörelse m.m. Hur dessa används skall årligen redovisas till kommunen. Detta är inga pengar som någon enskild får del av utan det arbetet skall skötas ideellt. Personligen har jag dock ifrågasatt storleken på stödet då det verkar som en allt större del av pengarna går till div medlemsfester och liknande

 49. Per-Erik Muskos skriver:

  Johanna igen, utöver partistöd får den enskilda ledamoten ett arvode då denna tjänstgör på ett möte. Storleken utgår från inkomstbasbeloppet och innebär att vi i år får 644kr för ett halvdagarsmöte och 1031kr för hel dag. Normalt har en nämnd ca 10 möten per år, vissa mindre. Ordförande i en nämnd har mellan 9375-43750kr/år för att sköta det politiska arbetet mellan mötena. Kommunstyrelsens ordförande (kommunalrådet) har 57031 kr/månad och är den enda ” yrkespolitikern” i Övertorneå.
  Personligen tycker jag dessa arvoden är rimliga förutsatt att politikern själv tar seriöst på uppgiften.

 50. Per-Erik Muskos skriver:

  Angående kryssens betydelse kan jag bara beklaga förvirringen. Jag har via valberedningen bett partiet att komma med ett förtydligande. Förhoppningsvis skall vi snart ha det svart på vitt vad kryssen betyder och vilka som kan tänka sig bli kommunalråd.

 51. Ebba skriver:

  Håller med ötå val2018, många bra namn på S listan, många med bra kompetens och engagemang . Det gillar vi. Till P-E Muskos, den förvirring ni har i S partiet om kryssningen kan vi vara utan. Det ska inte bli så. Om ni ska vara trovärdig i S så måste ni vara eniga om hur ni ska ha det. Det ska ni veta här och nu svart på vitt. Det naturliga och självklara är att den som får flest kryss blir kommunalråd. Därför ger inte mitt X till de som står högst upp på S listan. För jag upplever att det är de som styr hur ni ska ha det. Men jag hoppas och tror på makt skifte till hösten.

 52. Per-Erik Muskos skriver:

  Ebba, Vi kan inte förutsätta att alla som finns på ett partis lista är villiga att ta på sig rollen som kommunalråd. Vi kan inte, hur mycket vi än kryssar, tvinga någon till något de inte vill. Därför tycker jag, för att väljarna skall veta vad som gäller måste spelreglerna vara klara innan valrörelsen börjar och därför bör de som vill bli kommunalråd öppet tala om det innan och inte efter valet. Hade jag fått bestämma i denna fråga håller jag helt med att det är kryssen som räknas bland de som ställer upp som kommunalråds kandidat. Öppet, rent och ärligt! Tack för dit hopp om maktskifte!