(S)-nej till socialt utskott i Övertorneå

Bente Moen Åkerholm (S) motiverar beslutet i arbetarekommunen med att det inte finns stöd i kommunallagen för att göra ett utskott av socialnämnden. Foto: Marianne Berglund

Bente Moen Åkerholm (S) motiverar beslutet i arbetarekommunen med att det inte finns stöd i kommunallagen för att göra ett utskott av socialnämnden. Foto: Marianne Berglund

ÖVERTORNEÅ: – Vi var helt eniga i att säga nej till att i stället för socialnämnden inrätta ett utskott. Enligt den förbundsjurist som vi pratat med finns inget stöd i kommunallagen för en sådan lösning, säger Bente Moen Åkerholm, ordförande för Socialdemokraterna i Övertorneå.

Alliansen har väntat på svaret från oppositionen. När Haparandabladet kontaktade Bente Moen Åkerholm i söndags kunde hon lämna det besked som ännu inte hade nått alliansen.
– Minimal demokrati råder just nu i Övertorneå och läget blir inte bättre om man plockar bort socialnämnden och bildar ett utskott i stället. Om det görs enbart för att få bort en obekväm person, vad blir då nästa steg? frågar hon.
Stabil majoritet krävs
Hon tycker i stället att man bör tänka i ett bredare perspektiv än som sker just nu.
– Av förbundsjuristen Staffan Wikell på Sveriges kommuner och landsting, SKL, har vi fått veta att en lösning med socialt utskott i stället för socialnämnd inte har något stöd i kommunallagen som läget är just nu. För att göra det krävs en stabil majoritet. Majoriteten består i dag av flera små partier.
Bente Moen Åkerholm konstaterar vidare att hennes partis beslut inte kommer att bli något som alliansen gillar.
– Men faktum är att vi måste tänka långsiktigt, se på vad som är hållbart för kommunen, säger hon.
– Ulf Zakariasson har ju tillsatts av kommunfullmäktige så det är väl där hans förtroende måste prövas. Alliansen får komma med förslag, i så fall.
Fullmäktige får lösa det
I går måndag, var kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) upptagen med kommunens budgetarbete.
Han kunde komma ifrån för en att kommentera Socialdemokraternas ställningstagande, vilket han gjorde så här:
– Jag är inte överraskad. De sitter ju i opposition. Jag kommer att väcka frågan i kommunstyrelsens arbetsutskott och jag anser att man alltid kan återkalla en nämnd. Juristerna får säga vad de vill.
Ulf Zakariasson satt som ordförande för socialnämnden i förra veckan. Vad anser du om det?
– Det hade varit ett helt okej möte, men vi har inte förtroende för honom. Därför ska han inte sitta som ordförande. Det blir fullmäktige som beslutar hur det ska lösas.
Förutom att Ulf Zakariasson, Jörgen Ekersund och Ove Emanuelsson gjort klart att de lämnar det parti som de senast varit medlemmar i, det vill säga Övertorneå fria alternativ. Det står också klart att partimedlemmen Päivi Kilpeläinen sagt upp sitt uppdrag i kommunfullmäktige, men hon väljer att fortfarande sitta kvar som ordinarie ledamot i socialnämnden.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , , ,
4 kommentarer om “(S)-nej till socialt utskott i Övertorneå
 1. Vega Brännvall skriver:

  Blir fundersam på artikeln om Övertorneås ” Socialnämnd ” ” socialt utskott ” får inte stöd i lagen . Vem ska vi tro / lita på . Vad gäller egentligen. Ibland så stödjer kommunen på LAGEN ibland INTE .

 2. Stig Aspholme skriver:

  Kommunstyrelsen är högsta beslutande organ inom förvaltningarna och kan om behov uppstår ta över underliggande förvaltningar/nämnder och driva dem som ett utskott under KS.

 3. maktens centrum skriver:

  ngn förstår åtm vad demokrati är.. för engångs skull måste jag tycka o lyfta upp hatten framför S. De har förstått det innersta inne.. vad händer om ngn annan blir obekväm för ngn i k.huset eller för ngn annan inom politik. tillslut har man inga obekväma kvar utan endast ngra ja-a sägare.. det spelar ingen roll hur o vem rösberättiga väljer, blir det obekvämt för ngn där plockar man bara bort en.. det här är verkligen skrämmande ur demokratisk syn..

 4. Ötåbo skriver:

  En person blir inte obekväm utan vidare, självklart har det hänt saker som gjort att socialnämndens ordförande blivit det. Har själv sett med egna ögon och det är skrämmande om nåt när en offentlig politiker använder sin makt för att skada andra medmänniskor. Alliansen har säkerligen fått till sig det och de är varken döv eller blind. Nog vet alliansen om vad som tidigare hänt….