(S) sa ja till multibyggnad på gränsen

HAPARANDA: Arbetarepartiet i Haparanda beslutade under måndags kvällen att ställa sig positiv till en multibyggnad på gränsen.

Åsikterna om Haparanda kommun ska vara delaktig i projektet Kristallen har varit många, även bland socialdemokraterna. Men enligt ordförande i (S)-partiet, Kurt Rosendahl, är de nu helt eniga om att gå vidare med projektet.

– Det är roligt om någon vill satsa 800 miljoner till en miljard kronor i vår stad, säger Rosendahl till Haparandabladet.

Kommunalrådet Gunnel Simu uppger att ett beslutsunderlag ska tas fram till kommunfullmäktige den 19 december.

– Vi hoppas få de andra partierna med oss så vi får en bred majoritet, säger Simu och tillägger att en multibyggnad på gränsen kommer att skapa både arbetstillfällen och inflyttning till gränsstaden.

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
51 kommentarer om “(S) sa ja till multibyggnad på gränsen
 1. Härligt skriver:

  Äntligen! Min röst är röd för alltid i den här staden. Offensiva politiker som tänker på framtiden – härligt!

 2. JE skriver:

  Funderar över hur Gunnel tror att en multiarena skall öka inflyttningen till staden, om inte ens Ikea lyckades med det… Hoppas inte att de får med sig de övriga partierna…

 3. Härligt igen! skriver:

  Håller med härligt, ett steg i rätt riktning, det här kommer att ge kringeffekter. Ytterligare ett bevis på att Haparanda/Torneå är dynamiskt, det här kommer att betyda mer än de flesta kan tro på sikt. Grattis Haparanda!

 4. Clintan skriver:

  Vansinnigt, ett nytt Vallen-projekt.

 5. Wii skriver:

  JE, jag håller med dig fullständigt. Det är katastrof om förslaget går igenom. Vilket svammel. Det finns bra mycket annat som pengarna kan satsas på.

 6. Lisamaja skriver:

  Visst är det härligt… Men att tycka det är klokt kan jag inte. Inflyttning tror jag Haparanda skulle få genom att satsa på att leva upp till en slogan ”Sveriges största minsta stad”!! En mysig småstad där alla som vill, kan uppleva känslan att bo i villa/radhus. En genuin liten stad med gulligt röda små radhus, tillgänglighet till skog och vandring med cykel o promenadstråk i direkt anslutning till natur, rikt föreningsliv, gångavstånd till bad motion kultur, grönskande städad stad med fina gator.

 7. Lisamaja skriver:

  De som letar arenaboplatser väljer större orter. Haparanda ska sälja på sin litenhet. Tryggt och litet! Litet och rikt! En liten stad där man vill bo bara för att det är så fruktansvärt pluttinuttigt, tryggt, rikt på aktiviteter, nära naturen, fina skolor, bra omsorg och allt på nära håll och inte över bron för badet!

 8. Per skriver:

  Härligt! Ett steg i rätt riktning för Haparanda.

 9. Fantastiskt skriver:

  Jag tittade ut på Ikano och Ikea-parkeringen i lördags. Det kryllade av folk med köpkraft som besökte Ikea, Candy World och andra affärer.

  Jag for vidare till Ica och fick handla till låga priser i en fantastisk butik och kunde även besöka andra butiker på Björka-området!

  Hade ni nej-sägare fått som ni velat hade Jala fortfarande haft högst omsättning och befolkningen bara dalat!

  Nu kan jag och min familj bo kvar och nya arbetstillfällen skapas i ett nytt projekt. Fantastiskt!

 10. Lisamaja skriver:

  Ödmjukast förstår jag och är jätteglad för alla som verkligen fått jobb i dessa projekt och visst ska Haparanda utvecklas… Men vad ska kommunens finanser gå till och tyvärr så har inte vi någon inflyttning eller befolkningsökning. Tyvärr går också mycket av skatteintäkter av arbetspendlare till andra orter liksom Ikea-intäkter. Skall vi få inflyttning så måste det vara attraktivt att bo o leva här, inte bara att shoppa eller besöka oss, då kommer vi ha arbetspendlare i evighet o missa skatteintäkter.

 11. Clintan skriver:

  Snart är det väl bara E4 som man köra på med bilen, resten av gatorna är ju under all kritik.För att inte tala om avloppssystemet som ligger under stan som snart måste åtgärdas. Men till det finns väl inga pengar att satsa.

 12. Knatte skriver:

  Fy f-n va härligt med politiker som vågar göra något rejält för stans framtid. Bravissimo.

 13. Mad Max skriver:

  Nu har väl politikernas visioner övergått till hallucinationer!

 14. bodiddely skriver:

  Bygg även en bandyhall i samma veva. Satsa rejält på en gång. Rusta upp gatorna med Fahlander-pengar. En miljard eller 1,5 spelar inte så stor roll.

 15. fjomppe skriver:

  Kuben skulle man ju kunna göra om till agility arena?

 16. Nep skriver:

  Vad bra att ni vill bygga multibyggnad på gränsen. Det är en byggnad som ger jobb åt folk, och verkligen intressant byggnad som kommer att göra Haparanda än mer trevligt att bo i. Tänk att vi kan ha landskamper i hockey där, Sverige och Finland kan mötas. Även Luleå hockey mot Kärpät med fler.
  Hoppas att ni får andra partier som håller med er, tänk så mycket jobb det ger Haparandabor, de som arbetar med bygget och andra. Tänk så många som fått arbeta med bygget av Ikea och andra affärer mm. Positivt.

 17. Heja HFF skriver:

  Om vi har dålig äldrevård och skola nu, så antar jag att det kommer att bli ännu sämre framöver. Detta projekt kommer att kosta oss kommunmedborgare otroliga pengar i framtiden. Hoppas verkligen att det inte blir av något med multiarenabygget. Inflyttning..? Jo, tjena!

 18. Sluggo skriver:

  Jag har förundrats över hur man kan hitta på en så tokig serie som ”Starke man”. Men nu vet jag, man har haft Haparanda som förebild.

 19. Sluggo skriver:

  Med en multibyggnad och miljonbesparingar inom äldreomsorgen kan det väl bara bli så här: Hur vill du dö? Veckans erbjudande, division-3 fotboll, Jari Sillanpää eller hockey, LHF-Oulun kärpät?
  ”Haparanda kommun ger dig alternativen”

 20. Stinsen skriver:

  Äntligen blir gropen ifylld och vi får något svenskt som kompletterar det finska och området blir enhetligt i linje med tidigare planer, till glädje för oss alla, vilket kommer att visa sig!

 21. JE skriver:

  På vilket sätt skall multiarenan ge jobb åt folk? På Gränsen Rajalla står redan nu halvtomt, och jag tror inte att ett hotell skapar såå överdrivet många arbetsplatser att det är värt miljarder kronor….

 22. Trippel J skriver:

  Mycket för och emot här. Undrar bara vad som är gränssamarbete. Vad har Torneå gett Haparanda i detta så fina samarbete, vad jag vet fått massor men vad har Haparanda fått från den finska sidan?

 23. Happisbo skriver:

  (S) har beslutat att Haparanda Stad skall bli delägare i multiarenan tillsammans med Fahlander.
  Vilka idrottsanläggningar kommer nu att rivas? Badhuset,Idrottshuset..?
  (S) satsar på en sport för familjer med god ekonomi (en mycket dyr sport för föräldrar). Hur många Haparandabor spelar i Asplövens A-lag? Har Asplöven ekonomi att köpa upp attraktiva spelare och betala höga spelarlöner? Har Haparandas företag råd att då även sponsra övriga idrotter? Var det mest hockeyfantaster på (S):s möte?

 24. Underbara framtid!!! skriver:

  Sådärja! Helt klockrent och nu visar Haparanda klorna återigen! Tack Gunnel och company för att ni tar detta framåt. Framförallt framtiden kommer att bevisa att detta blir ett kort som både Haparanda och Torneå behövde.

 25. Snart jul skriver:

  800 miljoner. Jag gissar att någon satsar ”kompetens” för 200 miljoner och då går kommunen in med 200 i kontanter och så ger det 400 i eu-medel vilket ger 800 miljoner. Dvs skattemedel. Och någon tjänar 200. Men jag kan ju ha fel.

 26. Viktor skriver:

  Man blir ju nästan mörkrädd av att se hur många bakåtsträvare det finns här i kommunen.

  Jag är då otroligt glad att jag bor i en stad som satsar och bygger nytt istället för att lägga ner och stänga faciliteter.

  Haparanda mot framtiden!

 27. Fredrik Nilsson skriver:

  ”Happisbo”… Delägarskap med Fahlander är icke beslutat. Min förhoppning är att så inte blir fallet.

 28. Coach skriver:

  Skönt med utveckling!

 29. GW skriver:

  Ekonomi? De skall dra in någon miljon på äldrevården, för att spara. Vad skall de spara till? Är det en månadsavbetalning till multiarenan? Att bygga en multiarena i Haparanda är ungefär som att riva Globen och flytta Kuben dit. Logiken är densamma.

 30. Jobben är viktigast skriver:

  Mer tillväxt och nya jobb krävs för satsningar på äldreomsorg. Satsningarna på Gränsen är guld värt för oss som inte har jobb.

 31. Hämnden är ljuv skriver:

  Om det även blir en affärsgalleria i det här bygget så töms ju Rajalla på kunder, för som vi alla vet så är ju allt billigare på den här sidan gränsen!

 32. Happis bo skriver:

  Nu skapas det framtids tro i våran kommun. Äntligen har sossarna förstått vad vi ska göra med gränsen
  helt suveränt med en arena+gymnasium där.

 33. JE skriver:

  Vad är så suveränt med att ha en arena och gymnasium på gränsen? Vem ska utnyttja arenan? Eller ska Haparanda stad stå med en arena för hundratals miljoner kronor för att Asplöven tycker att Kuben är i dåligt skick? Kuben är tyvärr inte den enda idrottsanläggningen som är i dåligt skick i Haparanda. Hade varit mycket vettigare att rusta upp det man har, och inte försöka göra staden till någon ny världsmetropol, för det blir vi aldrig. Luleå och Oulu är för starka konkurrenter….

 34. Happisbo skriver:

  Enligt Fahlanders byggplaner så kräver han att Haparanda stad skall ge en förlustgaranti på några miljoner och att Haparanda stad skall satsa en summa pengar (bli delägare)i Multiarenan. Detta vet (S).
  Ingen har väl något emot att Fahlander bygger på Gränsen. Mycket dumt att flytta gymnasieskolan till På Gränsen. Håll ihop Haparandas skolor för det är bra för skolan och det sparar pengar. Då utnyttjas idrottshuset, simhallen och skollokalerna bäst. Då rivs inte idrotthuset/simhallen

 35. Skattebetalare skriver:

  Det är väl ingen som säger nej till investerare som kommer med en egen miljard. Frågan man ställer sig är hur stor del av kakan skall kommunen få stå för? Det är ju två helt skilda saker. Man måste ju argumentera utifrån rätt utgångspunkt. Den avgörande frågan är självfallet om kommunen skall bli delägare i projektet och hur stor blir kommunens ekonomiska engagemang i projektet. Det är utifrån dessa fakta som kommunmedborgarna måste få ta ställning till hela projektet.

 36. Kukkolaforsens brus skriver:

  Men snälla! Man har redan nu beslutat – men beslutsunderlaget redovisas inte förrän 19 dec i fullmäktige! Klassisk sossedemokrati, nu med makarna Simu-Hormalm som inpiskare!

 37. Trippel J skriver:

  Som alla kommunalpolitiker så måste man göra något så folket kommer ihåg det. Simu skall bygga en arena. Får hoppas den ger staden något och inte bara dåliga minnen. Tidigare råd lyckades med något bra men ofta är det riktigt dåliga satsningar som görs.

 38. Percy Nilegård skriver:

  Det finns inte en enda multiarena utanför de fem största städerna i Sverige som går med vinst, eller ens i närheten av break-even.

 39. Smarto! skriver:

  Hahaha! Skrattar bäst som skrattar sist! Inte svårt att genomskåda att det är paret S/H som står bakom de flesta positiva kommentarer!

 40. Tarro skriver:

  Ja självklart ska det här bli kommunalrådets monument, måste ju få revansch efter T-skolan.

 41. Kippari skriver:

  Vad är korruption?

 42. Hoppsan! skriver:

  För många som verkar vara för desinformerade, antagligen pga att de är åsiktsmaskiner, ta reda på vad den kommande ”multiarenan” innebär innan man uttrycker sig så pass begränsat som man gör. Upplysningsvis så bör man informera om att själva arenan endast är en del av bygget. Ett STORT grattis till Haparandas invånare men även politiker som har en god framförhållning och en vilja till utveckling och inte fastnat i ”ei se kannatte-träsket”, det finns för många av dom redan.

 43. Trippel J skriver:

  Vid en omröstning, kommer Simu att få rösta eller är det jäv? Kanske flera i styrelsen som har intressen i sådant bygge. Hahah ja hon lämnade redan spår på gymnasiet, men är inte hennes monument, det är något annat.

 44. Hoppsan! skriver:

  Fattiga argument, att använda personpåhopp utan substans som argument tyder bara på att argumenten är slut, hos de flesta med negativ inställning tycks det endast vara känslomässiga argument som talar. Låg nivå och trist.

 45. Ali skriver:

  Nu när man har läst fredagens tidning så har man blivit bättre insatt i detta ärende. Socialdemokraterna ska ha arenan till vilket pris som helst.Allt verka vara väldigt osäkert o ogenomtänkt. Vårat kommunalråd verkar oxå vara väldigt osäker, säger ett o menar ett annat. Man saknar faktiskt Bucht o Nilsson.

 46. Fundersam f.d Haparandabo skriver:

  Grattis Haparanda-bor!
  Men förresten vem ska betala för kalaset? Jo, ni ska göra det med höjd kommunalskatt och neddragningar i skola, omsorg och vård.
  Det finns inget underlag för en multiarena i Haparanda, det bor 10.000 människor där och 20.000 i Torneå, ni har inget elitlag som kan betala arenahyror. Om nya Råsunda i Solna knappt går ihop, hur ska en multiarena gör det i Haparanda? Kan tilläggas att det bor drygt 2 miljoner människor i Stockholms län. Fråga era folkvalda vad det kostar er?

 47. Go Kristallen skriver:

  Nya Råsunda tar 50.000 åskådare vid fotbollsevenemang och 67.500 vid andra arrangemang som skall jämföras med 2.000 i multiarenan.

  Kristallen är så mycket mer än en hockeyarena – en stad i staden, många verkar ha missat hela konceptet som kommer ge 100-150 arbeten och än mer i samband med byggnationen.

  Vi skall vara glada över att vi har offensiva politiker som tänker på framtiden!

 48. Skattebetalare skriver:

  Passa på och läs dagens mycket tänkvärda ledare, ”Gränslöst vansinne”, i Norrbottenskuriren

 49. Happisbo skriver:

  Det är många tyckare här och det är ju bra, men många har helt fel i vad dom skriver eller funderar. Staden är inte byggherre, staden har inga byggkostnader, sen det här med arenan det är bara en liten del i projektet som fullmäktige inte tagit något beslut om vi ska vara delägare eller hyresgäst eller något annat. Det som har beslutats fram till fullmäktige är bara ett inriktningsbeslut om att Fahlander får fortsätta projektera vidare. Kristallen kommer att kosta närmare en miljard = utveckling.

 50. Fundersam f.d Haparandabo skriver:

  Varifrån kommer dessa 100-150 jobb ifrån?

  Staden är inte byggherre, men Staden ska ta fram detaljplan, upphäva strandskydd och bygga infrastruktur till sagda byggnad/er samt hantera alla överklaganden från som kommer att trilla in.

  Det kommer att kosta en fattig lite avfolkningsby en vacker slant.

 51. Fundersam skriver:

  Om detta inte går ihop ekonomiskt är det väl ett bolag som tar smällen. Därför borde det väl finnas en kalkyl bakom som visar att de tror på en vinst från detta – annars bygger väl inget företag något om de inte tror på vinst?
  Men det som känns oroande är att man får signaler om att kommunen ska ta ansvar för eventuella förluster! Simu säger att de ska ta in anbud – på vad? Eller ska kommunen vara byggherre/delägare med förlusttäckningsansvar??